WWF | Χρησιμοποίησε ΜΜΜ, ποδήλατο ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σου!

0
32

Είναι πιο ασφαλές… Μπορείς να το κάνεις διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο, ή παραδομένος στην αγαπημένη σου μουσική… Μπορείς ακόμα και να κοιμηθείς, αν τον έχεις «στο τσεπάκι»… Και βέβαια κοστίζει λιγότερο. Ε, τότε τι διστάζεις; Η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σημάδι ποιότητας ζωής σε μια πόλη. Χρειάζεται όμως κι εμείς να το πάρουμε απόφαση και η Καλύτερη Ζωή μας προτείνει τρόπους για να βάλουμε τη νέα συνήθεια στη ζωή μας.

Μπες στο maps.google.gr, πάτα το κουμπί «Λήψη οδηγιών», επίλεξε «με δημόσια συγκοινωνία» και βρες την διαδρομή που σε βολεύει. Παίρνοντας το λεωφορείο δε βοηθάς μόνο την ψυχική σου υγεία. Έχεις σκεφτεί κάθε μέρα που οδηγείς αυτοκίνητό τι σημαίνει αυτό για την πόλη σου; Σε ατμοσφαιρική ρύπανση, σε φασαρία, σε συμφόρηση των δρόμων…

Γίνε πρωτοπόρος στις μεταφορές στην πόλη! Βρες έξυπνες λύσεις: μπορείς να συνδυάσεις τη διαδρομή σου με το ποδήλατο; Πολλοί σταθμοί μετρό έχουν ειδικούς χώρους για το δέσιμο των ποδηλάτων. Σκέφτεσαι να το ξεκινήσεις; Αναζήτησε τις πολλές ποδηλατικές ομάδες που λειτουργούν στη χώρα. Βγαίνοντας βόλτα μαζί τους είσαι και πιο προφυλαγμένος, και μπορείς να πάρεις πολύ χρήσιμες συμβουλές για την πορεία σου.

Αν παρόλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητο, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μοιράσου το αυτοκίνητο με τους φίλους ή τους γείτονες που πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση.
  • Συντήρησε τακτικά το ΙΧ σου. Ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο εξοικονομεί μέχρι και 5% καύσιμα, και, φυσικά, επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον.
  • Οδήγησε οικολογικά, δηλαδή απόφυγε τα άσκοπα φρεναρίσματα και τις άσκοπες αλλαγές ταχυτήτων, σβήνε τον κινητήρα σου εάν πρόκειται να σταματήσεις για περισσότερο από 1 λεπτό, ελέγξε την πίεση των ελαστικών σου τουλάχιστον μία φορά το μήνα για μείωση κατανάλωσης ως 5% και απόφυγε τη μεταφορά περιττών φορτίων όπως και τη χρήση σχαρών οροφής.
  • Πρόσεξε τη διάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου σου. Η χρήση φαρδύτερων ελαστικών από αυτήν που προτείνει ο κατασκευαστής αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων και επιταχύνει την φθορά διαφόρων εξαρτημάτων, ενώ μπορεί να χειροτερεύσει την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου σου. Προτίμησε τα ελαστικά που έχουν σχεδιαστεί για οικονομία καυσίμων ή μείωση θορύβου.
  • Όταν αλλάζεις ελαστικά, προτίμησε αυτά που έχουν σχεδιαστεί για οικονομία καυσίμων ή και για μείωση του θορύβου (η ηχορύπανση από τα αυτοκίνητα είναι τεράστια και προκαλείται κυρίως από τα ελαστικά).
  • Προσπάθησε να μειώσεις στο ελάχιστο την κίνησή σου εκτός δρόμου – διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον και προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στο έδαφος. Αν χρειαστεί να βγεις εκτός δρόμου, χρησιμοποίησε αποκλειστικά οριοθετημένους δασικούς δρόμους και απόφυγε την κίνηση πάνω σε φυσικό έδαφος. Μπορεί να προκαλέσεις ανεπανόρθωτες ζημιές σε κάποια σπάνια είδη χλωρίδας. Σε κάθε περίπτωση απόφυγε την κίνηση εκτός δρόμου μετά τη δύση του ηλίου.
  • Εάν πρέπει να κινηθείς εκτός δρόμου διατήρησε πολύ χαμηλές ταχύτητες – μείωσε αισθητά την ηχορύπανση και ελαχιστοποίησε την πιθανότητα να τραυματίσεις κάποιο ζώο.
  • Αν είσαι ιδιοκτήτης «τζιπ» και κινείσαι συχνά εκτός δρόμου, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα ελαστικά του αυτοκινήτου σου. Τα φαρδιά ελαστικά, καθώς και αυτά με το έντονο ανάγλυφο πέλμα, δεν σου προσφέρουν πολλά, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν σημαντικές ζημιές στο έδαφος (έντονη διάβρωση). Απόφυγε επίσης την κίνηση πάνω σε παραλίες και ειδικότερα πάνω σε αμμόλοφους. Τα είδη που φιλοξενούνται εκεί μπορεί να μην τα βλέπεις, αλλά έχουν τεράστια οικολογική αξία.
  • Αν οδηγείς εκτός δρόμου και θέλεις να σταθμεύσεις, πρόσεξε την απόσταση του αυτοκινήτου σου από τα ξερόχορτα. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται από τους καταλύτες είναι πολύ υψηλές και μπορεί να προκαλέσεις πυρκαγιά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Δες περισσότερα εδώ.

Πηγή: WWF

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας