Το ελαιόλαδο, που αποτελεί την βάση της μεσογειακής διατροφής, έχει ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και τα μαλλιά μας.

 

Μια από τις πιο βασικές είναι ότι λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό, εμποδίζει δηλαδή την οξείδωση. Κατά την διαδικασία της οξείδωσης μπορεί να παραχθούν ελεύθερες ρίζες, χημικά στοιχεία που έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Οι ιδιότητες του ελαιόλαδου

Η αντιοξειδωτική λειτουργία του ελαιόλαδου είναι επίσης αυτή που βοηθά στην αντιμετώπιση της γήρανσης όταν το απλώνουμε στο δέρμα μας, ενώ τελευταίες έρευνες εξετάζουν τη δυνατότητα του να καταπολεμά τυχόν καρκινικά κύτταρα στην επιφάνεια του όταν απλώνεται μετά την έκθεση στον ήλιο.

Το ελαιόλαδο περιλαμβάνει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E και Κ που έχουν σημαντικά οφέλη για το δέρμα μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ανέκαθεν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το έλαιο της βιταμίνης Ε για να θεραπεύσουν  μια σειρά από δερματικές παθήσεις, όπως την ψωρίαση ή το έκζεμα.

Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαιόλαδου επίσης υπογραμμίζουν τη σημασία του στην καθημερινή μας περιποίηση, παρότι μέχρι σήμερα είναι λίγες οι μελέτες που έχουν αποδείξει τη δύναμη του στην αναχαίτιση των βακτηρίων στο δέρμα μας. Χρησιμοποιείται όμως στην θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων του δέρματος, ενώ βοηθά στο έλκος των ποδιών που προκαλεί ο διαβήτης 2.

Πολύτιμο συστατικό ομορφιάς

  • Το ελαιόλαδο είναι ένα δημοφιλές ενυδατικό της φύσης που χρησιμοποιείται συχνά στο δέρμα και τα μαλλιά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν στο δέρμα, είτε πριν, είτε μετά το μπάνιο ή μετά την έκθεση μας στον ήλιο.
  • Για να φτιάξουμε ένα σκραμπ προσώπου ή σώματος με βάση το ελαιόλαδο, προκειμένου να καταπολεμήσουμε το ξηρό ή σκασμένο δέρμα, αρκεί να το αναμείξουμε με λίγο θαλασσινό αλάτι, ώστε να δημιουργηθεί μια πάστα στην ποσότητα και την υφή που επιθυμούμε.
  • Το ελαιόλαδο αποτελεί επίσης ένα πρώτης τάξεως ξεβαφτικό, ικανό να απομακρύνει ακόμα και την αδιάβροχη μάσκαρα από τα μάτια μας, χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς.
  • Οι άνθρωποι με ξηρό δέρμα μπορούν επίσης να ενυδατώσουν το δέρμα τους με μια μάσκα προσώπου με βάση το ελαιόλαδο. Η ανάμειξη του με συστατικά όπως το ασπράδι των αυγών, το μέλι ή η βρώμη μπορεί να μαλακώσει και να ενυδατώσει το πρόσωπο μας.
  • Εξαιτίας της αντιοξειδωτικής λειτουργίας του το ελαιόλαδο βοηθά στην καταπολέμηση των ρυτίδων και της γήρανσης του δέρματος. Πολλές είναι οι γυναίκες που το χρησιμοποιούν καθημερινά γύρω από τα μάτια τους πριν τον ύπνο.
  • Οι βιταμίνες του ελαιόλαδου και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του το καθιστούν εξαιρετικό συστατικό στην θεραπεία των ουλών, καθώς βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος.
  • Εκτός από την απλή επάλειψη τους με ελαιόλαδο, η ανάμειξη του με χυμό λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του υπερχρωματισμού, στις περιοχές δηλαδή που το δέρμα έχει σκουρύνει εξαιτίας ουλών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στις ραγάδες του σώματος, αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του.

Χρήσιμες συμβουλές

Όπως κάθε συστατικό ομορφιάς, έτσι και το ελαιόλαδο, πρέπει να έχει λογική χρήση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ανθρώπους με μεγάλη ευαισθησία στο δέρμα και πρέπει να αποφεύγεται σε παιδιά με ιστορικό εκζέματος.

Λόγω της πυκνής σύνθεσης του προτείνεται, για να μην κλείσουν οι πόροι του δέρματος, της επάλειψης του να ακολουθεί το σκούπισμα ταμποναριστά με πετσέτα, ώστε να απομακρυνθεί το επιπλέον έλαιο.

Για όλα τα παραπάνω προϋπόθεση αποτελεί η χρήση καλής ποιότητας ελαιόλαδου.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο [email protected]
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας