Το συναίσθημα είναι ένα δημιούργημα του μυαλού σου

0
138

…«Το συναίσθημα είναι ένα δημιούργημα του μυαλού σου, ώστε να νοηματοδοτήσει τις σωματικές σου αισθήσεις σε σχέση με αυτό που σου συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Όσο για τον λόγο που σε αφορά θα σου απαντήσω αμέσως. Το  μόνο πράγμα που όντως αισθάνεσαι είναι οι σωματικές σου αισθήσεις. Από μια ενόχληση στο στομάχι, κάποιος μπορεί να δημιουργήσει το συναίσθημα της ναυτίας, του άγχους, του ενθουσιασμού ή της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Και αν είσαι κατηγορούμενος σε μια δίκη, τότε αυτή η ενόχληση μπορεί να είναι αυτό που θα σε καταδικάσει ή θα σε αθωώσει!»

Ένοχος ή θύμα της πείνας;

«Τι εννοείς; Τι σχέση έχει η στομαχική ενόχληση με την καταδίκη μου; Θα τρελαθώ ο άνθρωπος σήμερα».

«Κοίτα!» είπε η Σοφία και αμέσως το σαλόνι χάθηκε και βρέθηκαν και οι δυο σε ένα όμορφα διακοσμημένο δωμάτιο, με ένα βαρύ ξύλινο γραφείο. Η βιβλιοθήκη πίσω από το γραφείο ήταν γεμάτη με νομικά βιβλία και ένας πενηντάρης άντρας καθόταν και εξέταζε μια στοίβα από έγγραφα. Είχε μπροστά του δύο μεγάλα ντοσιέ. Το ένα έγραφε ΕΝΟΧΟΙ και το άλλο ΑΘΩΟΙ.  Η ώρα ήταν δώδεκα και είκοσι το μεσημέρι.

«Πού είμαστε;» ψιθύρισε ο Δημήτρης, φοβισμένος να μην τους ακούσει ο άνθρωπος.

«Μην ανησυχείς. Δεν μας ακούει και δεν μας βλέπει. Είμαστε στο γραφείο ενός δικαστή. Εξετάζει τις υποθέσεις του. Έχει πιάσει δουλειά από τις οκτώ. Τι λες; Θα αθωώσει ή θα δικαιώσει αυτόν τον κατηγορούμενο;»

«Και πού να ξέρω εγώ;» απόρησε ο Δημήτρης. «Εξαρτάται από την υπόθεση. Γιατί με ρωτάς;»

«Κι όμως. Ίσως τελικά να εξαρτάται από την ώρα».

«Δεν σε παρακολουθώ». Ο Δημήτρης έριξε λευκή πετσέτα.

«Σε μια έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 1000 αποφάσεις που πάρθηκαν το 2009, από οκτώ δικαστές. Βρήκαν ότι η πιθανότητα για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για τον κατηγορούμενο ήταν μεγαλύτερη στην αρχή της ημέρας και μειωνόταν σταθερά μετά. Από περίπου 65% να γνωμοδοτήσουν υπέρ, σε σχεδόν 0% όσο πέρναγε η ώρα, μέχρι να κάνουν ένα διάλειμμα για ένα γεύμα ή ένα σνακ. Μετά ανέβαινε ξανά στο 65%. Δηλαδή, όσο περνούσε η ώρα από το πρωινό τους, τόσο πιο πιθανό ήταν να βρουν ένοχο τον κατηγορούμενο. Μέχρι να φάνε και να ηρεμήσει το στομάχι τους και να αρχίσουν να αθωώνουν στους κανονικούς τους ρυθμούς ξανά».

«Πλάκα μου κάνεις τώρα!» είπε ο Δημήτρης σοκαρισμένος. «Πώς εξηγείται αυτό;»

«Η εξήγηση που δόθηκε ήταν πως η ενόχληση στο στομάχι λόγω της πείνας ερμηνευόταν από τον εγκέφαλό τους ως ένδειξη της ενοχής του κατηγορουμένου. Το σήμα της δυσφορίας από την πείνα αποκωδικοποιούνταν ως: ‘Δεν νιώθω πολύ καλά διαβάζοντας την υπόθεση, άρα το ένστικτό μου λέει ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να είναι ένοχος’».

Μόλις τελείωσε τη φράση της η Σοφία, ο δικαστής υπέγραψε το έγγραφο που κρατούσε και το έβαλε στο ντοσιέ ΕΝΟΧΟΙ. Μετά σηκώθηκε για να πάει να πάρει κάτι να φάει…

«Αν οι δικαστές, οι οποίοι περνούν τόσο δύσκολη εκπαίδευση ώστε να είναι αντικειμενικοί στις κρίσεις τους, επηρεάζονται μ’ αυτόν τον τρόπο από τις σωματικές τους αισθήσεις, φαντάζεσαι τι συμβαίνει στους υπόλοιπους ανθρώπους» συνέχισε η Σοφία.

«Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι…»

«Είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσεις ότι το πώς νιώθεις είναι αποτέλεσμα του τι νομίζει το μυαλό σου ότι σημαίνουν οι σωματικές αισθήσεις που βιώνεις. Αυτό είναι το μόνο πραγματικό. Τα συναισθήματα είναι κατασκευές του μυαλού. Και αυτό συμβαίνει ακόμα και με τη σεξουαλική έλξη».

Το βιβλίο:

Τίτλος: Το Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής
Συγγραφέας: Φλαμούρης Δημήτρης
Εκδόσεις: Ιβίσκος
Σχήμα: 14 Χ 21
Τιμή: 16,65 €
Σελίδες: 464
Γλώσσα βιβλίου: Ελληνικά
ISBN: 978-618-5505-23-3

 

 

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ: iviskospublications.gr

 

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας