Του Senhar

Στην καθημερινότητα μας συναντάμε προκλήσεις που μας δημιουργούν άγχος και προβληματικές καταστάσεις που οφείλουμε στον εαυτό μας να τις ξεπεράσουμε. Ο νους όμως θέτει εμπόδια στο να λειτουργούμε απλά και δυναμικά, χωρίς ανασφάλειες, και φοβίες.

Στις καταστάσεις που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το μυαλό γεννά συναισθήματα απόγνωσης, αδρανείς, δειλίας  και απογοήτευσης. Πολλές φορές αυτά τα θέματα τα βλέπουμε επιφανειακά, προβάλλουμε δικαιολογίες και θέτουμε άλλες προτεραιότητες σαν έξοδο διαφυγής προκειμένου να ξεχάσουμε (προσωρινά) την κατάσταση που μας προκαλεί δυσφορία. Τι είναι όμως αυτό που προσπαθούμε να κρύψουμε μέσα από αυτές τις υπεκφυγές;  Τι μας  έκανε να νιώσουμε άβολα ; Ποια είναι η αιτία που μας βγάζει από την ηρεμία ή την απάθεια (ο ψυχισμός μας κάποιες φορές  χρησιμοποιεί προσωρινά την αδράνεια σε προβλήματα που δεν μπορούμε να βρούμε λύση) και αναστατώνει την ζωή και τον συναισθηματικό μας κόσμο;

Αν αναλύαμε τα μικρά καθημερινά περιστατικά που μας προκαλούν αυτές τις φοβικές συμπεριφορές ή αντιστάσεις, θα καταλήγαμε σε μία κοινή ρίζα, έναν κοινό παρανομαστή που σχετίζεται με το άγνωστο και του αρχέγονο φόβο του θανάτου.

Βασικό συστατικό της ύπαρξής μας είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, ο μηχανισμός που είναι καταγεγραμμένος στα κύτταρα μας και μας συγκρατεί από υπερβολικές συμπεριφορές όταν βρισκόμαστε σε ψυχική ανισορροπία ή μας βοηθάει σε καταστάσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα.

Ο ψυχισμός μας επηρεάζεται ανά πάσα στιγμή από επιρροές του εξωτερικού περιβάλλοντος.  Από τον  προγραμματισμό που μας έχουν επιβάλλει βάσει των κοινωνικών προτύπων, μέσω των ΜΜΕ, του σχολείου και το φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντος, όπου το τελευταίο διαμορφώνει το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικότητάς μας.

Πολλές φορές για να νιώθουμε προστατευμένοι και ασφαλείς χρησιμοποιούμε την αυτοσυντήρηση της προσωπικότητας μας λανθασμένα. Εκμηδενίζουμε την θέληση που χρειάζεται να έχουμε για να ξεπερνάμε τις ελλείψεις μας, η οποία μας βοηθάει να διαμορφώσουμε ένα ισορροπημένο χαρακτήρα βασισμένο στην αυτοπεποίθηση και την συναισθηματική νοημοσύνη ώστε να κάνουμε την ζωή μας ποιο εύκολη.

Βασικό συστατικό της συναισθηματικής μας ευφυΐας είναι να μπορούμε αντιληφθούμε τα μπλοκαρίσματα του νου καθώς αναπτύσσει μηχανισμούς αυτό-σαμποτάζ για να μην κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Ας δούμε όλα τα παραπάνω μέσα από μερικά παραδείγματα στην καθημερινή μας συμπεριφορά. Πως λειτουργούμε και τι συναισθήματα αναδύονται όταν χρειάζεται να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο ή πλοίο;  Μας δυσκολεύει η επιλογή λόγω κάποιου φόβου; Άλλο παράδειγμα είναι όταν ερχόμαστε σε  επαφή με κάτι που μας προκαλεί απέχθεια, πως αντιδράμε και τι αισθανόμαστε πχ. με τις κατσαρίδες;

Τέτοιες συμπεριφορές είναι εύκολο να τις επαναφέρουμε στην μνήμη μας και θα διαπιστώσουμε ότι ακόμα και αυτός ο στιγμιαίος φόβος ή η άβολη θέση που νιώθουμε όταν π.χ. διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα το βράδυ, είναι μια αντανακλαστική αντίδραση φόβου καθώς δεν μπορούμε να δούμε στο σκοτάδι (φόβος αγνώστου)  ενεργοποιώντας την εγρήγορση που σχετίζεται με το κίνδυνο.

Αν αυτή η στιγμιαία αντίδραση δεν ξεπεραστεί άμεσα τότε έχουμε φόβο θανάτου καθώς βιώνουμε συναισθήματα τρόμου όπου νιώθουμε  ανίσχυροι και απροστάτευτοι. Πχ κάποιος που εγκλωβίζεται στο ασανσέρ συνήθως φοβάται μήπως δεν μπορεί να πάρει αέρα ή μην πέσει το ασανσέρ στο κενό, το σκοτάδι του κλειστού χώρου, ή ακόμα και να τον ξεχάσουν για ώρες, βιώνοντας κρίσεις πανικού.

Η κρίση πανικού είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με το φόβο του θανάτου γιατί δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή. Ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός αυτοσυντήρησης που δίνει την εντολή ότι πρέπει να διαφύγουμε γιατί κινδυνεύουμε.

Ο νους μας ταυτίζεται με εικόνες, ήχους και πολλές φορές συνειρμικά  αναπαραγάγει στιγμές αυτού του φόβου στην καθημερινότητά μας. Το ψυχολογικό αποτύπωμα του φόβου δημιουργείται στον κυτταρικό ιστό από την στιγμή που γεννιόμαστε και μας ακολουθεί κατά την διάρκεια της ζωής. Λειτουργεί σαν τροχοπέδη και μας ελέγχει. Μας κάνει αδύναμους στερώντας μας από σημαντικές αποφάσεις για μια καλύτερη ζωή, π.χ. να τολμήσεις να εξελιχτείς μέσα από μια νέα επαγγελματική ευκαιρία, να απομακρυνθείς από μια σχέση που σε φθείρει,  ή να ασχοληθείς με μια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί.

Η βαθιά αυτή συνειδητοποίηση βoηθά να κατανοήσουμε ότι ο φοβικός νους μας εγκλωβίζει και είναι το όχημα που μας οδηγεί να απελευθερωθούμε συναισθηματικά και να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.

Είναι σημαντικό να  απομακρύνουμε άτομα τοξικά για εμάς ή να απογαλακτιστούμε από γονείς που μας δεσμεύουν με τα θέλω τους.  Οι άνθρωποι που μας εγκλωβίζουν με τις αποφάσεις τους νομίζουν ότι ξέρουν το καλύτερο για μας, καθώς μας έχουν πείσει ότι έχουμε την ανάγκη τους για να αισθανόμαστε ασφαλείς. Κάτω από ένα κλωβό που, ενώ γνωρίζουμε ότι μας δεσμεύει, φοβόμαστε να τον αποβάλουμε και να λάβουμε υπεύθυνα αποφάσεις για την ζωή μας. Το λανθασμένο μας ψυχοσυναισθηματικό υπόβαθρο λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης, μας κάνει νωχελικούς, χωρίς θάρρος και αποφασιστικότητα, αποφεύγοντας να κάνουμε αυτό που θέλει πραγματικά η ψυχή μας γιατί μας έχουν μάθει να λειτουργούμε συνεσταλμένα.

Τον προγραμματισμό που μας έχουν επιβάλλει για να μας ελέγχουν και να είμαστε εξαρτημένοι από τα θέλω των άλλων τον χρησιμοποιούμε πολλές φορές γιατί φοβόμαστε την αλλαγή ή μήπως αποτύχουμε, γιατί δεν είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα.

Φοβάσαι αυτό που μας καλεί αλλά το αποφεύγεις γιατί προτιμάς το γνωστό δίχτυ που κι αν σε πνίγει το έχεις συνηθίσει να το τυλίγεις γύρω σου γιατί τρέφεσαι μέσα απ’ αυτό. Τρέφεις την ανασφάλεια και την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Έχεις  εξοικειωθεί με την αυτό-λύπηση που δημιουργείς στην ζωή σου καθώς για τα περισσότερα προβλήματα την ευθύνη την έχουν οι άλλοι αλλά -εσύ- φοβάσαι να εξελιχθείς και να τολμήσεις.

ΕΣΥ όμως παίρνεις τις αποφάσεις γιατί δική σου είναι η ζωή και ΕΣΥ επιλέγεις πως θα ζήσεις. Αφαίρεσε τον εκβιαστικό φόβο του αγνώστου, δυνάμωσε τα ταλέντα σου και τα «θέλω της ψυχής σου», δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να κάνεις τη ζωή σου όμορφη, λειτούργησε ως ελεύθερο ον πέρα απ τον προγραμματισμό που σου έχουν επιβάλει. Αντιμετώπισε τις φοβίες σου με εργαλεία τη θέληση και την δημιουργικότητα που χρειάζεται να αναπτύξεις στην καθημερινότητά σου.

Κάθε στιγμή που ζεις είναι και μια ευκαιρία που σου δίνεται!

Έχουμε προγραμματιστεί σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε και ακούμε κατά την διάρκεια της ύπαρξής μας. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε μια διαφορετική πραγματικότητα πέρα από τα συνηθισμένα στερεότυπα και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις που έχουμε μέχρι τώρα ώστε να κάνουμε την ζωή μας πιο όμορφη!

ζωή, προγραμματισμός, φόβος, νους

 

senhar

Βοηθώ μέσω της συμβουλευτικής την επίλυση θεμάτων στις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις και κάνω ενεργειακό Feng Shui στους χώρους και στο σώμα καθώς εκπαιδευτεί ως Ενεργειακός Σύμβουλος Alpha Chi.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία του Senhar
senhar

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας