To stress μέσα από την ολιστική προσέγγιση

0
469

Το stress θεωρείται ο κύριος παράγοντας α-σθένειας της εποχής μας, καθώς αποτελεί την βασική συνιστώσα διαρροής ενέργειας και δημιουργίας πλήθους συμπτωμάτων, συνδρόμων και ασθενειών, που ανακόπτουν την ανθρώπινη δραστηριότητα μέσα από ψυχοσωματικές εκδηλώσεις.

 

Οόρος «στρες» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Δρ. Χανς Σέλι, για να ορίσει μια «μη συγκεκριμένη αντίδραση του οργανισμού σε κάποια απαίτηση, που του επιβάλλεται». Ο ίδιος περιέγραψε ένα «γενικό σύνδρομο προσαρμογής» κατά το οποίο το σώμα αντιδρά σε οποιοδήποτε απειλητικό ερέθισμα, μέσα από μια προβλέψιμη σειρά εσωτερικών αλλαγών. Αυτή είναι η γνωστή «αντίδραση μάχης ή φυγής», που συναντάμε σε όλα τα ζώα ως έναν προστατευτικό μηχανισμό επιβίωσης απέναντι σε πραγματικούς ή υποτιθέμενους κινδύνους.

Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει κάπως. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι οργανισμοί προβάλλουν πλέον περισσότερο εξατομικευμένες αντιδράσεις ανάλογα με την αντίληψη του υποτιθέμενου κινδύνου. Ως Στρες αναφέρεται «η συνάθροιση φυσιολογικών και μη πιέσεων της καθημερινής ζωής, που δοκιμάζουν την ικανότητα του ατόμου να ανταπεξέρχεται σ’ αυτές». Όποιος δαπανά την ενέργειά του για να ανταπεξέλθει στην ταχύτητα, τον θόρυβο, το χάος των καταστάσεων, όπως εμφανίζονται σήμερα, αλλά και για να ανταποκριθεί στις επιθυμίες των άλλων, ταυτίζεται περισσότερο με αυτόν τον ορισμό.

Το στρες είναι συνδυασμένη αλληλουχία αντιδράσεων του σώματος και του νου, που συνεπάγεται αξιολόγηση της απειλής και αστραπιαία ρύθμιση της αντίδρασης. Ο πυροδοτικός μηχανισμός λοιπόν είναι η αντίληψη του ατόμου για τον κίνδυνο και όχι ο ίδιος ο κίνδυνος. Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική και για την ανάλογη εφαρμογή θεραπείας.

Τις τελευταίες δεκαετίες το άγχος αναφέρεται όλο και πιο συχνά στις ιατρικές διαγνώσεις διαφόρων συνδρόμων και συμπτωμάτων για να δικαιολογήσει την όλο και αυξανόμενη συνταγογράφηση ψυχοτρόπων φαρμάκων. Είτε αυτά λέγονται αγχολυτικά, είτε ηρεμιστικά, είτε υπνωτικά, η δράση τους πάντα παρεμβαίνει στις αντιληπτικές οδούς του ανθρώπινου μυαλού μετατρέποντας συγχρόνως την συναισθηματική διάθεση του λήπτη. Ταυτόχρονα βέβαια αναπτύσσουν ανοχή, το οποίο σημαίνει, ότι σιγά σιγά η χορηγούμενη δόση αρχίζει να μην αρκεί για να προκληθεί το ζητούμενο αποτέλεσμα, οπότε αυξάνεται σταδιακά αποτελώντας ήδη ένα από τα χαρακτηριστικά της εξάρτησης

Η νέα αντίληψη για την Υγεία: Ο άνθρωπος ως βιοψυχοκοινωνικό όν

Η Ψυχοσωματική Ιατρική είναι ο επιστημονικός κλάδος που ως σκοπό έχει, καταρχήν να μελετά τις σχέσεις των ψυχολογικών και των κοινωνικών φαινομένων με τις φυσιολογικές και παθολογικές σωματικές/ βιολογικές λειτουργίες και κατά δεύτερον να προωθεί την ολιστική (βιοψυχοκοινωνική) προσέγγιση στην αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών νόσων (Lipowski, 1984)

Ως σημαντικότερος από τους πρώτους εκπροσώπους της ψυχοσωματικής της ψυχοδυναμικής προσέγγισης, ο Alexander υποστήριξε τη «θεωρία της ειδικής σύγκρουσης», σύμφωνα με την οποία:
οι αλλαγές στη φυσιολογία του σώματος συνδέονται με χρόνια απωθημένα συναισθήματα και ανεπίλυτες ασυνείδητες συγκρούσεις (κυρίως εξάρτησης), που επανενεργοποιούμενες σε συγκεκριμένες καταστάσεις της ζωής, μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της νόσου (Alexander, French & Pollock, 1968).

Ανθεκτικότητα στο χρόνιο άγχος είναι η ικανότητα του ατόμου

· να μην αντιδρά  με αρνητικές συγκινήσεις ή να τις περιορίζει σε πολύ μικρό βαθμό, παρ’ ότι βρίσκεται σε δύσκολες καταστάσεις

• Να διατηρεί την κατεύθυνση, τις ικανότητες και το επίπεδο οργάνωσης της συμπεριφοράς του, παρά τις καταστάσεις άγχους που βιώνει

• Να διατηρεί την ηρεμία και τη νηφαλιότητά του, να μπορεί να σκέφτεται και να δρα ορθολογικά, παρά τις απειλητικές καταστάσεις στη ζωή του.

Μέσα από την ολιστική προσέγγιση η θεραπεία απευθύνεται συγχρόνως στο φυσικό σώμα, το ψυχικό (συναισθηματικό) επίπεδο και στο νοητικό επίπεδο (πεποιθήσεις, στάση απέναντι στη ζωή). Απαραίτητη λοιπόν είναι η σωστή διατροφή, οι αποτοξινώσεις και η άσκηση, όσον αφορά το φυσικό σώμα.

Απαραίτητη επίσης θεωρείται η Αυτεπίγνωση, δηλαδή η συνείδηση της κατάστασης που βιώνεται μέσα από τις αισθήσεις αλλά και την αντίληψη της ενεργειακής κατάστασης του οργανισμού, τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Τέλος, απαραίτητη θεωρείται η γνώση και κατανόηση των μηχανισμών, μέσα από τους οποίους δημιουργείται το άγχος – αλλά και οποιαδήποτε ασθένεια – ώστε να αποφεύγεται η επαναδημιουργία της ενεργειακής εμπλοκής με τα επακόλουθα συμπτώματα.

Ως αποτέλεσμα έχουμε: ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού με ταυτόχρονη αύξηση του επιπέδου ενέργειας και λειτουργική ισορροπία των ορμονών και του μεταβολισμού.

Εσωτερική κατάσταση Δυναμικής Γαλήνης, που μας επιτρέπει να βιώνουμε ολόκληρο το Φάσμα των ανθρώπινων Συναισθημάτων, χωρίς όμως να παραπαίουμε ανάμεσα στα άκρα αυτού του φάσματος. Αποφεύγουμε έτσι κάθε ψυχοφθόρο και ενεργοβόρο ακραία συναισθηματική διαδικασία, από αυτές που μας οδηγούν στις κάθε είδους προσκολλήσεις – εξαρτήσεις και την Α-σθένεια (απώλεια της ενέργειάς μας).

Η ευθύνη για την καλή ή κακή κατάσταση της υγείας μας είναι δική μας
Μαθαίνοντας και ασκώντας τη διαρκή επίγνωση της αλληλεπίδρασης των τριών επιπέδων του οργανισμού μας, μπορούμε να αυξήσουμε τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα απέναντι στο χρόνιο άγχος και να αποφύγουμε ή να επηρεάσουμε θετικά την εξέλιξη οποιασδήποτε ασθένειας, που τώρα φαίνεται ως απλά «σωματική».

 

Newsletter εγγραφή

 

Μαριάνθη Μεταλληνού
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Μαριάνθη Μεταλληνού (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας