Το Ανθρώπινο Σώμα | Ένας Μεγάλος Άγνωστος

1
767

Το πρώτο πολύ σημαντικό πράγμα που συνειδητοποίησα για το σώμα μου και γενικότερα για τα σώματα των ανθρώπων είναι ότι, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με αυτό, ως ανθρώπου που διαθέτει σώμα και ως θεραπευτή που ασχολείται με τα σώματα των άλλων, πιο πολλά είναι αυτά που αγνοώ για το σώμα μου, παρά αυτά που γνωρίζω.

 

με αυτή τη δήλωση και αυτή τη συνειδητοποίηση ξεκινάω ν’ ασχολούμαι με το ανθρώπινο σώμα: μιλώντας γι’ αυτό θα έχω από άγνοια αποσιωπήσει πολλά.

Θα μπορούσα να πω, και πάλι όχι με απόλυτη βεβαιότητα, ότι μπορούμε να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε κάποια επίπεδα της λειτουργίας και της δομής του σώματος, αλλά όλες οι παρατηρήσεις μας και τα συμπεράσματά μας οφείλουν να διέπονται από τον περιορισμό του ότι ενδεχομένως ν’ αγνοούμε κάτι το οποίο όταν βιωθεί, συνειδητοποιηθεί και ανακαλυφθεί, να καταστήσει γελοίες και ανυπόστατες όλες τις μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιλήψεις μας για το ανθρώπινο σώμα.

Θα μπορούσα να παραλληλίσω τη γνώμη και την άποψη που έχουμε για το ανθρώπινο σώμα με τη γνώμη και την άποψη που έχουμε για το σύμπαν. Το γεγονός ότι προσεδαφιστήκαμε στη Σελήνη και τραβήξαμε φωτογραφίες από τον Άρη, το Δία και τον Κρόνο, δε σημαίνει ότι καταφέραμε να γνωρίσουμε τα πάντα.

Ας είμαστε λοιπόν εγκρατείς και ταπεινοί, το ανθρώπινο σώμα μπορούμε να το γνωρίσουμε ως ένα επίπεδο, παρ’ όλα αυτά ενδεχομένως αυτά που αγνοούμε να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε.

Η Άποψη της Σύγχρονης Δυτικής Ιατρικής για το Ανθρώπινο Σώμα

Οι απόψεις της Δυτικής Ιατρικής Επιστήμης, δυστυχώς διέπονται από αμετροέπεια και αλαζονεία προς το ανθρώπινο σώμα. Οι σημερινοί φοιτητές ιατρικής μαθαίνουν από τους δασκάλους τους ότι όσα γνώριζε και πίστευε ο άνθρωπος μέχρι σήμερα για το σώμα του δεν ισχύουν, ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από ένα συνονθύλευμα κυττάρων και χημικών ουσιών και ότι το ζητούμενο είναι ν’ ανακαλύψουμε τα δρώμενα σε αυτό το επίπεδο, στο επίπεδο των κυττάρων και των χημικών ουσιών.

Ταυτόχρονα με τη χρήση μιας αξιοθαύμαστης τεχνολογίας, η οποία επειδή ακριβώς είναι αξιοθαύμαστη μας καθιστά ακόμα περισσότερο αλαζόνες και υπερφίαλους, έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε στο εσωτερικό του σώματος (π.χ. αξονική, μαγνητική, υπέρηχοι κλπ) και άρα να πιστεύουμε ότι το ανθρώπινο σώμα δεν έχει πια μυστικά και ότι πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε τα πάντα και θα μπορούμε να επέμβουμε παντού. Αυτό είναι πολύ διαδεδομένη άποψη μέσα στους χώρους των γιατρών και γενικότερα των λειτουργών της Δυτικής Ιατρικής Επιστήμης.

Αυτή είναι η κατάσταση της Δυτικής Ιατρικής Επιστήμης ως προς το ανθρώπινο σώμα. Επιτέλους, μετά από αιώνες άγνοιας ο σύγχρονος άνθρωπος είναι σε θέση να γνωρίσει το σώμα του καλύτερα από ποτέ πριν και να αξιοποιήσει όλα τα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας για μακροημέρευση και ευεξία.

Αυτή η ενθουσιώδης αντίληψη επικρατεί στους κόλπους της Σύγχρονης Δυτικής Ιατρικής Επιστήμης. Αυτήν γνώρισα και εγώ ως φοιτητής ιατρικής κατά τα έτη 1985-1991 και ως ειδικευόμενος ιατρός κατά τα έτη 1992-2001. Και αυτήν την άποψη πίστεψα ως αλήθεια για το ανθρώπινο σώμα τότε.

Όταν όμως άρχισα να ασκώ το επάγγελμά μου ως ιατρός από το 1991 και μετά διαπίστωσα ότι όλες αυτές οι θαυμάσιες ανακαλύψεις περί κυττάρων, ιών, μικροβίων, γονιδίων, και χημικών ουσιών που περιέχονται στο ανθρώπινο σώμα, διόλου δεν με βοήθησαν να διαχειριστώ τους ασθενείς μου και να τους βοηθήσω πραγματικά. Η ανεπάρκειά μου αυτή ως ιατρού-θεραπευτή με υποχρέωσε να καταφύγω στα φάρμακα και στη συμβουλευτική των φαρμακευτικών εταιρειών. Έτσι άρχισα να συνταγογραφώ αφειδώς φάρμακα. Μα κάπου μέσα σε όλο αυτό το πράγμα επικρατούσε υποκρισία και ψέμα και αυτό δεν ταίριαζε στο ήθος μου.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά στράφηκα στο Βελονισμό και στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η οποία μου έδωσε ένα εργαλείο για να διαχειρίζομαι τους ασθενείς μου, να τους ωφελώ χωρίς να βλάπτω και οπωσδήποτε να μην ζώ μέσα στο ψέμα και στην υποκρισία.

Θα εξετάσουμε τώρα μερικές από τις απόψεις της Δυτικής Ιατρικής επιστήμης για το ανθρώπινο σώμα στην κατάσταση της ασθένειας. Γιατί βέβαια όταν ο άνθρωπος είναι υγιής μπορεί να λέει ό,τι θέλει ο γιατρός γι’ αυτόν, είναι σαν τον καπετάνιο που πάει το καράβι στη νηνεμία. Όταν όμως ο άνθρωπος αρρωστήσει εκεί φαίνεται ο καλός καπετάνιος και θεραπευτής.

Ας μιλήσουμε για τις λεγόμενες ιώσεις, πώς διαγιγνώσκονται και πώς αντιμετωπίζονται. Η διάγνωση είναι αυθαίρετη, ο κάθε παιδίατρος, ο κάθε παθολόγος έχει το δικαίωμα να περιγράψει κάθε νοσηρή κατάσταση ενός ασθενούς ως ίωση. Δε χρειάζεται καμία τεκμηρίωση γι’ αυτό, απλά το πτυχίο Ιατρικής. Οι ασθενείς τους πιστεύουν γιατί οι γιατροί ταυτίζονται με τα θαύματα της σύγχρονης τεχνολογίας και των μεγάλων ανακαλύψεων, άρα δε μπορεί παρά να έχουν δίκιο.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Όλοι αυτοί που οι γιατροί τους λένε ότι έχουν ίωση, είναι απλά κρυωμένοι, όμως ούτε αυτό το δέχεται η σύγχρονη ιατρική. Οι γιατροί σήμερα σε μαλώνουν και σε διορθώνουν αν τολμήσεις να τους πεις ότι είσαι κρυωμένος. Τα έχουν βάλει με την πραγματικότητα και όταν κάποιος Φλεβάρη μήνα κλείσει η μύτη του και πονάει ο λαιμός, του λένε ότι έχει ίωση και όχι ότι είναι κρυωμένος. Ο εχθρός βρίσκεται στον μικρόκοσμο και όχι στον μακρόκοσμο, αυτόν που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις και η κοινή λογική. Ότι οι σύγχρονοι γιατροί απεχθάνονται την κοινή λογική.

Όπως καταλαβαίνει κανείς όταν σε ένα τόσο απλό ζήτημα για την ανθρώπινη φύση όπως είναι το κρύο, που όλοι οι προηγούμενοι από εμάς το διέκριναν ως παράγοντα ασθένειας και προσπαθούσαν να το διαχειριστούν, εμείς να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει και δεν προκαλεί νοσηρότητα, σημαίνει ότι η σύγχρονη ιατρική έχει ξεφύγει πάρα πολύ από τον δρόμο της φύσης.

Μετά Εξειδικεύσεις

Το άλλο θέμα της Δυτικής Ιατρικής το οποίο την απομακρύνει από τον φυσικό δρόμο και την οδηγεί σε αδιέξοδο είναι το θέμα των ιατρικών ειδικοτήτων. Το ανθρώπινο σώμα έχει επιμεριστεί σε όργανα και το καθένα από αυτά τα όργανα τα έχει αναλάβει μια ειδικότητα η οποία ασχολείται μαζί τους.

Όλος αυτός ο επιμερισμός έχει ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό του ανθρωπίνου σώματος και σε καμία περίπτωση την κατανόηση της ολότητας του ανθρωπίνου σώματος.
Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα για να γίνω κατανοητός, ως προς το πόσο επιβλαβές είναι για την κατανόηση του ανθρωπίνου σώματος ο κατακερματισμός του σε ειδικότητες και υποειδικότητες.

Έρχεται λοιπόν κάποτε ένας ασθενής ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ότι μετά από ένα χειρουργείο στη μέση για κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου Ο4-Ο5, παρουσίασε αγευσία και ανοσμία.
Το γεγονός αυτό είναι για την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι απόλυτα κατανοητό, γιατί συνδέεται με τον DuMaiο οποίος περνάει απ’ τη μέση (οσφύ) και καταλήγει στον ουρανίσκο, στο όριο μεταξύ σκληρής και μαλακής υπερώας. Άρα ένα μπλοκάρισμα από χειρουργική τομή στην μέση μπορεί να επηρεάσει γεύση και όσφρηση.

Το γεγονός αυτό όμως είναι παντελώς άγνωστο για την σύγχρονη Δυτική Ιατρική γιατί το χειρουργείο στην μέση αφορά ορθοπεδικό, ενώ η ανοσμία και αγευσία αφορούν Ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ).

Το ανθρώπινο σώμα και η εξέλιξη του ή πώς φτάσαμε να έχουμε αυτό το σώμα

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ένα μέρος του ανθρωπίνου σώματος και της ανθρώπινης φύσης θα πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά την ιστορία του, την πορεία του στο χρόνο και πως έφτασε εμείς σήμερα να διαθέτουμε αυτό το ανθρώπινο σώμα.

Είναι κοινά αποδεκτό από όλους τους μελετητές ότι η ζωή ξεκίνησε από απλούς μονοκύτταρους οργανισμούς οι οποίοι εξελίχθηκαν σε φυτά και από τα φυτά προέκυψαν τα ζώα και τελικά ο άνθρωπος. Σε αυτή την αλυσίδα μεταμορφώσεων οι κρίκοι, δηλαδή οι διάφορες φάσεις εξέλιξης της ζωής, διατηρούν  άρρηκτη συνέχεια μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι το γενετικό υλικό (dna, γονίδια, πεμπτουσία, κλπ) ταξιδεύει από σώμα σε σώμα από τους απλούς μονοκύτταρους οργανισμούς μέχρι τον άνθρωπο. Άρα το γενετικό υλικό στο σώμα του ανθρώπου περιέχει όλες τις πληροφορίες επιβίωσης καθ’ όλα τα επιμέρους στάδια μεταμόρφωσης της ζωής.

Έχουμε πληροφορίες μέσα στο γενετικό μας υλικό και πώς τα κύτταρά μας, αυτόνομα και το καθένα επιβιώνουν ως αυτόνομοι μονοκύτταροι οργανισμοί. Αλλά επίσης και πώς τα νευρικά μας κύτταρα διακλαδίζονται ως ρίζες φυτού και έτσι επιβιώνουν αλλά και λειτουργούν ως φυτικές δομές και όντα. Αλλά επίσης και πώς η Χοληδόχος Κύστη μας λειτουργεί όπως αυτή των ζώων και αυτή η πληροφορία περιέχεται στο γενετικό υλικό και ταξιδεύει μέσα στα σώματα.

Το γεγονός ότι ο εγκέφαλος μοιάζει με καρύδι, οφείλεται βέβαια στο γεγονός ότι ο Δημιουργός επέλεξε απ’ όλα τα γονίδια της ζωής που έχει μέσα του το ανθρώπινο σώμα για να κατασκευάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και κρανίο να χρησιμοποιήσει τη γονιδιακή σύσταση του καρυδιού και να την προσαρμόσει στην υπόλοιπη κατασκευή του ανθρωπίνου σώματος.

Επιμένω να αναλύσω αυτή την ιδέα για τη φύση, σύσταση και δομή του ανθρωπίνου σώματος, γιατί θα μας βοηθήσει αν την κατανοήσουμε και τη δεχθούμε, να γνωρίσουμε και καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και να συνέλθουμε από την έξαψη και την ταραχή από το θαύμα της τεχνολογίας.

Όλες οι γενετικές πληροφορίες για όλες τις φυτικές δομές που έχουν αναγκαστικά προϋπάρξει των ζώων, περιέχονται μέσα στο γενετικό υλικό του ανθρωπίνου σώματος. Απ’ όλον αυτό τον πλούτο των γονιδιακών πληροφοριών το ανθρώπινο σώμα επιλέγει να ενεργοποιήσει τα ανάλογα γονιδιακά στοιχεία ώστε να παραχθεί η αντίστοιχη δομή που θα εξυπηρετήσει το ανθρώπινο σώμα. Οι ομοιότητες λοιπόν που παρουσιάζονται δεν είναι τυχαίες και ερμηνεύονται με βάση αυτό το σκεπτικό.

Το σκεπτικό αυτό μας επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα φυτά που έχουν το αντίστοιχο σχήμα και δομή με όργανα του ανθρωπίνου σώματος που πάσχουν. Ένας πολύ πιο φυσικός δρόμος ως προς τη χρήση των πληροφοριών του γενετικού υλικού.

Του Αλέξανδρου Τηλικίδη

 

Newsletter εγγραφή

 

Ακαδημία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας