Στο άρθρο αυτό μιλάμε για την Uttanasana, την όρθια πρόσθια κάμψη. Μια θέση που προσφέρει την απόλυτη πλήρη διάταση, στο πίσω μέρους του σώματος μας. Το τελικό στάδιο της θέσης, είναι σκύβοντας και με τα γόνατα τεντωμένα, να ακουμπήσουμε τα χέρια μας πάνω στα πέλματα. Είναι πράγματι όμως ο αληθινός στόχος της θέσης αυτός; Ή μήπως πίσω από την θέση αυτή αλλά και από οποιαδήποτε άλλη, κρύβεται ένα μάθημα ζωής;
Στη γιόγκα είτε είμαστε αρχάριοι, είτε προχωρημένοι, δουλεύουμε τις θέσεις και τον βαθμό δυσκολίας τους, ανάλογα με τα προσωπικά μας όρια. Ο στόχος μπορεί να είναι κάτι που αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να αγγίξουμε, όμως ξέρουμε ότι για να τον πετύχουμε θα πρέπει να διανύσουμε μια διαδρομή. Η διαδρομή αυτή εμπεριέχει τον σεβασμό στα προσωπικά μας όρια, τα οποία όμως παρατηρούμε ότι όσο δουλεύουμε αλλάζουν.
Επομένως, μπορεί ξεκινώντας να μην μπορείς στην θέση Uttanasana να ακουμπήσεις με άνεση τα πέλματά σου, ή στην Sirsasana να φέρεις τα πόδια ψηλά προς στον ουρανό κρατώντας το κεφάλι στο έδαφος ή ακόμη να μην μπορείς να μείνεις ακίνητος σε διαλογισμό για είκοσι λεπτά ενώ κάθεσαι οκλαδόν.
Όλα αυτά όμως και πολλά ακόμη, μπορουν να αλλάξουν. Με υπομονή και επιμονή, έρχεται η εξέλιξη και η κατάκτηση των στόχων. Στην γιόγκα το βλέπουμε πολύ χειροπιαστά δουλεύοντας με το σώμα και το νου.
Και όταν πια ένας στόχος έχει κατακτηθεί και νιώθεις άνετα για παράδειγμα μέσα σε μια θέση που κάποια χρόνια πριν σου ήταν αδύνατη, τότε συνειδητοποιείς τι έχει συμβεί. Ξέρεις πως το σημαντικό δεν είναι πια η Natarajasana, η Ustrasana ή η Virabhadrasana 3, γιατί την έχεις κατακτήσει και είναι πια δικό σου κομμάτι. Ξέρεις ότι το σημαντικό είναι η διαδρομή που έκανες προκειμένου να φτάσεις ως εδώ.
Όλα όσα έμαθες, όλα όσα προσπάθησες, η υπομονή και η επιμονή σου. Όλες οι φορές που χρειάστηκε να κάνεις πίσω και να ξαναρχίσεις. Η δέσμευση που ανέλαβες, η ενέργεια που κατέβαλες, οι τραυματισμοί που συνέβησαν γιατί δεν σεβάστηκες τα όριά σου, τα μαθήματα που πήρες.
Η πρόοδος, η εξέλιξη, τα βήματα, η γνώση και η παρατήρηση σε φέρανε εδώ που είσαι τώρα. Αυτή είναι η διαδρομή και είναι όλη δική σου όπως και το αποτέλεσμα.
Πάμε λοιπόν να δούμε μια θεωρητικά εύκολη θέση, την Uttanasana και να διερευνήσουμε τα βήματα και την ωφελιμότητά της.
Uttanasana | ut = δυνατός tan = διατείνω asana = θέση
Τι είναι η Uttanasana;
Πρόκειται για μια όρθια πρόσθια κάμψη. Στην γιόγκα θα λέγαμε όρθια τσιμπίδα. Απλή φαινομενικά, όμως για πολλούς ανθρώπους με μικρότερο βαθμό ευελιξίας, ένα πιο αγύμναστο ή ηλικιωμένο σώμα η θέση αυτή μπορεί να είναι πραγματική πρόκληση.
Η Uttanasana όπως δηλώνει η σανσκριτική της ονομασία, είναι μια βαθιά, έντονη διάταση. Το πάνω μέρος του σώματος κάμπτεται, ο κορμός πλησιάζει τους μηρούς, και τα χέρια ελεύθερα πάνω από το κεφάλι που κρέμεται ελεύθερο, τείνουν να ακουμπήσουν τα πέλματα.
Είναι μια πλήρης, απολαυστική και άκρως θεραπευτική διάταση ολόκληρης της πίσω πλευράς του σώματός μας. Ξεκινάει από τα πέλματα, τις γάμπες, τους τένοντες στο πίσω μέρος των ποδιών, συνεχίζει στην μέση και την πλάτη, τον αυχένα και περνώντας από το δέρμα του κρανίου φτάνει μέχρι την περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια, στο ajna chakra.
Πως προετοιμαζόμαστε για την Uttanasana;
Όπως είπαμε η θέση μπορεί να είναι ή να μοιάζει εύκολη για κάποιους. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα μας δεν χρειάζεται λίγη προετοιμασία και προθέρμανση.
Ιδανικό θα ήταν αν θέλατε να χρησιμοποιήσετε την γνωστή και απλή θέση της γάτας και να κινήσετε την λεκάνη σας και το στηθος. Αυτό θα σας δώσει την δυνατότητα να προθερμάνετε τόσο τα ισχία όσο και την σπονδυλική σας στήλη. Επαναλάβετε απαλά την κίνηση 8-10 φορές συντονίζοντας και την αναπνοή σας.
Στην συνέχεια μπορείτε να μπείτε στην θέση του κάτω σκύλου, Adho Muka Svanasana.
Θα σχηματίσετε ένα Λ με τις παλάμες να πατούν καλά στο έδαφος και τον κόκκυγα να υψώνεται προς τον ουρανό. Αυτή είναι μια καλή αρχή για το πίσω μέρος των ποδιών, τα οποία θα αρχίσουν να διατείνονται.
Μπορείτε να λυγίσετε και να τεντώσετε εναλλάξ το κάθε γόνατο προσφέροντας έτσι ακόμη μεγαλύτερο εύρος στην θέση.
Πως μπαίνουμε βήμα – βήμα στην Uttanasana ;
Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε να μπούμε στην θέση αυτή σταδιακά και με ασφάλεια, δουλεύοντας βήμα-βήμα και παρατηρώντας το σώμα μας μέσα από την κίνηση.
Όπως έχουμε ξαναπεί όταν κάνουμε γιόγκα είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνειδητοί. Να έχουμε δηλαδή στραμένη όλη την προσοχή μας σε αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας την δεδομένη χρονική στιγμή.
- Ξεκινάμε από την όρθια στάση. Έχουμε τα πέλματά μας παράλληλα και τοποθετημένα στο άνοιγμα της λεκάνης μας. Ο κόκκυγάς μας είναι βαρύς με μια απαλή στροφή προς τα κάτω. Οι επιγονατίδες μας και οι τετρακέφαλοι είναι ενεργοποιημένοι.
- Στην εισπνοή θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι και αργά στην εκπνοή θα κατεβάσουμε χέρια μαζί με κορμό προς τους μηρούς.
- Αφήνουμε το πάνω σώμα ουσιαστικά να κρεμάσει μπροστά, ενώ στέλνουμε τον κόκκυγά μας αυτή την φορά προς τον ουρανό.
- Τα χέρια είναι ελεύθερα προς τα κάτω, ο αυχένας είναι χαλαρός και μακρύς και το κεφάλι κρέμεται με όλο το βάρος του ελεύθερο.
- Μένουμε στην θέση 2-3 αναπνοές.
- Βγαίνουμε από την θέση πολύ αργά, ξεδιπλώνοντας σπόνδυλο-σπόνδυλο και ανοίγοντας τελευταίο το στήθος, τους ώμους και το κεφάλι.
- Αφού πάρουμε μερικές πλήρεις αναπνοές σε όρθια θέση, μπορούμε να επαναλάβουμε την θέση 2-3 φορές.
Ποια είναι τα οφέλη της Uttanasana;
Η Uttanasana είναι μια θέση πολύ συνηθισμένη και ιδιαίτερα σημαντική. Αφού εξοικειωθείτε με την πρακτική της, μπορείτε να την βάλετε στην καθημερινότητά σας προκειμένου να ζεστάνετε και να ανακουφίσετε το σώμα σας. Είναι τόσο κομβική που θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει μάθημα yoga που να μην την περιλαμβάνει σε αρκετές επαναλήψεις στην αρχή αλλά και στο τέλος του.
Επίσης, είναι μια θέση από την οποία περνάμε κάθε φορά που κάνουμε την σειρά των Χαιρετισμών του Ήλιου, Surya Namaskar.
Να λοιπόν τα οφέλη της:
- Προσφέρει ανακούφιση στην πλάτη και στην μέση
- Διατείνει και αποσυμφορίζει τον αυχένα
- Προσφέρει ευελιξία στα πόδια
- Δυναμώνει τους τετρακέφαλους
- Ξεκουράζει και ηρεμεί το σώμα αλλά να το νου
- Ανακουφίζει το άσθμα
- Βοηθάει στον ύπνο
- Βελτιώνει την χώνεψη
- Μειώνει τα επίπεδα του άγχους
- Διεγείρει την λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών
Υπάρχουν αντενδείξεις;
Καλό θα ήταν να αποφεύγετε την θέση αν:
- υπάρχει κάποιος τραυματισμός στην μέση ή στην πλάτη
- αν έχετε ημικρανία
- αν έχετε υψηλή πίεση
- αν υπάρχει γλαύκωμα
- η θέση απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη
Υπάρχουν παραλλαγές της Uttanasana;
Ιδανικά η θέση της κάμψης εκτελείται και ολοκληρώνεται με τα γόνατα τεντωμένα ενώ τελικός στόχος είναι τα χέρια μας να ακουμπήσουν πάνω στα πέλματα. Φυσικά αυτό δεν είναι ούτε εφικτό αλλά ούτε και απαραίτητο για όλους.
Μπορείτε να κρατήσετε τα γόνατά σας ελαφρά λυγισμένα. Αφήστε ωστόσο τον κορμό να πέσει μπροστά και να έρθει κοντά στους μηρούς.
Επίσης μπορείτε να αγκαλιάσετε τους αγκώνες. Αυτό θα σας δώσει την αίσθηση ότι το σώμα σας είναι πιο βαρύ και θα μεγαλώσει την διάσταση της πλάτης και των ποδιών.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γνωστά βοηθητικά αντικείμενα της yoga (yoga props), δηλαδή τα τουβλάκια. Τοποθετήστε δύο από αυτά, δεξια και αριστερά από τα πέλματά σας και αφήστε τα χέρια σας να ακουμπήσουν πάνω τους. Πειραματιστείτε με το ύψος που σας βολεύει.
Επίσης, μπορείτε να κάνετε την μετάβαση στην θέση ακόμη πιο βατή αν κατά την διάρκεια της κάμψης κρατήσετε με τα χέρια την μέση σας και στην συνέχεια τα ελευθερώσετε προς το έδαφος.
Βαθμός δυσκολίας:
Εύκολη
Δικτυογραφία:
-https://yogainternational.com/article/view/variations-of-uttanasana
-https://www.yogajournal.com/practice/standing-forward-bend
-https://www.npr.org/sections/health-shots/2018/02/26/587735283/lost-art-of-bending-over-how-other-cultures-spare-their-spines?utm_campaign=storyshare&utm_source=facebook.com&utm_medium=social&t=1590515726119
Διαβάστε ακόμη: Ardha Matsyendrasana | Mια κορυφαία γιόγκικη θέση που κρύβει μέσα της έναν ινδικό μύθο