Η καθημερινότητα μας είναι τοξική. Το φαγητό που τρώμε, τα ρούχα που φοράμε, τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε περιέχουν χημικά.  Βλαβερές ουσίες που συνδέονται με ορμονικά προβλήματα, άσθμα και καρκίνο.

 

Υπάρχουν όμως τρόποι να αντισταθούμε σ’ αυτή την τοξική καθημερινότητα. Πρόκειται για 4 απλά πρακτικά βήματα που διασφαλίζουν τη καλή μας υγεία. Αυτό εξηγεί σε άρθρο της στον βρετανικό Guardian η Κέιτι Γουέλς, ιδρύτρια και CEO της ιστοσελίδας WellnessMama.com και συγγραφέας των βιβλίων «The Wellness Mama Cookbook» και «The Wellness Mama 5-Step Lifestyle Detox».

Τα 4 βήματα έχουν ως εξής:

Κοιμηθείτε αρκετά

Το σώμα μας αναζωογονείται με φυσικό τρόπο όταν κοιμόμαστε. Την ώρα που εμείς αφηνόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα, το συκώτι μας εργάζεται υπερωρίες για να καθαρίσει το σύστημα μας από τους καρκινογόνους παράγοντες.

Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται επαρκώς τη νύχτα. Σε έναν κόσμο που τρέχει με χίλια είναι δελεαστικό να παραλείπουμε τον ύπνο μας για να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είναι όμως μια πρακτική που θα πρέπει να αποφεύγουμε πάση θυσία. Γι’ αυτό ας δοκιμάσουμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Χαμηλώστε τα φώτα. Το έντονο φως δίνει σήμα στον εγκέφαλο μας ότι πρέπει να μείνουμε ξύπνιοι. Γι’ αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάζουμε το ξυπνητήρι μας 45 λεπτά πριν την επιθυμητή ώρα ύπνου, ώστε να θυμόμαστε να χαμηλώνουμε τα φώτα. Κατά αυτόν τον τρόπο οι ορμόνες που επιφέρουν την χαλάρωση και τον ύπνο τίθενται εγκαίρως σε λειτουργία.
  • Κοιμηθείτε στο σκοτάδι. Στα περισσότερα σπίτια το φως από τους δρόμους παρεισφρέει μέσα στα δωμάτια και τις νυχτερινές ώρες. Κρατήστε το μακριά από την κρεβατοκάμαρα σας με βαριές κουρτίνες που θα σας εξασφαλίσουν βαρύ ύπνο χωρίς… χρώματα.
  • Ξυπνήστε με νερό. Το συκώτι μας κάνει υπερωρίες τις νυχτερινές ώρες. Γι’ αυτό ενυδατώστε τον οργανισμό σας πίνοντας 1-2 ποτήρια νερό πριν τον καφέ σας. Μια καλή εναλλακτική είναι να ξεκινήσετε τη μέρα σας πίνοντας ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε στύψει λεμόνι.
Ξεφορτωθείτε τα πλαστικά

Τα περισσότερα πράγματα που αγοράζουμε βρίσκονται σε πλαστικές συσκευασίες. Ακόμη και τα φρέσκα προϊόντα. Το δίχως άλλο το πλαστικό είναι βολικό, αλλά περιέχει χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες μας, όπως η δισφαινόλη A (BPA) και οι φθαλικές ενώσεις. Επιπλέον η διάσπαση του σε βάθος χρόνου μολύνει το νερό και την τροφή μας μεγιστοποιώντας τον αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον από τη χρήση πλαστικών. Γι’ αυτό:

  • Μην αγοράζετε πλαστικά μιας χρήσης. Έχετε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού για κάθε μέλος της οικογένειας. Είναι καλύτερο και για εσάς και για το περιβάλλον.
  • Αντικαταστήστε τα πλαστικά ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα. Ακόμη και αν δεν το καταφέρετε μονομιάς, πραγματοποιήστε σταδιακά την αλλαγή. Αντί για πλαστικά αγοράστε γυάλινα, από ανοξείδωτα ατσάλι ή και μπαμπού.
  • Σταματήστε να χρησιμοποιείτε πανάκια καθαρισμού με μικροίνες. Μπορεί να θεωρούνται συνώνυμα με το φυσικό καθάρισμα, όμως η υπογράφουσα το συγκεκριμένο άρθρο επιμένει πως συμβάλουν στο πρόβλημα. Ως εκ τούτου συστήνει τη χρήση των απλών πανιών που είχαν και οι γιαγιάδες μας.
Αντικαταστήστε τα καλλυντικά σας

Τα περισσότερα προϊόντα μακιγιάζ και καθαρισμού του και τα αποσμητικά περιέχουν πολλά χημικά στοιχεία. Αν η αλλαγή όλων μονομιάς σας πανικοβάλλει λόγω συνήθειας και φυσικά κόστους, μπορείτε να αλλάζετε ένα προϊόν το μήνα. Μια καλή λύση είναι εξής:

  • Ξεκινήστε με τα αντιβακτηριδιακά καθαριστικά. Εκτός αν εργάζεστε σε νοσοκομείο δεν χρειάζεστε τέτοια καθαριστικά. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να μένει εκτεθειμένο σε κάποια βακτήρια για να λειτουργεί καλύτερα. Αντί να προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, ενδυναμώστε το ανοσοποιητικό σας με υγιεινές τροφές, προβιοτικά και μπόλικο ύπνο.
  • Συνεχίστε με τα αποσμητικά. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν αλουμίνιο που μας εμποδίζει να ιδρώσουμε μια φυσική διαδικασία αποβολής των τοξινών. Για καλύτερη υγιεία επιλέξτε τα φυσικά αποσμητικά.
Ανοίξτε τα παράθυρα και βγείτε έξω

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βαφές στο σπίτι μας, τα έπιπλα, τα απορρυπαντικά απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα αέρια. Επειδή είναι δύσκολο να φτιάξετε ολόκληρο το σπίτι σας από φυσικό ξύλο, ανοίξτε καθημερινά τα παράθυρα σας. Επίσης μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Βάλτε φυτά στον χώρο σας. Πολλά φυτά απορροφούν τα χημικά και απελευθερώνουν οξυγόνο, όπως ο φοίνικας αρέκα, ο φίκος και ο κισσός.
  • Βγείτε έξω. Η άνεση του σπιτιού μας και η αυξανόμενη εξάρτηση μας από την τεχνολογία, μας κρατά δέσμιους των τεσσάρων τοίχων του σπιτιού μας. Δεν υπάρχει όμως καλύτερο φάρμακο από την ίδια τη φύση. Βγείτε έξω αναπνεύστε βαθιά και απολαύστε (με μέτρο) τις ακτίνες του ήλιου.

Πηγή: theguardian.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας