Συνέντευξη της Coach του Ινστιτούτου HeartMath, Βίκυ Τσώκου
για την Όμορφη Ζωή

Η Βίκυ Τσώκου μας μιλάει για τη νοημοσύνη και τη σοφία της Καρδιάς και για το Ινστιτούτο HeartMath, το οποίο συνδέει την καρδιά και την επιστήμη και βοηθά τους ανθρώπους να φέρουν σε ισορροπία το σώμα, το πνεύμα και τα συναισθήματά τους με την διαισθητική καθοδήγηση της καρδιάς τους. 

Βίκυ, πριν σου κάνουμε περισσότερες ερωτήσεις για τη νοημοσύνη της Καρδιάς, πες μας σε παρακαλώ τι ακριβώς είναι το HeartMath:

Το Ινστιτούτο HeartMath ιδρύθηκε από τον DocChildre το 1991, με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους τόσο σε προσωπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, να ενσωματώσουν τη νοημοσύνη της καρδιάς στην καθημερινότητά τους. Αυτό το επιτυγχάνει συνδέοντας την καρδιά και την επιστήμη, δηλαδή από τη μια μεριά υπάρχουν οι τεχνικές που καθοδηγούν τους ανθρώπους να ρυθμίζονται συναισθηματικά (το εκπαιδευτικό κομμάτι) και από την άλλη υπάρχουν συσκευές μέτρησης (το επιστημονικό κομμάτι) που εντοπίζουν με ακρίβεια τους καρδιακούς παλμούς σε πραγματικό χρόνο καθώς και τη ροή του καρδιακού ρυθμού, δείχνοντας πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό και την ισορροπία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Οπότε εδώ δε μιλάμε απλά για μια θεωρία αλλά μια επιστήμη που ασχολείται με τη νοημοσύνη της καρδιάς. Σωστά κατάλαβα;

Σωστά κατάλαβες. Όλη η φιλοσοφία του HeartMath βασίζεται σε 26 χρόνια επιστημονικής έρευνας για την ψυχοφυσιολογία του άγχους, των συναισθημάτων και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Όσοι ανήκουμε στην οικογένεια του HeartMath πιστεύουμε ότι η καρδιά όλων μας διαθέτει σοφία και νοημοσύνη, η οποία μας βοηθά να προχωρήσουμε μέσα από τις αντιξοότητες. Ανακαλύπτοντας τη νοημοσύνη της καρδιάς μας, ανακαλύπτουμε τρόπους να εξισορροπήσουμε αυτές τις προκλήσεις.

Με λίγα λόγια: Η ζωή όλων μας έχει προκλήσεις. Η καρδιά όλων μας έχεις τις λύσεις. 

Μας ανακοίνωσες ότι με την ιδιότητά σου τόσο ως Life Coach αλλά και ως Coach του HeartMath, έχεις δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται ‘Συναισθηματική Αναγέννηση’. Θέλεις να μας πεις περισσότερα για αυτό;

Παρατηρείται μια συνεχόμενη αύξηση του στρες και του χάους στον πλανήτη μας. Ο κόσμος χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τρόπους ώστε να αυτό-ρυθμίζεται πιο αποτελεσματικά και θετικά και να διατηρεί την ψυχραιμία και την συναισθηματική του ισορροπία καθώς έχει να αντιμετωπίσει τις καθημερινές προκλήσεις στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

Το πρόγραμμα μου εκτός από το ότι περιέχει πολλές τεχνικές και γνώσεις που ανοίγουν νέους δρόμους προς την ολοκλήρωση, δίνει έμφαση σε κάτι μοναδικό που υπάρχει στην τεχνική του HeartMath: ένα σύστημα επιστημονικών δεξιοτήτων για τη δημιουργία ‘καρδιακής συνοχής’ που έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να φέρουν σε ισορροπία το σώμα, το πνεύμα και τα συναισθήματά τους με την διαισθητική καθοδήγηση της καρδιάς τους. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την αυτογνωσία, ενώ αναπτύσσει και διατηρεί την Ανθεκτικότητα ενισχύοντας την ικανότητα των ανθρώπων να ρυθμίζουν πιο έξυπνα μόνοι τους την ενέργειά τους, η οποία επηρεάζει άμεσα την απόδοση και την προσωπική τους ολοκλήρωση.

Επίσης με όλες εκείνες τις τεχνικές διαχείρισης ενέργειας θα ενισχύσουν την επικοινωνία καρδιά-νου καθότι θα δουν και πρακτικά μέσα από τις ‘συσκευές μέτρησης καρδιακού ρυθμού’ που θα παρουσιάζω στο πρόγραμμά μου, ότι η καρδιά στέλνει στην πραγματικότητα περισσότερα σήματα στον εγκέφαλο από ό, τι ο εγκέφαλος στέλνει στην καρδιά.

Αυτά τα σήματα έχουν σημαντική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία επηρεάζοντας τόσο τη συναισθηματική επεξεργασία όσο και την εύρεση λύσεων σε δύσκολα προβλήματα αλλά και σε απλά καθημερινά προβλήματα.

Με άλλα λόγια, όχι μόνο η καρδιά μιλάει στον εγκέφαλο, αλλά ο εγκέφαλος απαντά συνεχώς στην καρδιά και αυτήν την επικοινωνία θα την ενισχύσουμε με τέτοιον τρόπο που πλέον θα επηρεάζει θετικά, αποτελεσματικά  και επίσης βαθιά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και εκτελούμε

Από ότι μπορώ να καταλάβω Βίκυ, εδώ μιλάς για έναν μοναδικό, επιστημονικό  και πρωτότυπο τρόπο όχι μόνο μεταμόρφωσης αλλά και πραγματοποίησης αποτελεσματικών και θεμελιωδών αλλαγών.

Για αυτό το σύστημα του HeartMath είναι τόσο δυνατό και αποτελεσματικό. Δεν είναι άλλωστε περίεργο που χρησιμοποιείται από την ιατρική κοινότητα, έχει εφαρμοστεί σε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, σε μέλη στρατού, αστυνομίας, βετεράνους κτλ.

Περιλαμβάνει ένα σύνολο νοητικών και συναισθηματικών τεχνικών αυτορρύθμισης καθώς και διαδικασιών και διαχείρισης ενέργειας που οδηγούν στην αναδιάρθρωση των νευρικών κυκλωμάτων. Δημιουργούν ευθυγράμμιση ανάμεσα στο σώμα, την ψυχή και τα συναισθήματα και μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε πρόσβαση στη διαισθητική νοημοσύνη μας.

Όλες οι τεχνικές επηρεάζουν τα εγκεφαλικά μας κέντρα, όπως την αμυγδαλή, τον ιππόκαμπο, τον προμετωπιαίο φλοιό και βελτιώνουν τον συγχρονισμό καρδιάς και εγκεφάλου, την ορμονική ισορροπία, το αυτόνομο νευρικό σύστημα και τις πνευμονογαστρικές οδούς.

Αυτό συνεπάγεται την επέκταση της επίγνωσης. Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να αποκτούν διαφορετικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια εφαρμογής των τεχνικών θα είναι σε θέση να τις ενσωματώσουν αποτελεσματικότερα σε περισσότερες πτυχές της ζωή τους και έτσι να επηρεάζουν θετικά την φυσιολογία τους, τις σχέσεις τους και την απόδοσή τους και να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Νωρίτερα χρησιμοποίησες τον όρο Ανθεκτικότητα. Ποιος είναι ο ορισμός της Ανθεκτικότητας για το HeartMath;

Είναι η ικανότητα να προετοιμαζόμαστε, να ανακάμπτουμε και να προσαρμοζόμαστε σε καταστάσεις άγχους, δυσκολιών ή αντιξοοτήτωνενισχύοντας ταυτόχρονα την συναισθηματική και ψυχική μας ευεξία.

Οπότε οι τεχνικές του HeartMath έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν όλους μας να έχουμε πρόσβαση στη νοημοσύνη της καρδιάς μας και να βρούμε συνειδητά τις δικές μας λύσεις στις προκλήσεις της ζωής χωρίς να περιμένουμε κάποια εξωτερική πηγή να έρθει να κάνει το θαύμα της.

Σωστά. Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι δε γίνονται θαύματα. Τα θαύματα τα κάνουμε εμείς.

Και επειδή στο HeartMath μιλούν οι αριθμοί έχουν καταγραφεί τα εξής αποτελέσματα:

Μόλις 6 έως 9 εβδομάδες ήταν αρκετές για φανούν οι σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχική και συναισθηματική ευεξία σε περισσότερους από 5.500 ανθρώπους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την εκπαίδευση και την τεχνολογία HeartMath. Στο παραπάνω χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε:

– 50% πτώση στην κόπωση

– 46% μείωση άγχους

– 60% μείωση της κατάθλιψης

Βελτιώσεις παρατηρήθηκαν επίσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στο φυσικό άγχος στον ίδιο αριθμό ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα:

– 44% βελτίωση στους πόνους του σώματος (πόνος στις αρθρώσεις, πόνοι στην πλάτη κ.λπ.)

– 43% βελτίωση στη δυσπεψία και στις στομαχικές διαταραχές

– 63% βελτίωση στις ταχυπαλμίες

– 44% βελτίωση στην ένταση των μυών

– 44% βελτίωση στους πονοκεφάλους

– 30% βελτίωση στον ύπνο.

Τέλος, σημαντικές βελτιώσεις διαπιστώθηκαν σε 1.400 υπαλλήλους σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες μετά από 6-12 μήνες εκπαίδευσης HeartMath… Έτσι στο 41% μειώθηκε η πρόθεση να εγκαταλείψει τη δουλειά, στο 24% βελτιώθηκε η ικανότητα εστίασης, στο 25% βελτιώθηκε η ικανότητα ακρόασης και στο 17% περιορίστηκαν οι συγκρούσεις στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας.

Πότε θα μας παρουσιάσεις την ‘Συναισθηματική Αναγέννηση’ και πού;

Αρχικά θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 3-4 Μαρτίου 2018 και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά, όμως ακόμη δεν έχουν οριστεί οι ημερομηνίες για εκεί.

Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και ‘καλή καρδιακή συνοχή’, όπως συνηθίζετε να λέτε στο HeartMath

Σας ευχαριστώ πολύ. Σας εύχομαι κι εσάς μια όμορφη και ευχάριστη συνέχεια.

Για περισσότερες πληροφορίες για το HeartMath, πατήστε εδώ.

Εάν θεωρείτε το άρθρο ενδιαφέρον, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σεμινάριο: “Συναισθηματική Αναγέννηση – Η θετική αυτορρύθμιση με την Νοημοσύνη της Καρδιάς” το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3 και στις 4 Μαρτίου 2018 στην Αθήνα από τη Βίκυ Τσώκου.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Σχετικοί Σύνδεσμοι

Αναλυτικά στοιχεία: Βίκυ Τσώκου
E-mail[email protected]
Facebook: http://www.facebook.com/enia.coaching

Όμορφη Ζωή Άρθρα