Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, σ΄αυτό το τελευταίο οφείλεται η φαγούρα που προκαλεί καθώς και το όνομά της, κνίδη. Τα νήματια που υπάρχουν στα φύλλα και στελέχη της σπάνε μόλις τα πιέσουμε και χύνουν το μυρμηγκικό οξύ που περιέχουν.

 

ητσουκνίδα, ανάλογα με την περιοχή, ανθίζει από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Είναι δραστική για τα παρασκευάσματα που θα περιγράψουμε, όταν την κόψουμε λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Κόβουμε τα φύλλα και στελέχη της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για να την έχουμε κι άλλες περιόδους.

Συνιστάται η χρήση των ειδών: Κνίδη η δίοικος (Urtica Dioica) και κνίδη η καυστική (Urtica Urens). Αν δεν βρίσκουμε αυτά τα είδη μπορούμε και στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε και την κνίδη τη σφαιροφόρο (Urtica Pilulifera).

α) Κρύο έκχυμα 24 ωρών φρέσκιας τσουκνίδας (για μελίγκρες)

Μέσα σ΄ένα δοχείο (ξύλινο ή πλαστικό), ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να βυθιστεί μέσα στο νερό. Με ζεστό νερό μπορεί και σε 14 ώρες το παρασκεύασμα να είναι έτοιμο, με κρύο νερό θέλουμε οπωσδήποτε 24 ώρες, όχι όμως παραπάνω. Μετά το χρόνο αυτό, σουρώνουμε και με το υγρό ως έχει (χωρίς αραίωση) ραντίζουμε τα φυτά που βρίσκονται στην αρχή της προσβολής από μελίγκρες. Το ίδιο παρασκεύασμα φτιάχνουμε μετά 5 ή 8 μέρες και ξαναψεκάζουμε. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε άλλες 3 ή 5 φορές. Μετά 5 ραντίσματα τα φυτά έχουν ισχυροποιηθεί τόσο, που δεν προσβάλλονται από μελίγκρες.

Προσοχή: Μόλις σουρώσουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ζουμί αμέσως ή το αργότερο μετά δύο ώρες, μετά χάνει την αποτελεσματικότητά του.

Το παρασκεύασμα γίνεται πιο αποτελεσματικό αν προσθέσουμε μέσα και κάποιο αιθέριο έλαιο, που απωθεί τις μελίγκρες.

Με το πρώτο ψέκασμα δε θα φύγουν όλες οι μελίγκρες, αλλά θ’ αρχίσουν να λιγοστεύουν.

β) Έκχυμα τσουκνίδας 10-14 ημερών ως δυναμωτικό

Με τις ίδιες αναλογίες όπως και προηγουμένως, δηλαδή 10 μέρη νερού και 1 μέρος τσουκνίδας, φτιάχνουμε ένα παρασκεύασμα που το αφήνουμε όμως 10-14 ημέρες. Κάθε μέρα μ’ ένα ξύλο ανακατεύουμε το παρασκεύασμα. Μετά λίγες μέρες αρχίζει και αφρίζει και να βγαίνει μια δυσάρεστη οσμή, γι΄ αυτό τοποθετούμε το βαρέλι που κάνουμε το παρασκεύασμα κάπου στην άκρη του κήπου και το σκεπάζουμε με ένα καπάκι.

Το χειμώνα, αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, τοποθετούμε το βαρέλι κάπου στον ήλιο, το καλοκαίρι όμως οπωσδήποτε στη σκιά. Αν θέλουμε να μειώσουμε την έντονη δυσάρεστη οσμή, ρίχνουμε μέσα μια χούφτα σκόνης (πούδρας) από πετρώματα.

Όταν οι αφροί σταματήσουν μετά 10 ή 14 μέρες το παρασκεύασμα είναι έτοιμο. Τότε σουρώνουμε και το υγρό αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή το φυλάμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος.

Με το ζουμί αυτό ψεκάζουμε τα φυτά αραιώνοντας το με τριπλάσιο μέχρι πενταπλάσιο νερό. Όσο πιο τρυφερά είναι τα φυτά, τόσο μεγαλύτερη αραίωση χρειάζεται.

Το ψέκασμα αυτό δρα ως αναζωογονητικό, πχ. σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από ξηρασία. Επίσης, κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε τυχόν μελλοντικές προσβολές.

Αν έχουμε πολύ από το ζουμί αυτό, το αραιώνουμε με δεκαπλάσιο νερό και ποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες τους, έτσι, δίνουμε στο έδαφος και άζωτο.

Υπάρχουν μερικοί βιοκαλλιεργητές που καταφέρνουν να έχουν υγιή φυτά χωρίς κανένα άλλο ράντισμα, εκτός από αυτό το δυναμωτικό της τσουκνίδας κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε. Οι περισσότεροι βιοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν αυτό το ράντισμα σε συνδυασμό με άλλα παρασκευάσματα…

Γαβριήλ Πανάγος
Εκδόσεις: Καλλιεργητής

https://www.pinterest.com/pin/350717889710902339/

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας