Το ντοκιμαντέρ «Το Φαινόμενο Μπρούνο Γκρένινγκ» – παρουσιάζεται επί 15 χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο

 

Λέγεται πως όλα τα μεγάλα πράγματα είναι μικρά στο ξεκίνημά τους. Στην περίπτωση του ντοκιμαντέρ «Το φαινόμενο Μπρούνο Γκρένινγκ» αυτή η φράση αποδείχθηκε αληθινή με διαφορετικές έννοιες. Συνήθως τα ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται λίγες μόνο φορές, και μετά σχεδόν καθόλου. Αυτή η ταινία είναι διαφορετική. Προβάλλεται 15 χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία, σε αίθουσες κινηματογράφων και άλλους μικρότερους χώρους προβολής. Παρά το γεγονός ότι ταινίες πνευματικού περιεχομένου είναι σπάνιες στους εμπορικούς κινηματογράφους, το ντοκιμαντέρ “Το Φαινόμενο Μπρούνο Γκρένινγκ” έχει προβληθεί 12.400 φορές σε 100 περίπου χώρες. Υπολογίζεται ότι την έχουν δει 330.000 θεατές, και σε πολλούς προκάλεσε δέος.

Εννέα χρόνια εργασίας

Μεταξύ των μελών του Κύκλου των Φίλων του Μπρούνο Γκρένινγκ (1906-1959) υπήρχε για πολλά χρόνια το όραμα να δημιουργηθεί μια ταινία για τη ζωή του. Η δημιουργία αυτής της νέας μεγάλης ταινίας ξεκίνησε το 1993, όταν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες της μικρότερης ταινίας “Θαυματοποιός Απόστολος” και προβλήθηκε στους κινηματογράφους. Ακολούθησαν εννιά χρόνια εστιασμένης προσπάθειας μέχρι να εκδοθεί το ντοκιμαντέρ.

Ολόκληρο το 1994 πολλοί Φίλοι του Μπρούνο Γκρένινγκ επικεντρώθηκαν σε εργασίες έρευνας και προετοιμασίας. Εξέτασαν μεγάλο όγκο αρχειακό υλικού, μελέτησαν πολλές αναφορές εποχής από ανθρώπους που είχαν βιώσει τη δράση του Μπρούνο Γκρένινγκ, επισκέφτηκαν πολλούς τόπους από το Γκντασκ ως το Παρίσι, και συνέλεξαν πάρα πολλά στοιχεία. Εντόπισαν ηχογραφήσεις εποχής, κινηματογραφικά αρχεία, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ειδήσεις, καθώς και πάνω από 80 συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες εποχής. Στην ταινία ενσωματώθηκαν εκατοντάδες φωτογραφίες, διαφάνειες και νέες λήψεις. Επί πλέον, η κινηματογραφική ομάδα σκηνοθέτησε και γύρισε σύνθετες αναπαραστάσεις γεγονότων της εποχής. Το γύρισμα άρχισε το Φεβρουάριο 1995· οι τελευταίες συνεντεύξεις ηχογραφήθηκαν στις αρχές του 2000· τα τελευταία γραπτά στοιχεία προστέθηκαν το 2002.

Δημιουργήθηκαν πάνω από 70 ώρες ταινίας. Μετά το πρώτο μοντάζ, έγινε σαφές  ότι η αρχική πρόθεση να δημιουργηθεί μια ταινία κανονικού μήκους δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Το εύρος και βάθος και υλικού δεν μπορούσε να χωρέσει σε δύο ώρες, αλλά ούτε η ζωή του Μπρούνο Γκρένινγκ μπορούσε να παρουσιαστεί με συμβατικό τρόπο. Η λύση ήταν να γίνει μια ταινία διάρκειας σχεδόν πέντε ωρών, χωρισμένη σε τρία τμήματα.

Συγκινητικές σκηνές  

Τη δεκαετία του 1950 ο Μπρούνο Γκρένινγκ έγινε παγκοσμίως γνωστός για πολλές τελείως ασυνήθιστες θεραπείες. Την Άνοιξη του 1949 χιλιάδες άνθρωποι που ζητούσαν βοήθεια συνέρρευσαν στην κωμόπολη Χέρφορντ της Βεστφαλίας στη Γερμανία. Το Φθινόπωρο της ίδια χρονιάς πολλές χιλιάδες άνθρωποι, κάποιες μέρες 30.000, βρίσκονταν καθημερινά στο Τράμπερχοφ της κωμόπολης Ρόζενχαϊμ – μεγάλο πλήθος εξαθλιωμένων και ασθενών ανθρώπων. Όλοι αυτοί είχαν μοναδικό στόχο να λάβουν βοήθεια από τον Μπρούνο Γκρένινγκ. Για πολλούς ήταν η απολύτως τελευταία ελπίδα τους. Ο πόλεμος τους είχε εξοντώσει, οι γιατροί τους είχαν εγκαταλείψει, και ζούσαν με μια ελπίδα: να ανακτήσουν την υγεία τους, να απαλλαγούν από την αθλιότητα και τον πόνο. Όλοι ήλπιζαν ότι ο Μπρούνο Γκρένινγκ μπορούσε να τους βοηθήσει. Όπως και έκανε, λέγοντας «Καμιά ασθένεια δεν είναι ανίατη – Ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος γιατρός». Και πέρα από κάθε “λογική”, αναρίθμητοι ασθενείς έγιναν υγιείς, ανάπηροι περπάτησαν, τυφλοί βρήκαν το φως τους.

Σύντομα όμως άρχισαν να κινούνται αντίθετες δυνάμεις. Πολλοί γιατροί άρχισαν να επικρίνουν αυτές τις εξελίξεις. Τα μέσα ενημέρωσης περιορίστηκαν στον εντυπωσιασμό. Οι τοπικές αρχές αναζητούσαν αφορμές. Τα δικαστήρια κατηγόρησαν τον Μπρούνο Γκρένινγκ ότι παραβιάζει τους νόμους περί θεραπευτικής – λανθασμένη κατηγορία όπως αποδείχθηκε αργότερα.

Το ντοκιμαντέρ απεικονίζει τα δραματικά γεγονότα της εποχής. Φωτίζει με αντικειμενικότητα και ευαισθησία τα διαφορετικά στάδια της ζωής και του έργου του Μπρούνο Γκρένινγκ. Οι αναπαραστάσεις πραγματικών γεγονότων που είχαν γίνει στο Τράμπερχοφ προσφέρουν σύνθετες και δυνατές κινηματογραφικές σκηνές. Οι  προετοιμασίες για το γύρισμα αυτών των σκηνών κράτησαν πολλές εβδομάδες. Μετείχαν περισσότεροι από 2.000 κομπάρσοι, βρέθηκαν εκατοντάδες ενδύματα εποχής, συγκροτήθηκαν τα συνεργεία και το προσωπικό κινηματογράφησης, και εκδόθηκαν άδειες κινηματογράφησης.

Από το Βερολίνο στη Νέα Υόρκη

Επιτέλους, στις 3 Οκτωβρίου του 2003 έγινε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στην αίθουσα κινηματογράφου Toni στην περιοχή Βάισενζεε του Βερολίνου, και ταυτόχρονα στο Maxim του Μονάχου. Λίγο αργότερα ακολούθησαν προβολές σε άλλες αίθουσες σε γερμανόφωνες χώρες, και με πολύ ευνοϊκές εντυπώσεις στο Κίελο, το Όμπερχαουζεν και τη Δρέσδη, στη Βιέννη της Αυστρίας, και κοντά στα γερμανο-ολλανδικά σύνορα.

Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, οι προβολές δεν έγιναν με τις βαριές παλαιού τύπου ταινίες (μπομπίνες) αλλά με DVD. Έτσι το ντοκιμαντέρ μπορούσε να προβληθεί όχι μόνο στις εμπορικές κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά σε διάφορους χώρους που νοικιάζει ο Κύκλος των Φίλων του Μπρούνο Γκρένινγκ. Άλλο ένα πλεονέκτημα του DVD είναι μπορεί να έχει ήχο και υπότιτλους σε διαφορετικές γλώσσες. Έτσι το ντοκιμαντέρ μπορούσε να προβάλλεται διεθνώς.

Στα τέλη του Μαρτίου 2005 “Το Φαινόμενο Μπρούνο Γκρένινγκ” διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό και προβλήθηκε στη Νέα Υόρκη, για πρώτη φορά στον αγγλόφωνο κόσμο. Και εδώ το ντοκιμαντέρ έγινε δεκτό με ενθουσιασμό, και άγγιξε τις καρδιές και τις σκέψεις των θεατών. Άλλη μια σημαντική ημερομηνία για το ντοκιμαντέρ ήταν η 22 Απριλίου 2009 όταν προβλήθηκε στο γνωστό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην πόλη Γκντανσκ της Πολωνίας – τον τόπο όπου γεννήθηκε ο Μπρούνο Γκρένινγκ. Μετά από αυτή την εκδήλωση, η ταινία προβλήθηκε σε πάρα πολλές αίθουσες, και συνεχίζει να προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή Θεραπείας και Δύναμης

Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι αυτό το ντοκιμαντέρ δεν είναι απλά μια ματιά στο παρελθόν. Πολλοί θεατές έχουν πει ότι καθώς παρακολουθούσαν την ταινία, ένιωσαν ξαφνικά μέσα στο σώμα τους κάποια ιδιαίτερη δύναμη, σκιρτήματα και ροή ενέργειας, που για κάποιους ήταν τελείως νέα εμπειρία. Ορισμένοι ανέφεραν ότι διάφορες ενοχλήσεις, πόνοι και παθήσεις που είχαν, απλά εξαφανίστηκαν.

Ο Μπρούνο Γκρένινγκ πέθανε το 1959. Όμως ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να συμβαίνουν πολύ ασυνήθιστες ιάσεις. Πώς είναι δυνατόν; Η δύναμη που ενεργούσε τότε μέσω του Μπρούνο Γκρένινγκ, συνεχίζει και σήμερα να επιδρά στους ανθρώπους. Εκτός από ιάσεις ασθενειών, πολλοί αναφέρουν απεξαρτήσεις από ναρκωτικά, ή άλλου είδους βοήθεια σε δυσκολίες και κρίσεις της ζωής τους.

Είναι αληθινά θαυμάσιο που πολλοί άνθρωποι, βλέποντας απλά μια ταινία, γιατρεύονται από ενοχλήσεις και παθήσεις! Οι επιτυχίες αυτές επιβεβαιώνονται από γιατρούς.

Οι συντελεστές της παραγωγής της ταινίας έχουν μείνει έκπληκτοι από το γεγονός ότι οι θεατές βιώνουν ιάσεις και μιλούν γι’ αυτές. Και όμως αυτό συμβαίνει. «Κανείς μας δεν μπορούσε να προβλέψει αυτή την εξέλιξη» εκμυστηρεύεται ο βοηθός σκηνοθέτης Τόμας Άιχ.

Όμως ο ίδιος ο Μπρούνο Γκρένινγκ είχε προβλέψει πως «Θα συμβαίνουν ιάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο».

Το ντοκιμαντέρ “Το Φαινόμενο Μπρούνο Γκρένινγκ” επιβεβαιώνει ότι όσα συνέβαιναν τότε είναι δυνατόν να συνεχίσουν να συμβαίνουν και σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και προγραμματισμένες προβολές της είναι διαθέσιμες στην Ιστοσελίδα www.bruno-groening-film.org

Σχόλια θεατών της ταινίας

«Ένιωσα σαν να ήμουν ανάμεσα στον Ουρανό και στη Γη· όλοι οι πόνοι στη μέση μου εξαφανίστηκαν». (J.F., Αυστραλία)

«Είμαι στον Κύκλο των Φίλων από το Νοέμβριο και έχω βιώσει πολλές βελτιώσεις στην υγεία μου. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη και κατάπληξη που μπορώ και αισθάνομαι τόσο μεγάλη ανακούφιση μετά από πολλά χρόνια ασθένειας. Κανείς γιατρός δεν μπορούσε πια να με βοηθήσει. Και ο δικός μου γιατρός έχει μείνει έκπληκτος … είναι σαν θαύμα». (A.W., Κούξχαβεν, Γερμανία)

«Η ταινία με άγγιξε βαθιά στην ψυχή μου. Ο Μπρούνο Γκρένινγκ πρέπει να ήταν θαυμάσιος άνθρωπος, γεμάτος αγάπη, προικισμένος από τον Θεό. Μετά την ταινία ένιωσα υγιής, δυνατός και ανάλαφρος». (J.K., Σάντχαουζεν, Γερμανία)

«Πολύ εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ, αγγίζει βαθιά μέσα στην καρδιά. Κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να το δει τουλάχιστον μία φορά». (D.H., Λειψία, Γερμανία)

«Με εντυπωσιάζει πολύ η ταινία, η αντικειμενικότητα της τεκμηρίωσης. Οι άνθρωποι που μιλούν για τα βιώματά τους αποπνέουν αλήθεια. Παραμένει απλή, χωρίς εφέ, και όμως η ομορφιά της λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που θα τη θυμάμαι για πάντα. Θα ήθελα να προτείνω αυτή την ταινία σε κάθε άνθρωπο που αναζητά την αλήθεια». (A.A., Ζσάντρας, Γερμανία)

«Ένα μεγάλο καλό της ταινίας είναι πως τονίζει ότι ο Θεός είναι που γιατρεύει, και ότι η ασθένεια δεν προέρχεται ποτέ από τον Θεό. Το χρήμα έχει δύναμη αλλά η υγεία είναι παντοδύναμη, όπως ο Θεός είναι παντοδύναμος. Σας ευχαριστώ». (J.L-S., Κράιλσχαϊμ, Γερμανία)

«Ο αυχένας μου ήταν πιασμένος όλη μέρα. Καθώς παρακολουθούσα την ταινία, όλα ξανάγιναν εντάξει· μπορούσα να κινώ κανονικά τον τράχηλό μου. Ο λόγος και οι πράξεις του Μπρούνο Γκρένινγκ με συναρπάζουν. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι έχουν υπάρξει άνθρωποι όπως εκείνος. Σας ευχαριστώ για την ταινία. Αισθάνομαι και άλλα που όμως δεν μπορώ να εκφράσω εδώ με λέξεις». (A.S., Κροατία)

Γενικές πληροφορίες

Ο Κύκλος των Φίλων του Μπρούνο Γκρένινγκ ιδρύθηκε το 1979 από τη Γκρέτε Χόισλερ (1922-2007) και σήμερα περιλαμβάνει πάνω από 70.000 ανθρώπους. Όλες οι δραστηριότητες είναι δωρεάν· τα έξοδα καλύπτονται με εθελοντικές συνεισφορές.

Ο σεβασμός για την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου είναι θεμελιώδες στοιχείο της διδασκαλίας του Μπρούνο Γκρένινγκ. Κάθε μέλος μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αποχωρήσει από τον Κύκλο των Φίλων. Δεν έχει καμιά οικονομική ούτε νομική υποχρέωση.

Ιατρική Επιστημονική Ομάδα

Όταν μέσω της διδασκαλίας του Μπρούνο Γκρένινγκ δεχόμαστε το Θεραπευτικό Ρεύμα (Heilstrom), συχνά επέρχονται εκπληκτικές ιάσεις, ακόμα και σε περιπτώσεις χρόνιων οργανικών παθήσεων. Στον Κύκλο των Φίλων του Μπρούνο Γκρένινγκ λειτουργεί επίσης η Ιατρική Επιστημονική Ομάδα (MWF) που αποτελείται από  πολλές χιλιάδες γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι εξετάζουν, τεκμηριώνουν και καταγράφουν τις αναφορές ίασης. Η ιατρική τεκμηρίωση των περιπτώσεων ίασης βασίζεται στις αρχές του επίσημου κλινικού ιστορικού και περιλαμβάνει ελέγχους από ανεξάρτητους ιατρούς πριν και μετά την ίαση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.bruno-groening.or

 

Newsletter εγγραφή

 

ΝΗΡΩΗ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας