«Το παιχνίδι της ζωής δεν σταματά επειδή γερνάμε
Γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζομε, να ονειρευόμαστε»

 

‘Οποιος πιστεύει ότι το γήρας, ή η συνταξιοδότηση συνεπάγεται με παραίτηση από τη ζωή, μάλλον θα αναθεωρήσει διαβάζοντας τις παρακάτω ιστορίες 18 ατόμων που δεν βγήκαν από το παιχνίδι, απλά επειδή μεγαλώνουν! Περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι αποφάσισαν είτε να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, έστω και σε προχωρημένη ηλικία, είτε συνεχίζουν τις ίδιες δραστηριότητές που είχαν σε όλη τη διάρκεια του βίου τους. Βρίσκοντας ιδιαίτερο νόημα στα χρόνια της τρίτης ή ακόμα και της τέταρτης ηλικίας!

Αεί διδασκόμενος

Αναρίθμητα είναι τα οφέλη στη διάθεση, την ψυχή, το μυαλό και το σώμα κάθε ανθρώπου που ακολουθεί σωστή διατροφή, αθλείται, έχει παρέες και εξασκεί εθελοντισμό, καθώς μεγαλώνει. Στις παραμέτρους αυτές, που βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας, έρχεται πλέον να προστεθεί και η μόρφωση που δυναμώνει ιδιαίτερα την καρδιά!

Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College Λονδίνου, (UCL), Οξφόρδης και Λοζάνης, στην οποία πήραν μέρος 543.000 άτομα, η μόρφωση με οποιεσδήποτε σπουδές, ή ακόμη και με τη συνεχή ανάγνωση βιβλίων, αποτελεί μια παράμετρο για την καλή λειτουργία όχι μόνο του εγκεφάλου, αλλά και του σημαντικότερου μυ, που λειτουργεί ακατάπαυστα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπινου οργανισμού.

Όταν λοιπόν, η ύλη αναμειγνύεται με το πνεύμα, το αποτέλεσμα είναι θαυμαστό και στο σώμα.

Τα παραδείγματα εντυπωσιάζουν:

παιχνίδι

Ο Robin Guard, 94 ετών, και ο Allan Edgington, 75 ετών πέρασαν σχεδόν έναν αιώνα βλέποντας την ιστορία να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους. Τα τελευταία δέκα χρόνια την μελέτησαν διεξοδικά στο Πανεπιστήμιο Brock του Καναδά, όπου ολοκλήρωσαν και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master of Arts in History.

Έτσι, ο γηραιότερος φοιτητής στην ιστορία του εκπαιδευτικού ιδρύματος, μαζί με τον κατά είκοσι χρόνια νεότερό του συμφοιτητή, παρέλαβαν τα πτυχία τους στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, πέρυσι τον Ιούνιο, ανάμεσα στους υπόλοιπους πτυχιούχους, οι οποίοι τους επευφημούσαν.

Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά, αντίστοιχα, ο πρώτος ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και ο δεύτερος ως οικονομολόγος και αρκετά χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους, αποφάσισαν να ξανακαθίσουν στα φοιτητικά έδρανα. Έχοντας ακούσει πως το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο παρέχει δωρεάν φοίτηση στους… απόμαχους της ζωής δεν δίστασαν να κάνουν την εγγραφή τους.

«Το κλειδί για την επιτυχία είναι η επιθυμία για μάθηση» δήλωσαν αμέσως μετά την παραλαβή των πτυχίων τους. Και ενθάρρυναν τα νέα παιδιά να συνδεθούν με παλαιότερους φοιτητές, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που έχουν οι ηλικιωμένοι!

παιχνίδι

Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, η Όλγα Καρλάτου υπήρξε μία από τις ομορφότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, από τις ελάχιστες που κατάφεραν να κάνουν καριέρα εκτός συνόρων.

Το 1985 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Arthur Rankin Jr. και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Η κινηματογραφική της σταδιοδρομία μπορεί να τελείωσε στα 38 της χρόνια, ωστόσο μια νέα σελίδα άνοιξε για την ίδια το 2003, όταν πήρε με άριστα το «Bachelor of Arts Degree in International Studies», στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια, το 2004 το μάστερ στην «Ανθρωπιστική και Κοινωνική Σκέψη». Η Νομική όμως ήταν η επιστήμη που τελικά την κέρδισε και την οποία σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Μετά την αποφοίτησή της, ξεκίνησε να δουλεύει στις Βερμούδες ως βοηθός σε δικηγορικό γραφείο σε ηλικία 66 ετών!

Σήμερα, στα 70 της η Olga Rankin, όπως συστήνεται, νοιώθει χαρά που δεν έπαψε ποτέ να ακολουθεί τη συμβουλή της μητέρας της, σύμφωνα με την οποία «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε άλματα στη ζωή μας» και ότι «ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για κάτι»!

παιχνίδι

Διάσημος σε όλη την Ελλάδα έγινε εφέτος με την εισαγωγή του στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο, ο… 84χρονος φοιτητής πλέον, Δημήτρης Μουδατσάκης, ο οποίος κατάφερε να εισαχθεί πρώτος!

«Ήθελα να σπουδάσω από μικρός, αλλά δεν μπορούσα. Δεν είχα τη δυνατότητα!», δήλωσε ο μεγαλύτερος σε ηλικία εισακτέος των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2018!

Ενόσω ασχολιόταν επαγγελματικά με τη βιβλιοδεσία και την τυπογραφία, ο πάντοτε φιλομαθής κ. Δημήτρης (το μαρτυρά και η βιβλιοθήκη του που έχει… ξεχειλίσει) διάβαζε συνεχώς. «Κάθε Σάββατο, αγόραζα ένα βιβλίο, το οποίο διάβαζα μονορούφι!» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Όσο για τις σπουδές του έχει πει: «Θα γραφτώ κανονικά και θα πηγαίνω όποτε μπορώ. Είναι λίγο δύσκολο να πηγαίνω στο Ρέθυμνο».

Ιατρική και μακροζωία

παιχνίδι

Ο υπεραιωνόβιος (105) Ιάπωνας γιατρός Dr. Shigeaki Hinohara, που αφιέρωσε την καριέρα του στη μακροζωία, έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιουλίου 2017, έχοντας ακολουθήσει έως το τέλος τις συμβουλές που έδινε στους ασθενείς του. Αφορούσαν κυρίως στη μη απόσυρση από την ενεργό δράση, για όσο περισσότερο αντέχει ο καθένας!

Εργαζόταν έως τα 100 του συμβάλλοντας στην οικοδόμηση της σύγχρονης ιατρικής στη χώρα του και βοηθώντας την να βρεθεί στη θέση του παγκόσμιου ηγέτη στη μακροζωία!

«Η ζωή είναι μόνο συνεισφορά», συνήθιζε να λέει, θέλοντας να βοηθήσει αρκετούς ασθενείς καθημερινά. Ξυπνούσε νωρίς το πρωί με σκοπό να κάνει κάτι θαυμάσιο για άλλους ανθρώπους. Διατηρούσε ημερολόγιο για τους στόχους τού σήμερα, τού αύριο και των επόμενων …πέντε χρόνων, ενώ συνήθιζε να δίνει τις παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές για μια καλή διαβίωση:

Να ανησυχείτε λιγότερο, να περπατάτε περισσότερο κι αν μπορείτε να ανεβαίνετε σκάλες, να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, να πίνετε πολύ νερό, να κοιμάστε αρκετά (και λίγο το μεσημέρι) και να διασκεδάζετε. Μην είστε υπέρβαροι. Να πίνετε νηστικοί το πρωί μια κουταλιά ελαιόλαδο που είναι εξαιρετικό για τις αρτηρίες και το δέρμα. Η μουσική και η επαφή με τα ζώα κάνουν καλό. Για να κατακτήσετε τον πόνο, διασκεδάστε.

«Ο πόνος είναι μυστηριώδης», τόνιζε «και η διασκέδαση είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον ξεχάσουμε». Τέλος, «όταν ένας γιατρός σάς συστήσει να κάνετε μια εξέταση ή κάποια χειρουργική επέμβαση, ρωτήστε τον αν θα πρότεινε το ίδιο στο/η σύζυγο ή τα παιδιά του»!

παιχνίδι

Η Ρωσίδα Alla Ilyinichna Levushkina είναι η γηραιότερη χειρουργός του κόσμου! Στα 90 της, κάνει καθημερινά… τέσσερα χειρουργεία στο νοσοκομείο Ριαζάν, κοντά στη Μόσχα, όπου εργάζεται τα τελευταία 68 χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 10.000 επεμβάσεις και όπως εξομολογείται, δεν προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί σύντομα ή να μειώσει τους ρυθμούς εργασίας της!

«Το να είναι κανείς γιατρός, δεν αποτελεί απλώς ένα επάγγελμα, αλλά τρόπο ζωής», δήλωσε όταν ρωτήθηκε εάν σχεδιάζει να παραιτηθεί. Αποκάλυψε δε ότι το «μυστικό» της μακροζωίας της είναι ότι  τρώει τα πάντα, γελάει, κλαίει και δουλεύει πολύ!

Η «σιδερένια» μοναχή-αθλήτρια

παιχνίδι

Την αποκαλούν Iron Nun (σιδερένια μοναχή), είναι 88 χρονών κι έχει συμμετάσχει σε 40 αγώνες Iron Triathlon όπου συνδυάζονται 2,4 μίλια κολύμβησης, 112 μίλια ποδηλασίας και 26,2 μίλια τρέξιμου!

Πρόκειται για την Καθολική μοναχή του Τάγματος της Υπαπαντής της Υπεραγίας Θεοτόκου, Madonna Buder, η οποία γεννήθηκε το 1930 στο Μισσούρι των ΗΠΑ. Ο αθλητισμός, που δεν ήταν ποτέ στα ενδιαφέροντά της, μπήκε στη ζωή της όταν ήταν 48 ετών, μετά από συμβουλή ενός ιερέα να «εναρμονίσει το μυαλό, το σώμα και την ψυχή» με ένα διαφορετικό τρόπο!

Η αδελφή Madonna συμμετέχει ενεργά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, προπονείται σε καθημερινή βάση διανύοντας με το ποδήλατο 40 μίλια για να κολυμπήσει και αγωνίζεται ενάντια στις διακρίσεις, λόγω ηλικίας, στους αγώνες του Τριάθλου. Ασκεί πιέσεις για να ανέβει η ηλικία συμμετοχής στις διοργανώσεις, έχει καταφέρει την αποδοχή πέντε ηλικιακών γκρουπ που δεν υπήρχαν πριν και πρεσβεύει ότι «Η μόνη αποτυχία είναι να μην προσπαθείς»!

Ο άνθρωπος που βλέπει τη Γη από ψηλά

παιχνίδι

Αν και 62 χρονών, ο ελληνικής καταγωγής, από τον Πόντο, Ρώσος κοσμοναύτης έχει κατορθώσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να βλέπει την Γη από ψηλά. Κάτι που αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους κατοίκους αυτού του πλανήτη.

Ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν (Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος) είναι ο δεύτερος γηραιότερος αστροναύτης με έξι διαστημικές αποστολές και οκτώ διαστημικούς περιπάτους (επί 58 ώρες) στο ενεργητικό του. Συνολικά έχει ζήσει περισσότερες από 520 μέρες στο διάστημα!

Μετά την ολοκλήρωση του 6ωρου διαστημικού του περιπάτου και επιστρέφοντας στη Γη στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, κατέχει πλέον την έβδομη θέση στον παγκόσμιο κατάλογο των κοσμοναυτών με συνολική διάρκεια παραμονής στο διάστημα. Είτε ως αρχιμηχανικός σε διαστημικά προγράμματα και αποστολές, είτε ως διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Αν και ζει και εργάζεται στη Ρωσία, επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα όπου διαμένει η μητέρα του, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στη διαμόρφωση της «ιστορίας της ανθρωπότητας»!

Η πιο διάσημη δασοφύλακας

παιχνίδι

Στα 97 της χρόνια η δασοφύλακας Betty Reid Soskin θεωρείται από τις πιο διάσημες Αμερικανίδες, λόγω της θέσης που κατέχει και της υπερδραστηριότητας που επιδεικνύει!

Παραμένει διευθύντρια στο Εθνικό Ιστορικό Πάρκο Rosie the Riveter-World War II, στο Richmond της Καλιφόρνια από το 2000, έχει τιμηθεί από τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την υπηρεσία της και διατηρεί δικό της ιστολόγιο (blog).

Έχει γίνει τόσο δημοφιλής, ώστε ο αριθμός των επισκεπτών του πάρκου έχει διπλασιαστεί και οι περιηγήσεις έχουν αυξηθεί, ενώ κλείνονται μήνες πριν! Εργάζεται πέντε ημέρες την εβδομάδα, περίπου πέντε ώρες την ημέρα και περιστασιακά παραπάνω, ενώ δεν επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί! Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αφιερώνει χρόνο για παρουσιάσεις στο Κέντρο Εκπαίδευσης Επισκεπτών και για ξεναγήσεις με λεωφορείο.

Όλα τα παραπάνω την βοηθούν να βρίσκεται συντονισμένη με τη σύγχρονη ζωή και να κρατά σε καλό επίπεδο την υγεία της, όπως λέει η ίδια!

Ροβινσώνας κατ΄επιλογή

παιχνίδι

Ο σύγχρονος κατ΄επιλογή Ροβινσώνας ονομάζεται Mauro Morandi. Είναι 79 ετών, Ιταλός και ζει ολομόναχος τα τελευταία 29 χρόνια στο νησί Budelli του Εθνικού Πάρκου Maddalena Archipelago,  νότια της Σαρδηνίας. Εκεί βρέθηκε το 1989, μετά από μηχανική βλάβη του καταμαράν του!

Εκεί, ενημερώθηκε πως ο υπεύθυνος της περιοχής θα αποχωρούσε σύντομα, λόγω συνταξιοδότησης. Τότε του γεννήθηκε η επιθυμία να πάρει τη θέση του. Πούλησε το σκάφος του και εγκαταστάθηκε στο νησί, αφήνοντας πίσω μια κοινωνία που τον βάραινε και τον απογοήτευε.

Τους χειμώνες, που δεν έρχονται επισκέπτες, κάνει ενδοσκόπηση απολαμβάνοντας την ηρεμία που του χαρίζει η φύση. Ταξιδεύει με τους ήχους της θάλασσας και του ανέμου, καθώς κάθεται στην παραλία και διαβάζει βιβλία Ελλήνων φιλοσόφων και σύγχρονης λογοτεχνίας, δημιουργεί γλυπτά από ξύλο και φωτογραφίζει τις αλλαγές του νησιού κάθε μέρα και σε κάθε εποχή.

Παιχνίδια για Ηλικιωμένους

παιχνίδι

Η Masako Wakamiya αποτελεί τη ζωντανή διάψευση όσων πιστεύουν ότι η τεχνολογία είναι για τους νέους. Η 83χρονη, πρώην τραπεζική υπάλληλος από την Ιαπωνία, παρουσίασε πέρυσι την πρώτη εφαρμογή που δημιούργησε για συσκευές iOS και απευθύνεται σε ηλικιωμένους!

Η ιδέα τής ήρθε όταν διαπίστωσε πόσες λίγες ψυχαγωγικές εφαρμογές υπάρχουν για τα άτομα της ηλικίας της. Έτσι, αποφάσισε να πάρει «τα πράγματα στα χέρια της», καθώς δεν μπόρεσε να βρει κανέναν μηχανικό να σχεδιάσει παιχνίδια για συνομήλικούς της και χρειάστηκε ένα εξάμηνο περίπου για να δημιουργήσει το παιχνίδι της που ονόμασε Hinadan.

Τα πρώτα μαθήματα υπολογιστών τα έκανε στα 60 της χρόνια. Θυμάται, μάλιστα, ότι από την αρχή είχε σχέση πάθους με την τεχνολογία, αφού έγραψε τα δικά της εγχειρίδια για υπολογιστές, θεωρώντας ότι όσα υπήρχαν ήταν πολύ βαρετά.

Αυτή την εποχή παραδίδει μαθήματα υπολογιστών και δημιουργίας ιστολογίων (blogs) στα Ιαπωνικά και ενίοτε στα Αγγλικά, ενώ σχεδιάζει πολλές νέες εφαρμογές!

Η τέχνη της δημιουργίας

παιχνίδι

Παρά τα 88 του χρόνια, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης Clint Eastwood υπογράφει εφέτος τη νέα του ταινία «The Mule», η οποία κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ, στις 14 Δεκεμβρίου!

Ο βετεράνος καλλιτέχνης πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί μια περιπέτεια μυστηρίου, εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία, ενσαρκώνοντας έναν 90χρονο, πρώην φυλακισμένο, που συλλαμβάνεται να μεταφέρει κοκαΐνη αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό μεξικάνικου καρτέλ φαρμάκων.

Μαζί του παίζουν ο Bradley Cooper και η Taissa Farmiga.

παιχνίδι

Η 88χρονη Agnes Kašpárková από τη Λούκα της Τσεχίας πέρασε όλη της τη ζωή ως αγρότισσα. Όμως πάντα έβρισκε χρόνο για το αγαπημένο της χόμπι: να ζωγραφίζει με μπλε μπογιά παραδοσιακά μοτίβα στους άσπρους τοίχους των σπιτιών του χωριού της.

Τα τελευταία, ωστόσο, 29 χρόνια, που σταμάτησε να εργάζεται, η ενασχόλησή της αυτή έγινε πιο έντονη: «Σκοπός μου είναι να ομορφαίνω τα σπίτια και να περνάω δημιουργικά τον χρόνο μου» εξηγεί.

Το γέλιο των παιδιών διώχνει τη θλίψη

παιχνίδι

Ο 95χρονος πρώην δικαστής Keith Davison είχε μια φαεινή ιδέα προκειμένου να καταπολεμήσει τη μοναξιά και τη θλίψη του… μετά τον θάνατο της -επί 66 χρόνια- συζύγου του.

Αποφάσισε να κατασκευάσει μια πισίνα βάθους 3 μ. στον κήπο του σπιτιού του με εξέδρα για βουτιές για τα παιδιά της γειτονιάς. Πλέον απολαμβάνει τον τίτλο του πιο δημοφιλούς κατοίκου του Morris στη Μινεσότα, καθώς η πόλη του δεν διέθετε δημόσια εξωτερική πισίνα.

Ο ίδιος χαίρεται καθημερινά την παρέα των ανήλικων που παίζουν στον κήπο του, τονίζοντας με νόημα: «Δεν ήθελα να κάθομαι να βλέπω τους τέσσερις τοίχους στο σπίτι… Τι πιο ωραίο θέαμα από παιδιά που παίζουν; Τι πιο ωραίο άκουσμα από τα γέλια τους;»

Η ομορφιά δεν βγαίνει στη… σύνταξη

παιχνίδι

Είναι 72 χρονών, γυναίκα καριέρας, εργάζεται ως μοντέλο περισσότερα από 50 χρόνια κι είναι η μητέρα του Elon Musk, ιδιοκτήτη της αμερικανικής αυτοκινοτοβιομηχανίας Tesla, που παράγει τα ακριβότερα ηλεκτροκίνητα οχήματα στον κόσμο!

Η Maye Musk δηλώνει πως η καριέρα της εκτοξεύθηκε όταν σταμάτησε να …βάφει τα μαλλιά της και άφησε το φυσικό ασημένιο χρώμα τους να λάμπει! Το λουκ της απέδωσε μια σειρά από μεγάλες συνεργασίες, εξώφυλλα σε γνωστά περιοδικά μόδας, μουσικά βίντεο και διαφημιστικά σποτ!

Δηλώνει «ενθουσιασμένη επειδή ο κόσμος εκτιμά τις γυναίκες άνω των 65» και συμπληρώνει ότι «σήμερα  δουλεύει περισσότερο από ποτέ»!

παιχνίδι

Επιτυχημένα βήματα στο μόντελινγκ ακολουθεί με μεγάλη καθυστέρηση, τα τελευταία τρία… χρόνια κι αφού συμπλήρωσε τα 80στα του γενέθλια ο Wang Deshun, από την Κίνα!

Αν και ασχολιόταν πάντα με την τέχνη (ήταν ηθοποιός) δεν είχε καταφέρει έως το 2015 να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να ανέβει στην πασαρέλα και όλοι να μιλούν για το καλογυμνασμένο του σώμα, που φροντίζει καθημερινά επί δύο ώρες, τα τελευταία 30 χρόνια!

Η εμφάνισή του στην Εβδομάδα Μόδας της Κίνας τον έκανε άμεσα διάσημο σε ολόκληρο τον πλανήτη και πολλοί οίκοι μόδας ζητούν να υπογράψουν συμβόλαιο μαζί του!

παιχνίδι

Η ομορφιά δεν βγαίνει στη σύνταξη! Αυτό αποδεικνύει το μεγαλύτερης ηλικίας μοντέλο του κόσμου, η Νεοϋρκέζα με ιταλικές και ουγγρικές ρίζες Carmen Dell’Orefice. Αν και έσβησε 86 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων της, τον περασμένο Φεβρουάριο, συνεχίζει την επιτυχημένη της καριέρα με φωτογραφήσεις, εξώφυλλα και πασαρέλα, εδώ και 74 ολόκληρα χρόνια!

Ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών, όταν την ανακάλυψε η σύζυγος ενός φωτογράφου μέσα σε λεωφορείο, καθώς πήγαινε στο μάθημα χορού. Πρώτη της δουλειά ήταν σε περιοδικό το 1945 με μισθό 7,95 δολάρια την ώρα κι έκτοτε συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους σχεδιαστές και τα περιοδικά μόδας με κασέ χιλιάδων δολαρίων!

Όλα είναι δυνατά

παιχνίδι

Η 100χρονη Αμερικανίδα, γαλλο-ινδικής καταγωγής Tao Porchon-Lynch είναι η γηραιότερη δασκάλα γιόγκα στον κόσμο, κατέχοντας το ρεκόρ Guinness από το 2012! Το εβδομαδιαίο πρόγραμμά της περιλαμβάνει μαθήματα σε 6-8 τμήματα, στη Νέα Υόρκη. Συχνά ταξιδεύει σε κάθε μεριά του πλανήτη, όπου οργανώνει αντίστοιχα σεμινάρια.

Συγγραφέας δυο βιβλίων (με θέμα τη γιόγκα και την αυτοβιογραφία της) απέσπασε τέσσερα διεθνή βραβεία το 2016! Πολυτάλαντη και πολυπράγμων στα 75 χρόνια επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, έχει διατελέσει ακτιβίστρια, μοντέλο υψηλής ραπτικής, ηθοποιός, κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγός, διανομέας ταινιών, εκδότης και συνιδρύτρια του American Wine Society! Το 2015 εμφανίστηκε στην εκπομπή America’s Got Talent.

Ανακάλυψε αυτό το είδος γυμναστικής σε ηλικία μόλις οκτώ χρονών, όταν είδε κάποια αγόρια στην Ινδία να ασκούνται σε κάτι που νόμιζε ότι ήταν ένα νέο παιχνίδι. «Όχι, είναι γιόγκα και αυτό δεν είναι κάτι που κάνουν… οι γυναίκες», τής είχε πει, τότε, η θεία της, που την μεγάλωσε, καθώς έχασε την μητέρα της, όταν ήταν ακόμη βρέφος! Αργότερα, έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με διάσημους γιόγκι.

Κάθε πρωί μόλις ξυπνάει επαναλαμβάνει ένα μάντρα που την κινητοποιεί. «Όλα είναι δυνατά! Τίποτα δεν είναι αδύνατο». Οι συμβουλές της αποτελούν πηγή δύναμης και έμπνευσης. «Όταν ξυπνάτε το πρωί να λέτε αυτή θα είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής σας. Και θα είναι! Η χαρά της ζωής είναι γραμμένη μέσα σας. Ζήστε τη. Πιστέψτε σε αυτήν».

 

Ελένη Κάραμποττ

Είναι Senior Professional Member στο Ελληνικό Ινστιτούτο Coaching (H.I.C.), έχοντας εκπαιδευτεί και λάβει Certificate in Coaching, AC Accredited, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συμμετέχει σε σεμινάρια και βιωματικές εκπαιδεύσεις στους τομείς coaching, ψυχολογίας, αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης και εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων.

Μετά από μακρόχρονη κι επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον χώρο των ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και γραφείο τύπου) στράφηκε στην επιστήμη της Προσωπικής Ενδυνάμωσης & Ανάπτυξης (coaching), με γνώμονα την κυρίαρχη επιθυμία της προσφοράς βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, με σκοπό την ανάπτυξή του, ώστε να γίνει ο ηγέτης της ζωής του και να νοιώθει ευτυχισμένος.

Ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης «Κάριτας Αθήνας» είναι υπεύθυνη στους Τομείς Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων & Τρίτης Ηλικίας, ενώ η εθελοντική της ενασχόληση καλύπτει και μια δύσκολη κοινωνική ομάδα, αυτή των αναγνωρισμένων προσφύγων/αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, έχοντας σχεδιάσει και υλοποιώντας μια καινοτόμα ενισχυτική και υποστηρικτική πρωτοβουλία για τους ενήλικες επωφελούμενους, που επιθυμούν να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους!

Κινητήριος δύναμή της είναι η φράση του Φρίντριχ Νίτσε: «Να κάνεις αυτό που θες, μα πρώτα να γίνεις αυτός, που μπορεί να θέλει»!
Ελένη Κάραμποττ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

1 σχόλιο

  1. […] Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να αλλάξετε τη διατροφή σας. Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή είναι σημαντικός δείκτης για το πόσο θα ζήσει κάποιος. Για το αν θα αναπτύξει ή όχι κάποιες χρόνιες ασθένειες, που μικραίνουν τη διάρκεια ζωής. […]

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.