Το Έδαφος Είναι το Πραγματικό μας Δώρο στην Επόμενη Γενιά

0
256

Όταν με ρώτησαν από μια υπηρεσία του ΟΗΕ ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά οικολογικά προβλήματα αυτήν την στιγμή, η απάντηση μου ήταν, “Το χώμα, το χώμα και το χώμα”. Αυτό ισχύει σήμερα πιο πολύ από ποτέ. Η λέξη “human”(άνθρωπος) προέρχεται από την λέξη “humus”(χούμος) ή χώμα. Χωρίς το χώμα, η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να διατηρηθεί.

 

το 1998, όταν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προέβλεψαν ότι το εξήντα τοις εκατό της πολιτείας Tamil Nadu (Ταμίλ Νάντου) θα είναι έρημος μέχρι το 2025, συνειδητοποίησα ότι η πρόβλεψη αυτή μπορεί κάλλιστα να βγει αληθινή.

Η δενδροφύτευση ήταν η μόνη λύση. Όταν πρότεινα να επαναφέρουμε την πράσινη κάλυψη κατά 33%, η ιδέα μου απορρίφθηκε και χαρακτηρίστηκε ουτοπική. Παρόλα αυτά από τότε, πενήντα επτά εκατομμύρια δέντρα φυτεύτηκαν σε ιδιωτική περιουσία. Ο ρόλος μου ήταν να φυτέψω δέντρα στο μυαλό των ανθρώπων, και εκείνοι  έκαναν τα υπόλοιπα. Μόνο σαν μαζική πρωτοβουλία θα είχε επιτυχία.  Έπειτα εστιάσαμε στο πρόβλημα του νερού — μια παράλληλη ανησυχία. Δεδομένη την ταχύτητα με την οποία στερεύουν οι υδροφόροι ορίζοντες και οι πόλεις πλήττονται από ελλείψεις νερού, αυτό ήταν επίσης μια ζωτική ανάγκη.

Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν  μεμονωμένα από το “γόνιμο έδαφος” – αυτόν τον απαραίτητο  φυσικό πόρο. Είμαστε στα πρόθυρα της “εξαφάνισης του εδάφους”.

Αν δεν πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, οι επιπτώσεις στα επόμενα εικοσιπέντε χρόνια θα είναι καταστροφικές. Η εξάντληση των υδάτων είναι ορατή. Αλλά η διάβρωση του εδάφους είναι λιγότερο εμφανής. Επειδή μπορούμε και καλλιεργούμε ακόμα, δεν έχουμε καταλάβει πόσο έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα του εδάφους. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μιλάει για ευημερία, ισότητα ή ακόμη και για πνευματικότητα όταν θεωρεί δεδομένο το ίδιο το έδαφος στο οποίο πατάει.

Από τα σχεδόν 1,6 εκατομμύρια τ.χλμ καλλιεργήσιμης γης, κοντά στο εξήντα τοις εκατό χαρακτηρίζεται ως “εξασθενημένο έδαφος”. Οδεύουμε σε τρεις δεκαετίες προς μια μεγάλη επισιτιστική κρίση, η οποία με τη σειρά της, θα μπορούσε να σημαίνει μαζικές αστικές μεταναστεύσεις, κοινωνικές εντάσεις και διαταραχές στη ζωή και τα μέσα διαβίωσης. Αδύναμο έδαφος επίσης σημαίνει λιγότερο θρεπτική τροφή.

Η θρεπτική αξία των λαχανικών μας έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία 25 χρόνια και πάνω από το εβδομήντα τοις εκατό των παιδιών μας είναι αναιμικά. Η δημιουργία μιας πιο αδύναμης γενιάς από εμάς είναι τρομερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ποια είναι η διέξοδος από αυτή την δύσκολη θέση; Η κύρια πηγή νερού σε μια τροπική χώρα είναι οι βροχές την εποχή των μουσώνων. Αν θέλουμε η βροχή να συγκρατείται από το  έδαφος, ώστε να τροφοδοτεί τα ποτάμια, τις λίμνες και τους υδροφόρους ορίζοντες, χρειαζόμαστε βλάστηση.

Μόνο το οργανικά πλούσιο έδαφος μπορεί να συγκρατήσει το νερό. Η βλάστηση και τα ζωικά απόβλητα είναι το κλειδί αλλιώς, το νερό απλώς απορρέει. Αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος ενός έθνους: ζωικά απόβλητα  και φύλλα. Το πραγματικό δώρο στις επόμενες γενιές δεν είναι οι επιχειρήσεις, τα λεφτά ή ο χρυσός. Είναι το έδαφος. Το πρώτο βήμα είναι η επίγνωση και το δεύτερο βήμα η πολιτική και μόνο τότε οι πράξεις θα έχουν νόημα. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ως παγκόσμια πολιτική, είναι απολύτως αναγκαίο τα γεωργικά εδάφη να περιέχουν το λιγότερο 3% οργανική ύλη. Για να συμβεί αυτό, η βλάστηση είναι απαραίτητη.

Με παραδοσιακές τεχνικές, οι Ινδοί αγρότες εξακολουθούν να τρέφουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Ο αριθμός των μικροοργανισμών που βρίσκονται σε ένα κυβικό μέτρο ινδικού εδάφους εξακολουθεί να είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο. Με λίγη προσπάθεια, αυτό το γόνιμο, πλούσιο έδαφος είναι ικανό να ανακάμψει. Αλλά δεν γίνεται να το καθυστερούμε άλλο. Ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε την πιθανή καταστροφή και να σώσουμε το έδαφος μας.

Ας το κάνουμε πραγματικότητα.

Ενημερωθείτε για το κίνημα Save Soil από το Conscious Planet, ιδρυτής του οποίου είναι ο Sadguru.

 

Newsletter εγγραφή

 

 

Sadhguru

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας