Τι είναι βιωσιμότητα και τι σημαίνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Πόσο πρέπει να αλλάξει η καθημερινότητά μας για να μην βλάπτουμε το περιβάλλον; Τελικά πόσο δύσκολο είναι να ζούμε καλύτερα για εμάς και τον πλανήτη μας;

 

Ηέννοια της βιωσιμότητας έχει έρθει έντονα στο προσκήνιο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής όλων των χωρών του πλανήτη. Στην ουσία πρόκειται για ένα μοντέλο παραγωγής προϊόντων με βασικό στοιχείο την ισορροπία μεταξύ παραγωγής αγαθών και πρώτης ύλης. Παράλληλα, είναι και ένα σύστημα ηθικών αξιών που καλύπτει τομείς όπως η εργασία, η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα και η τήρηση κανονισμών δίκαιου εμπορίου.

Βασική αρχή του μοντέλου της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται. Διαφορετικά οδηγούμαστε σε υπέρμετρη εκμετάλλευση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η βιωσιμότητα ως κίνημα και οικονομική τακτική είναι η απάντηση στην οικολογική καταστροφή που προκαλεί η υπέρμετρη παραγωγή αγαθών.

Η βιωσιμότητα ως κίνημα εμφανίζεται ιδιαίτερα σε τομείς όπως η μόδα και η ομορφιά. Οι βιομηχανίες αυτές έχουν κατηγορηθεί για υπέρογκη σπατάλη νερού, αυξημένες εκκρίσεις διοξειδίου του άνθρακα, ρύπανση και αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Παράλληλα, έχουν υπάρξει καταγγελίες για εκμετάλλευση ανθρώπινου δυναμικού, παιδική εργασία και εγκαταστάσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

Γιατί η βιωσιμότητα μας αφορά όλους;

Μελέτες που έρχονται στο φως καθημερινά αποκαλύπτουν ότι η υπέρμετρη εκμετάλλευση πρώτων υλών και οι βιομηχανικοί ρύποι έχουν φέρει τον πλανήτη «στα όριά του». Η περιβαλλοντική κρίση με όσα συνεπάγεται είναι κάτι που μας αφορά όλους, καθώς το «σπίτι» μας απειλείται.

Παρότι η υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής μοιάζει να είναι περισσότερο καθήκον των βιομηχανιών, αυτό δεν ισχύει. Ο καθένας από εμάς έχει τη δύναμη να κάνει επιλογές στην καθημερινότητά του που θα συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης.

Μπορεί αυτό να μοιάζει τρομακτικό, δαπανηρό και δύσκολο, όμως δεν είναι. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για τον πλανήτη. Και κατά συνέπεια για την ανθρωπότητα.

Τι σημαίνει μειώνω το περιβαλλοντικό μου αποτύπωμα;

Ως περιβαλλοντικό αποτύπωμα μπορεί να οριστεί το σύνολο των επιπτώσεων που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στη γη, το νερό και την ατμόσφαιρα. Ουσιαστικά είναι οι φυσικοί πόροι που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, και η διάθεση αποβλήτων που προκύπτουν από αυτές.

Κάθε χρόνο η ανθρωπότητα σπάει ένα αρνητικό ρεκόρ. Οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι εξαντλούνται όλο και γρηγορότερα, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τις επόμενες γενιές σε έλλειψη των βασικών για την επιβίωσή τους. Ενδεικτικά, η Ελλάδα, καταναλώνει φυσικούς πόρους 2,5 φορές γρηγορότερα από τους ρυθμούς που χρειάζονται τα οικοσυστήματα για να τους αναπληρώσουν.

Για να μειωθεί αυτό το οικολογικό «χρέος» προς τον πλανήτη είναι απαραίτητη η συμβολή όλων, στο βαθμό και τομέα που ο καθένας μπορεί.

Τρόποι για να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα

1. «Εξορίστε» τα πλαστικά μιας χρήσης

Το πλαστικό είναι ένα υλικό που δεν διασπάται. Κατά μέσο όρο χρησιμοποιούμε ένα πλαστικό καλαμάκι, ένα πλαστικό ποτήρι και μία πλαστική σακούλα για μερικά λεπτά και έπειτα καταλήγουν στα σκουπίδια. Αντικαταστήστε λοιπόν τα παραπάνω με αντίστοιχα προϊόντα πολλών χρήσεων που είναι περισσότερο ανθεκτικά και προκαλούν μικρότερη σπατάλη.

2. Καταναλώστε λιγότερο κρέας

Η βιομηχανία του κρέατος είναι μία τεράστια πηγή περιβαλλοντικών ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παράλληλα, ζητήματα όπως η ηθική εκμετάλλευση και ευζωία των ζώων, η σπατάλη νερού και η υποβάθμιση της γης είναι καλοί λόγοι για να ξανασκεφτείτε πόσο κρέας καταναλώνετε. Μειώστε λοιπόν το κρέας που καταναλώνετε, κάνοντας ένα μεγάλο δώρο στον πλανήτη και την υγεία σας!

3. Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση παρατείνει τη ζωή των υλικών, συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και μειώνει τη μόλυνση του αέρα και των υδάτων. Επιπλέον εξοικονομεί χώρο στις χωματερές που ξεχειλίζουν απόβλητα. Ανακυκλώστε λοιπόν όσο περισσότερο μπορείτε. Ακόμη, μεταποιήστε τα προϊόντα, εάν πιστεύετε ότι έτσι μπορείτε να παρατείνετε τη ζωή τους.

4. Λιγότερη οδήγηση

Τα αυτοκίνητα είναι γνωστό πως απελευθερώνουν πολλούς ρύπους στον αέρα και τους ωκεανούς. Όταν λοιπόν έχετε την εναλλακτική να ταξιδέψετε με τα ΜΜΜ ή κάποιο άλλο μέσο μαζικής συγκοινωνίας, προτιμήστε το. Ακόμη, για δικό σας όφελος, επιλέξτε τα πόδια ή το ποδήλατο για τις καθημερινές βόλτες-δουλειές μέσα στην πόλη. Όχι μόνο γυμνάζεστε, αλλά συμβάλλετε στη σωτηρία του πλανήτη!

5. Λιγότερη σπατάλη νερού

Το νερό είναι πολύτιμο. Είναι πηγή ζωής για όλα τα είδη πάνω στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Εκτός από τη βιομηχανία, η άρδευση και η οικιακή χρήση προκαλούν τεράστια σπατάλη στους υδάτινους πόρους του πλανήτη. Προσπαθήστε λοιπόν να κάνετε μία πιο λελογισμένη χρήση στην καθημερινότητά σας.

Γεμίστε το πλυντήριο για να πλύνετε τα ρούχα σας. Μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει όταν κάνετε μπάνιο, πλένετε τα πιάτα ή βουρτσίζετε τα δόντια σας. Ακόμη, ελέγξτε για τυχόν διαρροές τις βρύσες του σπιτιού και αποφύγετε να ποτίζετε υπερβολικά τον κήπο. Εναλλακτικά, επαναχρησιμοποιήστε το νερό από το μπάνιο ή το πλύσιμο των πιάτων σας για να ποτίσετε τα φυτά σας.

6. Οικολογική μόδα

Γνωρίζατε ότι όταν πλένετε τα ρούχα σας στους 30ο C αντί για τους 60ο C, εξοικονομείτε τη μισή ενέργεια και όταν τα απλώνετε αντί να χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο, θα έχετε εξοικονομήσει περίπου 2-3 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα;

Μην αγοράζετε καινούρια ρούχα εάν δεν τα χρειάζεστε. Προτιμήστε αγορές από μαγαζιά second hand, ενισχύστε επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα ή μεταποιήστε τα ρούχα που ήδη έχετε και κάντε ανταλλαγές με φίλους. Είναι εύκολο και διασκεδαστικό να ανανεώσετε τη ντουλάπα σας, παρατείνοντας τη ζωή των ρούχων και μειώνοντας το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα.

Ακόμη, πριν ψωνίστε ελέγξτε τις ετικέτες. Ένα προϊόν που έχει την πιστοποίηση Fairtrade έχει πληρώσει «δίκαιη τιμή» για τα συστατικά που περιέχει. Αυτό σημαίνει πιο δίκαιες συνθήκες συναλλαγής για τους παραγωγούς και ευκαιρίες για αυτούς να επενδύσουν στις επιχειρήσεις και τις κοινότητές τους. Κάνετε παραπάνω έρευνα για τις εταιρείες που προτιμάτε και μάθετε πού και ποιος έφτιαξε τα ρούχα σας και ποιες πρώτες ύλες χρησιμοποιήθηκαν.

Μικρά βήματα μπορούν να φέρουν μία μεγάλη αλλαγή. Και μπορούμε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι για εμάς και τον πλανήτη!

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας