Της Pauline Win, Rebirthing Breathworking Trainer

Οι συσπάσεις ξεκινάνε απαλά. Η έντασή τους αυξάνεται πάντα με βάση την ψυχική και ορμονική συμφωνία μεταξύ μητέρας και μωρού. Από αυτήν την κοινή ενορχήστρωση, εκλύονται ορμόνες -ένα μεθυστικό μείγμα χημικών ουσιών- που ανακουφίζουν τον πόνο και χαλαρώνουν τους μύες. Σε έναν απολύτως φυσικό τοκετό, η περισσότερη πίεση από τις συσπάσεις ασκείται στο κάτω μέρος του σώματος του μωρού: στα πόδια και στη λεκάνη, και το μωρό κινείται προς τα κάτω, μέσα από το κανάλι της γέννησης, με αρκετό αμνιακό υγρό ώστε να απαλυνθεί και να διευκολυνθεί η κίνησή του καθώς περιστρέφεται, βγάζει το κεφάλι του έξω, και γεννιέται στα χέρια της μητέρας του.

Οι τελευταίες συσπάσεις καθαρίζουν το αμνιακό υγρό από τη μύτη, το στόμα, την τραχεία και τους πνεύμονες, και το μωρό είναι έτοιμο να πάρει την πρώτη του αναπνοή. Οι συσπάσεις της γέννας είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη συγκεκριμένων νευρολογικών πλευρών του εγκεφάλου και των εσωτερικών οργάνων του νεογέννητου. Ταυτόχρονα προετοιμάζουν το δέρμα για την επαφή με τον έξω κόσμο και βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο αριστούργημα που αποτελεί κάθε νεογέννητο.

Όταν κατά τον τοκετό ή μετά υπάρχει παρέμβαση σε αυτόν τον Θείο χορό της ορμονικής έκλυσης και συγχρονικότητας προκύπτει συχνά το λεγόμενο Τραύμα Γέννησης (Birth Trauma). Κοινές αιτίες ενός τραύματος κατά τη γέννηση περιλαμβάνουν συνήθως παράγοντες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, π.χ. φωτισμός, θερμοκρασία, θόρυβοι, αλλά και με το ιατρικό πρωτόκολλο που ακολουθείται, π.χ. χορήγηση φαρμάκων, ιατρικές παρεμβάσεις όπως χρήση λαβίδας, καισαρική τομή, αφαίρεση του αμνιακού υγρού με εργαλεία,κοπή ομφάλιου λώρου, αφαίρεση πλακούντα, απομάκρυνση από τους γονείς, απρόσεκτος/σκληρός χειρισμός του νεογέννητου, περιτομή κλπ.

Το τραύμα της γέννησης - Της Pauline Win, Rebirthing Breathworking Trainer.

Ο εγκέφαλος του νεογέννητου όντας ακόμα υπό διαμόρφωση, μη ικανός να αποκωδικοποιήσει τα ερεθίσματα που δέχεται, δημιουργεί ένα «φράγμα» που εμποδίζει την εισροή τραυματικών ερεθισμάτων, πρωτόλειων σκέψεων και συναισθημάτων από το να εισέλθουν στη συνειδητότητα του νεογέννητου.

Στη συνέχεια, αυτός ο μηχανισμός άμυνας του συναισθηματικού εγκεφάλου περικλείεται από τον αναπτυσσόμενο νέο-φλοιό, ο οποίος αποτελεί το βασικό μέρος του εγκεφάλου που χρησιμοποιούμε ως ενήλικες.

Ωστόσο, το μέρος του συναισθηματικού εγκέφαλου που τόσα ορθά περιχαράκωσε το νεογέννητο, και το οποίο περικλείει τις πρώτες, πρωτόλειες τραυματικές σκέψεις για τον εαυτό του και τον κόσμο, όχι μόνο πιέζει διαρκώς να έρθει στην επιφάνεια, αλλά και ενημερώνει όλες τις αποφάσεις που παίρνουμε κάθε στιγμή. Αυτό το φράγμα σε κάποια άτομα είναι πολύ δυνατό, και σε κάποια άλλα πιο αδύναμο -τα τελευταία κυριολεκτικά ζούνε το τραύμα της γέννησης τους καθημερινά. Το αποκαλώ «το σύνδρομο του πληγωμένου εμβρύου». Ακριβώς επειδή το τραύμα κατά τη γέννηση «απορροφάται» από την ύπαρξή μας ενσωματώνεται, σχεδόν αναπόφευκτα, στη συμπεριφορά μας.

Καθώς η γέννηση είναι η πρώτη μας κοινωνική εμπειρία, λειτουργεί ως προσχέδιο για την ενηλική ζωή. Για το λόγο αυτό και είναι εξαιρετικής σημασίας η επαφή μας με αυτό το κομμάτι του υποσυνείδητού μας. Και επειδή η σκέψη ότι θα πρέπει να βουτήξουμε τόσο βαθιά, στην πρώτη αρχή της ύπαρξής μας, είναι πραγματικά αποθαρρυντική, ένας εκπαιδευμένος Rebirther μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά το άτομο σε αυτό το ταξίδι.

Μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες το πολύπλοκο πλέγμα των σκέψεων γέννας σταδιακά λύνεται, και η αρχή του νήματος βρίσκεται, ελευθερώνοντάς μας από συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα, την προέλευση των οποίων δεν είχαμε καν φανταστεί. Και αυτό το ταξίδι γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση της αναπνοής, για να φτάσουμε πάλι σε εκείνη, την πρώτη αναπνοή, που πήραμε ως νεογέννητα και να θεραπευτούμε.

 

τραύμα, συσπάσεις, τοκετός

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας