Οτιδήποτε έχει γίνει στην ανθρωπότητα μέχρι σήμερα ‒καλό ή κακό‒ έγινε γιατί κάποιοι το οραματίστηκαν. Οραματιστείτε όχι τι, αλλά ποιοι θέλετε να γίνετε. Ποιες γνώσεις και ποιες ικανότητες θέλετε να αποκτήσετε; Τι είναι αυτό που σας παρακινεί; Πόσο εμπιστεύεστε τις δυνατότητές σας;

 

Το όραμα και οι στόχοι, παρόλο που συνδέονται, δεν ταυτίζονται. Όραμα είναι το μέλλον που ονειρεύομαι, είναι η ζωή που θέλω να έχω. Είναι πιο θεωρητικό, πιο μακροπρόθεσμο, είναι η δική μας Ιθάκη. Στο όραμα εμπλέκονται οι ανάγκες και οι αξίες κάθε ανθρώπου. Οι στόχοι βοηθούν στην επίτευξη του οράματος.

Σκεφτείτε όχι τι πρέπει, αλλά τι αξίζει να βρείτε, τι θέλετε να κάνετε, πού θέλετε να πάτε. Επιλέξετε εσείς, γιατί διαφορετικά θα βρεθούν κάποιοι άλλοι που θα θελήσουν να επιλέξουν για λογαριασμό σας και η επιλογή τους δεν θα είναι για το δικό σας αλλά για το δικό τους καλό.

Πώς θα δημιουργήσετε το όραμα

Χρειάζεται πρώτα να εξασκηθείτε στην τέχνη να ακούτε την καρδιά σας. Όλα όσα θέλετε, όλα όσα έχετε να κάνετε υπάρχουν μέσα σας. Αρκεί να καταφέρετε να ακούσετε τους χτύπους της. Εξασφαλίστε χρόνο κάθε μέρα, κάθε βδομάδα και αφιερώστε τον για να ακούτε μόνο την καρδιά σας. Όλη η δύναμη βρίσκετε εκεί, αρκεί να την απελευθερώσετε.

Προσέξτε ωστόσο πολύ τι ακούτε στην αρχή. Είστε σίγουροι ότι ακούτε τους δικούς σας χτύπους και οραματίζεστε τους δικούς σας στόχους και όχι των άλλων; Αφουγκραστείτε καλά, αναρωτηθείτε μήπως οραματίζεστε κάτι που σχεδίασαν άλλοι για σας. Μήπως το όραμά σας αντανακλά εξαρτήσεις, την ανάγκη αγάπης ή αποδοχής; Μήπως αντανακλά ότι πρέπει να είστε άριστος σε όλα, ότι αξίζετε μόνο όταν οι άλλοι σας θαυμάζουν, ότι τα θέλετε όλα ή τίποτα;

Οι άνθρωποι ωριμάζουν και πετυχαίνουν όταν αποφασίζουν να ενεργοποιηθούν σε αυτό που οι ίδιοι αποφάσισαν ότι θέλουν.

Ο κόσμος κάνει στην άκρη να περάσουν αυτοί
που ξέρουν πού πηγαίνουν
David Jordan

Προσέξτε ποιο σενάριο θα γράψετε. Δεν σας χρειάζεται το σενάριο των άλλων, πρέπει να γράψετε το δικό σας. Και για να το γράψετε, χρειάζεται να ανακαλύψετε το όνειρό σας, τον δικό σας σκοπό σε αυτή τη ζωή. Μόνο τότε θα νιώσετε πλήρεις.

Θα σας θυμίσω εδώ την υπέροχη ιστορία του Γλάρου Ιωνάθαν του Richard Bach:

Ζούσε κάποτε ένας γλάρος που τον έλεγαν Ιωνάθαν. Όλοι οι άλλοι γλάροι πετούσαν μόνο όταν έπρεπε να βρουν τροφή. Ο γλάρος Ιωνάθαν όμως δεν ήταν σαν τους άλλους. Γι’ αυτόν η χαρά να πετάει μετρούσε περισσότερο από την τροφή. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο γλάρος Ιωνάθαν λάτρευε να πετάει. Έτσι πειραματιζόταν ολομόναχος κάνοντας εκατοντάδες πτήσεις και αναρωτιόταν πόσο ψηλά μπορούσε άραγε να φτάσει και πώς θα έμοιαζε ο κόσμος από κει ψηλά.

Η μητέρα του έλεγε «Γιατί, Ίων, δεν μπορείς να είσαι σαν τα άλλα γλαροπούλια;» Και ο πατέρας του: «Μην ξεχνάς, πετάμε μόνο για να βρούμε την τροφή μας». Όμως ο Ιωνάθαν δεν άκουγε κανέναν.

Και εξακολουθούσε να πετάει όλο και πιο ψηλά. Σιγά μην κάνω ανόητες βόλτες πάνω απ’ τις ψαρόβαρκες, σκεφτόταν. Τώρα έχω ένα σκοπό στη ζωή μου. Θέλω και μπορώ να πετάξω ψηλά. Ωστόσο κάποια μέρα κάτι πήγε στραβά και ο Ιωνάθαν ένιωσε να διαλύεται στον αέρα και να πέφτει σε μια θάλασσα που έμοιαζε με πέτρα. Απελπισμένος παρακάλεσε να σωθεί. Σκεφτόταν πως δεν είχε νόημα. Αν σωζόταν, θα ζούσε όπως όλοι οι άλλοι γλάροι.

Μα σαν κατάφερε να σωθεί και να σταθεί στα πόδια του, αυτές οι σκέψεις έκαναν φτερά. Ένιωσε περήφανος και δυνατός, έτοιμος να πετάξει. Πρέπει να βγούμε απ’ την άγνοια, σκεφτόταν να μάθουμε να πετάμε ψηλά. Είμαστε ελεύθεροι, μπορούμε. Έτσι άνοιξε τα φτερά του και πέταξε ψηλά για ώρες. Μα σαν κατέβηκε, οι γλάροι περίμεναν να τον τιμωρήσουν. «Πρέπει να τιμωρηθείς για την απερισκεψία σου», είπε ο Γέροντας. «Δεν ακολουθείς τον τρόπο μας. Δεν ανήκεις πλέον στην κοινότητα των γλάρων». Μα τι έκανα, σκέφτηκε ο Ιωνάθαν, θέλω απλώς να πετάξω ψηλά. «Αν μου δώσετε μια ευκαιρία, θα σας πω τι ανακάλυψα», είπε και όλοι τον κοίταξαν παραξενεμένοι3.

Αυτό είναι το τίμημα. Αν δεν σε καταλαβαίνουν, σε ονομάζουν διάβολο ή Θεό… Τα μάτια περιορίζουν το οπτικό σου πεδίο. Να κοιτάζεις με την καρδιά σου. Ανακάλυψε αυτό που ήδη γνωρίζεις και θα βρεις τον τρόπο να πετάς. Πέταξε σημαίνει αποδεσμεύσου. Σπάσε τις αλυσίδες. Εμπιστεύσου τη δύναμή σου.

Αυτά διαλαλούσε ο γλάρος Ιωνάθαν και το μήνυμά του διαδόθηκε σιγά σιγά και σε άλλους γλάρους. Και ήταν πολλοί αυτοί που θέλησαν να μάθουν να πετούν ψηλά.

Ο πραγματικός γλάρος Ιωνάθαν ζει μέσα μας. Αρκεί να τον ανακαλύψουμε. Να ακούσουμε μόνο την καρδιά μας, χωρίς φόβο. Τότε θα βρούμε προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πετάξουμε.

Για να βρείτε τη δική σας κατεύθυνση, κάντε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σας:

• Πώς θέλω να ξοδεύω τον χρόνο μου;

• Τι είναι αυτό που με κάνει να σηκώνομαι κάθε πρωί από το κρεβάτι μου; Τι είναι αυτό που με κάνει να θέλω να ζήσω;

• Τι θέλω να μαθαίνω;

• Τι θέλω να αποδείξω μ’ αυτά; Τι είδους άνθρωπος θέλω να γίνω;

Μέσα από αυτές τις απαντήσεις θα βρείτε τι έχει νόημα για σας και ποια είναι η κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσετε. Έτσι οι στόχοι που στη συνέχεια θα θέσετε θα συνδέονται με αυτό το νόημα και θα σας οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση. Εκεί που οι αξίες και οι βαθιές ανάγκες σας θα συναντήσουν τα χαρίσματα και τις δεξιότητές σας, θα έχετε φτάσει στο «γλυκό σημείο» της περιγραφής του ονείρου και του νοήματος. Γλυκό σημείο είναι εκεί που ενώνονται οι ικανότητες ενός ανθρώπου με την προσφορά στους άλλους γύρω του. Οι στόχοι θα ακολουθήσουν υπηρετώντας αυτόν τον σκοπό.

 

  1. Richard Bach, Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον, μετ. Γ. Κυπραίος, Διόπτρα, Αθήνα, 1993
  2. https://www.youtube.com/watch?v=4TmaVtQu29Y

 

Απόσπασμα από το βιβλίο της Έφης Φλωτσίου: “Τα τρία κλειδιά της προσωπικής ανάπτυξης”

 

 

 

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο [email protected]
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας