Ο  Ιπποκράτης έλεγε ότι «η σπηλιά της ζωής και του θανάτου είναι το έντερό μας». Πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτήν την φράση! Άλλωστε στα Ασκληπιεία, το πρώτο πράγμα που έκαναν οι θεραπευτές της εποχής ήταν μια 3μερη νηστεία υπό παρακολούθηση.

 

‘Εχουν διαπιστωθεί πλήθος συμπτωμάτων στο σώμα μας από την δυσλειτουργία του εντέρου, που ούτε καν φανταζόμαστε ότι προέρχονται από αυτό.

• Κόπωση, εκνευρισμός, γαστρεντερικά προβλήματα
• Πονοκέφαλοι, αδυναμία μνήμης, διαταραχές νευρικού συστήματος
• Ισχιαλγία, οσφυαλγία, ημικρανίες
• Ψωρίαση, εκζέματα, ακμή, αρθρίτιδα, πρησμένα κάτω άκρα

Ας μην ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλός μας συνδέεται στενά με το έντερο και για αυτόν τον λόγο το έντερο δεν χαρακτηρίζεται άδικα και «δεύτερος εγκέφαλος». Γιατί στην πραγματικότητα προέρχεται από τους ίδιους ιστούς με το κεντρικό νευρικό μας σύστημα κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Επομένως, έχει πολλές δομικές και χημικές συνδέσεις με τον εγκέφαλο, γι’αυτό και επηρεάζει άμεσα στην ψυχολογική μας ψυχοσύνθεση.

Που θα ξαναβρούμε τη χαρά και τη καλή μας διάθεση;
Μα φυσικά στο δεύτερο εγκέφαλο μας!
Σύμφωνα με τον γιατρό Dr. Bernard Jensen οι 6 διατροφικές παραβάσεις του σύγχρονου δυτικού κόσμου είναι οι παρακάτω:
 • H ανεπαρκής κατανάλωση φυτικών ινών
 • Η υπέρμετρη κατανάλωση λιπών και μάλιστα επιβλαβών λιπών
 • Η υπέρμετρη κατανάλωση αλατιού
 • Η υπέρμετρη κατανάλωση ζάχαρης
 • Η υπέρμετρη κατανάλωση παστεριωμένων ομογενοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων
 • Η υπέρμετρη κατανάλωση σιταριού

Και εγώ θα προσθέσω την ελλιπή άσκηση λόγω του πιεστικού προγράμματος της καθημερινότητας. Αυτή όμως είναι απαραίτητη για την κίνηση του εντέρου και κατά συνέπεια για τη σωστή λειτουργία του.

Η χαρά μας κρύβεται στο έντερο!

Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος για να επιδικώκουμε να διατηρούμε το έντερό μας σε άριστη κατάσταση, είναι ότι σε αυτό παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό σεροτονίνης. Η έλλειψη διάθεσης, η κατάθλιψη και το άγχος σχετίζονται με αλλαγές στα επίπεδα σεροτονίνης. Θα περιμέναμε ότι η παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης, «της ορμόνης της χαράς» όπως συχνά ονομάζεται, βρίσκεται στον εγκέφαλο όμως δεν είναι έτσι τελικά.  Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως τυχόν ανισορροπίες στην  σεροτονίνη συνδέονται με παθήσεις από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Ανοσοποιητικό σύστημα 

Ένα άλλο υψίστης σημασίας θέμα είναι ότι η κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της εντερικής μας υγείας. Τις περισσότερες φορές άνθρωποι που υποφέρουν από αρθρίτιδες, αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες και άλλες χρόνιες παθήσεις υποφέρουν και από το έντερό τους.

Αντιμετωπίζουν συχνά μια πάθηση γνωστή ως σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου. Στο διαρρέον έντερο ουσιαστικά οι πύλες στην εντερική επένδυση καταστρέφονται, επιτρέποντας σε μεγάλα σωματίδια τροφής και ανεπιθύμητες ουσίες να εισέλθουν στο υπόλοιπο σώμα. Μόλις εισέλθουν, αντιμετωπίζονται ως ξένοι εισβολείς και προκαλούν ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλούν φλεγμονή και πόνο.

Όταν αναπτύσσεται το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου, τα άτομα γίνονται ευαίσθητα σε αρκετές τροφές. Κι αυτό γιατί τα σωματίδια των τροφών γλιστρούν μέσω του εντερικού φραγμού και προκαλούν μια ανοσολογική αντίδραση.

Π.χ ένα κομμάτι τυρί, το οποίο δεν θα πεπτεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει με την σταδιακή κατανάλωση σε χρόνια φλεγμονή και πόνο. Κι αυτό επειδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα συνεχίσει να βλέπει τα σωματίδια της τροφής ως εισβολείς.

Φυσικά αυτή δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται αμέσως. Αντίθετα γίνεται αργά μέσα στην διάρκεια μιας περιόδου που φυσικά επειδή δεν το γνωρίζουμε, διαρκώς τρώμε πράγματα που συνεχίζουν να ερεθίζουν τον εντερικό σωλήνα. Κάποια στιγμή θα βρισκόμαστε σε διαρκή πόνο και ενόχληση με αρκετά μεγάλη ποικιλία φαγητών και δεν θα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μας συμβαίνει αυτό.

Έρευνες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτοάνοσες καταστάσεις ή χρόνιες παθήσεις, των οποίων τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή δημιουργούνται από την κακή υγεία των εντέρων, μπορούν να αντιστρέψουν πολλές από αυτές με τη βελτίωση της εντερικής υγείας τους.

Αυτό επιτυγχάνεται όχι απαραίτητα με φάρμακα αλλά με μια σειρά διαδικασιών πάντα βέβαια μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό και μετά από εξατομικευμένη μελέτη του κάθε περιστατικού. Η πρώτη εκ των οποίων περιλαμβάνει μια διατροφή εξάλειψης των τροφίμων που δημιουργούν τις έντονες αντιδράσεις και η δεύτερη είναι απλά βήματα αλλαγής και προσθήκης νέων συνηθειών στην καθημερινότητά μας, ώστε να εξισορροπίσουμε την λειτουργία του εντέρου όπως:

 • η καλή μάσηση
 • συγκεκριμένη ώρα γευμάτων
 • μη κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων
 • μάσηση μαστίχας Χίου (καταπολέμηση παθογόνων βακτηρίων)
 • προσθήκη καλών λιπαρών οξέων στη διατροφή μας
 • προβιοτικά
 • L- γλουταμίνη (είναι ένα αμινοξύ το οποίο βοηθά στην ανανέωση του εσωτερικού τοιχώματος του εντέρου

Τα παραπάνω είναι κάποιες βασικές και αποτελεσματικές οδηγίες που  σίγουρα θα μας βοηθήσουν να δούμε μεγάλη βελτίωση από τον πρώτο κιόλας μήνα. Επειδή όμως ο καθένας από εμάς είναι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο πλάσμα της φύσης με τις δικές του ανάγκες, καλό θα ήταν για τα βέλτιστα αποτελέσματα στην υγεία όλου του οργανισμού να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές μας ιδιαιτερότητες. Και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε λάβει.

Ας δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να ανακτήσει την αυτοθεραπευτική του ικανότητα ξεκινώντας από την πηγή όλων των προβλημάτων και όχι πηγαίνοντας στα συμπτώματα.

Η διατήρηση της καθαρότητας του εντέρου μας και η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας είναι υψίστης σημασίας για οποιαδήποτε προβλήματα.

 

Εάν σας ενδιαφέρει το άρθρο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τοσεμινάριο: “Το Μυστικό της Ευεξίας κρύβεται στο Έντερο” . Πραγματοποιείται την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 στην Αθήνα, από τη Φωτεινή Μπουτούρη.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

Newsletter εγγραφή

 

Φωτεινή Μπουτούρη

H Φωτεινή Α. Μπουτούρη είναι εισηγήτρια σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σκοπός της είναι να προσφέρει την γνώση απλόχερα και με συνέπεια σε θεραπευτές που θέλουν να πλουτίσουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους αλλά και σε αρχαρίους που ξεκινάνε τώρα το όμορφο ταξίδι τους στον θαυμαστό εναλλακτικό κόσμο.

Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Φωτεινής Α. Μπουτούρη και του Κέντρου ολιστικής ιατρικής Holistic Nest
Φωτεινή Μπουτούρη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...



Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας