Xρονοθεραπεία: Mια νέα διάσταση στη σύγχρονη Θεραπευτική.

 

Οπαράγοντας χρόνος αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην κατανόηση των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού και στη θεραπευτική των παθήσεων και των διαταραχών του. Ο ρυθμός, η επανεμφάνιση των ομοίων σε όμοιους χρόνους, μελετάται με ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή.

Η μελέτη των βιολογικών ρυθμών, μάλιστα, γίνεται πιο επιτακτική τώρα που η άκριτη κοινωνικοοικονομική εξέλιξη έχει διαταράξει τη σχέση ανάμεσα στη χρονοβιολογική τάξη του οργανισμού και στη χρονική τάξη στο περιβάλλον.

Πρώτος ο Ιπποκράτης έδωσε έμφαση στον παράγοντα «χρόνος»: «…ιατρικήν όστις βούλεται ορθώς ζητείν, τάδε χρή ποιείν.. πρώτον μέν ενθυμείσθαι τας ώρας του έτεος, ό,τι δύναται απεργάζεσθαι εκάστη… ου γάρ εοίκασιν αλλήλοισιν ουδέν, αλλά πολύ διαφέρουσι αυταί τε εφ’εωυτέων και εν τοίσι μεταβολοίσιν… κατά ταύτα τις εννοεύμενος και σκοπεύμενος προειδείη αν τα πλέιστα των μελλόντων έσεσθαι από των μεταβολέων…».

Οι βιορυθμοί είναι ενδογενείς, αλλά συγχρονίζονται με τους ρυθμούς του περιβάλλοντος. Οι ημερήσιοι ρυθμοί συντονίζονται στον κύκλο φωτός-σκοταδιού με νευροφυσιολογικές και ορμονικές διαδικασίες. Σε αυτές μετέχουν ο αμφιβληστροειδής, ο υποθάλαμος και η επίφυση (κωνάριο), η οποία μέσω της παραγόμενης μελατονίνης μπορεί να συγχρονίζει όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

 

Γενικά, φαίνεται ότι, σε αντίθεση με το σύστημα υποθαλάμου- υπόφυσης που διεγείρει τους λοιπούς ενδοκρινείς αδένες, το σύστημα υποθάλαμος- επίφυση δρα εξισορροπητικά. Παρεμποδίζει κάθε άσκοπη υπερδραστηριότητα και υποστηρίζει, έτσι, την λειτουργική οικονομία του οργανισμού.

Η κατάλληλη χρήση μελατονίνης, ιδιαίτερα με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε οργανισμού, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πρόωρου γήρατος. Επίσης, στις διαταραχές του ύπνου, στις διαταραχές που σχετίζονται με άτακτο ωράριο εργασίας και νυκτερινή εργασία, στη ρύθμιση του καταμήνιου κύκλου, στην ποιοτική βελτίωση της ποιότητας ζωής χρονίως πασχόντων, κ.α

Για παράδειγμα, οι αρθρίτιδες παρουσιάζουν σημαντικούς ημερήσιους ρυθμούς στην εκδήλωση και την ένταση των συμπτωμάτων. Με το δεδομένο ότι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι συνήθως χειρότερα το πρωί, η φαρμακευτική θεραπεία αποδίδει πολύ περισσότερο όταν χρησιμοποιούνται πρωινές δόσεις ταυτόχρονα με την αφύπνιση.

Αντίστοιχα, στο άσθμα έχει παρατηρηθεί ότι οι καλύτερες ώρες για τις φαρμακευτικές δόσεις είναι στις 3 μμ και προ του βραδινού ύπνου. Η θεραπευτική και η αισθητική φροντίδα του δέρματος, και μάλιστα του προσώπου, αποδίδει πολύ καλύτερα όταν η θεραπεία γίνεται προ του βραδινού ύπνου. Η θεραπεία της χρόνιας γαστρίτιδας και της γαστροοισο φαγικής παλινδρόμησης γίνεται πολύ καλύτερα προ του βραδινού φαγητού.

Η μελέτη της φυσιολογίας και παθολογίας των βιολογικών ρυθμών συνιστά πλέον όχι μόνο ένα γοητευτικό κεφάλαιο, αλλά προσφέρει μια σημαντική βοήθεια στην κατανόηση της παθογένειας των νοσημάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στον καλύτερο προγραμματισμό των θεραπευτικών σχημάτων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

Η Ομοιοπαθητική Φαρμακολογία έχει σαφή χρονοφαρμακολογικό προσανατολισμό. Tα Ομοιοπαθητικά Repertories, με τα οποία γίνεται η ανάλυση των ιστορικών, δίνουν πρώτη προτεραιότητα στην ώρα της ημέρας στην οποία εμφανίζεται ή επιδεινώνεται συνήθως οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Με βάση την μακρόχρονη εμπειρία μου στην Ομοιοπαθητική αξιοποιώ στον καλύτερο δυνατό βαθμό το timing, τον κατάλληλο χρονισμό των ομοιοπαθητικών δόσεων. Σε σχέση πάντοτε με το εξατομικευμένο ιστορικό της κάθε περίπτωσης.

 

Εάν ενδιαφέρεσθε για τις θεραπείες που περιγράφονται στο άρθρο, μπορείτε να ενημερωθείτε για την Ειδική Προσφορά για τους επισκέπτες και τους φίλους της «Όμορφης Ζωής», από Δευτέρα 15 Οκτωβρίου μέχρι τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, από τον Δρ Τάσο Βαρθολομαίο, MD, PhD, MFHom, MHMA, Mέλος του Faculty of Homeopathy Μ.Βρετανίας.
Ο Δρ Τάσος Βαρθολομαίος είναι ο μοναδικός, διεθνώς, Ομοιοπαθητικός- Ιατρός που έχει ενσωματώσει τη Χρονοθεραπεία και τις αρχές της Συγχρονικότητας του Γιούγκ στην ομοιοθεραπευτική αντιμετώπιση όλων των διαταραχών υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Δρ Τάσος Βαρθολομαίος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας