Τοκοφοβία και Ανθοϊάματα

0
234

Τοκοφοβία ορίζεται ο έντονος, υπερβολικός και παθολογικός φόβος για την εγκυμοσύνη και κυρίως για τη διαδικασία της γέννας.

 

Aν είναι η πρώτη φορά που θα γεννήσετε, ίσως φοβάστε τους πόνους του τοκετού, υποφέρετε δηλαδή από τοκοφοβία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό μια μέλλουσα μαμά να προσεγγίζει με δέος την διαδικασία της γέννησης. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το πρώτο της μωρό.

Οι ψυχολόγοι ονομάζουν «τοκοφοβία» τον υπερβολικό φόβο ενόψει του τοκετού. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλές φορές η γυναίκα να καταφεύγει σε ακραίες συμπεριφορές. Να αρνείται επίμονα να υποστεί φυσιολογικό τοκετό ή ακόμα και να μείνει έγκυος. Από την άλλη δεν είναι λίγες οι φορές που η γυναίκα προβαίνει σε καισαρική τομή, χωρίς οι ίδιος ο γιατρός να έχει αντιληφθεί την φοβία που κρύβεται πίσω από αυτή την επιλογή. Τότε μπορεί ο φόβος να μειώνεται, ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα παραμένει χωρίς να έχει επιλυθεί και να έχει λάβει την απαραίτητη φροντίδα.

Τοκοφοβία

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε μια γυναίκα με τοκοφοβία;

Η πρόληψη στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η σημαντικότερη παρέμβαση!

Τα προγράμματα προετοιμασίας τοκετού (παροχή της κατάλληλης και έγκυρης πληροφόρησης), τα μαθήματα θηλασμού, η συμμετοχή του πατέρα σε όλες τις διαδικασίες, μπορούν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Επίσης η καλή σχέση με τη μαία και το γυναικολόγο είναι πολύ βοηθητικές.

Σε περίπτωση πολύ έντονων και επίμονων συμπτωμάτων τοκοφοβίας, η ψυχοθεραπεία θεωρείται απαραίτητη.

Επίσης, η λήψη ανθοϊαμάτων, ως ένας εντελώς φυσικός τρόπος υποστήριξης και χωρίς καμία παρενέργεια, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.

Δοκιμάστε από τα ανθοΐαματα Bach:
Aspen, Mimulus, Rescue Remedy, Rock Rose,

από τα Αυστραλιανά: Dog Rose, Dog Rose of the Wild Forces, Grey Spider Orchid, Waratah, Emergency Essence

ή και συνδυασμός αυτών.

Πηγή: enteleheia.com.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Νατάλια Μαρίνκοβιτς
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Νατάλια Μαρίνκοβιτς (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας