Με τον Βασίλη Νυκτερή συναντηθήκαμε στην σχολή του στο Ελληνικό και όπως μου είπε, τόσο ο χώρος εκεί αλλά και η αισθητική του γενικότερα είναι πολύ κοντά στην αισθητική της ιαπωνικής κουλτούρας. Αγαπά ότι είναι λιτό και απλό και ο ίδιος μου έδωσε την εντύπωση ενός ανθρώπου που δεν θα ήθελε με τίποτα να τον πούμε ειδικό. Είναι το αντίθετο της αυθεντίας, δεν υποστηρίζει ότι τα ξέρει όλα, αλλά αμφισβητεί διαρκώς τον ίδιο του τον εαυτό. Γι’ αυτό και δεν ένιωθε άνετα στην ιδέα να κάνει μία συνέντευξη…

 

Βασίλη έχω την αίσθηση ότι ήσουν επιφυλακτικός στην ιδέα της συνέντευξης…

Ναι πράγματι, δυσκολεύομαι να μιλήσω γιατί αντιλαμβάνομαι ότι κάτι που τώρα είναι μια θεώρηση δική μου μπορεί αύριο να μην ισχύει. Θέλω να έχω την άνεση να με αμφισβητώ.

Εντάξει όμως μπορείς να μιλήσεις για την προσωπική σου αλήθεια…

Η αλήθεια δεν είναι προσωπική, η αλήθεια είναι μία και μοναδική.

Ξεκινάμε φιλοσοφικά και αντιλαμβάνομαι ότι αυτά που έχουμε να πούμε για το Aikido θα έχουν και μια τέτοια διάσταση.

Ναι, θα μπορούσε πράγματι, γιατί το Aikido δεν είναι απλώς μια πολεμική τέχνη, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια κατηγορία από μόνο του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκίνησες στα 25. Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε και σε ενέπνευσε τόσο ώστε να αφιερώσεις ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου;

Δεν έχω καθαρή απάντηση, ήταν κάτι που συνέβη εσωτερικά. Νομίζω πως ήταν ένα κάλεσμα, όπως είναι όλα τα πράγματα. Ξεκίνησα τα πρώτα μου μαθήματα, έχοντας κάνει βέβαια αθλητισμό για πολλά χρόνια. Το Aikido μίλησε μέσα μου, ένιωσα πως αυτό είναι για μένα. Πάντα μου άρεσαν οι πολεμικές τέχνες όμως δεν με ενδιέφερε κάτι που είχε φωνές ή βία. Το Aikido ταίριαξε με το δικό μου σύστημα.

Διαβάζω ένα πολύ εντυπωσιακό βιογραφικό που καταγράφει την μαθητεία σου δίπλα σε μεγάλους δασκάλους με εξέχουσα μορφή τον Christian Tisser. Έζησες τρία χρόνια στο Παρίσι δουλεύοντας δίπλα του και θέλω να σε ρωτήσω πόσο σημαντική είναι η μορφή του δασκάλου συνολικά;

Ο δάσκαλος είναι πολύ σημαντικός και σε μικρή ηλικία τον ρόλο αυτό τον έχει ο πατέρας ή η μητέρα μας. Στη ζωή έχουμε την ανάγκη να μας συνοδεύει κάποιος που έχει γνώση και εμπειρία, που είναι πιο μπροστά από εμάς και μας δίνει τα φώτα του. Μέχρι την στιγμή που ο καθένας από μας γίνει δάσκαλος του εαυτού του. Νομίζω όμως ότι η έννοια του δασκάλου είναι πιο ανοιχτή, όλα μπορεί να λειτουργήσουν ως δάσκαλος.

Nα το κάνουμε πιο συγκεκριμένο;

Όλη μας η ζωή. Εξαρτάται από το πόσο ανοιχτός είναι κάποιος να λάβει. Το παραμικρό, οι άνθρωποι, η φύση, οι εμπειρίες, η αποτυχία, τα παιδιά μας. Όλα όσα αλληλεπιδρούν μαζί μας μπορεί να είναι ένα μάθημα.

Οι δυσκολίες μπορούν να λειτουργήσουν με αυτή τη λογική ωφέλιμα;

Εννοείται, γιατί μέσα από τις δυσκολίες εξελισσόμαστε. Όλα είναι πολύ σχετικά και έχουν να κάνουν με το πώς τα βλέπουμε, την οπτική μας.

 

Γιατί μια πολεμική τέχνη που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα πάνω στα χνάρια άλλων αρχαιότερων πολεμικών τεχνών, έχει να μας πει κάτι σήμερα;

Έχει να κάνει με την ποιότητα, δηλαδή την ενέργεια, την συχνότητα στην οποία κραδαίνει ένα πράγμα. Επομένως άνθρωποι που εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος το βρίσκουν πολύ γοητευτικό. Αντίστοιχα κάποιοι στην Ιαπωνία που μπορεί να συντονίζονται καλά με την δική μας φιλοσοφική παράδοση μπορεί να βρίσκουν ενδιαφέρον σ’ αυτή. Δεν υπάρχουν σύνορα, άλλωστε όλοι έχουμε τον ίδιο πυρήνα, αλλάζει ο προσωπικός προγραμματισμός. Όσο για την χρονική απόσταση, τα πράγματα στην ζωή είναι έτσι… Όλα από κάπου ξεκινούν, εξελίσσονται, υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος, κάποιοι προσθέτουν καινούρια πράγματα, δημιουργείται ένα καινούριο σύστημα. Αν αυτό μιλάει στην νέα εποχή, στην καινούρια συνειδητότητα, προφανώς γοητεύει κάποιους.

Το Aikido μπορεί να προσθέσει στην ζωή μας ένα κομμάτι πνευματικότητας που ενδεχομένως να λείπει; Μπορεί προσφέρει μια άλλη πρόταση ζωής;

Ναι, θα ήταν όμορφο αν συνέβαινε. Οι αρχές του Aikido δίνουν μία άλλη οπτική στο πως βλέπουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Είμαστε σε μια ιδιαίτερη εποχή και το έχουμε ανάγκη…

Από ποια άποψη;

Βιώνουμε πολύ έντονο φόβο και είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι αυτό δημιουργεί άγχος και μας εμποδίζει από το ζήσουμε χαλαρά και άνετα. Το Aikido, όπως και άλλοι δρόμοι, έχει στόχο να σε φέρει σε μία εσωτερική κατάσταση γαλήνης. Από εκεί και πέρα μπορείς να τακτοποιήσεις τα πράγματα από μέσα προς τα έξω. Μπορείς να πάψεις να βιώνεις φόβο και να αποκτήσεις την βαθιά επίγνωση ότι είσαι μέρος ενός συνόλου. Το Aikido προτείνει κάτι διαφορετικό, προτείνει μια συνεργασία των πλασμάτων.

Είναι πολεμική τέχνη όμως!

Εγώ δεν έχω κατασταλάξει ακόμη πως θα έπρεπε να ονομάζεται… Νομίζω ότι είναι λίγο παρεξηγημένο γιατί είναι μια πολύ ιδιαίτερη μορφή πολεμικής τέχνης. Δεν ξέρω καν αν θα έπρεπε να το λέμε πολεμική τέχνη γιατί μιλάει για αγάπη, για ειρήνη, για συμπόνια, για συνεργασία.

Έχει κάτι παράδοξο δηλαδή; 

Ναι, έχει μια αντίφαση και πιστεύω ότι είναι μια κατηγορία από μόνο του: Aikido. Είναι κάτι καθαρά βιωματικό και πιστεύω ότι μόνο μέσα από την πρακτική μπορεί κάποιος να το πλησιάσει.

Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι το πνευματικό κομμάτι που είναι και το πιο σημαντικό, αλλά σίγουρα υπάρχει και το σωματικό. Τι οφέλη έχει κάποιος σε σωματικό επίπεδο;

Θεωρώ ότι το σωματικό με το πνευματικό ή το ψυχικό είναι συνδεδεμένα. Το ένα αλληλεπιδρά με το άλλο, ίσως να μην είναι καν διαφορετικά συστήματα, να είναι απλώς ένα. Καλώς ή κακώς έχουμε ένα σώμα το οποίο έχει κάποιες ανάγκες. Έχοντας κανείς επαφή με ένα είδος άσκησης όπως το Aikido, έχει να αποκομίσει πολλά οφέλη.

  • Μαθαίνει να κινείται με έναν πολύ όμορφο εκλεπτυσμένο τρόπο.
  • Δυναμώνει το σώμα του χωρίς να το καταπονεί.
  • Βρίσκει την λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην δύναμη και την ελαστικότητα.

Για να ασχοληθεί κάποιος με την τέχνη αυτή, θα πρέπει να έχει καλή φυσική κατάσταση και κάποια συγκεκριμένα φυσικά γνωρίσματα;

Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. Έχω δει ανθρώπους υπέρβαρους να έχουν αντίληψη κίνησης και πλαστικότητα και αθλητικούς ανθρώπους που δεν έχουν κανένα συντονισμό. Όπως και να έχει, κάνουμε κάτι που είναι εύκολο και προσιτό σε όλους. Δεν απαιτεί ιδιαίτερα ανοίγματα που καταπονούν το σώμα και όλα γίνονται με σεβασμό στα προσωπικά όρια του καθενός. Με το Aikido μπορούν να ασχοληθούν παιδιά από την ηλικία των 5 ετών περίπου έως και μεγάλους ανθρώπους.

Τι είναι αυτό που ενθουσιάζει τα μικρά παιδιά στο Aikido;

Τρελαίνονται για τις πτώσεις, τις κυλίσεις, τα συνεργατικά παιχνίδια που κάνουμε. Επίσης χαίρονται γιατί είναι σε ένα περιβάλλον μη- ανταγωνιστικό, όπου δεν υπάρχει σκόρερ ή μετάλλιο. Είναι για όλους.

Οι γυναίκες χωράνε στο Aikido;

Στην τέχνη μας δεν χρησιμοποιούμε μυϊκή δύναμη. Όλα έχουν σχέση με την τοποθέτηση, δηλαδή την τεχνική. Μπορεί κάποιος να είναι πενήντα κιλά και να είναι ζευγάρι με κάποιον που είναι εκατό. Είναι ιδανικό λοιπόν για γυναίκες, οι οποίες συμπληρώνουν πολύ ωραία και την ενέργεια στον χώρο. Ο χώρος των πολεμικών τεχνών είναι ανδροκρατούμενος, αλλά είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε και την θηλυκή ενέργεια να μπαίνει σε αυτόν. Οι γυναίκες φέρνουν άλλες ποιότητες που είναι απαραίτητες και μας εξισορροπούν.

Μπορεί να λειτουργήσει και σαν αυτοάμυνα για γυναίκες και παιδιά;

Ναι σαφώς, γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γεγονός ότι είναι πολεμική τέχνη. Έρχεται δηλαδή από τα πεδία των μαχών και είναι κάτι εφαρμόσιμο. Οπωσδήποτε όμως χρειάζεται χρόνο προκειμένου να εμβαθύνει κανείς. Δεν μπορεί να το κατακτήσει μέσα από ταχύρυθμα σεμινάρια.

Πάντως εγώ αν έκανα Aikido, ένας λόγος θα ήταν αυτή η καταπληκτική στολή που φοράτε!

Θα ήταν ένα κίνητρο γιατί πράγματι η στολή εντυπωσιάζει αλλά δεν θα ήταν ο σωστός λόγος! Η αλήθεια είναι ότι αυτή η στολή μαγεύει…

Αυτή τη στολή φοράτε και στην προπόνηση;

Ναι! Η αλήθεια είναι ότι αυτό το μαύρο παντελόνι που δίνει την ομορφιά και την χάρη στην κίνηση δεν το φοράει κάποιος όταν ξεκινάει. Υπάρχει κάποιο επίπεδο που πρέπει να φτάσει κάποιος για να το πάρει τιμητικά. Ουσιαστικά ένα από τα οφέλη που προσφέρει αυτό το παντελόνι είναι να κρύβει τα βήματα μας, λειτουργεί σαν καμουφλάζ.

Βασίλη ποια νομίζεις ότι είναι η σημαντικότερη αρετή που πρέπει να καλλιεργήσει ένας άνθρωπος στην ζωή του;

To γνώθι σαυτόν. Το να γνωρίσει κάποιος την αλήθεια, το ποιος είναι στην πραγματικότητα. Νομίζω πως αυτό είναι το κλειδί, αν κατακτήσεις αυτό, όλα τα άλλα προκύπτουν.

Βασίλη σε ευχαριστώ και ελπίζω να ανατρέψαμε την αντιπάθειά σου στις συνεντεύξεις…

Ναι ευτυχώς, μια χαρά!

 

Συνέντευξη της Λίλιαν Μετάξη
για την Όμορφη Ζωή

Aikido Academy – Θράκης 30, Ελληνικό 16777

Η Ακαδημία Πολεμικών Τεχνών Αθηνών μια από τις μεγαλύτερες σχολές αυτή την στιγμή σε Ελλάδα και Ευρώπη, λειτουργεί σε μια έκταση 600τμ, με 2 σάλες εκγύμνασης 180τμ και 160τμ αντίστοιχα καλυμμένες με στρώματα (τατάμι). Μια μικρότερη αίθουσα με ξύλινο πάτωμα για οποιοδήποτε σεμινάριο, θεωρητικό ή πρακτικό. Αποδυτήρια Ανδρών- Γυναικών, χώρους γραμματείας, επισκεπτών, τουαλέτες, ακάλυπτο χώρο (αυλή) .

Πληροφορίες

Οι εγγραφές των καινούργιων μαθητών γίνονται καθημερινά από τις 17:30 – 21:00.

Πληροφορίες  210 9732896 ή στο 6977 281336.

Επινοικίαση χώρου

Η σχολή ολόκληρη ή τμηματικά διατίθεται για σεμινάρια, φεστιβάλ, εκδηλώσεις. Η Ακαδημία έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς πολλές εκδηλώσεις καθώς και σεμινάρια πολεμικών τεχνών.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Αναλυτικά στοιχεία: Aikido Academy Βασίλης Νυκτερής
E-mail:  info@aikidoacademy.gr
Facebook: http://www.facebook.com/aikidoacademy.gr/

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.