Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από πόνο στον αυχένα, προκαλώντας έντονη σωματική, ψυχική και συναισθηματική δυσφορία. Ενώ υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης ασθένειας, μερικές από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες συχνά αγνοούνται.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εξωτερικές θεραπείες έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν τον πόνο ή να τα θεραπεύσουν. Σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν ισχυρά εργαλεία και πόροι που επιτρέπουν μια αυτοδύναμη διαδικασία θεραπείας. Το Qi Gong είναι μια πρακτική που βοηθά τα άτομα να ελέγχουν το δικό τους ταξίδι υγείας και ευεξίας.
Υπάρχουν πολλές ασκήσεις στην πρακτική για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στον αυχένα. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες του πόνου στον αυχένα, τα αποτελέσματά του και τις ασκήσεις για την ανακούφιση του πόνου στον αυχένα από την άποψη της κινεζικής ιατρικής και του Qi Gong.
Γιατί κρατάμε το άγχος στο λαιμό;
Η Κινέζικη Ιατρική και το Τσι Γκονγκ (Qi Gong) προσπαθούν να κατανοήσουν τη βασική πηγή διαφόρων παθήσεων, ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους στο πιο θεμελιώδες επίπεδο. Επομένως, για τον πόνο στον αυχένα, είναι σημαντικό να εξεταστεί πώς αναπτύσσεται μέσα στο σώμα. Συχνά, ο πόνος στον αυχένα είναι το αποτέλεσμα της συγκράτησης του στρες ή της έντασης στον αυχένα και τους ώμους. Γενικά, αυτή η διαδικασία ξεκινά και εκδηλώνεται πολύ πριν μπορέσουμε να την αισθανθούμε, σε αυτό το μέρος του σώματός μας.
Όταν αισθανόμαστε άγχος, είναι φυσικό η αναπνοή μας να γίνεται ταχύτερη και πιο ρηχή. Αντί να παίρνουμε γεμάτες, βαθιές αναπνοές, εισπνέουμε και εκπνέουμε γρήγορα στο πάνω μέρος της πλάτης και του λαιμού μας. Εάν σταματήσετε και προσέξετε την αναπνοή σε μια αγχωτική κατάσταση, πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι είναι γρήγορη και άνιση. Αυτό προκαλεί ένταση σε αυτές τις περιοχές.
Επιπλέον, το άγχος προκαλεί συχνά τους μυς μας να συστέλλονται και να γίνονται πιο σφιχτοί, ειδικά στο άνω μέρος της πλάτης και του λαιμού. Είναι σαν να υπάρχει υποσυνείδητη πεποίθηση ότι σφίγγοντας τους μυς μας, θα αποκτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης που μας προκαλεί άγχος. Δυστυχώς, αυτή η πεποίθηση είναι ψευδής.
Το τέντωμα του σώματός μας δεν μας κάνει πραγματικά κανένα καλό και το μόνο που κάνει είναι να μειώνει τη λογική και την ευημερία μας. Είναι παρόμοιο με το να είσαι επιβάτης σε ένα αυτοκίνητο και να πιέζεις τα πόδια σου στο πάτωμα στην προσπάθεια να σταματήσεις το αυτοκίνητο – είναι μια μάταιη προσπάθεια που δεν επιτυγχάνει πραγματικά τίποτα. Όταν επιτρέπουμε στο άγχος να δημιουργεί ρηχή αναπνοή και ένταση των μυών, ο πόνος στον αυχένα είναι συχνά το ατυχές αποτέλεσμα.
Οι επιπτώσεις της έντασης στο λαιμό και τους ώμους από το άγχος
Τα εμφανή σημάδια άγχους και αγωνίας στον αυχένα είναι ο πόνος. Ο πόνος είναι ένα συναίσθημα που μας φωνάζει και απαιτεί εύκολα την προσοχή μας. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά άλλα συμπτώματα που μπορούμε να βιώσουμε επίσης.
Συχνά, ο πόνος στον αυχένα συνοδεύεται από πονοκεφάλους ή ομιχλώδη σκέψη. Όπως μας διδάσκει το Τσι Γκονγκ, όλα τα μέρη του σώματος είναι στενά συνδεδεμένα, έτσι η στασιμότητα στην πλάτη και το λαιμό μπορεί εύκολα να διαρρεύσει στο κεφάλι.
Με τη σειρά τους, αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να μας οδηγήσουν να κουραστούμε ή να εξαντληθούμε συναισθηματικά. Όταν όλη η προσοχή και η ενέργειά μας εστιάζεται στον πόνο ή το θόλωμα του μυαλού, αυτό μπορεί να μας εξαντλήσει γρήγορα, οδηγώντας μας τόσο σε σωματική όσο και σε συναισθηματική κούραση.
Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να κινηθούν τόσο πολύ, όταν πονάνε. Όταν σταματάμε να κινούμαστε ή να τεντωνόμαστε, το σώμα μας μπορεί γρήγορα να γίνει άκαμπτο, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την κίνηση και την άσκηση. Δεδομένου ότι η κίνηση είναι ένα κρίσιμο μέρος της διατήρησης των μυών και των αρθρώσεων σε μια υγιή και χωρίς πόνο κατάσταση, ο πόνος στον αυχένα μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος που συντίθεται και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Πώς μπορεί το Qi Gong να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε φυσικά τους μυς του λαιμού σας
Το Qi Gong είναι μια αρχαία κινεζική πρακτική που βοηθά τους ανθρώπους να εργάζονται με τη δική τους εσωτερική ενέργεια με έναν υγιή και θρεπτικό τρόπο. Λόγω των θεραπευτικών της ιδιοτήτων, θεωρείται ευρέως ως μια ισχυρή μορφή υγειονομικής περίθαλψης που επιτρέπει στα άτομα να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην κατάσταση της ευεξίας τους.
Δύο από τα βασικά στοιχεία του Qi Gong είναι η ροή και η χαλάρωση. Συχνά αναφέρεται ως «η τέχνη της αβίαστης δύναμης» και διδάσκει στους μαθητές πώς να πετύχουν περισσότερα κάνοντας λιγότερα.
Αντί να τεντώνουμε και να σφίγγουμε τους μυς μας, ως απάντηση στο στρες, μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να κινηθούμε στον κόσμο με χάρη και αυτοπεποίθηση. Βρίσκοντας ροή μέσα στον εαυτό μας και το περιβάλλον γύρω μας, είμαστε σε θέση όχι μόνο να αισθανόμαστε πιο ειρηνικοί εσωτερικά, αλλά μπορούμε να περιηγηθούμε στη ζωή με περισσότερη ισορροπία και αρμονία.
Αυτές οι αρχές του Τσι Γκονγκ μπορούν να μας βοηθήσουν σε κάθε πτυχή της ύπαρξής μας: διανοητικά, συναισθηματικά και σωματικά.
Ψυχικά, η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να βιώσουμε σαφή και εμπνευσμένη σκέψη. Συναισθηματικά, μπορεί να μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε την ευτυχία και τη χαρά, ενώ παραμένουμε γειωμένοι και κεντραρισμένοι. Σωματικά, μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να αφήσουμε το άγχος που προκαλεί πόνο και ταλαιπωρία.
Αυτό μπορεί να μειώσει άμεσα τον πόνο στον αυχένα και τους ώμους.
Φυσικές ασκήσεις ανακούφισης πόνου στο λαιμό
Υπάρχουν πολλές ασκήσεις Qi Gong που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, αλλά εδώ θα δούμε τρεις που πολλοί άνθρωποι θεωρούν αποτελεσματικές.
- Βαθιά κοιλιακή αναπνοή
Ξεκινήστε όρθιοι με τα πόδια σας στο πλάτος των ώμων και τα χέρια σας πάνω από την κάτω κοιλιακή χώρα. Στη συνέχεια, αρχίστε να παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές μέσω της μύτης σας. Στην εισπνοή σας, γεμίστε πρώτα την κάτω κοιλιακή χώρα με αέρα, μετά τα πλευρά σας στη συνέχεια και μετά το στήθος σας. Κατά την εκπνοή σας, απελευθερώστε τον αέρα από το στήθος σας, μετά τα πλευρά σας και τέλος την κάτω κοιλιακή χώρα.
Προσπαθήστε να αναπνέετε βαθιά και αργά. Αφήστε το μυαλό σας να επικεντρωθεί σε κάθε αναπνοή και δώστε προσοχή στις λεπτότητες κάθε εισπνοής και εκπνοής.
Η αναπνοή είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους εργασίας με το νευρικό σύστημα για τη μείωση του στρες. Μετά από μερικές αναπνοές, θα νιώσετε ότι το νευρικό σας σύστημα χαλαρώνει και το άγχος αρχίζει να διαλύεται. Συνεχίστε να αναπνέετε για τουλάχιστον ένα λεπτό, ή μπορείτε να συνεχίσετε για όσο διάστημα θέλετε.
- Άπλωμα των φτερών
Όταν είστε έτοιμοι, απλώστε τα χέρια σας προς τα έξω με γωνία 45 μοιρών και κοιτάξτε τις παλάμες των χεριών σας στο έδαφος, σαν να πιέζετε τη γη προς τα κάτω. Κρατήστε τα πόδια και την πλάτη σας ευθεία.
Στη συνέχεια, ακουμπήστε το κεφάλι σας στη μία πλευρά, ώστε να νιώσετε ένα ωραίο τέντωμα στον αυχένα και τον ώμο στην άλλη πλευρά. Συνεχίστε να αναπνέετε αργά και βαθιά καθώς εστιάζετε το μυαλό σας στο τέντωμα των μυών του αυχένα και του ώμου σας. Φροντίστε να προσέξετε πώς αισθάνεται ο λαιμός σας και να τεντώνεστε μόνο στο βαθμό που το σώμα σας αισθάνεται άνετα. Πάρτε τουλάχιστον 3-4 αναπνοές σε αυτήν τη θέση πριν αλλάξετε τις πλευρές και κάνετε το ίδιο πράγμα στην άλλη πλευρά.
- Άνοιγμα της ροής
Μετά από μερικά λεπτά, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια ρέουσα άσκηση.
Συνεχίστε να στέκεστε με τα πόδια σας στο πλάτος των ώμων και αφήστε τα χέρια σας να στηρίζονται στο πλάι σας. Στη συνέχεια, εισπνεύστε αργά και αφήστε τα χέρια σας να σηκωθούν με την αναπνοή σας μέχρι τα χέρια σας να είναι πάνω από το κεφάλι σας. Στην εκπνοή σας, φέρτε τα χέρια σας αργά προς τα κάτω μέχρι να επιστρέψουν στο μέρος που ξεκίνησαν από την πλευρά σας.
Συνεχίστε να παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές. Σε κάθε εισπνοή, σηκώστε αργά τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας και σε κάθε εκπνοή αφήστε τα να χαμηλώσουν απαλά προς τα κάτω μέχρι να επιστρέψουν στο πλάι σας.
Καθώς κινείτε τα χέρια σας, φανταστείτε τα να γλιστρούν μέσα σε ένα αόρατο πεδίο ενέργειας (επίσης γνωστό ως «η θάλασσα του Τσι»). Προσπαθήστε να βρείτε μια κατάσταση ροής μέσα στον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας. Το μυαλό σας είναι εστιασμένο στην παρούσα στιγμή, εκτιμώντας την πιο λεπτή αίσθηση κάθε κίνησης και του αέρα που περνά στα χέρια σας.
Συνεχίστε αυτήν την άσκηση για όσο διάστημα θέλετε, ίσως για δύο έως πέντε λεπτά. Καθώς αναπνέετε και κινείστε αργά, νιώστε το σώμα σας να μπαίνει σε βαθιά κατάσταση χαλάρωσης, καθώς απελευθερώνει σφίξιμο σε όλους τους μυς σας.
Αυτές είναι υπέροχες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε όποτε αισθάνεστε πόνο στο λαιμό σας ή θέλετε να αφήσετε το άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Εκτός από την πραγματοποίηση αυτών των πρακτικών όταν αναδύεται ο πόνος, είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε διαλείμματα πριν αρχίσει ο πόνος.
Για να αποφευχθεί η εμφάνιση του πόνου στον αυχένα, συνιστάται να κάνετε ένα διάλειμμα εργασίας κάθε σαράντα πέντε λεπτά, όταν κάθεστε μπροστά από τον υπολογιστή σας. Ακόμα κι αν απλά σηκωθείτε και περπατήσετε γύρω από το δωμάτιο, θα έχει σημαντική διαφορά σε διάρκεια ημερών, εβδομάδων, μηνών ή και ετών.
Επιπλέον, σας προτείνεται επίσης μια σύντομη άσκηση όπως αυτή που μόλις αναφέραμε κάθε δύο ώρες. Αφήνοντας συνεχώς το άγχος και απολαμβάνοντας τις κινήσεις του Τσι Γκονγκ, γίνεται ευκολότερο να παραμείνετε χωρίς πόνο και γεμάτοι σθένος στην καθημερινή σας ζωή.
Πηγή: berou.gr
Αναδημοσίευση από: Holden Qigong
Αποσπάσματα από την Σοφία του Qigong