Η στάση, το χρώμα, οι αναλογίες και οι εντάσεις του εκφράζουν το ποιοι είμαστε. Τα χαρακτηριστικά του σώματος είναι τα σημάδια μιας ιστορίας. Τα μυϊκά μοτίβα παίζουν κεντρικό ρόλο στον τρόπο που είμαστε στον κόσμο, ενώ οι συμπεριφορές και οι αντιλήψεις μας αντανακλώνται στο σώμα. Είναι σαν το σώμα να βλέπει πως νιώθουμε και να προσαρμόζεται ανάλογα.

 

τα μοτίβα αυτά ξεκινούν να διαμορφώνονται ως αντίδραση στην οικογένεια η στο αρχικό περιβάλλον. Ανάλογα με την ανταπόκριση στις πρωταρχικές μας ανάγκες, το άτομο αντιδρά με διάφορους τρόπους. Το παιδί, όντας ευάλωτο σε ερεθίσματα, απειλές, τιμωρίες και προσδοκίες, οι οποίες αρνούνται τις ανάγκες του, καταστέλλει τον αυθορμητισμό του, μπλοκάρει το φόβο και τον πόνο και νεκρώνει τα ερεθίσματα που του προκάλεσαν τα συναισθήματα αυτά.

Με τις ανάγκες του να παραμένουν ανικανοποίητες ψάχνει για έμμεσες πηγές απόλαυσης. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να στρέφεται στο φαγητό ως υποκατάστατο της αγάπης. Η συναισθηματική ιστορία του ατόμου καθορίζει τη δήλωση που κάνει το σώμα του: μια καμπούρα σηκώνει το βάρος του κόσμου, μια πλάτη που γέρνει προς τα πίσω μπορεί να αρνείται τη σύνδεση.

Σε ένα άτομο αυθόρμητο τα συναισθήματα εμφανίζονται στην έκφραση του. Ένα συναίσθημα λύπης γίνεται ένα σαγόνι που τρέμει, δάκρυα, λυγμός. Σε ένα άτομο με συναισθηματικά μπλοκάρισμα η χρόνια μυϊκή ένταση εμποδίζει την έκφραση των συναισθημάτων. Για παράδειγμα στη λύπη, υπάρχει ένταση στο σαγόνι, στο στομάχι, το διάφραγμα και σε κάποιους μύες στο λαιμό και το πρόσωπο. Αν η λύπη είναι βαθιά και διαρκεί, τότε το μπλοκάρισμα συνεχίζει, η ένταση γίνεται συνήθεια και η έκφραση παγώνει. Το συναίσθημα καθεαυτό μπορεί να γλιστρήσει από τη συνείδηση και καταστάσεις που το προκαλούν αποφεύγονται.

Ένα άτομο μπορεί να έχει διαφορά μπλοκαρίσματα διαφορετικής σημασίας. Αυτά μας αποκαλύπτουν πως διαμόρφωσε τη μοναδική προσωπικότητα που είναι. Τα σημάδια γίνονται έτσι μια είσοδος σε βιώματα και συναισθήματα που μένουν συμπιεσμένα και ανοίγουν χώρο για να εκφραστούν. Η επίγνωση, η αναπνοή και η κίνηση μπορούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία αυτή και να βοηθήσουν το άτομο να εκδηλώσει το βαθύτερο δυναμικό του.

Μέσα από την παρατήρηση αποκτά κανείς επίγνωση του τρόπου που είναι, επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με τον κόσμο. Κατανοώντας τους μηχανισμούς, τις συμπεριφορές, τις εικόνες και τις πεποιθήσεις που έχει υιοθετήσει διευρύνει τη συνειδητότητά του και συναισθάνεται τον εαυτό του και τους άλλους.

Η αναπνοή μπορεί να στηρίξει σημαντικά τη διαδικασία αυτή. Αναπνέοντας βαθιά ο χώρος των οργάνων και του διαφράγματος διευρύνεται, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται, το αναπνευστικό σύστημα βελτιώνεται και το νευρικό σύστημα ηρεμεί. Το φυσικό μασάζ στα όργανα, τους μύες και τον συνδετικό ιστό μέσα από την αναπνοή χαλαρώνει το σώμα και ελευθερώνει εντάσεις. Επιπλέον, ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά, στο ήπαρ, στον εγκέφαλο, στα αναπαραγωγικά όργανα και στο πεπτικό σύστημα. Μέσω της αναπνοής μπορεί κανείς να προσκαλέσει τα συναισθήματα του τα οποία συνδέονται άμεσα με το κράτημα ή την ελεύθερη ροή της αναπνοής.

Η κίνηση βοηθάει στη διοχέτευση της ενέργειας προς τα έξω. Η δημιουργικότητα του ατόμου που κινείται αναπτύσσεται και έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τον εαυτό του. Η κίνηση, όταν συνδέεται με την αναπνοή και τη συνειδητότητα μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που είμαστε και αλληλεπιδρούμε καθώς υποστηρίζει τη διαδικασία επαναπρογραμματισμού των μοτίβων του σώματος. Για παράδειγμα, μία πλάτη που καμπουριάζει, μέσω της κίνησης μπορεί να βρει την καθετότητα του άξονά της και παράλληλα με το εύρος των σπονδύλων να επιφέρει άνοιγμα στην καρδιά. Έτσι, οι σωματικές άμυνες σιγά σιγά απομακρύνονται και το σώμα βρίσκει το χώρο να εκφράσει τη μοναδικότητά του.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις που δίνουν έμφαση στο σώμα δίνουν πρόσβαση στο να έρθει κάνεις σε βαθιά σύνδεση με τον εαυτό του και τους άλλους καθώς παράλληλα με τις γνωστικές διεργασίες και την διανοητική διαδρομή που κάνει κανείς για να καταλάβει τον εαυτό του, μαθαίνει να ακούει και να αφουγκράζεται όσα κατοικούν στο σώμα του.
Βιβλιογραφία

-Kurtz R., Presser H. , The body reveals, Harper & Raw, Quicksilver books
Lowen A., Bioenergetics

 

Newsletter εγγραφή

 

Μυρτώ Χαραλάμπους
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Μυρτώ Χαραλάμπους (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας