Ο άνθρωπος, κατά την διάρκεια της ζωής του βιώνει εμπειρίες μέσα από τη γέννηση, την μάθηση, την εξέλιξη, την απόρριψη αλλά και την απώλεια.

 

Tι ακριβώς αντιπροσωπεύει η έννοια της απώλειας;

Η απώλεια στον βίο των ανθρώπων έχει διάφορες μορφές, μέσα από τον θάνατο αγαπημένων προσώπων, την αποτυχία στον επαγγελματικό τομέα, την οικονομική ζημία από λανθασμένες επιλογές και αστάθμητους παράγοντες. Την διάλυση μιας σχέσης, τον χωρισμό στο γάμο, την αρρώστια, την εγκατάλειψη, την ανικανότητα, την απώλεια περιουσιακών στοιχείων αλλά και την διάλυση των δεσμών μεταξύ φίλων και συγγενών.

Η απώλεια έχει χτυπήσει την πόρτα στον καθένα μας και έχουμε βιώσει συναισθήματα πόνου, θλίψης, αγανάκτησης, οκνηρίας και μοναχικότητας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αντιστρέφονται τα αποτελέσματα των καταστάσεων και ξεπερνούν την όποια ανθρώπινη προσπάθεια καταβάλλεις, όσο δυνατή θέληση και αν έχεις.

Πολλές φορές η αίσθηση της απώλειας κεντρίζει τον εγωισμό σου. Αντιδράς με μένος, υπερηφάνεια και αδιαφορία για τους γύρω σου καθώς περιορίζεσαι στο δικό σου «μοναχικό κουκούλι». Παραμερίζεις τους άλλους χωρίς να λαμβάνεις υπ’ όψη τις ανάγκες τους. Το πως αισθάνονται, σε τι κατάσταση βρίσκονται, αν χρειάζονται βοήθεια ή την συμπαράστασή σου. Το «κέλυφος» αυτό αποτελείται από ένα συνονθύλευμα συμπεριφορών και συναισθημάτων.

Τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να συμβιβαστείς με την πραγματικότητα με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διάρκεια αυτή της συναισθηματικής έλλειψης. Το σύστημα σου δεν μπορεί να αποδεχθεί την αλλαγή με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αντίρροπη ενέργεια αντίστασης. Έτσι είσαι προσκολλημένος στο παρελθόν και στην προηγούμενη κατάσταση που σε «τραβάει» ενεργειακά προς τα πίσω.

Ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί στην αύρα και στο σώμα σου ένα ρήγμα. Μια ανοιχτή ενεργειακή πληγή δηλαδή με διαρροή ζωτικής ενέργειας. Την κατάσταση αυτή την αντιλαμβάνεσαι ως κενότητα στην καθημερινότητά σου.

Πώς βιώνουν την αίσθηση της απώλειας το σώμα, ο νους και η ψυχή;
Ποιές αρνητικές δονήσεις επιβαρύνουν το σύστημα μας;

Σε σωματικό επίπεδο νιώθεις αδύναμος να λειτουργήσεις στην εργασία σου. Βυθίζεσαι σε σκέψεις και ο νους ταξιδεύει. Αυξάνεται η λαιμαργία, είσαι μόνιμα κουρασμένος και θέλεις να κοιμάσαι περισσότερες ώρες ή απομονώνεσαι από τον περίγυρο σου.

Η κατάσταση της απώλειας και οι  επιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν καιρό σε άτομα συναισθηματικά ευάλωτα και με περισσότερες ανασφάλειες. Αυτό μπορεί να διαρκέσει ίσως και χρόνια ανάλογα με την ικανότητα της μετατροπής και την δύναμη της θέλησης που διαθέτουμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και να προχωρήσουμε στο μονοπάτι της ζωής.

Σε αυτή την διαδικασία δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο το φύλο ή η ηλικία καθώς κάθε άνθρωπος αποτελείται από πολλαπλά στοιχεία που διαμορφώνουν την προσωπικότητα και τις δεξιότητες του. Όταν η κατάσταση αυτή παγιώνεται στον ψυχισμό για χρόνια, μπορεί να δημιουργήσει κατάθλιψη και να προκαλέσει παρορμητικές συμπεριφορές όπως ενοχικά σύνδρομα, εμμονές ή τάσεις αυτοκτονίας.

Άρα όπως καταλαβαίνεις είναι βασικό να κατανοήσεις έγκαιρα την ζημιά που μπορεί να κάνει σε ψυχοσωματικό επίπεδο η παγιωμένη κατάσταση της απώλειας. Βρες την θέληση να αντιμετωπίσεις άμεσα το θέμα. Ιδανικά με την συνδρομή ειδικού θεραπευτή.

Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει είναι η σύγκριση του «τώρα» με μια προηγούμενη περίοδο της ζωή σου για να δεις ξεκάθαρα την σημερινή κατάσταση και το αδιέξοδο που βρίσκεσαι για να μπορέσεις να αντιδράσεις και να ζητήσεις υποστήριξη.

Η απώλεια σαν γεγονός λοιπόν λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα στην ύπαρξη μας. Λαμβάνουν μέρος περιστατικά που αλλάζουν δραματικά την πορεία μας και φέρνουν δεδομένα στην ζωή που δεν είχαμε προβλέψει και προετοιμαστεί γι’ αυτά.

Καλούμαστε να λάβουμε νέες αποφάσεις και να διαμορφώσουμε νέους στόχους για το μέλλον εφ’ όσον η ροή της ζωής μας πηγαίνει από μόνη της σε νέους δρόμους.

Το να ακολουθείς αυτή τη ροή σε βοηθάει να αποδέχεσαι ως μάθημα ή εμπειρία οτιδήποτε σου έρχεται στον βίο σου.

Σε οτιδήποτε προκαλεί πόνο υπάρχει και μια άλλη οπτική. Αυτή είναι η συνειδητοποίηση πως όλα τα πράγματα στην ζωή έχουν αρχή, εξέλιξη και τέλος.

Σκοπός  είναι να ζούμε απλά και να απολαμβάνουμε την ομορφιά του κόσμου χωρίς προβολές και απατηλές προσδοκίες για το μέλλον.

Να είσαι ευγνώμων για όλα όσα έχεις βιώσει μέχρι τώρα.
Γέμισε με αγάπη το κενό αυτού που έχεις χάσει
και συνέχισε το ταξίδι της ζωής με νέα φτερά.

 

Newsletter εγγραφή

 

senhar

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας