Του James Alexopoulos 

Το πρώτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Το πρώτο γράμμα που συνθέτει την λέξη: Άνθρωπος!

Το μοντέλο ALPHA έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο τόσο για έναν Coach όσο και για έναν Coachee, και ακόμα περισσότερο είναι ένα εργαλείο αναγκαίο για έναν-οποιονδήποτε άνθρωπο που θέλει να πετύχει τον στόχο του, για κάποιον που ξεκινά την πλεύση του για το ταξίδι προς την Προσωπική Ανάπτυξη και Αυτοβελτίωση.

Tο ακρωνύμιο της λέξης ALPHA (λατινικά) εμπεριέχει τα αρχικά : A-Awareness / L-Learn / P-Power / H-Halt / A-Act, σε απλά ελληνικά: Επίγνωση – Εκπαίδευση – Δύναμη – Αποστασιοποίηση – Δράση.

Στην περίπτωση όπου κάποιος έχει θέσει έναν στόχο, έναν σκοπό που θέλει να υλοποιήσει, θα πρέπει αρχικά να έχει Επίγνωση! Τι σημαίνει επίγνωση; Να ξέρει που βρίσκεται, τι ζητάει, που ήταν και που θέλει να φτάσει με εφικτά και ρεαλιστικά στοιχεία.

Δεύτερον, χωρίς να μάθεις και χωρίς να εκπαιδευτείς και να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου, δεν πρόκειται να κατανοήσεις ούτε το αντικείμενο του στόχου σου, ούτε το πως και το γιατί το χρειάζεσαι.

Τρίτον, Εδώ είναι το σημείο που κολλάνε οι περισσότεροι άνθρωποι και συνήθως τα παρατάνε. Γιατί; Διότι υπάρχει ο Φόβος! Φόβος απόρριψης, φόβος αποτυχίας, αίσθηση αναξιότητας. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι όλοι η δύναμη υπάρχει μέσα μας σε μεγάλα αποθέματα. Το θέμα είναι πως πρέπει να τα αξιοποιήσουμε!

Τέταρτον, Αποστασιοποίηση! Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δουμε καθαρά, αξιοκρατικά, αντικειμενικά και να μπορέσουμε να σκεφτούμε λύσεις και πλάνο. Την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε. Παρατηρούμε τον εαυτό μας στην κάθε κατάσταση με Ενσυνειδητότητα!

Τέλος, η Δράση. Όπου συνεπάγεται ότι όλα τα προαναφερθέντα πρέπει να καθοριστούν μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο. Το Πότε; Χωρίς Αναβλητικότητα, χωρίς παρεμβολές, να μπούμε στην δράση και να ξεφύγουμε επιτέλους από την αδράνεια και την απραξία.

Με τη μέθοδο ALPHA δύναται κάποιος, όχι μόνο να αποκτήσει δυνατότητες για την επίτευξη τού στόχου του, αλλά μπορεί να τερματίσει και το Αυτοσαμποτάζ!

Mε την Επίγνωση, την κατανόηση και την παρατηρητικότητα αντιλαμβάνεσαι και κατανοείς τα αίτια που πυροδοτούν τις πεποιθήσεις στο να αποκτάς συμπεριφορές που σε μπλοκάρουν.

Παρακάτω σας παραθέτω αναλυτικά το μοντέλο ALPHA.

A L P H A

  • A-Awareness / Nα έχεις Επίγνωση της κάθε κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι και θέλεις να αλλάξεις. Ρεαλιστική Αντίληψη και Επίγνωση. Να βλέπεις την κάθε κατάσταση πολυεπίπεδα και να έχεις συνείδηση.
  • L-Learn / Εκπαίδευση! Να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι καθημερινά ως προς την επίτευξη του στόχου σου. Να μελετάς τα απαραίτητα εκείνα εργαλεία που θα σε φέρουν κοντά στο όραμά σου. Μισή ώρα την ημέρα (το λιγότερο) να αφοσιώνεις στο να μαθαίνεις κάτι νέο. Βοηθάς και τους νευρώνες του εγκεφάλου σου να δυναμώσουν και να προκαλέσουν νέες συνάψεις.

 

  • P-Power / Να αντλείς τη δύναμη από μέσα σου. Είσαι μια πηγή ενέργειας, μια γεννήτρια που τροφοδοτεί τα συναισθήματά σου. Μην χάσεις ποτέ τον ενθουσιασμό σου για τον στόχο που έχεις θέσει και μην παρεκκλίνεις ποτέ της πορείας σου!
  • H-Halt / Αποστασιοποίηση! Μείνε για λίγο «έξω» από τον εαυτό σου και δες την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι ως απλός παρατηρητής με Ενσυνειδητότητα. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι σε θέση να κρίνεις πιο ορθολογιστικά και αμερόληπτα. Παρατηρητικότητα λοιπόν και Αποστασιοποίηση από το κάθε εμπόδιο και πρόβλημα.
  • A-Act / Το σημείο όπου λαμβάνεις Δράση. Είναι το αποτέλεσμα όλων των προαναφερθέντων: Επίγνωσης, Εκπαίδευσης, Δύναμης, Αποστασιοποίησης και Παρατηρητικότητας. Είναι το πλάνο σου, η στρατηγική που θα ακολουθήσεις και τα χρονικά όρια του πότε θα κάνεις τις προθέσεις και τις σκέψεις σου πράξεις!

Το μοντέλο ALPHA για Coaches & Coachees και όσους ξεκινούν το μονοπάτι της Προσωπικής Βελτίωσης - του James Alexopoulos

 

James Alexopoulos

Διαθέτω πιστοποίηση Life Coaching, Certificate of Coaching, Certificate of Mentoring, Δίπλωμα Master Practitioner στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό και άλλους τίτλους εξειδικευμένης επιμόρφωσης επάνω στην Συμβουλευτική και το Coaching.
Έχω ασχοληθεί με την τεχνική της πνευματικής συγκέντρωσης, διαλογισμού και γιόγκα.

Πιστεύω ότι προβλήματα και εμπόδια υπάρχουν, ωστόσο, η στάση η δική μας απέναντί τους είναι εκείνη που είτε τα εκμηδενίζει είτε τα υπερμεγενθύνει. Μέσα από τις δυσκολίες και τις αποτυχίες γεννιέται η δύναμη για την εκπλήρωση των στόχων... και αυτά τα αποθέματα δύναμης βρίσκονται μέσα σου!
Δείτε τα πλήρη στοιχεία του James Alexopoulos

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας