Της Ελένης Κάραμποττ

Ισότητα των φύλων σημαίνει και καταπολέμηση της βίας

Βία αποτελεί κάθε συμπεριφορά επιβολής εξουσίας,που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει ένα άτομο καθιστώντας το αυτομάτως θύμα. Είναι κάθε σωματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση ανθρώπου, ο έλεγχος, η κοινωνική απομόνωση και η οικονομική του εκμετάλλευση, που δημιουργεί σωματικό ή ψυχικό πόνο, τραυματισμό, ακόμη και θάνατο ή οικονομική καταστροφή!

Ο ορισμός της υιοθετήθηκε το 1995 κατά την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου: «Κάθε πράξη βίας η οποία στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή αντίστοιχο πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή» (παρ.113) και

«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118).

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τη βία κατά του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού είναι συνταρακτικά:

-Το 35% των γυναικών παγκοσμίως έχει βιώσει σωματική ή και σεξουαλική βία από το σύντροφο ή κάποιον άγνωστο, κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ μερικές εθνικές μελέτες δείχνουν ότι το ποσοστό διπλασιάζεται (70%).

-Περισσότερες από 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύτηκαν όταν ήταν παιδιά (κάτω των 18 ετών) και από αυτές τα 250 εκατομμύρια (1 στις 3) πριν τα 15 τους χρόνια.

-Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια (1 στα 10) έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία, με πιο κοινούς δράστες τους νυν ή τους τέως συζύγους ή συντρόφους.

 -500.000 – 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και κορίτσια, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

133 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων σε 29 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

-Ενήλικες γυναίκες και ανήλικα κορίτσια (2 στα 3 θύματα εμπορίας παιδιών) αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% του συνόλου των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βία κατά των γυναικών | Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις - της Ελένης Κάραμποττ
Photo: Eric Ward @Unsplash

246 εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια βιώνουν σχολική βία κάθε χρόνο, με τα πρώτα να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής βίας, παρενόχλησης και εκμετάλλευσης, από ότι τα δεύτερα.

-Το 88 % των γυναικών έχουν καταγγείλει ότι έχουν υποστεί κάποια μορφή λεκτικής παρενόχλησης (συμπεριλαμβανομένων και των μη αποδεκτών σχολίων σεξουαλικής φύσης, σφυριγμάτων, πονηρών βλεμμάτων ή αισχρών χειρονομιών) στη ζωή τους.

-Στην Ευρώπη ο αριθμός των θυμάτων κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών ξεπερνά τα 62 εκατομμύρια, που πολλαπλασιάζεται με τις ανθρωποκτονίες, αλλά και τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής», ενώ οι ακραίες πρακτικές του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων έχουν εφαρμοστεί σε τουλάχιστον 500.000 κορίτσια!

1 στις 3 γυναίκες στη Γηραιά Ήπειρο θα υποστεί σωματική, ψυχολογικήή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της.

 -1 στις 5 θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

-Το 43% των γυναικών της Ε.Ε. έχουν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

-Το 40%-50% των γυναικών έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

1 στις 10 γυναίκες έχει αναφέρει ότι έχει υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση από την ηλικία των 15 ετών (συμπεριλαμβανομένων και της λήψης ανεπιθύμητων, προσβλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή sms, ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τις γυναίκες μεταξύ 18 και 29 χρόνων.

Βία κατά των γυναικών | Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις - της Ελένης Κάραμποττ
Photo:
Larm Rmah @Unslpash

Μορφές και συνέπειες της βίας

Πολλές οι μορφές της βίας σε κάθε χώρο (ενδοσχολική, ενδοοικογενειακή, κοινωνική-πολιτική, εργασιακή, σωματεμπορία/trafficking, διαδικτυακή παρενόχληση) και οι συνέπειες μεγάλες και ανυπολόγιστες σε κάθε επίπεδο.

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της ασφάλειας τους. Θίγει την αξιοπρέπεια και την αυτονομία τους. Μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη σωματική, συναισθηματική ή και ψυχική βλάβη σε όσες γυναίκες την υφίστανται. Ακόμη και να καταλήξει σε θάνατο ή να καταστρέψει οικονομικά το θύμα. Δημιουργεί τεράστια τραύματα στον άμεσο και έμμεσο περίγυρο και δυστυχώς και στα παιδιά που συχνά γίνονται αυτόπτες μάρτυρες. Διαιωνίζει την ανισότητα των φύλων, καθώς η βία κατά των γυναικών επηρεάζει συνολικά τη θέση τους στην κοινωνία.

-Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ετήσιο κόστος της βίας κατά των γυναικών, λόγω φύλου, εκτιμάται σε περισσότερα από 228 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 45 δις δαπανώνται ετησίως σε δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες και τα 24 διςαφορούν σε απολεσθείσα οικονομική παραγωγή.

-Οι γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί σωματικά ή σεξουαλικά από τους συντρόφους τους έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να αποβάλουν σε περίπτωση εγκυμοσύνης, σχεδόν τις διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη και 1,5 φορά πιθανότερα να κολλήσουν μολυσματικές ασθένειες (HIV), σε σύγκριση με όσες δεν έχουν βιώσει βία.

-Τα παιδιά-νύφες, τα οποία δεν έχουν συχνά τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με επιτυχία την ασφαλή επαφή είναι ευάλωτα σε εγκυμοσύνες και σε μεταδιδόμενα νοσήματα.

-Η πρακτική της κακοποίησης με τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων ενέχει το υψηλό ρίσκο παρατεταμένης αιμορραγίας, μολύνσεων (συμπεριλαμβανομένου και του HIV), επιπλοκών κατά την διάρκεια του τοκετού, στειρότητας, ακόμη και θανάτου.

-Εκτός από τις αρνητικές συνέπειες της ψυχολογικής, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, η σχολική βία με βάση το φύλο είναι ένα σημαντικότατο εμπόδιο για την καθολική εκπαίδευση και το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα κορίτσια.

-Μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που έχουν διαπιστωθεί από την αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Κάθε μέρα έρχονται στο προσκήνιο νέες περιπτώσεις διακρίσεων και ψηφιακήςέμφυλης βίας, όπως και περιστατικά προσέγγισης ανηλίκων -κυρίως εφήβων- με βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Η πεποίθηση ότι ο γυναικείος πληθυσμός θεωρείται …κατώτερος αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον τερματισμό της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων

Σε όλο τον κόσμο, τα κορίτσια μεγαλώνουν με τη βαθιά ριζωμένη προκατάληψη ότι είναι αδύναμα και ευάλωτα, ενώ τα αγόρια ότι είναι δυνατά και ανεξάρτητα, σύμφωναμε έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Υγείας και το Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, μετά από εκτενείς συνεντεύξεις σε αγόρια, κορίτσια και τους γονείς τους, σε πολλές χώρες.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν το πόσο εδραιωμένες είναι αυτές οι διακρίσεις σχετικά με το φύλο, οι οποίες ξεκινούν από το σπίτι, όπου οι προσδοκίες για τη συμπεριφορά των κοριτσιών ενισχύονται από τους γονείς, τους αδελφούς και τον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο.

«Το κλειδί της ισότητας είναι να αντικρούσουμε την ευρεία αντίληψη ότι τα κορίτσια αξίζουν λιγότερο από τα αγόρια», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, ενώ σχεδιάζεται και μια δεύτερη φάση της έρευνας, που θα εστιάζεται στην εύρεση τρόπου, ώστε να απομακρυνθούν αυτές οι πεποιθήσεις από τις κοινωνίες παγκοσμίως.

Βία κατά των γυναικών | Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις - της Ελένης Κάραμποττ
Photo:
Olayinka Babalola @Unsplash

ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η εταιρεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης US News πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την επιλογή χώρας κατοικίας από 9000 γυναίκες!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του γκάλοπ, ανάμεσα στις δέκα πρώτες χώρες προτίμησης βρίσκονται και οι τέσσερις της σκανδιναβικής χερσονήσου, ενώ όλες ξεχώρισαν για τα εξής χαρακτηριστικά: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ποιότητα ζωής, την ισότητα των δυο φύλων, την ασφάλεια και την πρόοδο.

Πρώτη αναδείχθηκε η Σουηδία, όπου η ισότητα των φύλων αποτελεί έναν από τους «ακρογωνιαίους λίθους» της κοινωνίας της. Σχεδόν τα δύο τρίτα των πανεπιστημιακών πτυχίων χορηγούνται σε γυναίκες, ενώ οι νέες μητέρες λαμβάνουν περίπου τρεις μήνες άδεια από την εργασία τους.

H Δανία βρέθηκε στη δεύτερη θέση, χάρη στην ευέλικτη πολιτική της απέναντι στις γονικές άδειες, αλλά και τις αποδοχές που προσφέρει στις νέες μητέρες.

Τρίτη είναι η Νορβηγία, η χώρα που πρωταγωνιστεί στην ισότητα των δυο φύλων. Οι νέες μητέρες μπορούν να λάβουν 35 εβδομάδες άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές, ή 45 εβδομάδες και το 80% των αμοιβών τους.

Η Ολλανδία, τέταρτη στην κατάταξη, προσφέρει σημαντικά οφέλη στις νέες μητέρες, μεταξύ των οποίων και η παροχή βοήθειας μέσω βρεφοκόμου, με το κόστος (ή μέρος αυτού) να καλύπτεται από το κράτος.

Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών πρωταγωνιστεί στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Καναδά, κατατάσοντάς τη χώρα πέμπτη στις προτιμήσειςτων ερωτηθέντων.

Η Φινλανδία, ήταν από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου, αλλά και η πρώτη που νομιμοποίησε την καθολική ψηφοφορία. Στο γκάλοπ πήρε την έκτη θέση.

Η Ελβετία που αναδείχθηκε έβδομη, υπερηφανεύεται για την ποικιλομορφία της, ενώ σε κάθε ευκαιρία έχει αποδείξει τη στήριξη στα δικαιώματα των γυναικών.

Στην όγδοη θέση βρέθηκε η Αυστραλία, χώρα με μεγάλη συμμετοχή και των δύο φύλωνστον αθλητισμό, η οποία έχει υψηλό προσδόκιμο ζωής και για τις γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες.

Πλούσια σε πολιτισμό, η Αυστρία, είναι η ένατη καλύτερη χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες.

Τέλος, την δέκατη θέση κατέκτησε η Νέα Ζηλανδία, πρωτοπόρα στη διατήρηση της ειρήνης και της ισότητας των δυο φύλων.

ΟΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Κατάλογο με τις ασφαλέστερες, αλλά και τις πιο επικίνδυνες πόλεις του πλανήτη για τις γυναίκες,  έδωσε στη δημοσιότητα,το περασμένο καλοκαίρι, η Φιλανθρωπική Οργάνωση Thomson Reuters Foundation, βασιζόμενη σε σχετικές δημοσκοπήσεις μεβασικό κριτήριο αξιολόγησης το επίπεδο σεξουαλικής βίας, την πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες, τις οικονομικές δυνατότητες, καθώςκαι τις δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση, ενώ ελήφθησαν υπ΄ όψιν και συγκεκριμένες πολιτιστικές παραδόσεις, όπως η κλειτοριδεκτομή και οι εξαναγκαστικοί γάμοι παρά τη θέληση των ανήλικων κοριτσιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα,το Λονδίνο και το Παρίσι κατέλαβαν την πρώτη και την δεύτερη θέση, αντίστοιχα, των πιο ασφαλών μεγαλουπόλεων, ενώ ακολουθεί η Μόσχα και το Τόκιο.

Στον αντίποδα, στην πρώτη πεντάδα των πιο επικίνδυνων πρωτευουσών συγκαταλέγονται το Κάιρο (με βάση τους βιασμούς, τη σεξουαλική παρενόχληση και τους εξαναγκαστικούς γάμους), το Καράτσι (Πακιστάν), η Κινσάσα (Κονγκό), το Νέο Δελχί (Ινδία) και η Λίμα (Περού).

 

Από το υπό έκδοση περιοδικό Κάριτας
Τεύχος 123 Ιανουάριος- Απρίλιος 2018
caritasathens.gr

γυναίκες, κορίτσια, βία, νύφες, δικαίωματα

Κάριτας Αθήνας

Caritas στα λατινικά σημαίνει Αγάπη και η ετυμολογική της προέλευση ανάγεται στην αρχαία ελληνική λέξη κάρα=κεφαλή, που αποτελούσε προσφιλή προσφώνηση των αρχαίων Ελλήνων εκφράζοντας αγάπη, τρυφερότητα, θαυμασμό, ή και τιμή προς ένα άτομο.

Η Κάριτας Αθήνας, μέλος της εθνικής Κάριτας Ελλάς, αποτελεί την Φιλανθρωπική Οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας που ιδρύθηκε το 1978, ως σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, με σκοπό να αγκαλιάσει και να στηρίξει ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων στην περιοχή τηςΑττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Κάριτας Αθήνας
Κάριτας Αθήνας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας