Το καλάθι του γεωργού στο τραπέζι σας!

0
316

Η Κοινοτικά Στηριζόμενη Αγροτική Παραγωγή (ΚOΣΑΠ) είναι ένα συνδρομητικό πρόγραμμα όπου τα μέλη προκαταβάλουν τα χρήματά τους για τη σεζόν, ώστε να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας της γεωργικής παραγωγής. Συμμερίζονται τα ρίσκα και τα οφέλη της συγκομιδής με τους αγρότες, με αντάλλαγμα την εβδομαδιαία διανομή φρέσκων, ντόπιων, εποχιακών βιολογικών λαχανικών. Η ομάδα ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ έχει συστήσει ένα δίκτυο αγροτών-καταναλωτών με σκοπό να εξελιχθεί σε έναν κόμβο σύνδεσης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

Τι περιλαμβάνει το «καλάθι» μου;

Ένα καλάθι περιλαμβάνει 7-10 διαφορετικές ποικιλίες λαχανικών την εβδομάδα. Ενώ δεν έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε τα είδη και να επιλέξετε τις ποσότητες που θα παραλάβετε, σας παρέχεται σημαντική ποσότητα και ποικιλία με το πλεονέκτημα της «αφρόκρεμας» της συγκομιδής, συμπεριλαμβανομένων και ποικιλιών που δε θα βρείτε στη λαϊκή της γειτονιάς σας. Δείτε τον κατάλογο των καλλιεργειών που αναπτύσσονται στο κάτω μέρος της σελίδας για να πάρετε μια ιδέα για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το μερίδιό σας. 

Πως διαφοροποιείται το περιεχόμενο στη διάρκεια της σεζόν;

Το εβδομαδιαίο καλάθι αντικατοπτρίζει την εποχική καλλιέργεια και η ποικιλία των προϊόντων ποικίλλει καθώς η σεζόν προχωρά. Τα «καλάθια» την Άνοιξη περιέχουν πολύ μαρούλι, σπανάκι και άλλα πράσινα καθώς και σπαράγγια, βότανα,  κρεμμυδάκια και πρώιμα γογγύλια, καρότα, και ραπανάκια. Στο τέλος του καλοκαιριού περιλαμβάνονται πολλές από τις καλλιέργειες καρποφορίας, όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, και πεπόνια. Γίνεται προσπάθεια ώστε τα χορταρικά να διατηρούνται κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν. Η πρώτη και η τελευταία εβδομάδα της σεζόν παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ρίσκο λόγω του ψυχρού καιρού και οι εβδομαδιαίες παραδόσεις μπορεί να είναι ελαφρύτερες. Ωστόσο, οι καταναλωτές αποζημιώνονται στην ακμή της καλλιεργητικής περιόδου με τη μεγάλη αφθονία και την ποικιλία.

Πόσα άτομα καλύπτει ένα «καλάθι» ;

Ο στόχος είναι να παρέχεται όση ποσότητα θεωρείται ότι μπορεί να καταναλώσει μια μέση οικογένεια ή ένα ενθουσιώδες άτομο. Θεωρείται αρκετό για 2-4 άτομα, αλλά, βεβαίως, ο καθένας τρέφεται διαφορετικά. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να μοιράσουν τα περιεχόμενα του «καλαθιού» τους ανάλογα με τις ανάγκες τους, αλλά η ευθύνη για την εξεύρεση εταίρου και το μοίρασμα της παραγωγής θα είναι δική σας. Τα λαχανικά παραδίδονται σε μεγάλες τσάντες που επιστρέφονται την επομένη φορά άδειες.

Το καλάθι του γεωργού στο τραπέζι σας

Πόσο κοστίζει;

Το κόστος είναι 10 ευρώ την εβδομάδα, ενώ υπάρχει δυνατότητα παράδοσης και άλλων βιολογικών προϊόντων (φρούτα, αυγά, φέτα, κτηνοτροφικά) που είναι διαθέσιμα εποχιακά.

Πού μπορώ να παραλάβω το «καλάθι» μου;

Η παραλαβή γίνεται σε κεντρικές πλατείες, στέκια, γειτονιές από τα μέλη που απαρτίζουν τις κατά τόπους ομάδες, κάθε εβδομάδα την ίδια ημέρα και ώρα κατόπιν συνεννοήσεως με τον παραγωγό. Συνήθως γίνεται τις απογευματινές ώρες 6-8μμ. Περισσότερες πληροφορίες κοινοποιούνται από τις κατά τόπον ομάδες.

Τι γίνεται αν πάω  διακοπές ή δυσκολεύομαι να παραλάβω το μερίδιο μου;

Ζητήστε από ένα άλλο μέλος της ομάδας να πάρει για σας το καλάθι, ή από έναν φίλο σας να απολαύσει τα δικά σας λαχανικά (ίσως τον μετατρέψετε σε μέλος για το επόμενο έτος). Διαφορετικά, το μερίδιό σας μπορεί να διατεθεί σε τράπεζα τροφίμων για κοινωφελείς σκοπούς (αυτό προ-αποφασίζεται ελευθέρα από την κάθε ομάδα και εξουσιοδοτούνται οι εθελοντές-διαχειριστές της ομάδας να πράξουν). Συχνά οι ομάδες ΚΟΣΑΠ εμφανίζουν τοπική κοινωφελή φιλανθρωπική δράση.

Κι αν υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει ή θέλω περισσότερα από ότι δίνεται στο μερίδιο μου;

Συνήθως υπάρχει ένα καλάθι ανταλλαγής για τους ανθρώπους που προτιμούν να ανταλλάξουν τα ανεπιθύμητα προϊόντα, ενώ επιπλέον ποσότητα λαχανικών μπορεί να αγοραστεί  πέρα από το μερίδιό σας, εάν η διαθεσιμότητα το επιτρέπει.

Γιατί να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ΚOΣΑΠ;

Ένας από τους καλύτερους λόγους για να συμμετέχετε είναι η λίστα ωφελημάτων που ακολουθεί:

  • Προσωπική Υγεία: Τα τρόφιμα είναι υγιεινά επειδή είναι εποχιακά και φρέσκα, συνήθως συλλέγονται και παραδίδονται την ίδια ημέρα. Μερικά μέλη ίσως παρατηρήσουν ότι λαμβάνουν περισσότερα από ό, τι θα αγόραζαν, αλλά αυτό τους αναγκάζει να τρώνε περισσότερο υγιεινά και πραγματικά το εκτιμούν.
  • Οικονομία: Μπορείτε να έχετε μια σημαντική εξοικονόμηση πάνω στην τιμή που θα πληρώνατε για τα ίδια προϊόντα στη λαϊκή αγορά ή στο σουπερμάρκετ. Με την υποστήριξη μιας τοπικής επιχείρησης ενισχύετε την ντόπια παραγωγή και τα χρήματα κυκλοφορούν και παραμένουν στον τόπο σας.
  • Επισιτιστική Ασφάλεια: Η στήριξη των τοπικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων εξασφαλίζει ότι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα παραμείνουν στην κοινότητα, κάτι που ωφελεί το τοπίο, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των τοπικών προϊόντων και στο μέλλον.
  • Περιβαλλοντική υγεία: Τα τοπικά και εποχιακά τρόφιμα χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα για τις μεταφορές και τα τρόφιμα που καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο ενισχύουν την απομάκρυνση των δραστικών χημικών ουσιών από το περιβάλλον.
  • Κοινωνικοί δεσμοί: Γνωρίστε τους αγρότες για να ξέρετε από πού προέρχεται η τροφή σας. Γίνετε μέρος μιας διατροφικής επανάστασης!

Καλλιεργητικές πρακτικές και η φιλοσοφία του προγράμματος

Η χρήση του όρου «βιολογικό» απαιτεί την πιστοποίηση σύμφωνα με κανονισμούς. Η πιστοποίηση αυτή είναι ακριβή για ένα μικρό αγρόκτημα. Ως εκ τούτου, ο όρος «βιολογικό» δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει μεθόδους καλλιέργειας του αγροκτήματος, αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι όλες οι καλλιέργειες αναπτύσσονται χωρίς συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η γη αντιμετωπίζεται υπεύθυνα για την ευημερία του περιβάλλοντος και της κοινότητάς μας. Καλωσορίζουμε τους επισκέπτες να έρθουν και να μας ελέγξουν.

Το δίκτυο ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ δρα μόνο ως διακινητικός κόμβος και όχι ως επιχείρηση. Οι αγρότες δέχονται μια συνεισφορά σε μορφή χορηγίας για τη δραστηριότητα τους και σε αντάλλαγμα προσφέρουν τα προϊόντα τους ως δώρο στους καταναλωτές. Επίσης οι καταναλωτές μπορούν να προπληρώνουν τα προϊόντα κατευθείαν στον παραγωγό και μετά να παραλαμβάνουν τα προϊόντα του. Πολλοί αγρότες-παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να εκδώσουν και απόδειξη λιανικής πώλησης.

Για πληροφορίες ή/και παραγγελίες μπορείτε να  επικοινωνείτε  με το τηλέφωνο:  6975-587073.

Πηγή: Αγροναύτες

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας