Το θετικό μήνυμα της Ημέρας | Εβδομάδα 10 | Ημέρα 64

0
64

Ένας χρόνος αυτοεξέλιξης

Aπό το βιβλίο του Ρόμπερτ Νατζέμυ “Μία σελίδα την ημέρα – ένας χρόνος αυτοεξέλιξης“, εκδόσεις Ολιστικής Αρμονίας.

Εβδομάδα 10η

Ημέρα 64η

Επικοινωνία από καρδιάς

Στην επικοινωνία μας με τους άλλους τείνουμε συχνά να κάνουμε κριτική ή παράπονα. Κάνουμε «ΕΣΥ μήνυμα», στο οποίο τους κατηγορούμε ότι κάνουν λάθος, ότι είναι κακοί ή απαράδεκτοι. Όταν συμπεριφερόμαστε έτσι, ο άλλος αισθάνεται απορριπτέος, αδικημένος, πληγωμένος και θυμωμένος. Αυτό τον κάνει να πάρει αμυντική στάση. Σταματά να μας ακούει, γιατί πονάει. Το «ΕΓΩ μήνυμα» είναι μια μορφή επικοινωνίας με την οποία εκφράζουμε αποτελεσματικά στον άλλον τι συμβαίνει μέσα μας.

Βοηθάμε τον άλλο να καταλάβει τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά μας. Όταν επικοινωνούμε με «εγώ μήνυμα», αντί να τονίζουμε τι «κάνει ο άλλος λάθος» ή τι νομίζουμε γι’ αυτόν, τονίζουμε πώς αισθανόμαστε εμείς, τι χρειαζόμαστε, πώς σκεπτόμαστε και τι βοήθεια έχουμε ανάγκη από εκείνον για να αισθανθούμε ευτυχισμένοι.

Επικεντρωνόμαστε στο παρόν και στο μέλλον, παρά στο παρελθόν. Αποφεύγουμε, έτσι, να ασχοληθούμε με το ποιος έκανε τι σε ποιον και συγκεντρωνόμαστε στο τι είδους σχέση θέλουμε να έχουμε τώρα.

Προτιμώ να εκφράζω τις ανάγκες μου παρά να κρίνω τον άλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για αποτελεσματικότερη επικοινωνία από την Αρμονική Ζωή.

 Ένας χρόνος αυτοεξέλιξης

Robert Najemy

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας