Τι σας οδήγησε έως εδώ; Το καλό ή το κακό;

0
162

Μπρούνο Γκρένινγκ: «Τι σας οδήγησε ως εδώ; Το καλό ή το κακό;»
Φίλος: «Ήταν το κακό και το καλό ταυτόχρονα».

 

Γιατί αυτή η ερώτηση; Δεν αρκεί που είμαστε εδώ; Ο Μπρούνο Γκρένινγκ απηύθυνε τη συγκεκριμένη ερώτηση ως χαιρετισμό στην αρχή της ομιλίας του τη νύχτα της 6 ης Ιούνιου 1958 στην πόλη Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας. Είναι το κλειδί για την συνάντηση μαζί του. Δεν ρώτησε: «Γιατί ήρθατε;» αλλά «Τι σας οδήγησε …;» Κάτι μας οδήγησε.

Δεν ήρθαμε από μόνοι μας. Τι ήταν αυτό που μας έφερε εδώ; Δεν μας κινεί την περιέργεια; Χρειάζεται να αναρωτηθούμε σε μεγάλο βάθος, ώστε να μη σκεφτούμε λανθασμένα ότι είμαστε εδώ επειδή εδώ βρίσκεται το σώμα μας. Αυτό που μας έφερε ως εδώ είναι κάτι μεγαλύτερο από το σώμα μας. Μπορείτε να το ανακαλύψετε και μόνοι σας.

Για ποιο λόγο ο Μπρούνο Γκρένινγκ έκανε αυτή την ερώτηση στην αρχή της διάλεξής του;

Είναι προφανές: Θέλει να μάθει τι λόγους έχουμε που ερχόμαστε να τον συναντήσουμε. Θέλει με αυτό το ερώτημα να μας παρακινήσει να βρούμε τη δική μας απάντηση. Μας ρωτάει επειδή εμείς οι ίδιοι δεν κάναμε αυτή την ερώτηση στον εαυτό μας. Στη δική μας αντίληψη είμαστε εδώ επειδή είμαστε εδώ! Έτσι κάνουν όλοι σε αυτό τον κόσμο. Προς τι το ερώτημα;

Όμως αγαπητοί φίλοι , γνωρίζουμε πως εδώ υπάρχουν πολλά ακόμα που αξίζει
να τα ρωτήσουμε. Στην αρχή όταν συναντάμε τον Μπρούνο Γκρένινγκ, είμαστε πράγματι μόνο ερωτήσεις. Η πιο θεμελιώδης γνώση που μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτή τη νυκτερινή διάλεξη είναι να κατανοήσουμε ότι ο Μπρούνο Γκρένινγκ είναι πάντα έτοιμος να μας βοηθήσει, και υποδέχεται κάθε ένα μας με μια ερώτηση που απευθύνεται σε ολόκληρο τον άνθρωπο.

Ο Μπρούνο απαιτεί κάτι από κάθε άνθρωπο που έρχεται σε εκείνον.

Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα παρόντες πνευματικά – πολύ σαφείς για τον εαυτό μας. Επειδή ακριβώς κάθε ένας μας είναι μια θεϊκή σπίθα, χρειάζεται να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, να είμαστε τελείως ειλικρινείς για τον εαυτό μας, και ανοιχτοί να δεχτούμε πράγματα που ακόμα δεν γνωρίζουμε για τον εαυτό μας αλλά πρόκειται να μάθουμε.

Ο Μπρούνο Γκρένινγκ δεν ζητάει πολλά. Και όμως: Γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν μπορούμε πια να το επιτύχουμε. Ξεχάσαμε πως γίνεται επειδή δεν υπήρχε πια κανείς που να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την ψυχή μας και για το δρόμο μας. Σταματήσαμε να ασκούμε αυτό που μας χρειάζεται – αλλά μπορούμε να το ξαναμάθουμε. Το πρώτο βήμα είναι να το θέλουμε, να το έχουμε αποφασίσει, και τότε μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε τη σωστή τάξη πραγμάτων, και τις καταστάσεις που θα βιώνουμε σε αυτό το νέο δρόμο. Είναι στο χέρι μας, και μπορούμε επίσης να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας για αυτό – με ελεύθερη βούληση και με ευθύνη για τις αποφάσεις μας.

Ο Μπρούνο Γκρένινγκ γνωρίζει πόσο άγνωστοι έχουμε γίνει στον ίδιο μας τον εαυτό, γνωρίζει ότι μόνο όταν εκείνος μας βοηθάει να ανοίξουμε την πόρτα με δικές μας ερωτήσεις, μόνο τότε τα λόγια του αντηχούν μέσα μας και μπορούν να ριζώσουν. Βρισκόμαστε μπροστά σε αυτήν την πόρτα, διστακτικοί, έκπληκτοι, μη γνωρίζοντας ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα μας.

«Μα τι συμβαίνει εδώ; Ίαση με πνευματικά μέσα; Ο Θεός προσφέρει πραγματικά βοήθεια εδώ στη Γη; Δεν υπάρχουν ανίατες ασθένειες; Τα πάντα θεραπεύονται; Τελείως πρωτάκουστο! Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;»

Μπρούνο Γκρένινγκ

Δεκάδες ερωτήματα τρέχουν βιαστικά στο μυαλό μας, μάς κάνουν να νιώθουμε σαν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Και ο Μπρούνο τα απαντά πριν ακόμα προλάβουμε να τα εκφράσουμε, απευθύνοντάς μας μια δική του ερώτηση: «Τι σας οδήγησε ως εδώ;» Ας μη διστάζετε, ούτε να τραυλίζετε, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε καθόλου τι να απαντήσετε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είστε εδώ. Ναι. Αλλά τι μας οδήγησε να έρθουμε; Ο Μπρούνο Γκρένινγκ μας σώζει από την αμηχανία, και τώρα κάτω από τα πόδια μας είναι απλωμένες σαν μαλακό χαλί οι λέξεις που ακολουθούν: «Πολύ εύκολη ερώτηση. Ήταν το καλό ή το κακό;»

Τώρα ξαφνικά γνωρίζουμε καλύτερα, καθώς σύμφωνα με τον Μπρούνο η απάντηση δεν είναι μόνο απλή αλλά «πολύ απλή». Ενθαρρυντικό σχόλιο, ιδιαίτερα καθώς η ερώτηση με την οποία μας προκαλεί στη συνέχεια είναι δύσκολη: «Ήταν το καλό ή το κακό;» Ναι, τώρα γνωρίζουμε την απάντηση – έτσι νομίζουμε – ή τουλάχιστον τη γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές, όπως και εκείνος τη ρώτησε: Προφανώς μόνο το καλό μπορεί να μας οδήγησε ως εδώ – έτσι νομίζουμε. Ποιος θα επέτρεπε να τον καθοδηγεί το κακό;

Το καλό μας προσελκύει σαν μαγνήτης, η υπόσχεση ότι υπάρχει μια ζωή που δεν έχουμε ακόμα τολμήσει να ζήσουμε.

Προφανώς αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μόνο το καλό και τίποτα άλλο. «Ας έχετε εμπιστοσύνη και ας πιστεύετε, η θεϊκή δύναμη βοηθάει και θεραπεύει». Γιατί όμως ρωτάει επίσης για το κακό; Είναι δυνατόν το κακό να μας έφερε εδώ; Τι ερώτηση είναι αυτή; Άραγε τι έχει στο νου του; Θεωρεί δεδομένο ότι επιτρέπουμε στο κακό να μας καθοδηγεί; Όταν ερχόμαστε στον Μπρούνο, προσμένουμε ότι θα μας προσφέρει το καλό, που σημαίνει ότι το κακό δεν θα μπορούσε να μας οδηγήσει ως εδώ!

Ή μήπως η ερώτησή του έχει κάποια βαθύτερη σημασία; Αλλά βέβαια κατά βάθος τη γνωρίζουμε, αγαπητοί φίλοι. Τελικά αυτή η ερώτηση απευθύνεται στους μυημένους, σε όλους που έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα στη διδασκαλία του Μπρούνο Γκρένινγκ. Τότε
γίνεται προφανές ότι η δύναμη που θα μας οδηγήσει ως εδώ είναι το κακό. Είναι η ασθένεια, δηλαδή όλα εκείνα που μας κάνουν και υποφέρουμε σωματικά ή ψυχικά. Εκείνα είναι το κακό – διαπιστώνουμε ότι εκείνα μας καθοδηγούν, εκείνα είναι που μας φέρνουν σε αυτό τον δρόμο. Ναι, έτσι είναι. Όμως πάνω από το φωνή του κακού ακούμε μια διαφορετική φωνή, και την ακολουθούμε.

Και τώρα πια αναγνωρίζουμε πως όταν εμείς αποστρεφόμαστε το κακό, εκείνο δεν μπορεί να χειραγωγεί το πνεύμα μας.

Δεν δεχόμαστε να μας χειραγωγεί, παρά το γεγονός ότι φαινομενικά το κάνει. Μοιάζει να μας καταλαμβάνει παρά το γεγονός ότι εμείς δεν γνωρίζουμε πως το καταφέρνει. Καθώς όμως προχωρεί η συναλλαγή μας με το κακό, ο Μπρούνο Γκρένινγκ μας δείχνει μια άλλη δυνατότητα, και τελικά κατανοούμε: Παρά το γεγονός ότι τη νόησή μας τη βασανίζουν πάμπολλες παραστάσεις πόνου, δεν έχουμε παραδοθεί στο κακό. Μπορούμε να αντιστεκόμαστε λέγοντας μεγαλόφωνα «Όχι!», και να αλλάξουμε πορεία. Τελικά αυτό είναι το απρόσμενο αποτέλεσμα που έχει σε εμάς το κακό.

Καταλήγουμε εκεί που το κακό δεν θέλει να πάμε – στο καλό. «Κάθε κακό οδηγεί στο καλό», ιδού η απόδειξη. Έτσι συμβαίνει σε εμάς, και επίσης στο φίλο στον οποίο ο Μπρούνο Γκρένινκ απηύθυνε αυτή την ερώτηση. Είναι ξεκάθαρο τι μας έφερε εδώ: η αδιαμφισβήτητη επίγνωσή μας ότι το Πνεύμα είναι δύναμη καλού στο κόσμο, και η ελπίδα ότι θα είμαστε ελεύθεροι από το κακό. Με αυτό τον τρόπο τόσο το κακό όσο και το καλό μας φέρνουν ως εδώ: το κακό είναι το κίνητρό μας για να αναλάβουμε δράση, και το καλό είναι η υπόσχεση, ο στόχος που δίνει
αξία στη ζωή μας.

Άραγε υπάρχει κάτι ακόμα που μπορούμε να διδαχθούμε από αυτή τη νυκτερινή διάλεξη, αγαπητοί μου φίλοι;

Ο λόγος που ο Μπρούνο Γκρένινγκ μας ρωτά είναι επειδή θέλει να μας βοηθήσει να ξαναγεννηθούμε – στην πραγματικότητα είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ στη Γη. Θέλει να βγάλουμε τις παρωπίδες μας και μας ενθαρρύνει να αναλογιστούμε την κατάστασή μας. Θέλει να μας απελευθερώσει από την επιπολαιότητα που μας έχει γίνει δεύτερη φύση ώστε να μην αμφισβητούμε ποτέ τις πράξεις μας. Ο Μπρούνο κατασκευάζει για εμάς μια γέφυρα που μας συνδέει με τον Θεό, που όμως μπορεί να μας σηκώσει μόνο αν γνωρίζουμε το λόγο που τη χρησιμοποιούμε, αν γνωρίζουμε τι αναζητούμε, τον λόγο που κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και όχι σε κάποιαν άλλη – με άλλα λόγια όταν βρούμε την απάντησή στο ερώτημα που μας έχει θέσει. Τότε ανοίγουν πραγματικά τα μάτια μας και βλέπουμε.

Ας το παρατηρούμε αυτό, αγαπητοί φίλοι!
Εύχομαι τα απολύτως καλύτερα!

Συγγραφέας: Μπεάτε Λάουερ, από την κοινότητα των φίλων του Bruno Groening της Φραγκφούρτης

 

Newsletter εγγραφή

 

ΝΗΡΩΗ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας