Αναλογιστείτε λίγο την επαγγελματική ηθική σας. Μήπως προθυμοποιείστε να αναλάβετε περισσότερες αρμοδιότητες στη δουλειά, ενώ το πρόγραμμά σας είναι ήδη παραφορτωμένο; Μήπως κάθε μέρα λέτε ότι θα κλείσετε τον υπολογιστή αφού κάνετε ακόμη «ένα τελευταίο πράγμα»; Εάν απαντήσατε «ναι» σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις, ενδέχεται να υποφέρετε από τοξική παραγωγικότητα.
Κατά μία έννοια, η τοξική παραγωγικότητα είναι συνώνυμο της εργασιομανίας. Πρόκειται για την μη-υγιή επιθυμία να είμαστε παραγωγικοί συνεχώς και με κάθε κόστος. Είναι η ανάγκη να διανύσουμε το «έξτρα χιλιόμετρο» όταν δουλεύουμε από το σπίτι, ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από εμάς. Η τοξική παραγωγικότητα δεν φεύγει όμως ούτε όταν ολοκληρωθεί μία εργασία. Όταν έχουμε ολοκληρώσει τεχνικά ένα πρότζεκτ, μπορεί να νιώθουμε ενοχή επειδή δεν κάναμε περισσότερα.
Πολλοί πέσαμε στην παγίδα της τοξικής παραγωγικότητας μέσα στην πανδημία. Αυτό συνέβη κυρίως επειδή η ρουτίνα της καθημερινότητάς μας διαταράχτηκε. Ξαφνικά, είχαμε απρόβλεπτα πολύ ελεύθερο χρόνο. Όμως, γιατί ριχτήκαμε στη δουλειά αντί να αδράξουμε την ευκαιρία και να χαλαρώσουμε;
Η απάντηση είναι ότι βιώσαμε ένα αίσθημα αβεβαιότητας. Βρεθήκαμε σε «άγνωστα» εδάφη ενώ υπήρξαν πολλοί που έχασαν τη δουλειά τους. Έτσι, και η τηλεεργασία παρείχε ένα αίσθημα ασφάλειας σε αρκετούς από εμάς. Συνεπώς, δεν τελειώναμε την εργάσιμη ημέρα την ώρα του σχολάσματος. Αντίθετα, πείσαμε τον αυτό μας να μάθει μία νέα γλώσσα, να γίνει σούπερ μάγειρας ή να τελειοποιήσει μία ικανότητα που ανέβαλλε για καιρό.
Το να είμαστε παραγωγικοί κάνει το μυαλό να ξεχνιέται και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, έστω και παροδικά. Γενικά, όταν το περιβάλλον μας περιέχει στρεσογόνους παράγοντες που ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας, βρίσκουμε τον εαυτό μας να επικεντρώνεται σε μικτά πράγματα τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έτσι καμουφλάρεται το στρες και η δυσφορία που νιώθουμε με την παρούσα κατάσταση. Συνεπώς, μπορούμε να οδηγηθούμε χωρίς να το καταλάβουμε σε burn out.
Πώς να αποφύγετε όλα αυτά;
Μήπως οι παραπάνω περιγραφές σας φαίνονται ανησυχητικά οικείες; Μήπως αναγνωρίζετε δικά σας μοτίβα συμπεριφοράς στην τοξική παραγωγικότητα; Δείτε πώς μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση.
Αναγνωρίστε τα συμπτώματα και το πρόβλημα.
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι έχετε πρόβλημα. Μην αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια. Μήπως νιώθετε ενοχή που σχετίζεται με τη δουλειά σας; Μήπως αισθάνεστε ότι θα έπρεπε να κάνετε περισσότερα; Μήπως όταν δεν κάνετε κάτι νιώθετε πως χάνετε το χρόνο σας;
Εάν προσπαθείτε συνεχώς να εκβιάζετε καταστάσεις ή νιώθετε ενοχή, αυτό είναι τοξική παραγωγικότητα. Ένα ακόμη σημάδι; Η εξάντληση, ακόμη και το πρωί.
Το πρωινό σας ξύπνημα γίνεται αφού πατήσετε «αναβολή» αρκετές φορές στο ξυπνητήρι ή με φυσικό τρόπο; Πώς νιώθετε το σώμα σας; Έχετε αποφασίσει ότι αυτό το συναίσθημα είναι φυσιολογικό; Σας έχουμε νέα: Η εξάντληση δεν χρειάζεται να είναι μία νόρμα της καθημερινότητάς σας αλλά ένα σημάδι ότι έχετε παγιδευτεί στον κύκλο της τοξικής παραγωγικότητας.
Περιορίστε την ερώτηση «Τι θα έπρεπε να κάνω τώρα;» από το λεξιλόγιό σας.
Όταν ολοκληρώνετε ένα πρότζεκτ, ο εαυτός σας αξίζει ένα διάλειμμα και όχι να τρέξετε κατευθείαν στο επόμενο, χωρίς καν να το σκεφτείτε. Μήπως αναρωτιέστε διαρκώς «τι θα έπρεπε να κάνω τώρα;» ακόμη και όταν είναι Σαββατοκύριακο; Αυτή η ερώτηση είναι ένα «καμπανάκι» ότι στη ζωή σας έχει μπει η τοξική παραγωγικότητα.
Μία σωστότερη ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι: «Τι θα μπορούσα να πραγματοποιήσω με άνεση τώρα; Πώς θα ήταν να ολοκληρώσω μία εργασία με μηδενικό στρες;»
Αναγνωρίστε ότι το αφεντικό σας ενδιαφέρεται ελάχιστα για την παραπάνω δουλειά που κάνετε.
Κάτι αστείο με την τοξική θετικότητα είναι ότι υπάρχει περισσότερο μέσα στο κεφάλι μας παρά στο εργασιακό μας περιβάλλον. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολύ λίγα αφεντικά που ενδιαφέρονται για το αν εσείς εργάζεστε σκληρά στην καθημερινότητά σας.
Βάλτε την αυτοφροντίδα στην καθημερινότητά σας.
Κάντε μία έξτρα προσπάθεια για την φροντίδα του εαυτού σας, όπως και αν την ορίζετε. Μπορεί να είναι ένα πρωινό τρέξιμο ή ένα διάλειμμα για τσάι. Μπορεί να είναι το αγαπημένο σας γλυκό ή να δείτε την αγαπημένη σας σειρά στην τηλεόραση. Όποια και να είναι η αυτοφροντίδα σας, δώστε της προτεραιότητα, όπως θα κάνατε και με ένα σημαντικό project. Οι εξαιρετικές περιστάσεις, όπως ήταν η πανδημία, χρειάζονται και εξαιρετική προσπάθεια. Το μυαλό και το σώμα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού είτε μας αρέσει είτε όχι. Και επειδή έχουμε ένα μυαλό και ένα σώμα, είναι η ώρα να τα φροντίσουμε.
Αντικαταστήστε την τοξική παραγωγικότητα με την «εργασιακή αποστασιοποίηση».
Εάν υποφέρετε από τοξική παραγωγικότητα στην εργασία σας, είναι καλό να μάθετε την δεξιότητα της εργασιακής αποστασιοποίησης. Η εργασιακή αποστασιοποίηση συμβαίνει όταν είστε μεν αφοσιωμένοι στη δουλειά σας και παραμένετε παραγωγικοί, αλλά παράλληλα συνειδητοποιείτε ότι αυτός ο ρόλος δεν είναι η μόνη σας ταυτότητα.
Όταν είστε αποστασιοποιημένοι από την εργασία σας, συμπεριφέρεστε σε όλους σαν να είναι πελάτες σας. Έτσι κάνετε την επιλογή να είστε μεν επαγγελματίες και συνεπείς στην εργασία σας αλλά από την άλλη να μην εμπλέκεστε συναισθηματικά με αυτήν.
Αναλογιστείτε πόσο έχετε επενδύσει στη νοοτροπία της «κουλτούρας της βιασύνης» και απελευθερωθείτε από αυτήν.
Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας αναφορικά με το μύθο που του έχετε επιβάλλει ότι πρέπει να δουλεύετε συνεχώς. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλετε να αναλάβετε ένα πρότζεκτ που δεν έχετε την ενέργεια να διεκπεραιώσετε, αναρωτηθείτε: «Γιατί επιλέγω να το κάνω αυτό τώρα;»
Η κουλτούρα μας μας έχει επιβάλλει την ιδέα ότι πρέπει να εργαζόμαστε πολλές ώρες και να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια. Όμως δεν υπάρχει λόγος να μην αντιστρέψετε την κατάσταση. Δεν υπάρχει λόγος να είστε απασχολημένοι για να «είστε απασχολημένοι».
Εάν θέλετε να αποφύγετε την τοξική παραγωγικότητα, μπορείτε να αναλάβετε το τιμόνι της ζωής σας αντί να αφήνετε την υπερπροσπάθεια να είστε παραγωγικοί να σας κυριεύσει. Σκεφτείτε ότι έχετε μόνο μία ζωή για να ζήσετε. Κάντε το λοιπόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
Με πληροφορίες από: www.huffpost.com
- Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου | 10 λόγοι για να χαμογελάμε - 04/10/2024
- Κερδίστε το βιβλίο “Οι 2 μας” - 03/10/2024
- Video | “Ολιστική Αφύπνιση και Μεταμόρφωση” με την Ξανθή Τσιούκα - 03/10/2024