Βαγγέλης Πετρίτσης | «Η αυτογνωσία είναι το κύριο όφελος που παρέχει η αστρολογία»

23
3700
Ο Βαγγέλης Πετρίτσης σίγουρα δεν είναι μια τυχαία περίπτωση ανθρώπου. Είναι συλλέκτης τίτλων που φέρουν τον βαθμό «Άριστα», είναι διακεκριμένος, είναι γαλήνιος, είναι Δίδυμος, έχει σχέδια, έχει βραβεία, γράφει βιβλία. Από αυτόν έμαθα ότι το άνθος του πεύκου θεραπεύει τις ενοχές καθώς και ότι είμαι ένα κράμα από φωτιά και νερό (Σκορπιός με Τοξότη), άρα φορέας συναισθημάτων υψηλής θερμοκρασίας. Ο κ. Πετρίτσης έχει λάβει βραβείο από τον Αστρολογικό Σύνδεσμο Μεγάλης Βρετανίας, στον Διαγωνισμό Νέων Αστρολογικών Συγγραφέων, το 2013 και για όποιον αδημονεί να μάθει: ναι, διδάσκει αστρολογία (είναι και αντιπρόεδρος των Φίλων Αστρολογίας Ελλάδος, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προώθηση της αστρολογικής παιδείας και της ποιοτικής αστρολογίας στην Ελλάδα).

 

Είμαι περίεργη να μάθω πράγματα για το ξεκίνημά σας.

Από τότε που ήμουν μαθητής με ενδιέφερε η ψυχολογία. Ήδη από το λύκειο, που άρχισα να κατασταλάζω, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να βοηθάω ανθρώπους. Αυτό ήταν και το αρχικό μου κίνητρο για να δηλώσω την ψυχολογία σαν πρώτη μου επιλογή. Πράγματι, πέρασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δεύτερος στη σειρά, στο τμήμα που ήθελα. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου με άριστα κι έπειτα συνέχισα με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην κοινωνική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Αγγλία. Για το πρώτο πήρα υποτροφία από το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη ενώ για το δεύτερο πήρα υποτροφία από το ίδιο το Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Και η αστρολογία;

Η αστρολογία ήρθε στη ζωή μου την περίοδο που ήμουν στην Αγγλία, το 2007, και ξεκινούσα το διδακτορικό μου (μέχρι τότε να σημειώσω ότι δεν πίστευα στην αστρολογία). Ως παιδί μπορεί να υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον όταν άκουγα για ζώδια, αλλά από τα 15-16 μου χρόνια τα είχα απορρίψει όλα αυτά. Είχα έναν πιο αυστηρό τρόπο σκέψης που στηριζόταν στο: πιστεύω ό,τι βλέπω. Συνέχισα να έχω αυτή τη συγκεκριμένη πίστη μέχρι και τη χρονιά που ξεκίνησα το διδακτορικό μου. Εκείνη τη χρονιά άρχισαν να μπαίνουν στη ζωή μου άτομα τα οποία πίστευαν στην αστρολογία και σε πράγματα πιο εναλλακτικά. Τα άτομα αυτά είχα αρχίσει να τα εκτιμώ (ήταν και από τον ακαδημαϊκό χώρο) οπότε έκανα την ακόλουθη σκέψη: για να πιστεύουν τέτοιοι άνθρωποι στην αστρολογία, μήπως τελικά υπάρχει σε αυτήν κάτι που αξίζει; Έτσι άρχισα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την αστρολογία, παράλληλα με το διδακτορικό μου. Ξεκίνησα στην αρχή με τη μελέτη του δικού μου ωροσκόπιου. Οι φίλοι μου, που ήδη ασχολούνταν, με παρέπεμψαν σε κάποια βιβλία και σάιτ. Το διαρκές ψάξιμο με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι υπήρχαν πολλές συμπτώσεις. Κάποια μοτίβα που υπήρχαν στη ζωή μου, τις σχέσεις μου, τις σπουδές, σε πολλά επίπεδα. Όλα αυτά φαίνονταν, με κάποιον τρόπο, στο ωροσκόπιό μου. Όσο περισσότερο μελετούσα, όλο και περισσότερες συμπτώσεις έβρισκα. Μάλιστα, οι συμπτώσεις δεν αφορούσαν μόνο σε εμένα και στα δικά μου θέματα αλλά και στον κόσμο. Οι διελεύσεις που παρατηρούσα να συμβαίνουν σε μια συγκεκριμένη περίοδο, με κάποιο τρόπο, σχετίζονταν με γεγονότα της εξωτερικής πραγματικότητας.

Έχει πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό που μου περιγράφετε.

Το αποκορύφωμα ήταν οι εκλείψεις, που συνέβησαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2007. Καθόμουν, θυμάμαι, με έναν επιστήθιο φίλο μου και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ήταν αυτό που θα έφερναν εκείνες οι εκλείψεις στην Ελλάδα τότε. Οι εκλείψεις ήταν στ’ αλήθεια πολύ δυσοίωνες. Διαβάζοντας και κάποιες προβλέψεις, που είχε κάνει ο αείμνηστος αστρολόγος Χρήστος Παΐζης, αναρωτιόμασταν για τις εξελίξεις. Πράγματι, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τότε στην Πελοπόννησο ήταν ό,τι χειρότερο για τη χώρα. Ο Παΐζης είχε αναφέρει, όπως κι έγινε, ότι η χώρα θα τεθεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Όλα αυτά ενίσχυσαν την πίστη μου και απέρριψα το ενδεχόμενο όλα όσα συμβαίνουν να είναι απλές συμπτώσεις. Πρέπει να είσαι έτοιμος για να πιστέψεις, αυτό είδα.

Βαγγέλης Πετρίτσης | «Η αυτογνωσία είναι το κύριο όφελος που παρέχει η αστρολογία»

Οι άνθρωποι είναι πάντα διστακτικοί σε ό,τι δεν βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση. Έτσι δεν είναι;

Η αστρολογία δεν μπορεί εύκολα να μπει σε κουτάκια. Τον τελευταίο καιρό, προσπαθώ κι εγώ να διερευνήσω κάποια ζητήματα με πιο επιστημονικό τρόπο, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο. Το παραδέχομαι. Για μένα η ιδανική χρήση της αστρολογίας είναι η αυτογνωσία. Σ’ αυτό το κομμάτι με βοήθησε κι εμένα η αστρολογία. Ως ψυχολόγος, άλλωστε, προσπαθώ να ερευνήσω την προσωπικότητα του ατόμου και να το βοηθήσω να απαλλαγεί από κάποια αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς. Όλα αυτά αποτυπώνονται γλαφυρότατα στο ωροσκόπιο. Επειδή, όμως, η αστρολογία φέρει ένα στίγμα κάπως αρνητικό, πολλοί ψυχολόγοι δεν θα προστρέξουν στην αστρολογία. Έχοντας ως παρακαταθήκη τις σπουδές μου πρώτα στην ψυχολογία κι έπειτα στην αστρολογία (στη Σχολή των Αστρολογικών Σπουδών του Λονδίνου), βρίσκω ότι είναι ένα εξαιρετικό διαγνωστικό εργαλείο. Η αυτογνωσία είναι το κύριο όφελος που παρέχει η αστρολογία, λοιπόν. Βέβαια, σημαντικός πυλώνας της αστρολογίας είναι -πέρα από την αυτογνωσία- και η πρόβλεψη: βλέποντας κάποιες τάσεις για το μέλλον, μπορούμε καλύτερα να προετοιμαστούμε. Η αστρολογία είναι σε θέση να μας προειδοποιήσει για κάποια πράγματα που ενδέχεται να έρθουν.

Το μέλλον… με φοβίζει να το γνωρίζω.

Με αυτό που λέτε θυμήθηκα κάτι: Δέχτηκα, τις προάλλες, ένα τηλεφώνημα από μία γυναίκα, που ήθελε να κλείσει ένα ραντεβού μαζί μου και να μιλήσουμε για τον αστρολογικό της χάρτη. Η ίδια, όμως, τρομάζει πάρα πολύ με το μέλλον. Ξέρει κάποια πράγματα για την αστρολογία κι όσο μαθαίνει τόσο τρομάζει. Όμως, όταν ξέρουμε ότι κάποια πράγματα μπορεί να έρθουν, μπορούμε να περιμένουμε τον ερχομό τους, είτε με φόβο, είτε προετοιμασμένοι. Όσο κανείς προετοιμάζεται και για τα αρνητικά αλλά και για τα θετικά, τόσο πιο εύκολα τα αποδέχεται όλα αυτά.

Θα είναι μια πιο θετική χρονιά το 2017; Τι πιστεύετε;

Το 2016 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και φαινόταν και αστρολογικά αυτό. Υπήρχε πολλή ρευστότητα. Δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί μια ισορροπία. Φέτος, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, γιατί δεν έχουμε αυτή τη φοβερή μεταβλητότητα που είχαμε πέρσι. Η χρονιά έχει κάποιες προκλήσεις, αλλά τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει σε προσωπικό, κοινωνικό και πνευματικό επίπεδο θα έρθουν μέσα από την ανάγκη ν’ αλλάξουμε τη νοοτροπία μας. Κατά την άποψή μου, το 2017 φέρνει περισσότερες ευκαιρίες. Ευκαιρίες που μπορεί να έρθουν μέσα από συνεργασίες, ενδεχομένως. Δεν θα έρθουν μέσα από την εξατομικευμένη μας δράση. Χρειάζεται συνεργασία, αλλά και να το δούμε και διαφορετικά. Για κάποιους, θα είναι πιο εύκολο και για κάποιους πιο δύσκολο – εξαρτάται από το πόσο συνηθισμένος είναι κανείς να δρα συνεργατικά. Θα έλεγα, πάντως, ότι το πιο δύσκολο κομμάτι της χρονιάς είναι το πρώτο τετράμηνο. Ο Φλεβάρης του 2017 είναι και μήνας εκλείψεων. Πάντα οι εκλείψεις φέρνουν στην επιφάνεια κάποιο άγχος και την ανάγκη να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που απαιτούν την προσοχή μας. Επιπλέον, τον Μάρτη και τον Απρίλη επίκειται η αναδρομή της Αφροδίτης και στη συνέχεια του Ερμή. Επομένως, ζητήματα σχέσεων και συνεργασιών θα μας απασχολήσουν. Το τρίμηνο της άνοιξης θα είναι τρίμηνο προσαρμογής.

Βαγγέλης Πετρίτσης | «Η αυτογνωσία είναι το κύριο όφελος που παρέχει η αστρολογία»

Η φίλη μου η Ε. με ρωτάει πού μπορεί να σας βρει για μια ιδιωτική και λεπτομερή κουβέντα.

Το γραφείο μου βρίσκεται στα Άνω Πατήσια και οι υπηρεσίες που προσφέρω είναι ένας συνδυασμός ψυχολογίας, αστρολογίας και ανθοϊαμάτων. Μέχρι να ασχοληθώ με την ανθοθεραπεία δεν ήξερα ότι υπάρχει σαν κλάδος. Το 2013 μπήκαν στη ζωή μου τα ανθοϊάματα Μπαχ. Μου τα συνέστησαν, μπήκα στη διαδικασία να το ψάξω το θέμα κι έτσι γράφτηκα στο εργαστήρι εναλλακτικών σπουδών Natural Health Science, στο Παλαιό Φάληρο. Παρακολούθησα τα προβλεπόμενα μαθήματα και από το καλοκαίρι του 2013 παρέχω και αυτή την υπηρεσία στους ανθρώπους που με επισκέπτονται και που ενδιαφέρονται να απαλλαγούν από αρνητικά μοτίβα σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς όπως μπορεί να είναι το άγχος, η ανασφάλεια, η μελαγχολία, οι ενοχές και ο θυμός.

Ανθοϊάματα. Δεν έχω ακούσει ποτέ τη λέξη αυτή.

Δεν υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία ότι τα ανθοϊάματα λειτουργούν όπως άλλωστε δεν υπάρχουν ούτε για την αστρολογία. Και, ως έναν βαθμό, η αυθυποβολή μπορεί να βοηθήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη δράση των ανθοϊαμάτων. Για να καταλάβετε, δοκίμασα κάποια στιγμή να χορηγήσω στα φυτά μου, που είχαν αρχίσει να μαραίνονται, εκείνο το ανθοΐαμα που δίνουμε για την κατάθλιψη. Μέσα σε δέκα μόλις μέρες τα φυτά άρχισαν να ανταποκρίνονται! Αυτό δεν μπορεί να οφείλεται σε αυθυποβολή, γιατί το φυτό δεν γνωρίζει τι του δίνεις εκείνη την ώρα. Το ίδιο συμβαίνει και στα ζώα, αλλά και στα βρέφη και στα παιδιά σημειώνονται άμεσα αποτελέσματα. Οι ενήλικες και οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι, συχνά, υψώνουν περισσότερες αντιστάσεις και γι’ αυτό χρειάζεται να λάβουν τα ανθοϊάματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την εμπειρία μου, πάντως, οι περισσότεροι βλέπουν τη διαφορά πάνω στον μήνα.

Υπάρχουν, ας πούμε, ανθοϊάματα για τις ενοχές (με ενδιαφέρει);

Φυσικά. Το άνθος του πεύκου θεραπεύει τις ενοχές. Η διαδικασία παρασκευής τους είναι απλή: Βάζουμε τα άνθη σε ένα μπολ με νερό, το οποίο εκτίθεται στον ήλιο και στη συνέχεια παίρνουμε το νερό. Στην ουσία, δεν πρόκειται για απόσταξη. Την πεμπτουσία, με λίγα λόγια, χρησιμοποιούμε. Φτιάχνονται, κυρίως, στην Ουαλία και από κει τα εισάγω κι εγώ. Στην Ουαλία, άλλωστε, ανακαλύφθηκαν και χρωστάμε πάρα πολλά στον γιατρό και βακτηριολόγο,Έντουαρντ Μπαχ, τον άνθρωπο που τα ανακάλυψε. Ο Μπαχ, κάποια στιγμή της ζωής του, άρχισε να μελετά την ομοιοπαθητική και στη συνέχεια τα βότανα και τα φυτά. Καθαρά με τη διαίσθηση πήγαινε στη φύση και προσπαθούσε, κάθε φορά, να βρει ποιο ήταν το αντίδοτο στη δική του συναισθηματική κατάσταση. Μιλάμε για έναν εξαιρετικά διαισθητικό άνθρωπο. Ήταν Ζυγός με Αφροδίτη, Ερμή και Βόρειο Δεσμό Σελήνης στην Παρθένο, ένα ζώδιο που έχει να κάνει με τις θεραπείες και τα βότανα. Ανήκε μάλιστα και σε μία γενιά ανθρώπων όπου η διαισθητική επαφή με τη φύση αποτυπωνόταν στο ότι γεννήθηκαν με Ποσειδώνα στον Ταύρο, ο οποίος στην περίπτωση του Μπαχ ήταν σε τρίγωνο με τον Ερμή του. Δυστυχώς, έφυγε σχετικά νέος σε ηλικία 50 χρόνων το 1936.

Είστε ανεξάντλητη πηγή. Είστε και δάσκαλος;

Διδάσκω, ναι, αστρολογία, παραδίδοντας μαθήματα, που μπορούν να παρακολουθηθούν και δια ζώσης, αλλά και ηλεκτρονικά. Στέλνω, δηλαδή, ηλεκτρονικά την ύλη στον μαθητή και αυτός διαβάζει στον δικό του ρυθμό. Ο μαθητής κατακτά ένα υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας, μαθαίνοντας -αρχικά- το δικό του ωροσκόπιο. Τα μαθήματα, φυσικά, απευθύνονται και σε ανθρώπους που θέλουν ν’ ασχοληθούν επαγγελματικά με την αστρολογία.

Βαγγέλης Πετρίτσης | «Η αυτογνωσία είναι το κύριο όφελος που παρέχει η αστρολογία»

Θα μου πείτε 1-2 σχέδιά σας;

Ετοιμάζω κάποια Σαββατοκύριακα αστρολογίας, για τα οποία λεπτομέρειες θα ανακοινώσω σύντομα στο ιστολόγιό μου. Παράλληλα, αναζητώ εκδοτικό οίκο ν’ αναλάβει την έκδοση των βιβλίων που έχω γράψει μέχρι τώρα υπό τη μορφή μαθημάτων για εκμάθηση αστρολογίας – ενδεικτικά αναφέρω τους Πλανήτες, τα Ζώδια, τους Οίκους και τις Όψεις ως ξεχωριστά βιβλία/μαθήματα. Παρέλειψα, τέλος, να πω ότι κάνω και την ανθοϊαματική ανάλυση ενός ωροσκόπιου και ότι διοργανώνω ειδικά σεμινάρια γι’ αυτό. Είναι, λοιπόν, δυνατή η εφαρμογή της αστρολογίας ακόμη και στα ανθοϊάματα μέσω της αντιστοίχισης των ανθοϊαμάτων στα ζώδια. Κι όμως..

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κι εγώ.

Συνέντευξη του Βαγγέλη Πετρίτση
για την Όμορφη Ζωή

Συνέντευξη-επιμέλεια: Χρύσα Φωτοπούλου

Σχετικοί σύνδεσμοι
Ομιλία: Αστρολογία και Ανθοϊάματα
Site: Βαγγέλης Πετρίτσης PhD
Ιστολόγιο: Αστρο-Αναλύσεις
Facebook: Βαγγέλης Πετρίτσης, PhD
Email: [email protected]

 

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

23 Σχόλια

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας