Της Έλντα Λάτη

Η γέννα  μπορεί να είναι μια «ήπια» και ολοκληρωμένη εμπειρία όταν  στις γυναίκες έχει δοθεί επαρκής προετοιμασία, φροντίδα και υποστήριξη. Στους  σημερινούς  γρήγορους  ρυθμούς, παρά την πρόοδο της ιατρικής, διασφαλίζοντας την σωματική και συναισθηματική φροντίδα των εγκύων γυναικών και των νέων οικογενειών εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα τόσο απλή που μπορεί να ξεχαστεί.

Μια γυναίκα δεν χρειάζεται να μάθει πώς να γεννάει, το σώμα της είναι οργανωμένο και τέλεια ρυθμισμένο για αυτή τη δουλειά. Είναι, όμως, σημαντικό να γνωρίζει η ίδια αλλά και αυτοί που την φροντίζουν, πώς μπορούν να δουλέψουν, αποφεύγοντας  να παρεμποδίσουν την έμφυτη γνώση, την κινητήρια δύναμη και κατεύθυνσή της για την γέννα.

Η προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας τοκετός είναι τα χαμηλά επίπεδα αδρεναλίνης, γιατί η ωκυτοκίνη δεν μπορεί να απελευθερωθεί παρουσία της αδρεναλίνης. Η μελατονίνη, η ορμόνη του σκοταδιού, μειώνει την αδρεναλίνη, γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχουμε χαμηλό φωτισμό την ώρα του τοκετού. Είναι επίσης σημαντικό  η γυναίκα να νοιώθει ασφάλεια την ώρα του τοκετού, αλλά να μην έχει την αίσθηση ότι την παρατηρούν.

Οι αναπνευστικές πρακτικές βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους, του στρες και του φόβου γύρω από τη γέννηση και την ανατροφή των παιδιών. Απλά γνωρίζοντας πώς να μετατοπίσουν το αρνητικό τρόπο σκέψης σε θετικό  μέσω της αναπνοής βοηθά τις γυναίκες να αισθάνονται πιο σίγουρες  για τον εαυτό τους.

Τα φυσικά οφέλη της βαθειάς αναπνοής περιλαμβάνουν περισσότερο οξυγονωμένο αίμα για το μωρό, το οποίο υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη του μωρού και μια  καλή λειτουργία  του πλακούντα.

H εκμάθηση της τέχνηs της βαθιάς χαλάρωσης είναι μια σανίδα σωτηρίας για τους υποψήφιους γονείς, καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος και βοηθητικό της ανάπτυξης του μωρού. Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι σωστές στάσεις και οι κινήσεις προσφέρουν περισσότερο χώρο για το μωρό, συμβάλλοντας στην κάθοδο του  και ανακουφίζουν  πολλές  σωματικές  ταλαιπωρίες για τη μητέρα.

Ο ήχος βοηθά το περίνεο να χαλαρώσει και να επιτρέψει την έξοδο του μωρού χωρίς να τραυματιστεί η περιοχή. Οι ήχοι επίσης συμβάλουν στη σύνδεση μεταξύ του μωρού και της μητέρας.

Ο τοκετός εξελίσσεται αυτόματα όταν η μητέρα είναι έτοιμη σωματικά και ψυχικά να επιτρέψει στο παιδί να κάνει το πέρασμα. Ό, τι και να συμβαίνει στο τοκετό  η γυναίκα  ξέρει ότι έχει τη δύναμη να κάνει τη διαφορά στο πώς το μωρό  της βιώνει τις πρώτες του  εμπειρίες.

Όταν έχει ενσωματώσει της τεχνικές  χαλάρωσης και βαθειάς αναπνοής, ακολουθεί τι της λέει το σώμα της (στάσεις, τροφές…) και παραδίνεται  χωρίς  δισταγμό  στη διαδικασία, τότε  η εμπειρία αυτή είναι μαγική. Το πιο δυνατό κοκτέιλ  ευτυχίας  πλημμυρίζει το σώμα της και ανοίγει την καρδιά της στην πιο αγνή  αγάπη που μπορεί να βιώσει.

Έλντα Λάτη

Προετοιμασία για να βιώσετε τη γέννα ως μια τελετή χαράς καλλιεργώντας συνειδητά το δεσμό αγάπης με τον εαυτό σας και το παιδί.
Συναισθηματική υποστήριξη και πρακτική βοήθεια με σκοπό την ενσωμάτωση της συμπόνιας και σεβασμού στη καινούργια οικογένεια.
Εβδομαδιαία μαθήματα Birthlight Yoga εγκυμοσύνης τα οποία αποσκοπούν στο να πάρει καλή θέση το μωρό για τη γέννα και στην ενσωμάτωση στην καθημερινή ζωή της εγκύου πρακτικών αντιμετώπισης και διαχείρισης του πόνου του τοκετού.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Έλντα Λάτη
Έλντα Λάτη

Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Έλντα Λάτη (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας