Yoga και αδυνάτισμα | Μπορώ να χάσω βάρος κάνοντας yoga;

1
5389

Η yoga μας κάνει σίγουρα να φαινόμαστε ψηλότεροι, γιατί διορθώνει την στάση μας. Είναι δεδομένο επίσης ότι τονώνει και δυναμώνει ολόκληρο το σώμα μας. Υπάρχει όμως μια μεγάλη συζήτηση, που αφορά το αν η yoga μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αν δηλαδή μπορεί να αναλάβει το έργο της καύσης θερμίδων και να ικανοποιήσει μια από τις εντονότερες επιθυμίες πολλών ανθρώπων γύρω μας, το αδυνάτισμα.

Ο στόχος είναι να χάσουμε κιλά και να αποκτήσουμε ένα σώμα με ιδανικό βάρος κάνοντας yoga. Είναι αυτό εφικτό;

Αυτό είναι το θέμα του άρθρου μας και θα δείτε πως πραγματικά υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να το πετύχουμε. Ναι, είναι εφικτό. Με την yoga μπορούμε να ελέγξουμε ΚΑΙ να μειώσουμε το βάρος μας.

photo on unsplash

Πρέπει να ξέρουμε όμως για τι πράγμα μιλάμε… Η yoga είναι κάτι πάρα πολύ ευρύ. Υπάρχουν πολλά είδη yoga και κάποια από αυτά, περιλαμβάνουν απλώς τον διαλογισμό. Μην ξεγελιέστε, ασκώντας τον διαλογισμό θα έχετε πολλά οφέλη, όμως δεν θα αδυνατίσετε! Επομένως αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να διαλέξετε καταρχήν το κατάλληλο είδος yoga. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα είδος δυναμικό, να περιέχει δηλαδή αρκετή κίνηση.

Ποιά είναι τα είδη γιόγκα που μας βοηθούν να έχουμε απώλεια θερμίδων;

Όπως είπαμε υπάρχουν τα δυναμικά είδη yoga. Είναι πρακτικές που εκτός από pranayama (αναπνοή) και διαλογισμό, στο κυρίως μέρος του προγράμματος τους, που είναι οι asanas (θέσεις), περιλαμβάνουν και δυναμικές μεταβάσεις από την μια θέση στην άλλη, δηλαδή κίνηση. Στη yoga αυτό λέγεται πρακτική με συνεχή ροή (flow) και είναι στην ουσία αερόβιο πρόγραμμα.

Οι πρακτικές αυτές ανεβάζουν τους χτύπους της καρδιάς και μας δίνουν την ευκαιρία να ιδρώσουμε. Ναι καλά ακούσατε, την ευκαιρία, γιατί ο ιδρώτας δείχνει ότι έχουμε δουλέψει δυναμικά.

Συγκεκριμένα τα είδη yoga που μπορούν πολύ ενεργά να συνεισφέρουν στην απώλεια θερμίδων και επομένως βάρους είναι: η Vinyasa, η Ashtanga και η Power Yoga.

Τα είδη αυτά έχουν διαφορετικά επίπεδα εκγύμνασης (Level 1, 2, 3) και αντίστοιχο βαθμό δυσκολίας. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να παρακολουθήσετε ένα πρόγραμμα Vinyasa Flow 2 ή 3 εάν δεν είναι το επίπεδό σας. Θα κάνετε απαραίτητες για εσάς καύσεις ακόμη και στο πρώτο επίπεδο Vinyasa 1, εφόσον αυτό ταιριάζει στην δική σας φυσική κατάσταση.

photo on google

Και κάτι ακόμη! Έχουμε συνηθίσει τα μαθήματα Hatha Yoga, να απευθύνονται σε αρχάριους ή σε άτομα με χαμηλή φυσική κατάσταση. Αυτά είναι εισαγωγικά μαθήματα Hatha basics ή Hatha for all και τα ακολουθεί κάποιος όταν είναι “πρωτάρης”. Ωστόσο, υπάρχουν μαθήματα Hatha Yoga που είναι απαιτητικά, αυξάνουν την φυσική κατάσταση, είναι για πιο προχωρημένους ασκούμενους και οπωσδήποτε κάνουν πολύ καλή καύση θερμίδων. Μπορείτε επομένως να τα ακολουθήσετε και αυτά αν ψάχνετε για ένα πρόγραμμα που θέλετε να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε.

Πως γίνεται να αδυνατίσει κάποιος κάνοντας yoga;

Είναι αλήθεια πως η yoga δεν θεωρείται ο παραδοσιακός τρόπος ή “άθλημα” που επιλέγει να ακολουθήσει κάποιος για να χάσει βάρος. Συνήθως όταν έχουμε στο νου μας το αδυνάτισμα, προτιμάμε να τρέξουμε, να περπατήσουμε έντονα ή να κάνουμε ποδήλατο.

photo on google

Όπως είπαμε όμως, τα δυναμικά είδη yoga κάνουν την καρδιά να χτυπά δυνατά και τον ιδρώτα να τρέχει. Η yoga δεν είναι μόνο αναπνοές και απαλή μουσικούλα. Υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές και διαφορετικά επίπεδα. Αυτό είναι το μυστικό! Μπορείς να προκαλέσεις το σώμα σου και τις αντοχές του. Χρειάζεται φυσική κατάσταση και δεν μπορούν να κάνουν όλοι τα ίδια πράγματα. Όμως η φυσική κατάσταση χτίζεται σιγά σιγά και το σώμα επίσης αλλάζει. Προκειμένου, όμως, να εξελιχθείς θα πρέπει να προσπαθήσεις, να βάλεις τους μύες σου να δουλέψουν και να κουραστείς. Αυτό που είναι σημαντικό όμως είναι ότι πάντα θα δουλεύεις στα όριά σου, γιατί αυτή είναι μια από τις βασικές αρχές της yoga.

Αν υποθέσουμε ότι κάνεις ένα δυναμικό είδος, όπως η Vinyasa, ή ένα απαιτητικά μάθημα Ηatha yoga. Τι πρόκειται να συμβεί;

photo on unsplash

Θα επαναλάβεις αρκετούς Χαιρετισμούς στον Ηλιο (Surya Namaskar), θα περάσεις από αλληλουχία θέσεων με συγκεκριμένη ροή (vinyasas), θα μείνεις σε στηρίξεις, θα μπεις σε θέσεις που δυναμώνουν το κορμό και τα χέρια. Όλο αυτό κρατά 60 έως 90 λεπτά.

Πίστεψέ το, το σώμα σου θα αρχίσει να αποκτά γράμμωση και μυϊκό τόνο. Εκτός από την ευελιξία και το μήκος που η yoga δίνει στους μυς προσφέρει επίσης συνολική ενδυνάμωση. Η διαρκής κίνηση θα σε βοηθήσεις να χάσεις βάρος.

Πρέπει όμως να είσαι αφοσιωμένος

photo on googleΟποιοδήποτε είδος άσκησης και αν ακολουθήσεις προκειμένου να έχεις σταθερή απώλεια θερμίδων και κατά συνέπεια βάρους, θα πρέπει να την κάνεις συστηματικά.

Βάλε στο πρόγραμμα της εβδομάδας, τουλάχιστον 3-4 φορές, όποιο από τα είδη αναφέραμε προηγουμένως σου ταιριάζει. Μπορείς επίσης να κάνεις  και συνδυασμό προγραμμάτων. Οι περισσότερες σχολές και studio yoga θα έχουν περισσότερα από ένα είδη να σου προτείνουν.

Αδυνάτισμα, αποτοξίνωση και λιωμένη μάσκαρα…

photo on pexels

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας διηγηθώ την αστεία προσωπική μου ιστορία. Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησα να παρακολουθώ μαθήματα Vinyasa Yoga Flow. O προσωπικός μου στόχος ήταν η ενδυνάμωση.

Ένα μάθημα vinyasa yoga, περιλαμβάνει τις θέσεις (asanas) οι οποίες είναι στατικές. Στις θέσεις αυτές απλώς μένεις, δεν κινήσε, όμως χρειάζεται να ενεργοποιήσεις όλο σου το σώμα, και αυτό σε δυναμώνει. Συγχρόνως όμως σε κάνει και να ιδρώνεις πολύ. Προηγουμένως όμως έχεις περάσει από πολλάς vinyasas, έχεις κατέβει αρκετές φορές σε σανίδα (kumbhakasana) ή πλάγια σανίδα, έχεις κάνει μερικές στηρίξεις,  για να καταλήξεις σε έναν πολεμιστή (Virabhadrasana 1 ή 2). Η θέση του πολεμιστή μοιάζει εύκολη, είναι σίγουρα πολύ κομψη και ανάλαφρη! Όμως πιστέψτε με, όταν το δυναμικό sequence κρατάει γύρω στα 60 λεπτά, είσαι κατάκοπος και ανυπομονείς να έρθει η στιγμή που θα ακούσεις το: “και τώρα μπορείτε να ξεκουραστείτε στην θέση του Κάτω Σκύλου (Adho mukha svanasana)”.

Έχεις ήδη λοιπόν κάνει πολλές καύσεις, έχεις δουλέψει αποτοξινωτικά, έχεις ιδρώσει, έχεις βάλει τους μύες σου σε κίνηση όμως… έχεις χάσει την μάσκαρα!

Έχω την συνήθεια να πηγαίνω στην σχολή που παρακολουθώ μαθήματα γιόγκα, αμέσως μετά το γραφείο και κρατάω το full make up που έχω από το πρωί. Βγαίνοντας λοιπόν από το μάθημα, συνήθως αντικρίζω στον καθρέφτη κάτι ανάμεσα σε γκόθικ φιγούρα με το ρίμελ να έχει τρέξει στο μάγουλο και χαριτωμένο ζωάκι πάντα.

Ας σοβαρευτούμε και ας μιλήσουμε για Mindfulness. Τι είναι αυτό και τι σχέση έχει με το αδυνάτισμα;

To mindfulness είναι οπωσδήποτε μια λέξη της μόδας. Χρησιμοποιείται πολύ στις μέρες μας. Σημαίνει συνειδητότητα και είναι μια πνευματική πρακτική την οποία εξασκείς συστηματικά όταν κάνεις yoga.

Μαθαίνεις να είσαι συνειδητός πρώτα από όλα με την αναπνοή σου και μετά κατά την διάρκεια της κίνησης. Επίσης, όσο μένεις στην κάθε θέση (asana) ασκείς με τον ίδιο τρόπο τον νου σου, δηλαδή κρατάς εστιασμένη την προσοχή σου. Το κέρδος από αυτή την ιστορία, είναι ότι στην πορεία αρχίζεις να αποκτάς έναν πιο συνειδητό τρόπο ζωής συνολικότερα. Σ΄ αυτο το πλαίσιο, οι διατροφικές σου επιλογές θα γίνονται επίσης με μεγαλύτερη επίγνωση. Θα έχεις την δυνατότητα να παρατηρείς τι επιλέγεις κάθε φορά και για ποιο λόγο το καταναλώνεις. Θα έχεις καλύτερο έλεγχο και οι παρορμητικές επιδρομές στο ψυγείο μπορεί να αρχίσουν να ελαττώνονται.

Το να είσαι mindful μπορεί να σε επηρεάσει στο αν θα φας ένα γλυκό ή μια φέτα καρπούζι.

photo on pexels

Ασκούμενος στην συνειδητότητα, μπορείς ακόμη και να μετατρέψεις ένα ολόκληρο γεύμα σε άσκηση διαλογισμού. Όλα αυτά είναι διαδρομές που μπορούν να σε οδηγήσουν σε καλύτερες διατροφικές συνήθειες και στον έλεγχο του βάρους σου.

Γιόγκικη διατροφή και prana

Έχουμε ξαναπεί πως prana είναι η ζωτική ενέργεια. Κάποιος λοιπόν που κάνει yoga μπορεί να υιοθετήσει και την γιόγκικη διατροφή, καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε prana.

photo on pexels

Ζωντανές τροφές, που αναπτύσσονται κοντά στον ήλιο, δηλαδή φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές αυτές εάν αντικαταστήσουν κάποια τσιμπολογήματα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την κατανάλωση θερμίδων. Εδώ υπάρχει ένα μυστικό… Όπως είπαμε το σώμα μας έχει ανάγκη από prana, ζωτική ενέργεια.

Μια από τις σημαντικότερες πηγές ζωτικής ενέργειας είναι η αναπνοή. Σε ένα αυθεντικό μάθημα yoga, αναπνέουμε σωστά. Το σώμα μας γεμίζει από ζωτική ενέργεια, τα επίπεδα της ευεξίας ανεβαίνουν αισθητά και για αυτό τον λόγο… πεινάμε λιγότερο. Έχουμε χορτάσει από prana και μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τις ποσότητες του φαγητού μας.

 Άλλο ένα μυστικό: μία καλή συνήθεια έλκει και άλλες

Τι εννοούμε με αυτό; Ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν σταδιακά και να δείτε αλλαγές στο σώμα σας, αλλά και στην ζωή σας.

Ξεκινώντας από ένα ήπιο είδος γιόγκα εφόσον κάποιος είναι αρχάριος, έχει την ευκαιρία να αρχίσει να γυμνάζεται, αλλά κυρίως έρχεται σε επαφή με το σώμα του. Μπορεί να αρχίσει να χάνει βάρος ή πόντους. Δηλαδή, να δείχνει πιο λεπτός ενώ δεν έχει χάσει κιλά, απλά γιατί έχουν δυναμώσει οι μύες του. Το σώμα γίνεται πιο σφιχτό και η στάση του είναι πιο ευθυτενής.

Όμως το ένα φέρνει το άλλο! Συνειδητοποιώντας τα οφέλη της άσκησης στο σώμα μας, μπορεί να προχωρήσουμε και λίγο παραπέρα. Ίσως μπούμε στην διαδικασία να παρακολουθήσουμε ένα πιο προχωρημένο τμήμα και με την βοήθεια της δυναμικής άσκησης να χάσουμε κάποια επιπλέον κιλά. Άλλωστε μια αλλαγή στο σώμα για να γίνει σωστά και να έχει διάρκεια πρέπει να γίνει σταδιακά και οι όποιες συνήθειες αποκτήσουμε να εγκατασταθούν σαν τρόπος ζωής.

photo on pexels

Μια δασκάλα γιόγκα λέει: “ποτέ μην ξεκινάς να κάνεις κάτι αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Διάλεξε πράγματα που μπορούν να γίνουν καθημερινές συνήθειες, που σου αρέσουν και σου ταιριάζουν, που είναι στα μέτρα σου”.

H  yoga λοιπόν έχει αυτή την χάρη! Μπορεί σιγά-σιγά να γίνει μια καθημερινή συνήθεια, μπορείς να την ακολουθείς χωρίς να έχεις την ανάγκη να πας σε ένα γυμναστήριο ή σε ένα στουντιο. Εφ’ όσον την έχεις διδαχτεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ο δάσκαλός σου μπορεί να σου δώσει να κάνεις ασκήσεις και μόνος σου στο σπίτι.

Επειδή λοιπόν το σώμα θυμάται και συνηθίζει, η ευεξία αρχίζει και μας γίνεται απαραίτητη. Δεν αποκλείεται λοιπόν να βάλετε στο πρόγραμμά σας και τον καθημερινό περίπατο και να προσθέσετε επιπλέον καύσεις. Θα δείτε να πράγματα να αλλάζουν σε βάθος χρόνου. Πολλές μελέτες λένε πως άνθρωποι που κάνουν yoga, συχνά πηγαίνουν βόλτες στην εξοχή, κάνουν ποδήλατο ή πηγαίνουν στο κολυμβητήριο.

Όλα αυτά είναι ένας υπέροχος συνδυασμός όχι μόνο για να χάσετε βάρος αλλά για να αλλάξετε την ζωή σας. Να καταπολεμήσετε το στρες μέσα από την άσκηση, να πετύχετε το ιδανικό σας βάρος ή να κάνετε καινούργιους φίλους.

Η γιόγκα προάγει τον καλό ύπνο και αυτό μας αδυνατίζει

photo on pexels

Πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι όταν δεν κοιμόμαστε καλά δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και οδηγεί στην αποθήκευση λίπους στο σώμα. Κυρίως όμως η έλλειψη ύπνου, επηρεάζει τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης η οποία αυξάνει την όρεξή μας. Γι΄αυτό και όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά, την επόμενη μέρα δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της yoga, είναι ότι επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας. Ισορροπεί το νευρικό μας σύστημα και έτσι ο οργανισμός μας μπαίνει πιο εύκολα σε φάση χαλάρωσης.

Έτσι λοιπόν ενώ εσείς κοιμόσαστε ο μεταβολισμός σας δουλεύει σωστά και μπορείτε βάλετε υλοποιήσιμους στόχους σε σχέση με το βάρος σας.

Ακόμη και αν δεν χάσετε πολύ βάρος σίγουρα θα δείχνετε πολύ κομψότεροι.

photo on pexels

Επιστρέφουμε σε αυτό που είπαμε στην αρχή. Η yoga σε κάνει να φαίνεσαι ψηλότερος γιατί η στάση σου είναι πιο σωστή. Η σπονδυλική σου στήλη ευθυγραμμίζεται, οι ώμοι ανοίγουν, ο λαιμός στηρίζει περήφανα το κεφάλι προς τον ουρανό.

Επίσης όλο το σώμα δυναμώνει συνολικά, γίνεται πιο συμπαγές και αρμονικό. Η κοιλιά μας γίνεται επίπεδη γιατί στην γιόγκικη πρακτική όλος ο κορμός δουλεύεται πολύ συστηματικά με πλήθος ασκήσεων. Και το πιο σημαντικό, όλο μας το σώμα αποκτά ευελιξία και οι μυς γυμνάζονται χωρίς να φουσκώνουν δυσανάλογα. Η yoga δουλεύει με την επιμήκυνση των μυών και όχι με την διόγκωσή τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα σώμα δυνατό και κομψό.

Θέσεις (asanas) και σειρές θέσεων, που θα σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

  • Χαιρετισμός στον Ηλιο, Surya Namaskar

photo on google

  • Χαιρετισμός στην Σελήνη (Chandra Namaskar)

  • Vinyasa: μια αλληλουχία θέσεων

photo on google

  • H θέση της βάρκας, Paripurna Navasana
photo on google
  • Chaturanga

photo on google

  • H θέση της σανίδας, Kumbhakasana 

photo on google

  • Η θέση της πλάγιας σανίδας, Vasisthasana

photo on google

  • Όλες οι θέσεις των πολεμιστών, Virabhadrasana 1, 2 και 3
photo on google
  • Η θέση της καρέκλας και πλάγιας καρέκλας, Utkatasana και Parivrtta Utkatasana

photo on googlephoto on google

Δικτυογραφία

https://www.mindbodygreen.com/0-26378/how-yoga-helped-me-finally-lose-weight.html
https://www.yogajournal.com/poses/yoga-by-benefit/weight-loss

Videos

https://www.youtube.com/watch?v=Ci3na6ThUJc
https://www.youtube.com/watch?v=WmSIMpIDa_A

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας