Χειροπρακτική

0
1088

Η Χειροπρακτική είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιστήμη υγείας μετά την κλασσική Ιατρική και την Οδοντιατρική. Ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των μηχανικών δυσλειτουργιών του νευρομυοσκελετικού συστήματος εστιάζοντας περισσότερο στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης.

Ιστορική αναφορά

Η Χειροπρακτική έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα όπου εφαρμόστηκε από τον Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη. Στο σύγγραμμα του ΄Περί Άρθρων΄ ο Ιπποκράτης αναφέρει πως πρέπει να αναζητούμε την αιτία κάθε ασθένειας στην σπονδυλική στήλη.

Η σύγχρονη Χειροπρακτική θεμελιώθηκε περί τα 1897 από τον Καναδό θεραπευτή Daniel David Palmer ο οποίος και ίδρυσε την πρώτη σχολή Χειροπρακτικής στην Iowa των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έκτοτε η Χειροπρακτική αναπτύχθηκε τόσο ώστε να αποτελεί την πρώτη επιλογή για μυοσκελετικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. , ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία κ.α.

Θεωρία της Χειροπρακτικής

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας αυτορρυθμιζόμενος μηχανισμός στον οποίο το κεντρικό νευρικό σύστημα (Κ.Ν.Σ.) είναι υπεύθυνο για τη σωστή του λειτουργία. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων μέσω του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των νεύρων σε όλα τα σημεία και κύτταρα του σώματος. Όταν τώρα υπάρχει κάποιο ΄μπλοκάρισμα΄ σε κάποιο σημείο αυτής της οδού το νευρικό σύστημα αδυνατεί να μεταφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες στα διάφορα μέρη του σώματος με αποτέλεσμα αυτό να νοσεί.

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 3 επιμέρους συστήματα τα οποία λειτουργούν αλληλένδετα :
1. Το κεντρικό σύστημα ελέγχου (Νευρικό σύστημα) – Εγκέφαλος, Νωτιαίος μυελός, Νεύρα.
2. Το ενεργό σύστημα (Μυϊκό σύστημα) – Μύες
3. Το παθητικό σύστημα (Ερειστικό σύστημα (Οστά)) – Σπόνδυλοι, Μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, Σύνδεσμοι

χειροπρακτικήΓια την σωστή λειτουργία της σπονδυλικής στήλης χρειάζεται αυτά τα τρία συστήματα να δουλεύουν σε αρμονία συντονίζοντας τις κινήσεις καθώς και τις άλλες λειτουργίες του σώματος. Οποιαδήποτε δυσλειτουργία σε ένα από τα συστήματα είναι κατανοητό πως θα προκαλέσει αλυσιδωτά κάποιο πρόβλημα και στα άλλα δύο συστήματα.

Ένα από τα βασικότερα σημεία στα οποία μπορεί η νευρική πληροφορία να μπλοκαριστεί είναι το μεσοσπονδύλιο τρήμα δηλαδή εκεί που το κάθε σπονδυλικό νεύρο εξέρχεται από την σπονδυλική στήλη. Αυτό στην Χειροπρακτική ορίζεται ως υπεξάρθρημα. Μία πολύ μικρή δηλαδή μετατόπιση ανάμεσα σε δύο σπονδύλους η οποία διαταράσσει τη δομή και την τροχιά της σπονδυλικής στήλης και οδηγεί σε αδυναμία του κεντρικού νευρικού συστήματος να νευρώσει σωστά τα διάφορα μέρη του σώματος.

Ένα υπεξάρθρημα στην σπονδυλική στήλη μπορεί να δημιουργηθεί από πάρα πολλά αίτια όπως :
• Τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη ή τα άκρα από π.χ. πέσιμο ή κάταγμα
• Κακή στάση του σώματος
• Καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης
• Κακή εργονομία στον εργασιακό χώρο (π.χ. πολύωρη ορθοστασία, ανύψωση αντικειμένων με λάθος τρόπο, πολύωρη χρήση υπολογιστή)
• Κακή στάση στον ύπνο
• Εκφύλιση λόγω ηλικίας (Σπονδυλαρθρίτιδα)

χειροπρακτικήΓιατί να επισκεφθώ ένα Χειροπράκτη;

– Προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, του αυχένα και της μέσης.
– Οσφυαλγία – Ισχιαλγία – Δισκοπάθεια – Σπονδυλαρθρίτιδα – Δισκοκήλες –  Αυχενικό σύνδρομο – “Πιασίματα” – “Ψύξεις”.
– Προβλήματα  των αρθρώσεων, της στάσης του σώματος και των μυών.
– Κύφωση – Λόρδωση – Σκολίωση
– Πονοκέφαλοι – Ημικρανίες

Τι θα συμβεί όταν επισκεφθώ έναν Χειροπράκτη για πρώτη φορά;

Η πρώτη επίσκεψή σας θα διαρκέσει μεταξύ 1 και 1,5 ώρας. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο Χειροπράκτης θα λάβει το πλήρες ιστορικό την πάθησης σας. Έπειτα θα προχωρήσει σε μια περιεκτική φυσική εξέταση η οποία θα περιλαμβάνει ψηλάφηση των αρθρώσεων καθώς και ειδικά νευρολογικά ή ορθοπεδικά τεστ. Όταν δικαιολογείται κλινικά, ακτινογραφίες ή άλλες εξετάσεις μπορεί να ζητηθούν.

Το πρώτο μέλημα ενός Χειροπράκτη είναι να ανακαλύψει που ακριβώς αλλά και ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργεί τα συμπτώματα σας και να ελέγξει και για σημάδια οποιασδήποτε άλλης δυσλειτουργίας για την οποία θα πρέπει πιθανώς να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας ή κάποιον άλλο ειδικό ιατρό.

Τι πρέπει να ξέρω προτού αρχίσει η θεραπεία μου;

Προτού να αρχίσει η θεραπεία σας ο Χειροπράκτης θα σας εξηγήσει  λεπτομερώς τα παρακάτω :
1) Τα  συμπεράσματα και τα ευρήματα της εξέτασης σας.
2) Το προτεινόμενο πλάνο της θεραπείας (αριθμός συνεδριών που θα χρειαστούν, τεχνικές που θα χρησιμοποιήσει, συντήρηση της θεραπείας κ.α.)

Μπορείτε να ρωτήσετε τον Χειροπράκτη σας όσες ερωτήσεις χρειάζεστε, ώστε να είστε σίγουροι ότι κατανοήσατε την πάθηση σας αλλά και την θεραπεία που θα ακολουθήσει.

Πόσες επισκέψεις θα χρειαστώ;

Αυτό θα εξαρτηθεί από την ιδιαίτερη κατάστασή σας, την σοβαρότητα της καθώς και την αντίδρασή σας στην θεραπεία. Μερικά γενικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:
 5 έως 6 θεραπείες για μια απλή περίπτωση πόνου που είχατε για μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα
 6 έως 12 θεραπείες για ένα πιο χρόνιο πρόβλημα.
• 12 εώς 18 θεραπείες για ένα σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα

Ακόλουθες θεραπείες μετά το πέρας του πλάνου και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μαζί με εξειδικευμένη άσκηση είναι άκρως απαραίτητες για να διατηρηθεί η βελτίωση. Μετά από την αρχική εξέταση, οι επόμενες επισκέψεις στο Χειροπράκτη θα διαρκέσουν περίπου 20 έως 30 λεπτά, ανάλογα με την περίπτωσή σας και την θεραπεία που ενδείκνυται.

Η θεραπεία θα πονέσει;

Η Χειροπρακτική θεραπεία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τις ανατάξεις της σπονδυλικής στήλης. Οι ανατάξεις της σπονδυλικής στήλης είναι σύντομες, συγκεκριμένες μηχανικές τεχνικές που αποσκοπούν στην απελευθέρωση μιας άρθρωσης που δεν λειτουργεί σωστά και δεν κινείται.

Η θεραπεία είναι συνήθως ανώδυνη εκτός αν μια περιοχή είναι ερεθισμένη, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση η θεραπεία θα τροποποιηθεί. Είναι επίσης πολύ συχνό να ακούσετε έναν θόρυβο σαν «κρακ» όταν ο Χειροπράκτης σας ανατάσσει κάποια από τις αρθρώσεις σας – αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είναι επίσης πολύ πιθανό το σώμα σας να αντιδράσει στην θεραπεία , δηλαδή να νιώσετε επιδείνωση του πόνου, ακαμψία ή ακόμα και κούραση για μια ή δυο ημέρες. Αυτό είναι αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Είναι σημαντικό να μιλάτε με τον Χειροπράκτη σας εάν αισθάνεστε κάποια ανησυχία για οτιδήποτε είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά από την κάθε θεραπεία.

Κωνσταντίνος Κοντουβάλης
BSc (Hons), D.C. , PG Cert (Clinical Chiro)
Δόκτωρ Χειροπρακτικής (U.K)

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας