Χρωματοθεραπεία | Χρώματα και υγεία

1
1624

Η χρωματοθεραπεία είναι μία συμπληρωματική θεραπεία, στην οποία γίνονται αναφορές ακόμα στους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου, της Κίνας και της Ινδίας. Το χρώμα δεν είναι παρά φως ποικίλων μηκών κυμάτων. Συνεπώς, κάθε χρώμα έχει το δικό του μήκος κύματος και την δική του δόνηση.

Χρώματα και Τσάκρα

Η ενέργεια που συσχετίζεται σε καθένα από τα 7 χρώματα του φάσματος (κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο, κίτρινο, κυανό, μοβ και βιολετί) αντιστοιχεί στην ενέργεια ενός εκ των 7 βασικών τσάκρα (ενεργειακό κέντρο) του σώματος. Φανταστείτε τα τσάκρα σαν ένα σύνολο τροχών. Τα χρώματα είναι σαν τον μηχανισμό μίας μηχανής. Κάθε τροχός πρέπει να λειτουργεί ομαλά, προκειμένου να λειτουργεί ομαλά η μηχανή. Συνεπώς, η ευεξία και η υγεία επιτυγχάνονται όταν αυτές οι ενέργειες είναι ισορροπημένες. Η ισορροπία των τσάκρα είναι σημαντική τόσο για την ευεξία, όσο και για την υγεία. Η χρωματοθεραπεία μπορεί να συντελέσει στην εξισορρόπηση αυτών των ενεργειών, μέσω της χρήσης του κατάλληλου χρώματος.

Το κόκκινο αντιστοιχεί στο τσάκρα βάσης, το πορτοκαλί στο τσάκρα του ιερού οστού, το κίτρινο στο τσάκρα του ηλιακού πλέγματος, το πράσινο στο τσάκρα της καρδιάς, το μπλε στο τσάκρα του λαιμού, το μοβ στο τσάκρα του μετώπου, και το βιολετί στο τσάκρα που βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού.

Η ενέργεια του χρώματος μας επηρεάζει σε όλα τα επίπεδα – βιολογικό, πνευματικό και συναισθηματικό.

Το χρώμα απορροφιέται από τα μάτια, το δέρμα, το κρανίο και την αύρα μας. Όλα τα κύτταρα του σώματός μας χρειάζονται την ενέργεια του φωτός. Έτσι, η ενέργεια του χρώματος έχει πολυσύνθετη επίδραση στον οργανισμό. Μπορούμε να εκτεθούμε στο χρώμα με διάφορους τρόπους: Με νερό που έχει δυναμοποιηθεί από τον ήλιο, με ειδικές λάμπες, με μεταξωτά υφάσματα και με ειδικές θεραπείες.

Η χρωματοθεραπεία είναι ευεργετική σε βιολογικό επίπεδο. Μάλιστα, σε αυτό το επίπεδο τα οφέλη της είναι πιο αντιληπτά. Ωστόσο, τα χρώματα επιδρούν πιο ανεπαίσθητα στο ψυχολογικό και στο πνευματικό επίπεδο. Το ξέρουμε ότι η ευεξία δεν είναι μόνο βιολογικό ζήτημα. Ευτυχώς, πλέον τόσο η συμβατική, όσο και η εναλλακτική ιατρική, αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ολιστικά: αναγνωρίζεται ευρέως ότι σώμα, νους και πνεύμα είναι αλληλένδετα. Γι’ αυτό η χρωματοθεραπεία είναι τόσο ωφέλιμη: Το χρώμα δονεί όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας.

Εκτιθέμεθα για πρώτη φορά στο χρώμα στην μήτρα της μητέρας μας, όπου είμαστε εμβαπτισμένοι σε ένα θρεπτικό, καταπραϋντικό ροζ.

Ως παιδιά συνδέουμε το ροζ με τις πρώτες μαθησιακές μας εμπειρίες. Αυτοί οι πρώτοι συσχετισμοί εξελίσσουν την συνειδητότητά μας. Καθώς μεγαλώνουμε, συνδέουμε διάφορα συναισθήματα, μνήμες και έννοιες με τα χρώματα, και αυτές οι συνδέσεις καταχωρούνται στο υποσυνείδητό μας. Ενίοτε, δημιουργούμε προκαταλήψεις για συγκεκριμένα χρώματα, θεωρώντας τα χαρούμενα, θλιβερά ή τρομακτικά.

Οι εμπειρίες που βιώνουμε μας στιγματίζουν. Κάποιες είναι θετικές, άλλες αρνητικές. Οι αρνητικές ενίοτε εκδηλώνονται ως ασθένεια. Ένα παράδειγμα: Ίσως για αρκετά χρόνια βρεθήκαμε σε μία κατάσταση όπου αισθανόμασταν ανήμποροι να εκφραστούμε. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σαν πρόβλημα στην περιοχή του λαιμού. Αν λοιπόν η αυτοέκφρασή μας υπήρξε μπλοκαρισμένη, η ενέργεια αυτής της περιοχής δεν θα κυκλοφορεί απρόσκοπτα, με επακόλουθο μία πάθηση.

Η επίγνωση των χρωματικών προτιμήσεων μπορεί να αποτελέσει βοήθημα στον εντοπισμό προβλημάτων.

Δουλεύοντας με το αντίστοιχο χρώμα, μπορούμε να απελευθερωθούμε συναισθηματικά, πνευματικά, και εντέλει βιολογικά.

Η χρωματοθεραπεία είναι μια ολιστική μη παρεμβατική θεραπεία. Το χρώμα πρέπει να αποτελεί τμήμα της καθημερινότητάς μας, και όχι κάτι στο οποίο θα εκτεθούμε 1-2 ώρες με τον θεραπευτή μας. Περιβαλλόμαστε από χρώματα. Ο θαυμαστός πλανήτης μας δεν εμπεριέχει όλα τα χρώματα της ίριδας τυχαία. Τίποτα στη Γη δεν είναι τυχαίο. Το χρώμα δεν είναι εξαίρεση. Αρκεί να συντονίσουμε την συνειδητότητά μας με την ενέργεια του χρώματος, και αυτό θα μεταμορφώσει την ζωή μας. Ο επαγγελματίας θεραπευτής μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό.

Η χρωματοθεραπεία είναι ασφαλής, τόσο μόνη της, όσο και σε συνδυασμό με άλλες συμβατικές και εναλλακτικές θεραπείες. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ενήλικες, παιδιά και ζώα.

Επισημαίνουμε ότι καμία εναλλακτική θεραπεία δεν πρέπει να αντικαθιστά την συμβατική αγωγή. Κανένας εναλλακτικός θεραπευτής δεν πρέπει να συστήσει διακοπή φαρμακευτικής αγωγής. Αν λαμβάνετε οποιοδήποτε σκεύασμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

FLOW

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας