Βασικές αρχές Φυσιογνωμικής Διάγνωσης

0
956

Η παραδοσιακή Ιατρική των λαών της Ανατολής είχε και εξακολουθεί να έχει έναν κατά βάση προληπτικό χαρακτήρα. Βασικός σκοπός της ήταν να διασαφηνίσει τη ρίζα των διαφορετικών παθογενειών, πριν αυτές αποκτήσουν ένα μόνιμο χαρακτήρα και εδραιωθούν επηρεάζοντας σε μόνιμη βάση, τον νου και το σώμα.

Τα εργαλεία αυτής της μεθόδου διάγνωσης γνωστή και ως Oriental Diagnosis, περιελάμβαναν τη παρατήρηση της φυσιογνωμίας του προσώπου, του καρδιακού παλμού, της υφής της γλώσσας, της μορφολογίας της παλάμης, τη μελέτη των βασικών μεσημβρινών και γενικότερα την σωματική στάση, έκφραση και συμπεριφορά του ίδιου του ατόμου.

Ειδικότερα σε σχέση με τη φυσιογνωμία του προσώπου, κάθε μέρος του συσχετίστηκε με συγκεκριμένα όργανα του σώματος, την κληρονομική λειτουργική τους δομή (constitution) αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκονται (condition) κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τους αρχέτυπους πόλους ενέργειας του Σύμπαντος γνωστούς ως Yin και Yang και εξειδικεύοντας περαιτέρω με  τη Θεωρία των Πέντε Στοιχείων ή Πέντε Μεταστοιχειώσεων της Ενέργειας, οι θεραπευτές της εποχής αξιοποιούσαν με ακρίβεια τα δεδομένα της εξωτερικής εικόνας του σώματος για να εξερευνήσουν τι συμβαίνει στην εσωτερική.

Το κλασσικό σύγγραμμα της εποχής «Εσωτερική Παθολογία του Κίτρινου Αυτοκράτορα” αντικατοπτρίζει πλήρως την εν λόγω διαγνωστική θεωρία που αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την τότε Ανατολή, αναθέτοντας πλήρως την ευθύνη της διατήρησης της υγείας στον ίδιο τον θεραπευμένο και την φυσική και ηθική ποιότητα του βίου του.

 

Τι είναι η Φυσιογνωμική Διάγνωση

Η θεωρία της Φυσιογνωμικής Διάγνωσης εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη κατά τον 13ο αιώνα, με γνωστούς επιστήμονες της εποχής όπως ο Michael Scott και ο Johann Lavater. Οι επιστήμονες αυτοί παραθέτουν τις απόψεις του επί του θέματος στα αντίστοιχα συγγράμματα De Hominis και Physiognomia Physiognomische Fragmente zur Beforderung. Στη σύγχρονη εποχή, ο μεγάλος θεωρητικός και ιδρυτής της Μακροβιοτικής George Oshawa, αξιοποίησε τα εργαλεία της Φυσιογνωμικής Διάγνωσης για να καθορίσει το είδος της διατροφής που συνιστούσε για κάθε θεραπευόμενο.

 

Σύνδεση φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών με τα εσωτερικά όργανα:

Συσχετίζοντας την παρατήρηση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του προσώπου μπορούμε να εξάγουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα τόσο για τη δομή, όσο και την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων του σώματος, καθώς και των ψυχολογικών τους χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα:

Τα μάγουλα συνδέονται με τους πνεύμονες, με την λειτουργία της μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα, τα όργανα και τους ιστούς και της αποβολής του διοξειδίου του άνθρακα. Πόσο το άτομο συσχετίζεται με το στοιχείο του Αέρα, λειτουργικά αλλά και ψυχολογικά πως αλληλεπιδρά με τους άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω του. Πόσο ανοιχτά εκφράζει τα συναισθήματα του.

Τα μάτια συνδέονται με το νευρικό σύστημα, ενώ το εσωτερικό λευκό τους τμήμα συσχετίζεται με το ήπαρ και την τρέχουσα κατάσταση του. Συνολικά η εικόνα των ματιών μας δίνει πληροφορίες για την εσωτερική φλόγα, την ένταση των συναισθημάτων του ατόμου, καθώς θεωρούνται το παράθυρο της Ψυχής. Παράγοντες όπως η διακύμανση της ταχύτητας κίνησης των βλεφάρων, η ταχύτητα ανταπόκρισης και ο χρωματισμός της ίριδας μας δίνουν ποιοτικές πληροφορίες για την ιδιοσυγκρασία και την ποιότητα του νευρικού μας συστήματος.

Η μύτη συσχετίζεται με την καρδιά, η άκρη της μύτης μας δίνει πληροφορίες για την  κυκλοφορία του αίματος και την Ενέργεια της Φωτιάς, ενώ η μεσαία βάση της μύτης σχετίζεται με την Ενέργεια του Μετάλλου και τους Πνεύμονες. Πως διαχειριζόμαστε και εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, σε τι βαθμό μπορούμε να μοιραστούμε εμπειρίες και να συνδεθούμε με τους άλλους.

Τα χείλη και το στόμα συσχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, με την Ενέργεια της Γης που κυβερνά τον στόμαχο, τον σπλήνα και το πάγκρεας. Η περιοχή του στόματος αποκαλύπτει ακόμα πληροφορίες για το στοιχείο του αισθησιασμού στο άτομο, πως εκφράζει την «πείνα» να γευτεί τη Ζωή και τις σχέσεις με τους άλλους, πως βιώνει και διαχειρίζεται τη χαρά και την επιθυμία.

Τα αυτιά συνδέονται με τους νεφρούς, την κύστη και τους ενδοκρινείς αδένες.  Επιπλέον με την Ενέργεια του Νερού που κυβερνά την αίσθηση της ζωτικότητας, του θάρρους για τη Ζωή, της ακατάβλητης εσωτερικής δύναμης, της σεξουαλικής ενέργειας και της σύλληψης οργανικά και συμβολικά. Σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς, τα μεγάλα και καλοσχηματισμένα αυτιά με καλοσχηματισμένους λοβούς, αποτελούν σύμβολο Σοφίας και μακροζωίας, δυνατής φυσικής και ψυχολογικής ιδιοσυγκρασίας.

Στα επόμενα άρθρα μας θα εστιάσουμε με λεπτομέρειες στη μελέτη των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών και των χρήσιμων πληροφοριών που αποκαλύπτουν για τη φυσική, νοητική και συναισθηματική μας υγεία. Θυμηθείτε ότι η Υγεία είναι μια δυναμική κατάσταση που μεταβάλλεται ανάλογα με τις καθημερινές μας εμπειρίες και προσλαμβάνουσες εντυπώσεις. Ένα ποιοτικά, ήρεμο, γαλήνιο, χαρούμενο περιβάλλον και μια υγιής θέληση για το βίωμα της ζωής  και τη γόνιμης, δημιουργικής ανταλλαγής με τους άλλους, αποτελεί μια ισχυρή βάση για την Υγεία μας στην ολοκληρωμένη και υπερβατική της διάσταση.

Newsletter εγγραφή

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας