5 ιδέες για να μην πετάξετε ούτε λεμονόκουπα!

0
1689

Το λεμόνι είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό φρούτο της χώρας μας και είναι πανταχού παρόν στην κουζίνα μας. Χρησιμοποιήσατε λεμόνια για να φτιάξετε σπιτική λεμονάδα, να δώσετε γεύση στις σαλάτες και τα όσπριά σας ή στο ποτό σας; Μη βιαστείτε να τα πετάξετε, γιατί τις στυμμένες λεμονόκουπες μπορείτε να τις… ξεζουμίσετε κι άλλο! Πώς;

Αποσμητικό κουζίνας

Ρίξτε φλούδες λεμονιού στον κάδο των απορριμμάτων σας, για να μειώσετε τις δυσάρεστες οσμές από τα σκουπίδια. Θυμηθείτε, ωστόσο, να τις αλλάζετε τακτικά, για να μη μυρίσουν και αυτές.

Αντισηπτική δράση

Το λεμόνι είναι ιδανική επιλογή για την καθημερινή απολύμανση του πάγκου της κουζίνας ή της επιφάνειας κοπής. Μπορεί να μην είναι το ισχυρότερο καθαριστικό στον πλανήτη, αλλά είναι από τα πιο φιλικά στο περιβάλλον, μυρίζει καλύτερα από τα χημικά και σκοτώνει τα βακτήρια και τα μικρόβια. Σίγουρα αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία: κόψτε το λεμόνι στη μέση και πιέζοντάς το, ώστε να απελευθερωθεί ο χυμός του, περάστε με αυτό τον πάγκο ή την επιφάνεια κοπής. Για καλύτερα αποτελέσματα προσθέστε λίγο αλάτι. Μπορείτε ακόμη να το συνδυάσετε με μαγειρική σόδα, για ένα μείγμα με λευκαντικές ιδιότητες.

Αρωματικό χώρου

Πάρτε ένα μικρό σκεύος, βάλε 4 φλιτζάνια νερό και ρίξτε μέσα φέτες από 2-3 λεμόνια. Αφήστε το νερό να σιγοβράσει για λίγες ώρες και το σπίτι σας θα έχει ένα ευχάριστο άρωμα λεμονιού. Αν θέλετε προσθέστε και δεντρολίβανο ή οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό βοτάνων και μπαχαρικών. Για άρωμα που διαρκεί, μεταφέρετε μέρος του μείγματος σε μία συσκευή για φοντού ή αιθέριων ελαίων, ώστε η φλόγα να το κρατά ζεστό και το άρωμα να διαχέεται στον χώρο σας για ώρες.

Καθαριστικό φούρνου μικροκυμάτων

Αν ο φούρνος μικροκυμάτων σας έχει γεμίσει λεκέδες από σάλτσες, μπορείτε να τον καθαρίσετε εύκολα. Πώς; Βάζετε σε ένα φλιτζάνι νερό μερικές φέτες λεμονιού και θέτετε το φούρνο σε λειτουργία για 30 δευτερόλεπτα σε υψηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια, περνάτε το εσωτερικό με ένα στεγνό πανί και … καθαρίσατε!

Χειροποίητο αρωματικό κερί

Καθαρίστε τη λεμονόκουπα από τη σάρκα του φρούτου, προσέχοντας να μην αφαιρέσετε μαζί και το σκληρό λευκό στέλεχος, στη μέση του φρούτου, το κομμάτι που πικρίζει σε όλα τα εσπεριδοειδή. Γεμίστε τα 2/3 της λεμονόκουπα με κάποιο φυτικό λάδι, π.χ. καρύδας, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο κ.λπ. Το λευκό στέλεχος πρέπει να περισσεύει στην κορυφή, γιατί θα γίνει το φιτίλι. Αφήστε το περίπου 45 λεπτά, ώστε το “φιτίλι” να απορροφήσει καλά το λάδι. Μετά ξεκινήστε να το καίτε με έναν αναπτήρα για 2-3 λεπτά ώστε να στεγνώσει καλά από τους χυμούς του φρούτου. Θα πάρει ένα καφετί χρώμα. Δοκιμάστε να το ανάψετε. Όταν ακούσετε ένα ελαφρύ κροτάλισμα, η φλόγα θα αρχίσει να καίει μόνη της. Το κεράκι διαρκεί ώρες!

Περισσότερα Greenpeace!

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας