Vishuddha chakra | Μίλα, εκφράσου, βγάλε τον αληθινό σου εαυτό

0
570

Είτε παρακολουθείτε κάποιο μάθημα yoga είτε απλώς διαβάζετε άρθρα στο internet, θα έχετε ακούσει ότι τα ενεργειακά μας κέντρα ή αλλιώς chakras, συνδέονται με τα όργανα του σώματός και το νευρικό μας σύστημα. Το chakra του λαιμού -Vishuddha chakra- είναι το κέντρο της έκφρασης και της επικοινωνίας.

 

Όταν μπορούμε να πούμε ελεύθερα αυτά που θέλουμε και αισθανόμαστε, όταν έχουμε καλή επικοινωνία με τους γύρω μας, τότε το κέντρο αυτό είναι σε ισορροπία. Όταν όμως τυχαίνει στην ζωή μας να βιώνουμε καταστάσεις που εμποδίζουν την ελεύθερη έκφρασή μας, τότε το κέντρο αυτό αρχίζει να υποφέρει και να δυσλειτουργεί. Θα δούμε τι σημαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να το διορθώσουμε.

Γενικά χαρακτηριστικά Vishudda chakra

Στα σανσκριτικά που είναι η γλώσσα της yoga και συγχρόνως η αρχαία ινδική γλώσσα, Vishuddha σημαίνει “εξαιρετικά καθαρό”. Η λέξη “καθαρό” ταυτίζεται με έννοια της αγνότητας και της αλήθειας.

Καθώς λοιπόν το Vishuddha είναι ο κυβερνήτης του στόματος, της γλώσσας και του λαιμού, συνδέεται άμεσα με την επικοινωνία και την καθαρή μας έκφραση. Την δυνατότητά μας να λέμε αυτό που πιστεύουμε και αισθανόμαστε και να εκφράζουμε την προσωπική μας αλήθεια. Να βγάζουμε προς τα έξω τον αληθινό μας εαυτό, τα πιστεύω μας, τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας και τις ανάγκες μας. Είναι  αντιληπτό ότι μια δυσλειτουργία σε αυτή την  διαδικασία, μπορεί να επηρεάσει πολλά θέματα τόσο στην υγεία όσο και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

To vishuddha είναι για το σώμα μας το κέντρο της επικοινωνίας και αφορά όχι μόνο αυτά που εμείς εκφράζουμε αλλά επίσης και το πως ακούμε. Αν πραγματικά ακούμε τους άλλους ενεργά ή όχι. Είναι το κέντρο από όπου εκπορεύεται η φωνή, η αλήθεια, ο έπαινος για τον εαυτό μας και τους άλλους. Φιλοσοφικά σχετίζεται με την αλήθεια, την καθαρότητα και την υπευθυνότητα.

Το Vishuddha με μια ματιά

Vishuddha chakra

Τι σημαίνει:  “εξαιρετικά καθαρό”

Που εντοπίζεται: στην περιοχή του λαιμού, της γλώσσας, του σαγονιού, του στόματος και στον θυρεοειδή αδένα

Το χρώμα που το εκφράζει: μπλέ

Το στοιχείο που εκπροσωπεί: ο αιθέρας (ο χώρος)

Bija mantra (o βασικός ήχος):  Ham

Πέτρες και κρύσταλλοι: Ακουαμαρίνα, τιρκουάζ και όλες οι μπλε πέτρες

Σημάδια καλής λειτουργίας: η αυθεντική έκφραση του εαυτού μας συμβαίνει αβίαστα και φυσικά. Μπορούμε να μιλήσουμε αλλά και να ακούσουμε. Δεν καπελώνουμε τους άλλους σε συζητήσεις, δεν μιλάμε ατέρμονα και χωρίς νόημα. Μπορούμε να εκφράσουμε τον έπαινο και την αγάπη.

Σημάδια δυσαρμονίας: δυσκολία στο να συντονιστούμε με την εσωτερική μας φωνή, διάθεση να κρύψουμε τις απόψεις και τις επιθυμίες μας από τον εαυτό μας και από τους άλλους, έντονη κριτική προς τρίτους, κουτσομπολιό, δυσκολία να ακούσουμε τους άλλους, ένταση στον τρόπο που συζητάμε, πόνοι στον λαιμό και τον αυχένα, ανισορροπία στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη.

Τι μπορεί να διαταράξει την ισορροπία στην ροή ενέργειας του Vishuddha;

Vishuddha chakra

Το ιδανικό είναι και τα επτά ενεργειακά μας κέντρα να λειτουργούν σε απόλυτη αρμονία 24 ώρες το 24ωρο καθημερινά. Όμως έτσι και αλλιώς δεν είμαστε ιδανικά πλάσματα και δεν ζούμε πάντα σε ιδανικές συνθήκες…

Όλα μας τα chakra ανοίγουν και κλείνουν την ροή της ενέργειάς τους μέσα στην ημέρα και αυτό είναι συνάρτηση της φυσικής και ψυχολογικής μας κατάστασης. Υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μας επηρεάζουν, όπως καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, το στρες, αλλά και οι ίδιες οι συνήθειες, ο χαρακτήρας και οι επιλογές που κάνουμε.

Οι ανισορροπίες στο κέντρο του λαιμού προκαλούνται κυρίως από τα θέματα επικοινωνίας που έχουμε να διαχειριστούμε στην διαπροσωπική επαφή με τους άλλους. Όταν έχουμε στο περιβάλλον ή στην οικογένειά μας ανθρώπους που μας πιέζουν, άτομα με τα οποία δεν μπορούμε ελεύθερα να εκφραστούμε και να είμαστε ο αληθινός μας εαυτός, τότε το κέντρο του λαιμού βρίσκεται σε μια διαρκή ταλαιπωρία και καταπόνηση.

Όταν νιώθουμε συχνά ότι είναι καλύτερα να κρατάμε το στόμα μας κλειστό, ή όταν βρισκόμαστε διαρκώς στο σημείο να ξεσπάμε με ένταση και φωνές, τότε είναι σίγουρο ότι η επικοινωνία με το περιβάλλον μας δεν είναι καλή. Είναι δεδομένο ότι σε αυτή την περίπτωση και η λειτουργία του Vishuddha δεν θα είναι ισορροπημένη. Τα σημάδια αυτής της δυσλειτουργίας θα αποτυπωθούν και στο φυσικό μας σώμα αλλά και στην διάθεσή μας.

Συναισθηματικές δυσλειτουργίες:
 • αίσθημα έντονης συστολής ή δειλίας
 • ανειλικρίνεια
 • αίσθημα ανασφάλειας και απελπισίας
 • έντονο στρες
 • αδυναμία λήψης αποφάσεων
 • αδυναμία έκφρασης, συναισθηματικό μπούκωμα

Σωματικές δυσλειτουργίες

 • προβλήματα θυρεοειδούς
 • στοματικές παθήσεις
 • φλεγμονές του λαιμού
 • οδοντικά προβλήματα
 • σύνδρομα που αφορούν τους σιαγόνες
 • αγγιλώσεις στον αυχένα και τον λαιμό
 • προβλήματα ακοής
Ένα κουίζ που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν κάτι δεν πάει καλά
 • Μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα και να πεις αυτά που σκέφτεσαι;
 • Νιώθεις πως έχεις καλή επικοινωνία με τους γύρω σου;
 • Έχεις την δυνατότητα να συμπάσχεις με τους άλλους;
 • Μπορείς να ακούσεις ενεργά αυτόν που βρίσκεται απέναντί σου ή είσαι επικεντρωμένος στις δικές σου σκέψεις και ιδέες;
 • Μπορείς να εκφράσεις λεκτικά την αγάπη που νιώθεις;
 • Κρίνεις διαρκώς τους άλλους ή ακόμη και τον ίδιο σας το εαυτό;
Υπάρχουν τρόποι να βελτιώσουμε την λειτουργία του Vishuddha;

Όταν το κέντρο του λαιμού είναι ανοιχτό και λειτουργεί ισορροπημένα, μπορούμε να εκφραστούμε με άνεση και φυσικότητα. Επίσης έχουμε την διάθεση να ακούσουμε τους άλλους με προσοχή, είμαστε δηλαδή ανοιχτοί αλλά και δυνατοί. Επιπλέον νιώθουμε αυτοπεποίθηση και σιγουριά σε σχέση με τον εαυτό μας. Ειμαστε σε καλή επαφή τόσο με τον εσωτερικό μας κόσμο όσο και με τους ανθρώπους που μας περιβάλλον. Γενικότερα αισθανόμαστε ότι η επικοινωνία ρέει και πως λειτουργούμε ελεύθερα μέσα στο κοινωνικό και οικογενειακό μας πλαίσιο.

Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Τα καλά νέα είναι πως ναι!

Ας δούμε πως μπορούμε να θεραπεύσουμε το vishuddha ή να ενισχύσουμε την καλή λειτουργία του.

Αποφύγετε τις τοξικές σχέσεις

Vishuddha chakra

 Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι εφικτό, αν στο περιβάλλον μας έχουμε έναν άνθρωπο που μας καταπιέζει, μας αποδυναμώνει, μας ρουφά την ενέργειά και δεν μας αφήνει να εκφραστούμε όπως νιώθουμε. Επομένως πρώτος και βασικός κανόνας, βγάζουμε τις τοξικές σχέσεις από την ζωή μας ή αν δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε τις απομονώνουμε όσο αυτό είναι δυνατό.

Βάλτε την yoga στην ζωή σας

H yoga είναι ένα ολιστικό σύστημα που βελτιώνει όχι μόνο την φυσική μας κατάσταση αλλά και την ροή της ζωτικής ενέργεια στα chakras. Μας ευθυγραμμίζει, μας ενδυναμώνει και ρυθμίζει την καλή λειτουργία των ενεργειακών κέντρων. Υπάρχουν θέσεις (asanas) που δουλεύουν εξειδικευμένα στο κέντρο του λαιμού, τις οποίες μπορούμε αν βάλουμε στην καθημερινή πρακτική μας, θα ενισχύσουμε την επικοινωνία και την έκφραση. Ορισμένες από αυτές είναι:

Είναι ώρα να ξεκινήσετε τον διαλογισμό

Δεν θα σας πάρει πάνω από πέντε λεπτά το πρωί και πέντε λεπτά το βράδυ. Στην πορεία θα διαπιστώσετε τα οφέλη και είναι πιθανό να αυξήσετε από μόνοι σας τον χρόνο παραμονής σε αυτή την κατάσταση ηρεμίας. Επιλέξτε το κέντρο του λαιμού και εστιάστε σ’ αυτό. Μείνετε ακίνητοι αναπνέοντας ανάλαφρα και κρατώντας την επίγνωσή σας στην αναπνοή. Μπορείτε να οραματιζεστε συγχρόνως μπλε χρώμα να φωτίζει όλη την περιοχή του λαιμού, μπροστά αλλά και πίσω στον αυχένα. Στο διαδίκτυο θα βρειτε πολλά παραδείγματα αλλά επίσης μπορείτε να αναζητήσετε και κάποιον δάσκαλο yoga που θα σας καθοδηγήσει.

Μην ξεχνάτε να αναπνέετε

Η αναπνοή μας είναι ένα εργαλείο. Μέσω της αναπνοής μπορούμε να χαλαρώσουμε, να εκτονώσουμε το άγχος, να ρυθμίσουμε τα συστήματα του οργανισμού μας, να ρυθμίσουμε τους χτύπους της καρδιάς, να βελτιώσουμε την ισορροπία του νευρικού μας συστήματος. Η αναπνοή ρυθμίζει άμεσα το κέντρο του λαιμού και μπορείτε να εφαρμόσετε διάφορες τεχνικές όπως η συνειδητή αναπνοή, ή η Ujjayi, αναπνοή της φωτιάς. Ένας δάσκαλος yoga μπορεί να σας κατευθύνει και να σας δείξει πόσα πολλά πράγματα μπορείτε πραγματικά να κάνετε μέσα από την αναπνοή.

Κάντε συχνά διατάσεις

Vishuddha chakra

Οι διατάσεις στον αυχένα και γενικότερα σε όλη την περιοχή του λαιμού είναι μια καλή ιδέα αν θέλετε να βοηθήσετε την λειτουργία του Vishuddha. Δεν χρειάζεται να πιέζετε έντονα την περιοχή, όμως μπορείτε να δουλέψετε περιμετρικά και πάντα στο όριό σας, χωρίς να πονάτε. Έτσι θα ανακουφίσετε την περιοχή, θα την τονώσετε μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του οξυγόνου και θα δώσετε ενεργειακή ώθηση στο κέντρο του λαιμού.

Δείτε το παρακάτω video για να πάρετε μερικές ιδέες:

Δοκιμάστε μια συνεδρία Ρέικι (Reiki)

Το Ρέικι μας έρχεται από την Ιαπωνία και είναι μια πρακτική που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δοκιμάζουν να κάνουν ρέικι για να αντιμετωπίσουν το στρες και συμπληρώσουν εναλλακτικά κάποια ιατρική αγωγή. Στην Αμερική και την  Ευρώπη υπάρχουν ακόμη και νοσοκομεία που συνεργάζονται με θεραπευτές ρέικι. Μπορείτε και σεις να δοκιμάσετε να λάβετε από κάποιον πιστοποιημένο και έγκυρο θεραπευτή, την θεραπευτική ενέργεια που μεταφέρει με τα χερια του στο σώμα σας. Ζητήσετε του να εστιάσει στην περιοχή του λαιμού.

Χρησιμοποιήστε το μπλε χρώμα

Vishuddha chakra

Κάθε ενεργειακό κέντρο συνδέεται με ένα συγκεκριμένο χρώμα και το κέντρο του λαιμού συντονίζεται με το μπλε που είναι το χρώμα της αλήθειας, σύμφωνα με την γιόγκικη φιλοσοφία. Τι πιο θεραπευτικό και απελευθερωτικό επομένως για να βρούμε και να εκφράσουμε το αληθινό μας εαυτό από μια βουτιά στο μπλε; Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πολλούς τρόπους:

 • Mπορείτε να το φορέσετε.
 • Δέστε ένα έντονο μπλε φουλάρι στο λαιμό σας.
 • Μπορείτε να το οραματιστείτε στον διαλογισμό σας.
 • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε αντικείμενα μέσα στο σπίτι σας ή σε ένα κάδρο στον τοίχο σας.
 • Και βέβαια μπορείτε να το βιώσετε απόλυτα, ατενίζοντας ήρεμα την θάλασσα ή βουτώντας στα γαλάζια της νερά.
Δοκιμάστε να γράψετε

Το γράψιμο είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος έκφρασης. Δεν είναι ανάγκη να είστε επαγγελματίες του είδους για να εκφραστείτε μέσα από το γράψιμο. Μπορείτε να αφήσετε απλώς τις λέξεις να βρουν την θέση τους και να βάλετε όπως σας βγαίνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας στο χαρτί. Είναι σίγουρο ότι θα σας ξεμπλοκάρει και ότι η διαδικασία θα σας φέρει πιο κοντά σε όλα όσα έχετε μέσα σας και θέλετε να βγάλετε προς τα έξω.

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει μια μέθοδος και μια δόση αποτελεσματικότητας που εσείς θα ψάξετε και θα βρείτε. Οι σωστές αναλογίες και οι κατάλληλες επιλογές είναι μια τελείως προσωπική υπόθεση. Μπορείτε να εφαρμόσετε κάτι από όλα αυτά ή και όλα μαζί. Το σημαντικό είναι να έχετε μια καθημερινότητα που είναι φιλική για σας και που δεν σας βλάπτει. Μάθετε να ακούτε τα σημάδια που το φυσικό σας σώμα στέλνει και ανταποκριθείτε με πράξεις φροντίδας και αγάπης προς εσάς. Αλώστε, αυτή είναι και η πιο σημαντική ευθύνη που εχετε απέναντι στον εαυτό σας. Να τον φροντίζετε και να τον αγαπάτε με πολλούς και διαφορετικούς έμπρακτους τρόπους.

Μιλήστε αληθινά, ακούστε ενεργά, σεβαστείτε την αλήθεια σας.

Lokah samastah sukhino bhavantu!
Aς είναι όλα τα πλάσματα ευτυχισμένα και ελεύθερα.

Γράφει η Κυριακή Ματζάνα για την Όμορφη ζωή

Διαβάστε ακόμα:

Muladhara | Το σημαντικότερο από όλα τα chakra και οι θέσεις yoga που το ξεμπλοκάρουν 

Svadhisthana | Το chakra του ερωτισμού και της απόλαυσης 

Manipura chakra | Η δύναμη της θέλησης είναι στο τρίτο ενεργειακό κέντρο 

Anahat chakra | H καρδιά δονείται στην συχνότητα της αγάπης 

Μτφ: Πώς διακρίνω αν ένα chakra είναι σε ανισορροπία; 

Δικτυογραφία:

 

  

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας