Τσάι του βουνού | Ασπίδα προστασίας και οφέλη χωρίς παρενέργειες

0
4439

Τις τελευταίες δεκαετίες η ιατρική έρευνα καταλήγει όλο και συχνότερα σε πολύ ελπιδοφόρα συμπεράσματα για την ωφελιμότητα αυτού του βοτάνου. Φαίνεται πως το τσάι του βουνού δεν είναι ένα απλό φάρμακο για τον βήχα και το κρυολόγημα. Αποτελεί ασπίδα προστασίας για τις “νόσους του πολιτισμού”, δηλαδή παθήσεις όπως ο καρκίνος, το αλτσχάιμερ, η υπέρταση και βέβαια οι αγχώδεις διαταραχές.

 

Όνομα: Τσάι του βουνού
Επιστημονική ονομασία: Sideritis
Οικογένεια: Χειλανθή

Το λέμε και σιδερίτη ή μαλοτήρα

Εποχή του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη, δηλαδή 5ος αιώνας π.Χ. : Οι Έλληνες πίνουν από τότε τσάι του βουνού, το οποίο υποθέτουμε πως υπήρχε και σε αφθονία.

Όχι μόνο το έπιναν, αλλά και το χρησιμοποιούσαν για να πλένουν και να επουλώνουν τις πληγές τους από τις μάχες με βέλη και σπαθιά. Το τσάι του βουνού λοιπόν εκείνη την εποχή ονομάζεται σιδερίτης, ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Η ίδια ονομασία έχει παραμείνει μέχρι τις μέρες μας. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές για την ονομασία που αφορά την περιεκτικότητά του σε σίδηρο και χαλκό. Ή επίσης σε σχέση με τα φύλλα του, που μοιάζουν με αιχμή δόρατος και του δίνουν την ονομασία αυτή. Στην Κρήτη το λένε μαλοτήρα ή μαλοθήρα. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αποκαλείται καλοκοιμηθιά, μαντεύετε για ποιό λόγο. Ένα από τα προτερήματά του είναι ότι δεν περιέχει καφεΐνη. Επομένως μας βάζει για ύπνο, με τον πιο γλυκό και ευχάριστο τρόπο.

Όπως και να ‘χει, όποια και αν είναι η τοπική του ονομασία, το τσάι το βουνού είναι πολύ ξεχωριστό. Θα εξετάσουμε στην πορεία τα επιστημονικά δεδομένα σε σχέση με αυτό.

Το τσάι του βουνού έχει πολλές ποικιλίες

Λένε πως στην Μεσόγειο οι ποικιλίες του φτάνουν τις 150. Εμείς θα δούμε αυτές που είναι πιο γνωστές και διαδεδομένες στην χώρα μας.

Μάλιστα 17 από αυτές τις ποικιλίες, φύονται αποκλειστικά στην Ελλάδα και κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα του Ολύμπου ή της Εύβοιας, έχουν πολύ ξεχωριστά οφέλη.

Έχουμε λοιπόν:
  • την σκαρδική σιδερίτης (Sideritis scardica) που συναντάται στον Όλυμπο
  • την Ευβοική σιδερίτης (Sideritis euboea),
  • την διάτρητη του Αγίου Όρους (Sideritis perfoliata),
  • την λαθραία του Ταϋγέτου (Sideritis clandestina),
  • την συριακή στη Κρήτη (Sideritis syriaca) κ.α.

Πού φυτρώνει το τσάι του βουνού;

Το τσάι του βουνού είναι φυτό που συναντάμε κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου. Θα το βρούμε στο Αιγαίο, αλλά και σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, στη γειτονική μας Τουρκία, στην Ιταλία και σε μεγάλη έκταση σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο. Επίσης, τσάι του βουνού υπάρχει στην βόρειο Αφρική, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, αλλά και σε κάποιες περιοχές της δυτικής Κίνας.

Είναι ένα βότανο που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος του, όμως αγαπά ιδιαίτερα το υψόμετρο. Έτσι το βρίσκουμε να αναπτύσσεται σε ορεινά και πετρώδη εδάφη, στα 500 αλλά και στα 2000μ.

Περιγραφή

Το τσάι του βουνού είναι φυτό ποώδες και πολυετές. Δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά σε ύψος και τα κλαδιά του είναι λεπτά και στρογγυλά. Έχει χνουδωτά φυλλαράκια με λογχοειδές σχήμα και ανοιχτό πράσινο σταχτί χρώμα. Τα άνθη του είναι άλλοτε κίτρινα και άλλοτε ροζ ή μωβ, ανάλογα με την ποικιλία του και σχηματίζουν ταξιανθίες.

Το τσάι του βουνού θέλει υψόμετρο, τα ζιζάνια όμως όχι!

Όταν αγοράζουμε τσάι του βουνού, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αγοράζουμε ένα προϊόν το οποίο καλλιεργείται συστηματικά. Είναι σημαντικό λοιπόν να επιλέγουμε κάποια βιολογική καλλιέργεια.

Τι σημαίνει αυτό; Όπως είπαμε το τσάι του βουνού αγαπάει πολύ το υψόμετρο και μάλιστα όσο πιο ψηλά φύεται, τόσο πιο έντονα είναι τα θεραπευτικά του χαρακτηριστικά. Όταν μια καλλιέργεια γίνεται πάνω από τα 500μ. τότε είναι πολύ πιθανό να μην έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, γιατί τα ζιζάνια δύσκολα επιβιώνουν σε μεγάλα υψόμετρα εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.

Το τσάι του βουνού φυτεύεται σε δύο περιόδους, τον Οκτώβριο και τον Φεβρουάριο και συγκομιδείται τον Ιούλιο κατά την διάρκεια της ανθοφορίας.

Τι ουσίες περιέχει το τσάι του βουνού;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες σχετικά με την επίδραση που το τσάι του βουνού έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το πολυτιμότερο συστατικό του είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, τριτερπενικά οξέα, διτερπένια, κουρκουμίνη και καρυοφυλλίνη. Επίσης, περιέχει φαινυλοπροπάνιο, ιριδοειδή, κουμαρίνες, λιγνάνες, στερόλες και κατεχίνες.

Ποιές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες που έχει το τσάι του βουνού;

-Είναι εξαιρετικό στα κρυολογήματα. Μαλακώνει τον λαιμό και τον βήχα, βοηθάει το αναπνευστικό και μας ζεσταίνει.

-Είναι κατάλληλο για περιπτώσεις διάρροιας.

-Καταπραΰνει το πεπτικό μας σύστημα

-Ανακουφίζει από τους πόνους της κοιλιάς, την βαρυστομαχιά, την κολίτιδα και τους κολικούς.

-Βοηθά στην καταπολέμηση των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της καρδιάς, χάρη στις φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει.

-Είναι αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό.

-Βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

-Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και λειτουργεί αντικαρκινικά.

–Ο Sideritis scardica είναι αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό.

-Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την υπέρταση.

-Έχει περιεκτικότητα σε σίδηρο που βοηθά στην αναιμία.

-Είναι αποτοξινωτικό και διουρητικό και βοηθά στο αδυνάτισμα αλλά και στον καθαρισμό των νεφρών από τις πέτρες.

-Είναι διεγερτικό του εγκεφάλου και βοηθάει στην διατήρηση της μνήμης

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τις δράσεις του σιδερίτη στον ανθρώπινο οργανισμό και τα πιο κεφαλαιώδη οφέλη που έχει για την υγεία μας:

Το τσάι του βουνού από την Εύβοια για την οστεοπόρωση

Πριν από μερικά χρόνια το Πανεπιστημίου Αθηνών, διεξήγαγε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα η οποία είχε πολύ σημαντικά ευρήματα σε σχέση με δύο συγκεκριμένες ποικιλίες τσαγιού, τον Sideritis euboea και τον Sideritis clandestina.

Τα εκχυλίσματα αυτών των δύο ειδών σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, έχουν την δυνατότητα να  συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τα συστατικά που περιέχουν ενισχύουν την οστική πυκνότητα και προστατεύουν την αντοχή των οστών μας.

Μαλοτήρα από την Κρήτη για τα κρυολογήματα

Όλες οι ποικιλίες τσαγιού έχουν αιθέρια έλαια και αντιβιοτικές ουσίες που προσφέρουν αντιμικροβιακή δράση. Γι αυτό και το τσάι του βουνού είναι εξαιρετικό στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, στον βήχα και στα κρυολογήματα.

Όμως ιδιαίτερα ο Sideritis Syriaca, δηλαδή το τσάι του βουνού που φύεται στα βουνά της Κρήτης, το οποίο θα ακούσετε να αποκαλούν και μαλοτήρα, είναι ιδιαίτερα αντιμικροβιακό γιατί διαθέτει μεγάλη περιεκτικότητα σε καρβακρόλη. To 2011, το Journal of Ethnopharmacology δημοσίευσε μελέτη σχετικά με τα φλαβονοειδή που περιέχουν όλα τα είδη του σιδερίτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές όλα τα είδη του τσαγιού περιέχουν αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και σπασμολυτικές ουσίες. Και οι 150 διαφορετικές ποικιλίες είναι πλούσιες σε φυσικά αντιοξειδωτικά μεταξύ των οποίων φλαβονοειδή, καθώς επίσης και σε αιθέρια έλαια.

Τσάι του βουνού από τον Ταΰγετο για χαλάρωση και καταπολέμηση του στρες

Μια ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων μελέτησε τα συστατικά του Sideritis clandestina και διαπίστωσε τις έντονα αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και κυρίως αγχολυτικές του επιδράσεις.

Συγκεκριμένα, σε πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα για διάρκεια 6 εβδομάδων, διαπιστώθηκε ότι μειώθηκαν συμπτώματα άγχους και ενισχύθηκαν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με αυτό.

Περισσότερο τσάι του βουνού, λιγότερο stress στην καρδιά.

Μπορεί να μην έχουν γίνει ακόμη ολοκληρωμένες μελέτες πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί όπως είπαμε η έρευνα για το τσάι του βουνού έχει ξεκινήσει πρόσφατα.

Όμως ακόμη και σε αυτή την πρώιμη φάση, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα από τις μελέτες σε πειραματόζωα, είναι ότι το εκχύλισμα του σιδερίτη όταν χρησιμοποιείται συστηματικά, συνεισφέρει στην διαστολή και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Όσοι λοιπόν πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση καταλαβαίνουν πολύ καλά, ότι πρόκειται για μια πολύ ευεργετική ιδιότητα, η οποία συντελεί στην βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Το 2012 το Journal of Physiology and Pharmacology, δημοσιεύει σχετική έρευνα και υπογραμμίζει τα αποτελέσματα μελετών για την μείωση του καρδιαγγειακού stress μετά την συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος σιδερίτη.

Να σου φτιάξω ένα τσαγάκι για να στρώσει το στομάχι σου;

Το τσάι του βουνού είναι ιδανικό σπασμολυτικό επομένως μπορεί να ανακουφίσει την δυσπεψία και τον στομαχοπονο. Όμως πέρα από αυτό, οι φαινόλες και τα φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχει λειτουργούν θεραπευτικά σε πολλές παθήσεις του γαστρεντερικού.

Το τσάι του βουνού χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη χώρα μας για την ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος και την ανακούφιση της δυσπεψίας και του στομαχόπονου. Έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση φλεγμονών της γαστρεντερικής οδού, λόγω της περιεκτικότητας του σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά. Σε δημοσίευμα της Planta Medica το 2012 υπάρχει επιστημονική ανάλυση, σχετικά με την μακροχρόνια χρήση του σιδερίτη, η οποία ευνοεί την μείωση των φλεγμονών και της τοξικότητας στο πεπτικό σύστημα.

Μπορεί το τσάι του βουνού να μας φτιάξει το κέφι;

Και ο Ιπποκράτης αλλά και η σύγχρονη ιατρική έρευνα λένε πως ναι!

Το τσάι του βουνού είναι αντικαταθλιπτικό, ρυθμίζει τα επίπεδα σεροτονίνης και την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ευεργετικά στις συναισθηματικές διαταραχές αλλά και στην διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Το 2010 ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο στην Γερμανία πατεντάρισε σκεύασμα με παράγωγα του σιδερίτη το οποίο χρησιμοποιείται στην φυτοχημική αντιμετώπιση συναισθηματικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και οι κρίσεις πανικού. Επίσης, το 2015 το Molecules Journal, δημοσίευσε έρευνα σχετικά με την θετική επίδραση 4 φλαβονοειδών του σιδερίτη στην πνευματική και ψυχική υγεία.

Το τσάι του βουνού είναι ένα ακόμη όπλο εναντίον στην νόσο Αλτσχάιμερ

Πολλά υποσχόμενη η έρευνα του καθηγητή Dr. Jens Pahnke, σε σχέση με την κατανάλωση του σιδερίτη και συγκεκριμένα της ποικιλίας Sideritis Scardica, ως προς τα θετικά της αποτελέσματά στην λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης.

Τα συμπεράσματα είναι θετικά και επιβεβαιώνονται από πολύ γνωστή στους ιατρικούς κύκλους μελέτη, που έγινε από το Ερευνητικό Κέντρο Νευρολογικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου. Η Sideritis Scardica ή αλλιώς τσάι του Ολύμπου επηρεάζει την αναστολή της επαναπρόσληψης ουσιών του εγκεφάλου, με τις οποίες γίνεται η μεταφορά μηνυμάτων από το ένα εγκεφαλικό κύτταρο στο άλλο. Οι ουσίες αυτές λέγονται νευροδιαβιβαστές. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι καθημερινή συστηματική κατανάλωσή σιδερίτη για 6 μήνες, αναστέλλει τα συμπτώματα και κάνει την νόσο να υποχωρεί στα επίπεδα που ήταν 9 μήνες πριν. Στην συνέχεια η κατάσταση του ασθενούς σταθεροποιείται. Είναι πιθανό μετά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης να παρασκευασθεί και ανάλογο φαρμακευτικό σκεύασμα από το τσάι του Ολύμπου.

Ο σιδερίτης προστατεύει από τον σακχαρώδη διαβήτη

Όταν ένας οργανισμός πάσχει από διαβήτη στην ουσία δεν μπορεί να διαχειριστεί τα μορια της γλυκόζης που κυκλοφορούν στο αίμα του και τα οποία με την βοήθεια της ινσουλίνης περνούν στα κύτταρα.

Στην διαδικασία αυτή συμμετέχουν τα ένζυμα α αμυλάση και α γλυκοσιδάση. Εφόσον η δράση αυτών των δύο ενζύμων διακοπεί, πράγμα το οποίο μπορούν να κάνουν ενώσεις που υπάρχουν στο τσάι του βουνού, τότε δεν αυξάνεται το επίπεδο το σακχάρου στο αίμα. Σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Functional Foods.

Τελευταίο αλλά σημαντικό, το τσάι του βουνού είναι ευεργετικό για την λίμπιντο.

Η τόνωση του οργανισμού και της λίμπιντο προκύπτει από την υψηλή περιεκτικότητα του σιδερίτη σε ποτάσιο και ψευδάργυρο.

Το πρώτο είναι πολύτιμος ηλεκτρολύτης που εξισορροπεί τα υγρά στο σώμα μας και συμβάλει στην σωστή επικοινωνία μεταξύ νεύρων και μυών. Το δεύτερο είναι απαραίτητο μέταλλο που βοηθά στην αναπαραγωγική λειτουργία αλλά και την γονιμότητα.

Πως θα ετοιμάσουμε ένα σωστό φλιτζάνι με αφέψημα τσαγιού

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα αφέψημα τσαγιού, που θα διατηρήσει όλα τα ωφέλιμα συστατικά του, από όποια ποικιλία έχουμε στο βάζο μας.

Πρώτα από όλα θα λέγαμε πως πρέπει να δώσουμε χρόνο και προσοχή στην διαδικασία. Μπορούμε να την ανάγουμε σε μια μικρή τελετουργία. Αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει την προετοιμασία, όπως οι γιαπωνέζοι δίνουν χρόνο και απολαμβάνουν την δική τους προετοιμασία του τσαγιού.

●     Διαλέξτε μια όμορφη φλυτζάνα για να σερβίρετε το τσάι σας ή ένα χαριτωμένο σερβίτσιο αν πρόκειται να το μοιραστείτε και με άλλους

●     Βράστε νερό σε έναν βραστήρα ή σε ένα κατσαρολάκι. Όταν φτάσει στο σημείο να κοχλάζει αποσύρετε το και αφήστε το να κατεβάσει θερμοκρασία για 1 έως 2 λεπτά. Το τσάι δεν πρέπει να μπαίνει μέσα σε πολύ καυτό νερό γιατί καταστρέφονται οι βιταμίνες που περιέχει

●     Προσθέστε στο κατσαρολάκι, ανάλογα με την ποσότητα του νερού, το ανάλογο τσάι. Μπορούμε να πούμε ότι σε κάθε μεγάλη φλυτζάνα, αντιστοιχεί ένα ολόκληρο κλαδάκι με τα φύλλα και τα άνθη του

●     Αφήστε το τσάι να μείνει μέσα στο ζεστό νερό για 3 έως 5 λεπτά αναδύοντας το χρώμα, τα αρώματα και τα συστατικά του. Στην συνέχεια σουρώστε το αφέψημα και σερβίρετε

●     Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή να προσθέσετε μέλι ή λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας

●     Καλό θα είναι να μην βράζετε 2 ή τρια διαφορετικά βότανα μαζί, δηλαδή να μην συνδυάζετε το τσάι με φασκόμηλο ή τίλιο, γιατί το κάθε ένα από αυτά έχει τις δικές του ιδιότητες τις οποίες μπορείτε να επωφεληθείτε ξεχωριστά.

Κρύο τσάι του βουνού αντί για αναψυκτικό

Θέλετε να περιποιηθείτε τους καλεσμένους σας το καλοκαίρι με ένα δροσερό αφέψημα ή να σερβίρετε ένα αναψυκτικό στους φίλους των παιδιών σας;

To τσάι του βουνού μπορεί να σας βγάλει από την δύσκολη θέση αν έχετε ξεμείνει από χυμούς και αναψυκτικά και να προσφέρει μια πολύ όμορφη πρόταση δροσιάς μέσα στο καλοκαίρι.

Ετοιμάστε το τσάι οπως κάνουμε όταν πρόκειται να το σερβίρουμε ζεστό. Φροντίστε ώστε η αναλογία νερού τσαγιού να είναι 1 προς 2, δηλαδή χρησιμοποιείστε το μισό νερό από ότι συνήθως. Όταν το τσάι είναι έτοιμο βάλτε σε μια μεγάλη κανάτα αρκετά παγάκια και στην συνέχεια προσθέστε το τσάι, αρκετό μέλι ή αν προτιμάτε μερικές κουταλιές μαύρη ζάχαρη και στίψτε μισό ή ένα λεμόνι. Ανακατέψτε καλά, ωστε το τσάι να κρυώσει και αν χρειαστεί προσθέστε επιπλέον πάγο. Κόψτε μερικές φετούλες λεμόνι και αφήστε τες να επιπλέουν στην κανάτα. Μπορείτε να προσθέσετε μερικά φύλλα δυόσμου για χρώμα και άρωμα.

Οι καλεσμένοι σας θα το λατρέψουν!

Η συσκευασία μετράει

Το τσάι του βουνού συλλέγεται από τις καλλιέργειες τους καλοκαιρινούς μήνες και στην συνέχεια αποξηραίνεται. Μετά τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, συσκευάζεται και φτάνει στα καταστήματα.

Μέσα στο φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να αγοράσουμε φρέσκο τσάι του βουνού. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με την συσκευασία και την ετικέτα του. Υπάρχει τσάι που δεν είναι συσκευασμένο και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξουμε με προσοχή το κατάστημα από όπου το αγοράζουμε και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που το προμηθεύουν.

Όσο περισσότερα πράγματα γνωρίζετε για το προϊόν, και τώρα πια διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο είστε αρκετά ενημεροι, τόσο καλύτερα μπορείτε να επιλέξετε και να προστατευθείτε.

Προβάλετε τις γνώσεις σας και κάντε τις σωστές ερωτήσεις πριν αγοράσετε.

Σε περίπτωση που το τσάι είναι συσκευασμένο και διαθέτει ετικέτα τότε τα πράγματα είναι πιο ασφαλή. Θα μπορέσετε να έχετε την ημερομηνία συλλογής, τα στοιχεία του παραγωγού, τον τόπο παραγωγής, αν το τσάι είναι βιολογικό, ακόμη και το υψόμετρο στο οποίο καλλιεργείται.

Προτιμήστε συσκευασίες που είναι κλεισμένες αεροστεγώς και οι οποίες περιέχουν κλαριά τσαγιού με φύλλα και άνθη και όχι ψιλοκομμένα κομμάτια. Όταν το τσάι τεμαχίζεται είναι σαν να δημιουργούνται πολλές μικρές πληγές. Στα σημεία αυτά που το φυτό πληγώνεται, δημιουργούνται οξυδόσεις τις οποίες θα θέλαμε να αποφύγουμε.

Πως το αποθηκεύουμε;

Μπορεί η συσκευασία να μετράει, όμως αγοράζοντας τσάι σε όποια ποικιλία μας αρέσει φυσικά, είναι σημαντικό να ασχοληθούμε και με την σωστή αποθήκευσή του.

Όπως το κρασί και το λάδι, το τσάι αλλοιώνεται από την έκθεση στο φως και τον ήλιο.

Γι αυτό και είναι απαραίτητο, όταν αγοράζουμε μια σημαντική ποσότητα να την αποθηκευσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Δηλαδή, μέσα σε ένα σκούρο βάζο το οποίο θα τοποθετήσουμε σε ένα δροσερό και σκοτεινό σημείο. Εφόσον δεν έχουμε την δυνατότητα να έχουμε σκούρα βάζα, μπορούμε να το τυλίξουμε με ένα αδιαφανές χαρτί και στην συνέχεια να το βάλουμε μέσα σε ένα οποιοδήποτε βάζο, το οποίο φυσικά θα κλείνει αεροστεγώς.

Πράσινο τσάι ή τσάι του βουνού;

Δύσκολη μάχη, γιατί όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι το πράσινο τσάι έχει πολλά αντιοξειδωτικά ,όπως οι κατεχίνες οι οποίες είναι ένα όπλο απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και τα καρκινικά κύτταρα.

Πώς το γνωρίζουμε αυτό; Φυσικά από έρευνες που έχουν γίνει και από δημοσιεύσεις σχετικές με το προϊόν του πράσινου τσαγιού. Όμως αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το πράσινο τσάι, είναι ένα προιόν που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες, είναι πολύ εμπορικό και επομένως υπάρχουν λόγοι να προωθείται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το ελληνικό τσάι του βουνού δεν μπορεί να συγκριθεί σε αγοραστική δύναμη αν έχουμε στο νού μας ολόκληρο τον πλανήτη. Επίσης η έρευνα, ακριβώς για τους ίδιους λόγους, έχει ξεκινήσει σχετικά πρόσφατα. Αυτό που η έρευνα δείχνει όμως, είναι ότι το τσάι του βουνού είναι απολύτως ισάξιο με το πράσινο τσάι, σε πάρα πολλά συστατικά και ιδιότητες.

Επιπλέον, το τσάι του βουνού δεν έχει καφεΐνη! Επομένως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους και όλες τις ώρες. Αυτό λοιπόν είναι το επιπλέον πλεονέκτημά του, και γι αυτό θα λέγαμε τσάι του βουνού – πράσινο τσάι, 1- 0.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το τσάι του βουνού

➢    όσο πιο ορεινή είναι μια καλλιέργεια τσαγιού τόσο πιο πολλά είναι τα ωφέλιμα στοιχεία του

➢    στις καλλιέργειες που γινονται σε χαμηλό υψόμετρο, χρησιμοποιούνται περισσότερα ζιζανιοκτόνα

➢    η Ιβηρική χερσόνησος διαθέτει τα περισσότερα είδη τσαγιού, 14 από αυτά είναι είδη που απειλούνται με εξαφάνιση

➢    στην Ελλάδα όλες οι ποικιλίες τσαγιού είναι απειλούμενες προς εξαφάνιση, λόγω της αλόγιστης συλλογής

➢    οι Ισπανοί και οι Έλληνες καταναλώνουν την μεγαλύτερη ποσότητα σε τσάι του βουνού στον κόσμο

➢    τα τελευταία χρόνια έχουμε πολύ έντονη επιστημονική έρευνα για τα οφέλη του τσαγιού

➢    τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ έντονη προσπάθεια στην Ελλάδα για την καλλιέργεια του βοτάνου προκειμένου να υπάρξει προστασία των επαπειλούμενων ειδών

➢    το 80% του ελληνικού τσαγιού παράγεται στον Ν. Μαγνησίας. Συγκεκριμένα στους πρόποδες του όρους Όθρυος, ένα χωριό που ονομάζεται Βρύαινα παράγει εδώ και 40 χρόνια τσάι, φασκόμηλο και ρίγανη, ενώ κάθε χρόνο τον Ιούνιο κάνουν την γιορτή του τσαγιού.

➢    στο εξωτερικό το τσάι του βουνού είναι γνωστό ως ελληνικό τσάι, ή τσάι του βοσκού (shepherd’s tea)

➢    Έλληνες επιστήμονες όπως οι Τριανταφύλλου, Κεφαλάς, Τσάκνης, Χαραμή, Λιναρδάκη, Βασιλοπούλου και Στάγκος, απέδειξαν σε συνθήκες εργαστηρίου, την αντιοξειδωτική ισχύ που έχει το τσάι του βουνού.

➢    Αναλύσεις που έκαναν Έλληνες ερευνητές σε φυτά sideritis, έδειξαν ότι περιέχουν αιθέρια έλαια με αντιμικροβιακή επίδραση (έναντι κυρίως Gram+ μικροβίων αλλά και έναντι συγκεκριμένης σειράς του μύκητα Candida Albicans)

➢    Το τσάι της Εύβοιας εμφάνισε δραστικότητα έναντι συγκεκριμένων μικροβίων, ανάλογη των αντιβιοτικών αμπικιλλίνη και αμικασίνη.

➢   Το 2004 το εργαστήριο βιολογικής χημείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αποφάνθηκε πως εκχυλίσματα των ειδών “τσάι της Εύβοιας” και “τσάι του Μαλεβού”, ενδέχεται να αποτελέσουν μελλοντικά τη βάση για τη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων κατά της οστεοπόρωσης

➢   Η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Ισμήνης Δοντά, απέδειξε ότι το εκχύλισμα του τσαγιού της Εύβοιας έχει οστεοπροστατευτικές επιδράσεις στα πειραματόζωα που χρησιμοποιήθηκαν

➢    Ομάδα Γερμανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή J. Pahnke του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου, διενήργησε έρευνα σε ποντίκια με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, σε σχέση με την επίδραση του τσαγιού του Ολύμπου στην νόσο Αλτσχάιμερ.

➢    Ο 38χρονος καθηγητής, που κουράρει 1.500 ασθενείς από όλο τον κόσμο ετησίως, αφού δοκίμασε τις ιδιότητες του τσαγιού του βουνού και στους ανθρώπους, είπε:«Πίνοντας καθημερινά τσάι για έξι μήνες, η ασθένεια υπαναχωρεί στο επίπεδο που ήταν εννέα μήνες νωρίτερα και μετά από αυτό σταθεροποιείται σημαντικά».

➢    Όσο πιο ψιλοκομμένο είναι το τσάι τόσο περισσότερα σημεία οξείδωσης έχει. Γι αυτό θα πρέπει να προτιμούμε να το καταναλώνουμε ατόφιο, δηλαδή σε κλαδάκια.

➢    Ένα πετυχημένο στέκι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με το ελληνικό όνομα Baraki bar, σερβίρει με μεγάλη επιτυχία το δημοφιλές cocktail Purple Poseidon, που περιλαμβάνει Hendricks τζιν, μαστίχα Σχίνος, λεβάντα και τσάι του βουνού.

Έχει παρενέργειες το τσάι του βουνού;

Το τσάι του βουνού δεν περιέχει καφεΐνη κι έτσι μπορεί να καταναλωθεί χωρίς παρενέργειες σε αρκετή ποσότητα. Εφόσον δεν εμφανίζει διεγερτική επίδραση, είναι ασφαλές να καταναλώνεται σε λογική ποσότητα τόσο από παιδιά όσο και από εγκύους.

 

Διαβάστε ακόμη:
Θεραπευτικά βότανα | Ένας πολύτιμος οδηγός χρήσης
Φασκόμηλο | Το βότανο της αθανασίας
Θαυματουργό χαμομήλι | Μάθε τα κρυφά οφέλη του

 

Βιβλιογραφία – Δικτυογραφία:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6272178/
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0479261
https://www.researchgate.net/publication/7683772_Extraction_and_Identification_of_Natural_Antioxidant_from_Sideritis_euboea_Mountain_Tea
http://www.greekmountaintea.net/greek-mountain-tea-sideritis-info/
http://www.greekmountaintea.net/polyphenols-and-other-bioactive-compounds-of-sideritis-plants-and-their-potential-biological-activity-mdpi/
http://www.greekmountaintea.net/new-study-shares-health-benefits-of-greek-mountain-tea-the-pappas-post/
https://greekcitytimes.com/2019/04/18/stylish-new-bar-brings-an-element-of-athens-to-sydney/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640490
-“Το τσάι του βουνού Σιδερίτης και οι ευεργετικές του ιδιότητες”, Σπύρος Τσιάπος
-“Πλήρης Οδηγός Φαρμακευτικών βοτάνων, της Εταιρείας Βοτάνων”, της Penelope Ody ΜΝΙΜΗ, εκδόσεις Γιαλέλλης
-“Βοτανοθεραπείες, το πράσινο φαρμακείο”, του Dr James A. Duke, εκδόσεις Ψυχαλού
-Σημειώσεις από το μάθημα: “Ελληνικά βότανα”, του Κωνστ/νου Γρίβα, Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, www.akadimia.gr

 

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας