Το πιο χαλαρωτικό χόμπι που μπορείς να κάνεις σύμφωνα με την παρακάτω έρευνα

0
933

Είμαστε όλοι σε ένταση. Να ένας απλός, ηρεμιστικός τρόπος για να χαλαρώσετε και μερικές ακόμη επιλογές αν αυτό δεν σας καλύπτει.

Δεν είναι μυστικό ότι το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά.  Οι μηνιαίες μετρήσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας “Stress in America”, δείχνουν ότι παρόλο που τα συνολικά επίπεδα άγχους που συνδέονται με την πανδημία παραμένουν σταθερά, τα αισθήματα θυμού και φόβου είναι σε μεγάλη αύξηση. Τον Ιούλιο 40% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι αισθάνονται απογοητευμένοι, το 24% φοβισμένοι, και το 18% θυμωμένοι.

Επομένως, τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ένταση; Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το πιο χαλαρωτικό χόμπι από όλα είναι ένα: το πλέξιμο.

 

Η ηρεμία είναι πολύ βασική για την καλή υγεία

Μπορεί να είστε ο τύπος ανθρώπου που ανθεί κάτω από λίγο στρες. Ίσως οι προθεσμίες να σας κινητοποιούν, ή ένα πυκνό πρόγραμμα να σας κρατάει ενεργοποιημένους. Όμως τα τα υψηλά επίπεδα άγχους ειδικά αυτά που ενεργοποιούνται λόγω μιας πανδημίας ή της ανισορροπίας στην επαγγελματική μας ζωή, δεν είναι ποτέ χρήσιμα.

“Όταν το σώμα αισθάνεται ότι πλήττεται από το στρες, ενεργοποιεί την αντίδραση ‘μάχη ή φυγή ‘, απελευθερώνει αδρεναλίνη και αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτές τις ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας” λέει ο Dr. Charles Parks Richardson, MD, γιατρός και ιδρυτής του Cleveland Diabetes Care.

Η βαθιά χαλάρωση μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την κατάσταση ‘μάχης ή φυγής’’ και να περάσετε σε μια κατάσταση όπου το σώμα σας ξεκουράζεται και επαναφορτίζει, από μέσα προς τα έξω.

Η αναζήτηση του πιο χαλαρωτικού χόμπι

Ερευνητές στην κατηγορία σπίτι-μόδα-χειροτεχνία του DIYs.com, προσπάθησαν να βρουν πoιο χόμπι είναι πιθανότερο να μειώνει το άγχος ρυθμίζοντας τους καρδιακούς παλμούς. Τα χόμπι που εξέτασαν περιελάμβαναν δραστηριότητες όπως την κηπουρική και το μαγείρεμα, έως την πεζοπορία και το τάι τσι.

Στην συνέχεια οι ερευνητές ζήτησαν από 357 άντρες και γυναίκες, από 20 έως 30 ετών, να εξασκήσουν 20 δημοφιλή χόμπι για αρκετές εβδομάδες, ενώ συγχρόνως φορούσαν ένα εξάρτημα καταγραφής του καρδιακού ρυθμού. Τα δεδομένα αποκάλυψαν ποιές δραστηριότητες κατέβασαν περισσότερο τους καρδιακούς χτύπους των συμμετεχόντων και τους οδήγησαν σε χαλάρωση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι χρησιμοποίησαν τις βελόνες του πλεξίματος, κατάφεραν να ρίξουν τους καρδιακούς χτύπους κατά μέσο όρο 19%.

Η σύνδεση μεταξύ χαλάρωσης και καρδιακού ρυθμού

“Όταν είμαστε στην κατάσταση “μάχη ή φυγή” -στην οποία το σώμα μας μπαίνει για να μας προετοιμάσει να επιβιώσουμε- έχουμε γρήγορο καρδιακό ρυθμό, υψηλή αρτηριακή πίεση, και αργές καύσεις” λέει ο Dr. Richardson.

Αυτή η σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς, είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές βάσισαν την έρευνά τους σχετικά με τον ορισμό της χαλάρωσης. Ιατρικοί ερευνητές έχουν επίσης συνδέσει την κλινική διαταραχή άγχους με το υψηλό ρίσκο καρδιοπάθειας. Άγχος και συναισθηματική διαταραχή άγχους δεν είναι το ίδιο πράγμα. Άγχος είναι η αντίδραση σε μια απαιτητική ή απειλητική κατάσταση. Συναισθηματική διαταραχή άγχους, είναι όταν κάποιος έχει μεγάλο βαθμό ανησυχίας, ακόμη και αν δεν υπάρχει στρεσογόνος παράγοντας.

Αν ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνει όταν είστε αγχωμένοι ή σε πανικό, στην έρευνα αυτή θα βρείτε δραστηριότητες οι οποίες κάνουν ακριβώς το αντίθετο, απαλύνουν και ρίχνουν τους καρδιακούς ρυθμούς.

Είναι το πλέξιμο στα αλήθεια ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσεις;

Η απάντηση εξαρτάται από τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Παρόλο που το πλέξιμο κατεβάζει κατά μέσο όρο τους καρδιακούς ρυθμούς περισσότερο από οτιδήποτε, μπορεί εσείς να προτιμάτε το ψάρεμα (το οποίο παίρνει την δεύτερη θέση στα πιο χαλαρωτικά χόμπι) ή την καλλιγραφία (που μαζί με την διατήρηση ενός blog κρατάνε την τρίτη θέση).

Υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος που ίσως σας κάνει να ξανασκεφτείτε αν θέλετε να κάνετε το πλέξιμο την επιτομή της ανακούφισης του στρες για εσάς. Ο καρδιακός ρυθμός δεν είναι ο μοναδικός δείκτης χαμηλού στρες και έντασης.

Είναι σημαντικό να έχουμε κάποιο ‘υγιές’ στρες, όπως τον ενθουσιασμό που προκύπτει από την συναναστροφή σε κοινωνικά γεγονότα και την ημερήσια άσκηση”, λέει η Richardson. Το National Institute of Mental Health υποστηρίζει ακριβώς το ίδιο, προτείνοντας την άσκηση -γιατί αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό-, σαν ένα μέσο για να διαχειριστούμε το άγχος.

Τρία ακόμη χαλαρωτικά χόμπι που μπορείτε να δοκιμάσετε

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο ή αποκτήσετε ένα χόμπι που θα σας καλύπτει το διάστημα της πανδημίας, μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις πολλές χαλαρωτικές δραστηριότητες που κατευνάζουν τον καρδιακό ρυθμό. Σκεφτείτε αυτές τις χαλαρωτικές συνήθειες που προτείνει η μελέτη.

Απολαύστε μια μέρα ψαρέματος

Η έρευνα έδειξε ότι το ψάρεμα είναι το δεύτερο πιο αποτελεσματικό στην χαλάρωση χόμπι. Ενώ το πλέξιμο μείωσε τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων στο 18.75 %, το ψάρεμα τον επιβράδυνε στο 10 %.

Περνώντας μια μέρα στην λίμνη ή το ποτάμι μπορεί να γίνει μια εμπειρία διαλογισμού. Μια μελέτη του 2011 σχετικά με τα οφέλη της φύσης, τονίζει ότι ακόμη και οι ήχοι και οι μυρωδιές του φυσικού εξωτερικού περιβάλλοντος, έχουν την δύναμη να προωθούν την καλή μας υγεία και διάθεση.

Ξεκίνα ένα blog για την ζωή σου

Πολλοί δεινοί συγγραφείς επισημαίνουν ότι η δημοσιογραφία ελαττώνει το άγχος. Τι θα λέγατε λοιπόν για το blogging; Ίσως έχει σχέση με το ότι αφήνουμε τα συναισθήματά μας να εκφραστούν αβίαστα, ή απλώς με το γεγονός ότι εισακουγόμαστε. Όπως και να έχει αυτό το διαδικτυακό είδος δημοσιογραφίας, πήρε την τρίτη θέση στα πιο χαλαρωτικά χόμπι. Η έρευνα έδειξε ότι το blogging, μπορεί να μειώσει τον καρδιακό μας ρυθμό στο 7.5% κατά μέσο όρο.

Ο Dr. Richardson επισήμανε ότι οι δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν και άλλους -ίσως ακόμη και από το internet-, κάνουν την διαφορά στην ελάττωση του στρες. “Το να είσαι με άλλους σε μια ασφαλή συνθήκη, είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να αποφύγεις το άγχος που δημιουργεί η απομόνωση” λέει.

Ζωγραφίστε μια εικόνα

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η ζωγραφική μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό σε ποσοστό 3.75% κατά μέσο όρο. Παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι το να πάρεις το καβαλέτο και τα πινέλα σου, δεν θα κάνει την καρδιά σου να χτυπά τόσο αργά όσο με το πλέξιμο, η ζωγραφική μπορεί να έχει άλλου είδους χαλαρωτικά αποτελέσματα.

Μία μελέτη του 2018 σχετικά με την θεραπεία μέσω της τέχνης (art therapy) έδειξε ότι πάνω από το 80 % των ατόμων που συμμετείχαν είδαν βελτίωση. Με άλλα λόγια η τέχνη γιατρεύει. Ακόμη και ο χρωματισμός εικόνων σε βιβλία για ενήλικες, μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στην υγεία μας.

Όταν μιλάμε για χαλάρωση το κλειδί είναι η συνέπεια

Ο Dr. Richardson δίνει έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να αποσυμπιέζουμε το στρες που χτίζεται μέρα με την μέρα, ειδικά στο μέσο μιας πανδημίας.

“Το κυκλοφορικό μας σύστημα επιβαρύνεται πολύ από την ανησυχία και την ένταση που μας δημιουργεί το άγχος…. Είναι πολύ σημαντικό για όσους υποφέρουν να ελέγχουν την πίεσή τους και να συνεχίσουν να εργάζονται κατά την διάρκεια της πανδημίας,” λέει προσθέτοντας “όταν το σώμα μας παραμένει σε αυτή την κατάσταση χρόνιου στρες, μπορούν να προκληθούν προβλήματα όπως υψηλή πίεση, έλκος στο στομάχι, και καρδιολογικές παθήσεις”.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να βρούμε πράγματα που μας αποφορτίζουν. Είτε είστε εραστής του πλεξίματος, είτε ένας δεινός δρομέας -ένα χόμπι που δεν τα πήγε καλά στην έρευνα γιατί αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς-, το σημαντικό είναι να μπορείτε να αφήνετε την ένταση πίσω σας, με έναν τρόπο που να νιώθετε ότι είναι καλός για εσάς. Αν σας αρέσει πραγματικά το χόμπι που θα επιλέξετε για να διώξετε το άγχος, τότε είναι πιθανό να περάσετε περισσότερο χρόνο κάνοντάς το.

Tης Leandra Beabout

Πηγή: www.thehealthy.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας