Ύπνωση + Υποβολές = Επαναπρογραμματισμός

0
1019

Του Στέφανου Βαούτη

Η Ύπνωση βοηθά αποτελεσματικά πολλά άτομα να χρησιμοποιήσουν την ενέργειά τους υπέρ τους και όχι εναντίον τους. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που ισχυρίζονται ότι επιφέρουν εσωτερική ηρεμία και απελευθερώνουν την προσωπική ενέργεια, και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αποτελέσματα με τη χρήση αυτών των μεθόδων. Ωστόσo τα ειδικά χαρακτηριστικά της ύπνωσης προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον αγώνα πολλών ατόμων ενάντια σε εξωτερικές πιέσεις, αυτό-αμφισβήτηση και εσωτερικές διαμάχες τα οποία αποτελούν εμπόδιο και περιορίζουν την πρόοδό τους.

Η ύπνωση είναι μια φυσική κατάσταση του νου με ειδικά χαρακτηριστικά που την προσδιορίζουν. Η ικανότητα ανταπόκρισης/αντίδρασης στην ύπνωση είναι μια φυσική ανθρώπινη ικανότητα.

Επειδή η ύπνωση είναι μία φυσική κατάσταση του νου, δεν υπάρχει τίποτα τα αφύσικο και τίποτα το μεταφυσικό γι αυτή.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά της ύπνωσης είναι:

  1. Αποτελεί μία κατάσταση κατά την οποία υπάρχει νοητική, σωματική και συναισθηματική χαλάρωση εξαιρετικής ποιότητας.
  2. Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης υπάρχει μία επιθυμία για την ικανοποίηση της προτεινόμενης συμπεριφοράς και αυτή η επιθυμία έχει συναισθηματική αξία.
  3. Το σώμα και ο νους κατευθύνονται προς μια ισορροπημένη κατάσταση αυτορρύθμισης.
  4. Η αισθητηριακή σας επίγνωση – ακοή, άγγιγμα – μπορεί να οξυνθεί και να επικεντρωθεί επιλεκτικά.
  5. Οι συνηθισμένες σας συναισθηματικές και νοητικές αμυντικές αντιδράσεις μειώνονται.

Πώς λειτουργεί η Ύπνωση;

  1. Η ύπνωση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια εξαιρετικής ποιότητας διανοητική, σωματική και συναισθηματική χαλάρωση.

Χρησιμοποιείται εδώ η λέξη «εξαιρετική» γιατί η ποιότητα της χαλάρωσης που βιώνει το άτομο σε κάθε επίπεδο δεν επιτυγχάνεται με καμία άλλη διαδικασία. Δε συμβαίνει στον φυσικό ύπνο, ούτε με τη χρήση φαρμάκων. Με κανέναν άλλο τρόπο δεν μπορείτε να αποφορτίσετε την ακατάλληλη, συγκεντρωμένη ένταση από όλα τα επίπεδα του οργανισμού. Έτσι το πρώτο χαρακτηριστικό της ύπνωσης είναι μια εξαιρετικής ποιότητας νοητική, σωματική και ψυχική χαλάρωση που προκύπτει επειδή το άτομο βρίσκεται σε ύπνωση.

  1. Στην ύπνωση υπάρχει μια συναισθηματοποιημένη επιθυμία να ικανοποιηθεί η προτεινόμενη συμπεριφορά.

Όταν το άτομο βρίσκεται σε ύπνωση και πραγματοποιεί διάφορες «υποβολές» που του δίνονται, μετά μπορεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά του λέγοντας «Έκανα αυτό που μου είπατε επειδή ένιωθα ότι ήθελα να το κάνω». Ή μπορεί να πουν ότι « Ήταν πιο εύκολο να το κάνω παρά να μην το κάνω».

Η συναισθηματοποιημένη επιθυμία για ικανοποίηση της προτεινόμενης συμπεριφοράς συμβαίνει λόγω ενός παράγοντα που ονομάζεται «εναρμονισμός» ή rapport.

Η υπνωτική κατάσταση, γνωστή ως «trance», βοηθά στη δημιουργία αυτού του εναρμονισμού, δηλαδή την υποσυνείδητη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο άτομο που κάνει την ύπνωση και αυτό που υπνωτίζεται. Επίσης βοηθάει και στον εναρμονισμό δύο μερών της ίδιας προσωπικότητας.

Το rapport είναι μια αυθεντική και ισχυρή διανοητική σχέση ανάμεσα σε δύο ατόμα ή και δύο μέρη της ίδιας προσωπικότητας,  κυρίως σε υποσυνείδητο επίπεδο.

Έτσι, η ύπνωση είναι ένας τρόπος να εναρμονιστούμε με τον εαυτό μας, να αποκτήσουμε αυτοεπίγνωση. Είτε είναι ετερο-ύπνωση (από έναν υπνοθεραπευτή), είτε είναι αυτό-ύπνωση. Βέβαια και η ετερο-ύπνωση επί της ουσίας είναι αυτο-ύπνωση, το άτομο επιτρέπει τον εαυτό του να υπνωτιστεί.

  1. Οξυμένη δεκτικότητα σε υποβολές

Προσέξτε ότι δεν λέμε «μια ακαταμάχητη παρόρμηση να υπακούσετε τον θεραπευτή και να ανταποκριθείτε σε μια υποβολή». Πολλοί άνθρωποι έχουν μια ψευδή πεποίθηση ότι ανεξάρτητα από τη φύση ή τη διάρκεια μιας συνήθειας, το μόνο που χρειάζεται για να την κόψουν είναι να κάνουν ύπνωση και να τους πει ο υπνοθεραπευτής «Αυτό τέλειωσε. Δεν θα το ξανακάνεις πια». Αλλά δεν είναι καθόλου τόσο απλό.

Κάποιοι που ασχολούνται με την ύπνωση  λένε ότι « Η ύπνωση είναι η δύναμη της υποβολής». Αλλά αυτό δεν ισχύει. Η ύπνωση είναι μια φυσική κατάσταση του νου και χρησιμοποιούμε την «υποβολή» μέσα στην ύπνωση, στην κατάσταση της υπνωσης.

Η υποβολή είναι ένα βασικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της ύπνωσης. Χρησιμοποιούμε την υποβολή όχι με την έννοια της εντολής ή της διαταγής αλλά με την έννοια της «παρότρυνσης», της «πρότασης» της «δήλωσης».

Έχουμε δύο διαφορετικά εργαλεία – την ύπνωση και την υποβολή – που συνδέονται για τη δημιουργία αποτελεσματικού  νέου προγραμματισμού με άλλα λόγια «επαναπρογραμματισμού».

Άρα: Ύπνωση + Υποβολές = Επαναπρογραμματισμός

Χρησιμοποιούμε τον όρο «Επαναπρογραμματισμός» επειδή προυποθέτουμε ότι έχουμε προγραμματιστεί με κάποιον τρόπο παλιότερα και τώρα να επαναπρογραμματίσουμε τον εαυτό μας με έναν άλλο πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο για τις τωρινές μας ανάγκες.

Επίσης χρησιμοποιούμε τον ίδιο όρο επειδή δημιουργεί τον συνειρμό ενός πράγματος που γίνεται σκόπιμα και εκούσια.

Ο «επαναπρογραμματισμός» είναι κάτι για το οποίο έχουμε πλήρη επίγνωση όταν το κάνουμε και συμβαίνει επειδή το θέλουμε να συμβεί.

Σημαντική Συμβουλή: Κατα τον «επαναπρογραμματισμό» μας προσέχουμε τις λέξεις, προτασεις, δηλώσεις που χρησιμοποιουμε αφενός μεν να μας ξυπνούν θετικά συναισθήματα που θα μας δώσουν ώθηση, αφετέρου δε να μας ωθούν σε πράξεις, σε δράση. Τότε είναι πραγματικές υποβολές. Ο πλήρης ορισμός της υποβολής είναι «μία ιδέα που φθάνει στον νου και ωθεί το άτομο σε δράση». Μέχρι η ιδέα να φθάσει στον νου και να ληφθεί δράση, δεν μπορούμε να μιλάμε για υποβολη.

Μόνο τότε, όταν δηλαδή ο «επαναπρογραμματισμός» μας ωθήσει σε δράση, τότε είναι αποτελεσματικός.

ύπνωση, υποβολές, επαναπρογραμματισμός, κατάσταση

Στέφανος Βαούτης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας