Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για την ιστορία των περιοχών που ταξιδεύετε; Έχετε αναζητήσει πληροφορίες για μυθικές και ιστορικές τοποθεσίες στις αρχαίες πηγές; Έχετε ψάξει στο χάρτη να βρείτε πού βρίσκεται ένας αρχαιολογικός χώρος; Σήμερα, χάρη σε έναν ιστότοπο και σε μια εφαρμογή που προσφέρεται δωρεάν στο κοινό, χιλιάδες μυθικές και ιστορικές τοποθεσίες και οι αρχαίες πηγές που αναφέρονται σε αυτές βρίσκονται μόλις ένα «κλικ» μακριά!

Το ToposText© είναι ένα εργαλείο που καθιστά τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας πιο προσιτά στους μελετητές, στους φοιτητές και στους σύγχρονους περιηγητές, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σαφή γνώση του γεωγραφικού χώρου στον οποίο έζησαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Συνδυάζει μια μεγάλη βιβλιοθήκη  ψηφιακών εκδόσεων των βασικών κειμένων της ελληνικής και λατινικής γραμματείας που ασχολούνται με την αρχαία Ελλάδα, η οποία συνδέεται με ένα διαδραστικό χάρτη στον οποίο  εμφανίζονται με μεγάλη γεωγραφική ακρίβεια τα μέρη τα οποία αναφέρονται στα Αρχαία κείμενα.

Τα κείμενα είναι σε αγγλική μετάφραση, πολλά με συνδέσμους προς το πρωτότυπο ελληνικό. Στο χάρτη βρίσκονται πάνω από 5000 γεωγραφικές τοποθεσίες του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου. Επιλέγοντας κάποιο γεωγραφικό τόπο, ο χρήστης οδηγείται να διαβάσει τις αρχαίες πηγές όπου οι τόποι αυτοί αναφέρονται. Αντίστροφα, ο αναγνώστης οποιουδήποτε αρχαίου κειμένου, καθώς διαβάζει κάποιο από τα 250 κείμενα που περιλαμβάνονται στο ToposText©, βλέπει δίπλα στο κείμενο, σε χάρτη google, κάθε γεωγραφικό τόπο στον οποίο αναφέρεται ο εκάστοτε συγγραφέας.

Μπορείτε να επισκεφθείτε από τον υπολογιστή σας την ιστοσελίδα ToposText.org ή να κατεβάσετε την εφαρμογή για τη φορητή σας συσκευη. H εφαρμογή ToposText© λειτουργεί ακόμη και off-line, καθώς τα κείμενα και ένας βασικός χάρτης είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σας. Έτσι μπορείτε να πλοηγηθείτε σε χώρους και μουσεία με συντεταγμένες ακρίβειας λίγων μέτρων, να διαβάσετε σύντομες περιγραφές για τους τόπους που αναφέρουν οι Αρχαίοι συγγραφείς και να ακολουθήσετε, σε σύνδεση με τους χάρτες, απεικονίσεις του κάθε χώρου και οδηγίες πλοήγησης προς αυτόν.

ToposText | Μια εφαρμογή περιήγησης στον ελληνικό πολιτισμό

Η βάση δεδομένων ToposText© των κειμένων και των θέσεων σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τον Brady Kiesling, ανώτερο συνεργάτη και μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και ως εφαρμογή υλοποιείται από την εταιρεία λογισμικού Pavla Α.Ε με έδρα την Αθήνα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ο ιστότοπος ToposText περιλαμβάνει:

  • «Φορητή» βιβλιοθήκη της αρχαίας γραμματείας με περισσότερες από 530 πηγές για την ελληνική ιστορία, μυθολογία και γεωγραφία σε αγγλική μετάφραση.
  • Βάση δεδομένων με περισσότερες από 5.350 αρχαίες τοποθεσίες, σύγχρονα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η οποία καλύπτει το σύνολο του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
  • Διαδραστικό χάρτη και ευρετήριο που συνδέει κάθε τοποθεσία με την αρχαία πηγή, η οποία αναφέρεται σε αυτήν.
  • Ευρετήριο χιλιάδων κύριων ονομάτων
  • Ακριβείς συντεταγμένες που επιτρέπουν στον χρήστη να «πλησιάσει» αρκετά στο χάρτη ώστε να δει τα αρχαία ερείπια.

Ειδικά χαρακτηριστικά:

  • Η ψηφιακή βιβλιοθήκη και η βάση δεδομένων εγκαθίστανται στη συσκευή του χρήστη και προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση χωρίς χρεώσεις.
  • Παρατίθενται τα αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα.
  • Διαθέσιμοι σύνδεσμοι για τους πρώιμους περιηγητικούς χάρτες, καθώς και για εικονογραφικό υλικό από τον ιστότοπο Travelogues του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας