Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται από τις 16 ως τις 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

Μετακινήσου υπεύθυνα!

 

το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι “Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους” και το σύνθημα “Μετακινήσου υπεύθυνα”. Η Ηλεκτροκίνηση, το Ποδήλατο, οι πρόσβαση σε όλες τις μετακινήσεις και η πεζοπορία, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο της διοργάνωσης.

Μικροί και μεγάλοι δήμοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, στέλνουν το μήνυμα πως κάθε μετακίνηση μπορεί να αποτελέσει μια πράξη ευθύνης, αφού κάθε μία από αυτή «αφήνει» το δικό της ενεργειακό αποτύπωμα. Στόχος της Ευρώπης -και της Ελλάδας- είναι το αποτύπωμα των μετακινήσεων να γίνει φιλικά ουδέτερο, δηλαδή μηδενικό.

Φιλόδοξοι στόχοι

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας σημαντικός θεσμός που καθιερώθηκε το 2002, με στόχο για την προαγωγή των βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και την διαμόρφωση περιβαλλοντικού ήθους. Το διάστημα 16 έως 22 Σεπτεμβρίου ευρωπαικές τοπικές αρχές και δήμοι, ευαισθητοποιούν τους πολίτες τους μέσα από διάφορες εκδηλώσεις για την χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Η εβδομάδα κορυφώνεται με την “Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο” (22 Σεπτεμβρίου) κατά την οποία μεγάλα τμήματα των πόλεων κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τους φιλόδοξους στόχους μιας Ευρώπης ουδέτερου άνθρακα έως το 2050, βάσει και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Green Deal.

Καρδίτσα και Ρέθυμνο βγήκαν μπροστά με διακρίσεις

Στον περσινό διαγωνισμό που έγινε στο πλαίσιο της διοργάνωσης και στον οποίο έλαβαν μέρος 3.135 ευρωπαϊκές πόλεις, η χώρα μας σημείωσε εθνικό ρεκόρ με 86 συμμετοχές. Η Καρδίτσα και το Ρέθυμνο, αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες αν και η τελετή βράβευσης που ήταν να γίνει τον περασμένο Μάιο, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η Καρδίτσα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο στην κατηγορία των μικρών πόλεων και το Ρέθυμνο – μία από τις τρεις φιναλίστ πόλεις – κατέκτησε την 2η θέση στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων.

Ο δήμος Καρδίτσας πρόσφατα πιστοποιήθηκε και επίσημα ως ένας από τους ευρωπαϊκούς δήμους που υποστηρίζουν τους υπαλλήλους τους που χρησιμοποιούν ποδήλατο.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στο ΚΠΙΣΝ | Περπατήστε και ποδηλατήστε μαζί μας

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 και διοργανώνει διαδρομές για περπάτημα ή για ποδήλατο.

“Οι φετινές βόλτες του ΚΠΙΣΝ έχουν ως στόχο να μας δείξουν πόσα μπορεί κάποιος να ανακαλύψει σε μια βόλτα μιάμισης ώρας με τα πόδια ή δύο ωρών με το ποδήλατο και πόσο εύκολο είναι τελικά να καλύψει μεγάλες αποστάσεις με βιώσιμο προς το περιβάλλον τρόπο.

Οι διαδρομές για περίπατο γύρω από το ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνουν ιστορικές πληροφορίες καθώς και παρουσίαση των ευκαιριών για βιώσιμη ανάπτυξη.”

Η είσοδος είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή
Για περισσότερες πληροφορίες, για τις διαδρομές και τις ημερομηνίες διεξαγωγής, επισκεφθείτε τη σελίδα του ΚΠΙΣΝ : www.snfcc.org

Το μήνυμα της Επιτρόπου Adina Valean για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας:

Πληροφορίες:

Στην ιστοσελίδα https://mobilityweek.eu/home/ μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για την εκστρατεία. Το φετινό θέμα περιγράφεται στη σελίδα https://mobilityweek.eu/registration/ ή στην αρχική σελίδα στο σύνδεσμο Register for EUROPEAN MOBILITY WEEK 2020. Όλα τα χρήσιμα εργαλεία (λογότυπο, μασκότ, αφίσα, baners κλπ) τα βρίσκετε στο https://mobilityweek.eu/communication-toolkit/

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας