Ζούμε σε έναν κόσμο με μεγάλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα την κλιματική αλλαγή, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει με ακρίβεια τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα με βάση τις πληροφορίες που διαθέτουμε σήμερα. Είναι βέβαιο και πέρα από κάθε αμφισβήτηση πως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στο περιβάλλον και σημαντικός παράγοντας είναι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές.

Τα καλά νέα είναι πως ήδη έχει αρχίσει να γίνεται σοβαρή δουλειά πάνω στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτιμάται πως σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα τέσσερα χρόνια η χρήση των πηγών αυτών θα αυξηθεί κατά περίπου 50%. Οι πιο δημοφιλείς πηγές είναι αυτή τη στιγμή ο ήλιος και ο άνεμος. Η Κίνα αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η χώρα έχει επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά στον τομέα αυτόν και κατασκευάζει η ίδια τα συστήματα που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται και στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη μας.

Ο κόσμος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο πόσο αναγκαία είναι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Πέραν των απλών ανθρώπων και πολλοί διάσημοι υποστηρίζουν το κίνημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είτε επενδύοντας σε αυτή είτε προωθώντας την ιδέα. Ανάμεσα στους διάσημους αυτούς με έντονη δραστηριότητα στο ζήτημα αυτό είναι ηθοποιοί όπως ο Brad Pit, ο Leonardo di Caprio, ο Edward Norton, ο τραγουδιστής Justin Timberlake, ο επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα Kalidou Sow, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George W Bush, ο αστέρας του μπάσκετ Marc Gasol και πολλοί άλλοι ακόμη.

Μια αναγκαία μετάβαση

Είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή στο μέλλον όλες οι εταιρείες ενέργειας, είτε σήμερα χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα είτε όχι, θα επενδύσουν τελικά στις ανανεώσιμες πηγές. Το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει αυτό, αλλά πότε θα γίνει. Το κόστος των ορυκτών καυσίμων αυξάνεται, ενώ οι τεχνολογίες της οικολογικής ενέργειας γίνονται πιο προσιτές και επενδυτικά κερδοφόρες. Τα κράτη έχουν αρχίσει να επιβάλλουν αυστηρή νομοθεσία και κυρώσεις κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος, ενώ επιδοτούν την καθαρή ενέργεια.

Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται πως το κόστος της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα μειωθεί μέχρι και 35% έως το 2024. Παράλληλα, εκτιμάται πώς οι οικιακές εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ θα διπλασιαστούν σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν και θα καλύπτουν μόλις το 6% των επιφανειών των σπιτιών, κάτι που βέβαια δίνει περισσότερο χώρο για ανάπτυξη.

Μελλοντικές μορφές ανανεώσιμης ενέργειας

Κάποια στιγμή στο μέλλον το 100% της ενέργειάς μας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Ερευνητές αναπτύσσουν ήδη 5 πολύ φιλόδοξες νέες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας:

Διαστημικές ηλιακές φάρμες

Η ηλιακή ενέργεια στο διάστημα ουσιαστικά δεν εμποδίζεται και συνεπώς είναι πολύ πιο αποδοτική απ’ ότι στη Γη. Δεν υπάρχουν προβλήματα με καιρικές συνθήκες και είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ανθρώπινη ενέργεια

Οι άνθρωποι προσλαμβάνουν θερμίδες μέσω του φαγητού που το σώμα μετατρέπει σε ενέργεια. Πολλή από αυτή την ενέργεια πάει χαμένη τελικά και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εφόσον δημιουργηθεί η κατάλληλη τεχνολογία. Υπάρχουν ήδη εφαρμογές με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως κτίρια που χρησιμοποιούν μηχανική ενέργεια από τους ανθρώπους για φωτισμό και θέρμανση, δρόμοι και σημάνσεις που φωτίζονται από το περπάτημα κλπ.

Γεωθερμική ενέργεια

Η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε μέρη με ηφαιστειακή δραστηριότητα κοντά στην επιφάνεια της γης. Όμως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε μέρη που δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα. Ο πυρήνας της Γης έχει θερμοκρασία 6.000 βαθμούς Κελσίου και είναι δυνατό στο μέλλον να μας προσφέρει αστείρευτη ενέργεια. Υπάρχουν ήδη αξιόλογες προτάσεις, αλλά θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποιες πρακτικές δυσκολίες και να περιοριστεί το κόστος.

Πυρηνική σύντηξη

Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται από πολλούς «βρώμικος» τρόπος παραγωγής ενέργειας, καθώς παράγονται μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών αποβλήτων, ενώ έχουμε γίνει και μάρτυρες σε μεγάλες καταστροφές σε πυρηνικά εργοστάσια, με πιο διάσημη σίγουρα την περίπτωση του Τσερνόμπιλ. Αποτελεί ουσιαστικά την αντίθετη μέθοδο της πυρηνικής σχάσης, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από άτομα που συνενώνονται, δημιουργώντας ένα πιο βαρύ άτομο. Η διαδικασία παράγει 100% καθαρή ενέργεια που είναι εντελώς φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς επικίνδυνα ραδιενεργά απόβλητα. Η τεχνολογία βρίσκεται υπό ανάπτυξη και εκτιμάται ότι τα επόμενα 20-30 χρόνια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πρακτικά.

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας