Το σώμα είναι η Ιερή Πύλη για να συναντήσεις την Ψυχή σου

0
396

Το σώμα είναι το σπίτι του Νου, της Καρδιάς και της Ψυχής, όμως οι περισσότεροι από εμάς έχουν σταματήσει να το βλέπουν έτσι.

 

Δεν μας περνάει καν από το μυαλό ότι το σώμα έχει τη δική του ευφυΐα, τα δικά του θέλω και τις δικές του επιθυμίες. Έχουμε ξεχάσει πόσο σημαντικό είναι και δεν το αντιμετωπίζουμε σαν το Ναό του Θεϊκού. Σαν όχημα για το πνευματικό μας ταξίδι και σαν όργανο για την ανακάλυψη του κέντρου της ζωής.

Ο αναζητητής, ο διαλογιστής ξέρει ότι για να φτάσει στην ψυχή του χρειάζεται να έχει καλή επαφή με το σώμα του.

Η ψυχή συνδέεται με το σώμα με συγκεκριμένα κέντρα και μέσα από αυτά ρέει η ζωτική ενέργεια. Τα τρία σημαντικά κέντρα στο σώμα μας είναι του κεφαλιού, της καρδιάς και του αφαλού. Κάποιοι πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό κέντρο είναι το κεφάλι, γιατί τα άνθη της γνώσης ανθίζουν εκεί. Κάποιοι άλλοι λένε ότι το πιο σημαντικό κέντρο είναι η καρδιά, γιατί τα άνθη της αγάπης ανθίζουν εκεί.

Ξεχνάνε όμως ότι το πιο σημαντικό σε ένα φυτό, σε ένα δέντρο ή ένα λουλούδι δεν είναι τα άνθη του αλλά οι ρίζες του. Όσο και να περιποιηθείς τα άνθη του, αν δεν το ποτίσεις, εκείνο θα μαραζώσει, θα μαραθεί, γιατί η ζωή του φυτού εξαρτάται από ένα μέρος του που κανένας δεν μπορεί να το δει. Κι αυτό είναι μέσα στο χώμα. Είναι οι ρίζες του. Αυτές αντλούν τη ζωτική ενέργεια που κάνει το φυτό να αναπτύσσεται και να ανθίζει. Αυτές αντλούν τους χυμούς της Ζωής.

Αντίστοιχα οι ρίζες του ανθρώπου που αντλούν τη ζωτική ενέργεια από την ψυχή δεν βρίσκονται ούτε στο κεφάλι αλλά ούτε στην καρδιά. Είναι αόρατες και βρίσκονται στον αφαλό. Από αυτό το σημείο ο καθένας μας, πριν γεννηθεί, ήταν συνδεδεμένος με τη μητέρα του και αντλούσε ζωτική ενέργεια μέσα από εκείνη. Το πρώτο κλάμα που βγάλαμε δεν ήταν επειδή πονούσαμε αλλά επειδή νιώσαμε την αποσύνδεση με τη ζωτική ενέργεια. Με την πηγή που μας έδινε ζωή.

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά, νιώθαμε περισσότερο το κέντρο του αφαλού. Αναπνέαμε βαθιά και ελεύθερα μέχρι την κοιλιά. Καθώς μεγαλώναμε και στέλναμε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, την ενέργεια ψηλότερα προς το κεφάλι, περιορίζαμε όχι μόνο την αναπνοή μας αλλά και την επαφή μας με το κέντρο της κοιλιάς μας. Αρχίσαμε να μην εμπιστευόμαστε την ίδια τη ζωή.

Η δυσπιστία που ως ενήλικες τρέφουμε για τη ζωή και το σώμα μας προκαλεί πό­νο και φόβο. Αυτή η δυσπιστία κρύβεται πίσω από τις μάταιες προσπάθειές μας να ελέγξουμε ή να εκμεταλλευτούμε τις εμπειρίες μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να ανεχτούμε το ενεργειακό φορτίο της διέγερσης ή τις απαιτήσεις που δημιουργεί η οικειότητα. Δεν μπορούμε να παραδοθούμε στην αγάπη.

Όμως όταν είμαστε συντονισμένοι με τη ζωή, το σώμα, η καρδιά και ο νους λειτουργούν ως ομάδα. Η ενέργεια ρέει μέσα από όλο μας το «είναι» και συντονιζόμαστε με τους ρυθμούς μας χωρίς αγώνα και αντιπαράθεση.

H Margot Anand αναφέρει: «Το σώμα μας, ο σωματικός εαυτός μας, είναι το όχημα μέσα από το οποίο εκφράζονται ο συγκινησιακός, διανοητικός και πνευμα­τικός εαυτός μας. Μέσω της καρδιάς  (συναισθηματικός εαυτός), βγαίνουμε από τον εαυτό μας και συνδεόμαστε,  σχετιζόμαστε με τον κόσμο των άλλων. Μέσω του νου, (διανοητικός εαυτός), αντιλαμβανόμαστε, σκεπτόμαστε, στοχαζόμαστε και ερμηνεύουμε τις αντιλήψεις μας. Και μέσω του Πνεύματος, (ουσιώδης εαυτός), συναντούμε ένα θετικό, σοφό και γε­μάτο αγάπη οδηγό που μας θυμίζει την αληθινή μας φύση, που είναι γεμάτη έκσταση

Αυτά τα τέσσερα κέντρα θα έπρεπε να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά, συχνά, βρίσκονται σε σύγκρουση. Η νόηση θέλει να διευθύνει το παιχνίδι. Ο συναισθηματικός εαυτός μας συχνά κουβαλάει τις πληγές του παιδιού που κρύβουμε μέσα μας. Η σύγκρουση ανάμεσα στον συναισθηματικό εαυτό και στη νόηση συχνά καθρεφτίζεται και εκ­δηλώνεται μέσα από το σώμα με τη μορφή στρες ή ασθενειών.

Και σε στιγμές εσωτερικής ειρήνης, ο πνευματικός εαυτός μας παρουσιά­ζει αναλαμπές. Σε κάτι τέτοιες αναλαμπές οδηγούμενοι από τον πνευματικό τους εαυτό, κάποιοι θα έρθουν και θα μας αναζητήσουν…

Απόσπασμα από το βιβλίο της σχολής  The Alchemy of Living

Η σχολήThe Alchemy of Livingαπευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την επαγγελματική γνώση για να γίνουν συντονιστές – θεραπευτές ομαδικών και βιωματικών, σεμιναρίων αυτογνωσίας καθώς και ατομικών θεραπειών. Αλλά και σε εκείνους που βαδίζοντας στο αυτογνωσιακό μονοπάτι θέλουν να διευρύνουν την αντίληψη και τη γνώση τους, όσον αφορά το δικό τους πνευματικό ταξίδι, ακούγοντας το κάλεσμα της ψυχής τους.

Αν θέλεις και εσύ να γίνεις θεραπευτής και συντονιστής βιωματικών σεμιναρίων και να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου στη θεραπευτική τέχνη, μάθε εδώ για το «The Alchemy of Living»

namaste
despoina palamari

 

Newsletter εγγραφή

 

 

Despoina Palamari

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας