Βιβλίο | The Web that has no Weaver – Κατανοώντας την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

0
150

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, είναι η μεταφορά στα Ελληνικά ενός εμβληματικού έργου, για την παρουσίαση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στον Δυτικό κόσμο, του “THE WEB THAT HAS NO WEAVER”.

οTed Kaprchuk, συγγραφέας του βιβλίου, είναι ένας πρωτοπόρος της ελεύθερης σκέψης στη Δύση. Αφού σπούδασε φιλοσοφία στις ΗΠΑ, το 1971, κάτω από την επίδραση των φιλελεύθερων ιδεών του Μάη του ’68, μαγνητίστηκε απ’ την Κίνα, όπου και παρέμεινε έως το 1976. Το 1980, ως απόσταγμα της εμπειρίας και της γνώσης που είχε αποκτήσει για την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, εξέδωσε το πολύ γνωστό στο Αγγλόφωνο κοινό “ΤΗΕ WEB THAT HAS NO WEAVER”.

Για μας που ασχολούμαστε με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι ένα βιβλίο αναφοράς, που έπρεπε να υπάρχει στην Ελληνική γλώσσα. Έτσι, παρά τις δυσκολίες της εποχής, ήρθαμε σ’ επαφή με τον Ted Kaptchuk, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard και εξασφαλίσαμε το βιβλίο αυτό μεταφρασμένο στα Ελληνικά, απ’ τις εκδόσεις της Σχολής μας.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιγραφή Βιβλίου

H Κινέζικη Ιατρική αποτελεί ένα συνεκτικό και ανεξάρτητο σύστημα σκέψης και πράξης που έχει αναπτυχθεί στο πέρασμα δύο χιλιετιών. Έχοντας ως βάση αρχαία κείμενα, η Κινέζικη Ιατρική είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς διαδικασίας κριτικής σκέψης, καθώς και εκτεταμένης κλινικής παρατήρησης και δοκιμής. Συνίσταται από σχολαστική διαμόρφωση και αναδιαμόρφωση υλικού από σεβαστούς κλινικούς γιατρούς αλλά και διανοούμενους. Πέρα από αυτό, έχει τις ρίζες της επίσης στη φιλοσοφία, τη λογική, την ευαισθησία και τις συνήθειες ενός πολιτισμού εντελώς ξένου προς τον δικό μας. Επομένως έχει αναπτύξει τη δική της αντίληψη για την υγεία και την ασθένεια.

Η Κινέζικη Ιατρική θεωρεί σημαντικές συγκεκριμένες πτυχές του οργανισμού και της προσωπικότητας, οι οποίες δεν είναι σημαντικές για τη δυτική ιατρική. Από την άλλη πλευρά, η δυτική ιατρική παρατηρεί και μπορεί να περιγράψει πτυχές του ανθρώπινου σώματος οι οποίες είναι ασήμαντες και μη αντιληπτές για την Κινέζικη Ιατρική.

Για παράδειγμα, στην Κινέζικη Ιατρική Θεωρία δεν υπάρχει η έννοια του νευρικού συστήματος, αλλά παρόλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την ικανότητά της να θεραπεύει κάποιες νευρολογικές διαταραχές. Ομοίως, η Κινέζικη Ιατρική δεν αντιλαμβάνεται ενδοκρινικό σύστημα, και όμως θεραπεύει αυτό που η δυτική ιατρική ονομάζει ενδοκρινικές διαταραχές. Ούτε αναγνωρίζει τον πνευμονιόκοκκο ως την παθολογική αιτία της πνευμονίας, παρόλα αυτά πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών έδειχνε να υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση στις θεραπείες της σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το βιβλίο

Ξενόγλωσσος τίτλος: The Web that has no Weaver. Understanding Chinese Medicine
Συγγραφέας: Κάπτσακ Τζ. Τέντ (Kaptchuk Ted)
Μετάφραση: Περβολαράκη Ειρήνη, Ανωγιάτη Άσπα, Σιμάτος Ανδρέας
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τηλικίδης
Εκδόσεις: Εκδόσεις Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής
Χρονολογία Έκδοσης: Ιούνιος 2020
Αριθμός σελίδων: 434
Διαστάσεις: 22×15
ISBN: 978- 6188309968

 

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ: eshop.akadimia.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας