Πριν από λίγα χρόνια, μου πρότειναν να πραγματοποιήσω μια μελέτη για τα προβιοτικά, την εντερική χλωρίδα και την άμεση σχέση της με τη συναισθηματική και νοητική μας κατάσταση. Συγκέντρωσα πολλές πληροφορίες σχετικά, μελετώντας άρθρα και δημοσιεύσεις για το θέμα. Είναι ένα εντυπωσιακό πεδίο με πολύ μέλλον και τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάστηκαν οι σχετικές έρευνες.

 

Υπάρχει μια σημαντική σχέση του εγκεφάλου με το έντερο. Ο πεπτικός σωλήνας, που ξεκινά από τον οισοφάγο και καταλήγει στον πρωκτό, καλύπτεται από περισσότερα από εκατό εκατομμύρια νευρικά κύτταρα – ισοδυναμούν με όλα όσα υπάρχουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα! Από την άλλη, μέσα στον πεπτικό σωλήνα υπάρχουν πάνω από εκατό δισεκατομμύρια μικροοργανισμοί. Παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των θρεπτικών στοιχείων και των τροφίμων και απελευθερώνουν μεγάλη ποσότητα μορίων στο έντερο. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό.

Αυτές οι έρευνες είναι πρόσφατες και από πολλές απόψεις είναι ακόμα υπό συζήτηση, αλλά οι πρώτες μελέτες που δημοσιεύτηκαν σχετικά με τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια δείχνουν ότι η έλλειψη βακτηριακής χλωρίδας έχει σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη σχέση αιτίας-αποτελέσματος σε κάποιες απότομες αλλαγές στη βακτηριακή χλωρίδα και ταυτόχρονες αλλαγές της ψυχικής κατάστασης ή της συμπεριφοράς του ασθενή.

Οι θεωρίες διαφέρουν. Μια αναφορά που δημοσιεύτηκε το 2015 –Kelly et al.– υποστηρίζει πως τα ελλείμματα στην εντερική διαπερατότητα μπορεί να είναι η αιτία της φλεγμονής που εμφανίζεται στις ψυχικές διαταραχές. Από την άλλη, ισχύει ότι κάποιοι μικροοργανισμοί διαχωρίζουν ουσίες που διευκολύνουν το έργο των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Τέλος, κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν πως ορισμένες από τις ουσίες που παράγουν αυτοί οι μικροοργανισμοί του πεπτικού σωλήνα επηρεάζουν άμεσα το ανοσοποιητικό ή το νευρικό σύστημα.

Το µικροβίωµα παίζει θεµελιώδη ρόλο στη ρύθµιση της εντερικής διαπερατότητας και του φλεγµονικού παράγοντα της κατάθλιψης.

Η σεροτονίνη, ορμόνη της ευτυχίας και της ευεξίας, της όρεξης, της λίμπιντο και πολλών λειτουργιών του εγκεφάλου και του σώματος, είναι υπεύθυνη για το άγχος και την κατάθλιψη. Θα ήταν λάθος να περιορίσουμε την κατάθλιψη στα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Κατά προσέγγιση το 90% της σεροτονίνης του σώματος παράγεται στο έντερο, το υπόλοιπο στον εγκέφαλο.

Εμφανίζονται όλο και περισσότερες έρευνες για τα προβιοτικά και την ψυχική κατάσταση. Τον Δεκέμβριο του 2017, δημο-σιεύ-τηκε μια μελέτη στο περιοδικό Brain, Behanior and Inmunity σχετικά με το πώς τα προβιοτικά προλαμβάνουν τις καταθλιπτικές τάσεις. Στο Πανεπιστήμιο του Άρχους (Δανία), οι ερευνητές τόνισαν τα οφέλη των προβιοτικών όχι μόνο στην υγεία του εντέρου αλλά και στην ψυχική μας κατάσταση.

Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε μια μελέτη του δόκτορα Νικόλα Λοπίτσο, που συνδέει τη νόσο Αλτσχάιμερ με τη φλεγμονή και το μικροβίωμα του εντέρου. Παρατήρησε ότι αυτοί οι άρρωστοι άνθρωποι διαθέτουν μια διαφορετική εντερική χλωρίδα σε σχέση με τους υγιείς συμμετέχοντες στη μελέτη. Σήμερα υποστηρίζεται πως η φλεγμονή έχει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να επηρεαστεί από το μικροβίωμα του εντέρου. Όλα αυτά είναι ένα συναρπαστικό πεδίο που μας ωθεί να συνεχίσουμε την έρευνα σε αυτή την κατεύθυνση.

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Πώς θα αφήσεις το καλό να μπει στη ζωή σου”, της δρ Marian Rojas Estapé , από τις Εκδόσεις Πεδίο.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας