Η μη βίαιη επανάσταση
Το Καφέ σχολειό της γειτονιάς
Κουβεντολόι ενός γεροκαθηγητή με τον εγγονό του

Ο Κώστας Φωτεινός σε αυτό το βιβλίο ξεδιπλώνει μπρος στα μάτια μας τις εμπειρίες μιας ζωής 35 χρόνων στην ανώτατη εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό βιβλίο όπου τα πρόσφατα ευρήματα επιστημών όπως η κβαντική φυσική, η υπερπροσωπική ψυχολογία και η μοριακή βιολογία, συνυπάρχουν σε τέλεια αρμονία με το χιούμορ, το παραμύθι, τις αναμνήσεις του Κώστα Φωτεινού από την προσωπική, την επιστημονική και την επαγγελματική του ζωή. Και πάνω απ’ όλα είναι ένα έργο που ξεχειλίζει από αγάπη για τον άνθρωπο και αισιοδοξία για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Περιγραφή

Ένα κεφάλι γεμάτο γνώσεις και μια καρδιά που ξεχειλίζει τρυφερότητα, αυτός είναι ο Κώστας Φωτεινός που διηγείται τον εαυτό του εναλλάσοντας ιστορίες από τη ζωή του, παραμύθια και πληροφορίες από τις πιο προχωρημένες επιστήμες, την κβαντική φυσική, την υπερπροσωπική ψυχολογία, τη μοριακή βιολογία. Όλα αυτά για να δοκιμάσει να μας μεταδώσει το οδυνηρό πάθος του για την παιδεία.

Αυτό ο ερωτευμένος γερο-καθηγητής λέει ότι έχουμε ανάγκη από μια μη- βίαιη επανάσταση στην εκπαίδευση, γιατί χωρίς αυτήν είμαστε χαμένοι. Το ίδιο μας το μέλλον εξαρτάται από αυτήν. Η παιδεία δεν πρέπει να χρησιμεύει για να παράγει υποτακτικά όντα που οι εξουσίες μπορούν εύκολα να ελέγξουν, αλλά ανθρώπους ανθισμένους, ελεύθερους, που αντιστέκονται, που είναι μη-βίαιοι και είναι ικανοί να σκέφτονται από μόνοι τους για τον εαυτό τους.

Στο κέντρο αυτής της επανάστασης βρίσκεται το αγαπημένο του σχέδιο: το “Καφέ- Σχολειό” της γειτονίας, που εξαρτάται από τους πολίτες να το ορίσουν και να το δημιουργήσουν κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους. Ένα μέρος του δρόμου όπου όλοι, άνδρες και γυναίκες μπορούν να ξεκινήσουν και να ακολουθήσουν την εκπαίδευσή τους. Μια ιδέα που μπορεί να φαίνεται ουτοπική, που όμως στην Αθήνα, στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και είκοσι χρόνια τώρα πια, το 2019, 40 χρόνια)*
*προσθήκη στην ελληνική έκδοση για τη χρονική ακρίβεια

Ο Κωνσταντίνος Φωτεινός μας μιλάει για την παιδεία. Όμως, ακόμα, μας μιλάει για τη ζωή, για τον κόσμο το σημερινό που βρίσκεται μπροστά στην κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στο τέλος της 2ης χιλετίας. Και το κάνει με πολύ προσωπικό τρόπο: μέσα από το κουβεντολόι με τον εγγονό του κεντημένο με χιούμορ και αλήθεια και μέσα από την προσωπική του, εσωτερική πορεία, που λειτουργέι σαν καθρέφτης για τη δικιά μας.
Από το οπισθόφυλλο της καναδικής έκδοσης

Το βιβλίο:

Συγγραφέας: Κώστας Φωτεινός
Τίτλος: Η μη βίαιη επανάσταση
Εκδόσεις: «Καφέ Σχολειό»
Σχήμα: 14 x 21
Σελίδες: 370
Τιμή πώλησης: 17€
I.S.B.N: 978-960-7388-32-2

 

Συγγραφέας

Ο Κώστας Φωτεινός γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 29 Αυγούστου 1930 κι εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 13 Οκτωβρίου 2003. Ήταν ο άνθρωπος που, παρόλο που μας οδηγούσε με τον τρόπο της ίδιας του της ζωής, δεν ήθελε να τον αποκαλούμε Δάσκαλο ή σοφό. Γιατί ήξερε πως ήταν ένας κοινός άνθρωπος.

Το αντικείμενο της δουλειάς του, ο εαυτός του και η ζωή του, η θεωρία του και η πράξη του ήταν σε πλήρη συμφωνία. Ήταν ένας άνθρωπος-πράξη, ένας ανάμεσα – ευτυχώς – σε πολλούς ακόμα, που ήταν αυτό που έλεγε. Επεδίωκε περισσότερο την αναζήτηση του Εαυτού, την Παιδεία του Βάθους, όπως ο ίδιος την ονόμαζε, παρά τα βραβεία, τους επαίνους, τις διακρίσεις και την κοινωνική αναγνώριση.

Οι εκδόσεις

Οι εκδόσεις «Καφέ Σχολειό» ανήκουν στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καφέ Σχολειό Κώστας Φωτεινός- Himalayan Yoga Meditation of Hellas».

Πηγή: cafeecole.gr

 

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας