Στην αρχή της καριέρας μου στον χώρο της θεραπείας και της προσφοράς, το 2008, έκανα σε 250 άτομα μια ερώτηση. Τι ήταν πιο σημαντικό για εκείνους στη ζωής τους. Προς έκπληξή μου, διαπίστωσα ότι το πρώτο που ζητούσαν ήταν Υγεία, μετά Χρήματα και μετά Επιτυχία. Και εγώ, ως αφελής νέος τότε, πίστευα ότι ο κόσμος αναζητά την Ευτυχία στη ζωή του.

 

οσο τα χρόνια περνούσαν άρχισα να καταλαβαίνω τον λόγο που τα 250 άτομα διαμόρφωσαν αυτήν την κατάταξη. Ήταν ο τρόπος που μεγαλώνουμε και η εκπαίδευση που δεχόμαστε. Όλα ξεκινούσαν και τελειώναν στην χρηματική επιτυχία. Από τους βαθμούς στο σχολείο, στις συζητήσεις των νεαρών ενηλίκων μέχρι και στις συζητήσεις στα φιλικά τραπέζια. Όλα γυρνούσαν γύρω από την ερώτηση: Τι δουλειά κάνεις, πόσα λεφτά βγάζεις; Και η Υγεία ήταν ένα μέσο για να μπορείς να βγάζεις χρήματα. Αν δηλαδή δεν έχεις καλή υγεία, δεν θα μπορείς να είσαι επιτυχημένος.

Και μετά ήρθε η κρίση που για πολλούς από εμάς επαναπροσδιόρισε τους στόχους και τις αξίες μας. Παρόλο που πιστεύω ακόμα και τώρα οτι το πιο σημαντικό που χρειάζεται να έχει κάποιος στην ζωή του είναι Ευτυχία και μετά έρχονται όλα τα άλλα, ξαναέκανα την ίδια ερώτηση, αλλά τώρα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Σε ψυχολόγους, ακαδημαϊκούς, φιλόσοφους, εκπαιδευτικούς, οραματιστές. Και η απάντηση που πήρα ήταν πολύ, πολύ διαφορετική.

“Η Ευτυχία είναι αυτό που θα έπρεπε όλοι μας να αναζητάμε. Το πρώτο και το τελευταίο”.

Η Ευτυχία ορίζει και την ποιότητα ζωής, τα επίπεδα άγχους και στρες, την Υγεία μας, ακόμα και την επιτυχία που θα έχουμε στον χώρο εργασίας. Ο λόγος που τα “γκάλοπ” μου έβγαιναν “λανθασμένα” ήταν γιατί στην εποχή μας λείπει η Συναισθηματική Εκπαίδευση και οι άνθρωποι έχουν χαμηλούς δείκτες Συναισθηματικής Νοημοσύνης, χωρίς να το γνωρίζουν. Και στην ερώτησή μου, τι γίνεται τώρα μου απάντησαν:

“Το Βήμα προς την Ευτυχία είναι η βελτίωση της Συναισθηματικής σου Νοημοσύνης (EQ)”.

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι «μια μορφή κοινωνικής ευφυΐας η οποία περιλαμβάνει την ικανότητα να κατανοεί κανείς τα συναισθήματα τόσο τα δικά του όσο και των άλλων ανθρώπων, να κάνει λεπτές διακρίσεις ανάμεσα στα διάφορα συναισθήματα, και να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες ώστε να καθοδηγεί αναλόγως τις σκέψεις και τις πράξεις του» (Mayer & Salovey, 1993, σ. 433) και έχει τις παρακάτω πτυχές βάσει του Daniel Goleman, πατέρα του “EQ: Αυτογνωσία, Διαχείριση Συναισθημάτων, Κινητοποίηση, Ενσυναίσθηση και Κοινωνικές Δεξιότητες”. Για να αναβαθμίσεις το EQ σου χρειάζεται να αναβαθμίσεις μια ή όλες τις κατηγορίες του.

Ας τις δούμε επιγραμματικά:
▪ Αυτογνωσία

Η ικανότητα να αναγνωρίζεις αυτό που αισθάνεσαι, να κατανοείς τις συνηθισμένες συναισθηματικές αντιδράσεις σου στα γεγονότα και να αναγνωρίζεις πώς επηρεάζουν τα συναισθήματά σου τη συμπεριφορά και την απόδοσή σου.

▪ Διαχείριση συναισθημάτων

Η ικανότητα να μένεις επικεντρωμένος/η και να σκέφτεσαι καθαρά ακόμα και όταν βιώνεις ισχυρά συναισθήματα.

▪ Ώθηση – Κινητοποίηση εαυτού

Η ικανότητα να χρησιμοποιείς τα βαθύτερα συναισθήματά σου για να ωθείς και να καθοδηγείς τον εαυτό σου προς τους στόχους σου.

▪ Ενσυναίσθηση

Η ικανότητα να αισθάνεσαι, να κατανοείς και να ανταποκρίνεσαι σε αυτό που οι άλλοι άνθρωποι αισθάνονται. Η αυτογνωσία είναι απαραίτητη για τη ενσυναίσθηση με τους άλλους. Αν δεν γνωρίζεις τα συναισθήματά σου, δεν θα μπορεις να διαβάσεις τα συναισθήματα των άλλων.

▪ Κοινωνικές Δεξιότητες

Η ικανότητα να διαχειρίζεσαι, να επηρεάζεις και να εμπνέεις συναισθήματα σε άλλους.

Καλά όλα αυτά, αλλά τι μπορείς να κάνεις τώρα;

Αρχικά ενημερώσου για το τι είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη από ειδικούς. Θα βρεις πολλά σεμινάρια και διαλέξεις με αυτό το θέμα. Εγώ θα πρότεινα τις ομιλίες του καθηγητή Νίκου Σταυρόπουλου στο “Πόλις” Κέντρο Πολιτισμού & Εκπαίδευσης.

Αν κάτι τώρα δεν πάει καλά στην ζωή σου και θέλεις να το φτιάξεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας ή σε έναν ειδικό Expansion Method.

H Expansion Method είναι μια βραβευμένη μέθοδος Άμεσης Συναισθηματικής Αποφόρτισης και Επίτευξης στόχων που έχει ως αποτέλεσμα την άμεση αναβάθμιση του EQ μια που βοηθά σε όλους τους παραπάνω τομείς που αναλύσαμε: Αυτογνωσία, Διαχείριση Συναισθημάτων, Κινητοποίηση του εαυτού, Ενσυναίσθηση και Κοινωνικές δεξιότητες και έχει διάρκεια μόλις 3 ημέρες.

Αν πάλι θέλεις κάτι πιο απλό, ένα σεμινάριο Αυτογνωσίας θα ήταν μια πολύ καλή αρχή.

 

Newsletter εγγραφή

Αργύρης Μάρδας

Ο Αργύρης Μάρδας Στραβελάκης είναι σύμβουλος, εμπνευστής και δημιουργός της καινοτομικής μεθόδου Άμεσης Συναισθηματικής Αποφόρτισης και Επίτευξης Στόχων, Expansion Method, συγγραφέας του βιβλίου Expansion Chronicles: Αναγέννηση, Εκδ. Λιβάνη και δημιουργός της ενεργειακής δονητικής θεραπείας Vibrative Expansion (Δονητική Διεύρυνση).
Δείτε τα πλήρη στοιχεία του Αργύρη Μάρδα
Αργύρης Μάρδας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας