Είναι πραγματικά πανεύκολο να φτιάξουμε Χριστουγεννιάτικα στολίδια από αλατοζύμη. Η διαδικασία θα αρέσει πολύ και στα παιδιά!

Πάμε να δούμε την συνταγή:

– 1 φλιτζάνι αλεύρι
– 1/2 φλιτζάνι αλάτι
– 1/2 ή ¾ φλιτζάνι νερό

…θα χρειαστούμε μερικά επιπλέον καλούδια:
– Πλάστης
– Λαμαρίνα ψησίματος
– Λαδόκολλα
– Κουπ-πατ
– Σπάγκος

…κι αυτά είναι για να κάνουμε τα στολίδια μας πιο ελκυστικά, προαιρετικά:
– Πλαστικό χρώμα & πινέλο
– Γκλίτερ
– Κανέλα σε σκόνη

Αρχικά, πλάθουμε την ζύμη με τα παραπάνω υλικά. Την ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη. Το φύλλο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ χοντρό (κίνδυνος μούχλας), ούτε πολύ λεπτό (θα βγουν πολύ εύθρυπτα). Έπειτα, δημιουργούμε σχήματα με κουπ-πατ (καλό είναι να είναι σχετικά μεγάλα τα κουπ-πατ).

Στρώνουμε τη λαδόκολλα στην λαμαρίνα και τοποθετούμε προσεκτικά τα τεμάχια που κόψαμε. Ενώ είναι νωπά, τους ανοίγουμε μια οπή με μια οδοντογλυφίδα, αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει ο σπάγκος που θα χρησιμοποιήσουμε. Τώρα, μπορείτε είτε να τα ψήσετε σε χαμηλή θερμοκρασία, είτε να τα αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα. Εγώ δεν τα ψήνω. Ωστόσο, αν δεν τα ψήσετε, θα πρέπει να τα γυρνάτε 2 φορές την ημέρα. Ανάλογα με την θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου, σε 3-4 ημέρες θα είναι έτοιμα.

Μόλις ξεραθούν, ξεδιπλώστε την δημιουργικότητά σας. Κατ’ αρχήν, περάστε τους σπάγκο. Βάψτε τα – μάλιστα, ενώ η μπογιά είναι νωπή, μπορείτε να ρίξετε λίγο γκλίτερ. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μεταλιζέ χρώματα.

Για να τους δώσετε άρωμα, προσθέστε σκόνη κανέλας και γαρύφαλλου στη ζύμη, ή εμποτίστε τα με αιθέρια έλαια (προσοχή – ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως αυτό της κανέλας είναι πλούσια σε φαινόλες και συνεπώς καυστικά!) ή εσάνς. Αν θέλετε να τα εμποτίσετε με άρωμα, μην τα βάψετε και από τις δύο όψεις.

Καλές δημιουργίες!

Μπορείτε να αναπαράξετε το άρθρο, αρκεί να αναφέρεται: Copyright (C) Ελευθερία Μαντζώρου, και να παρατίθεται το κάτωθι link.

Ελευθερία Μαντζώρου
καθηγήτρια εναλλακτικών θεραπειών στο Flow – Wellness & Training

Πηγή: Flow- Wellness & Training

 

Newsletter εγγραφή

 

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας