Το διάσημο ζεστό κρασί με την πλούσια γεύση των μπαχαρικών είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σχεδόν σε όλες τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, την περίοδο των Χριστουγέννων.
Στη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Λετονία κά. το ζεστό κρασί σερβίρεται στις υπαίθριες εορταστικές αγορές. Τα τελευταία χρόνια πίνεται και στην Ελλάδα, προσθέτοντας στο εορταστικό μενού πιο… ευρωπαϊκή γεύση!
Το γερμανικό Glühwein, το οποίο κυριολεκτικά μεταφράζεται σε λαμπρό κρασί, περιλαμβάνει πολλά μπαχαρικά που του χαρίζουν ένα ιδιαίτερο άρωμα, όπως κανέλα, γαρίφαλο, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, ginger και μαύρο πιπέρι. Στις σκανδιναβικές χώρες, προσθέτουν, ακόμη, φλούδες αμυγδάλου και σταφίδες!
Το κρασί με τα πολλά ονόματα
Πολλές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εντάξει στη χριστουγεννιάτικη παράδοσή τους αυτό το ποτό, όμως η καθεμιά τού έχει δώσει διαφορετικό όνομα, όπως Glühwein (Γερμανία, Αυστρία και Αλσατία), glogg (Σκανδιναβία), vin chaud (Γαλλία), gluhbier (φτιαγμένο από βελγικές μπίρες) ή mulled wine.
Η καταγωγή του ανάγεται στον μεσαίωνα, όπου η χρήση μπαχαρικών σε ζεστό ποτό είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι ρίζες του φθάνουν στο 1420 και συγκεκριμένα στην οικογένεια του πρώτου παραγωγού της ποικιλίας σταφυλιών Riesling, Count John IV.
Ας «συστηθούμε» λοιπόν, με το σαγηνευτικό αυτό ποτό κι ας δοκιμάσουμε να το φτιάξουμε για να το μοιραστούμε αυτές τις ημέρες με συγγενείς και φίλους:
Συνταγή για 4-6 άτομα
Υλικά:
- 1 (750 ml) μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί
- 1/2 πορτοκάλι (χυμό)
- 3/4 φλ. νερό
- 1/4 φλ. ζάχαρη ή 3 κουταλιές μέλι
- 12 γαρίφαλα
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά κάρδαμο και ginger)
- Ρούμι, λικέρ, μπράντυ, ή αμαρέτο (προαιρετικά, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε το ποτό σας)
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ρίξτε το κρασί και τα μπαχαρικά και αφήστε τα επί μία ώρα τουλάχιστον, για να το «ποτίσουν» με όλα τα αρώματα τους. Στραγγίστε το κρασί.
Στύψτε το πορτοκάλι.
Σε άλλη κατσαρόλα προσθέστε το νερό και τη ζάχαρη ή το μέλι και βράστε σε μέτρια θερμοκρασία το μείγμα μέχρι να διαλύσει πλήρως η ζάχαρη.
Μειώστε τη θερμοκρασία και προσθέστε τα γαρύφαλλα, την κανέλα, τον χυμό πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Βράστε μέχρι να σχηματιστεί ένα αρωματικό σιρόπι, για περίπου ένα λεπτό.
Μειώστε τη θερμοκρασία (60-70ο) και προσθέστε το κρασί. Αφήστε το να ζεσταθεί (όχι να βράσει) για 20 λεπτά, ώστε να μην φτάσει σε πλήρη ζύμωση ή να εξατμιστεί.
Το σερβίρετε σε κεραμικές ή πυρίμαχες κούπες, προσθέτοντας μικρή ποσότητα ρούμι, λικέρ, μπράντυ, ή αμαρέτο (ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε το ποτό σας) και γαρνίρετε με μια φλούδα πορτοκαλιού.
Το ποτό έχει την ίδια περίπου γεύση και τα ίδια σχεδόν, υλικά με μικρές διαφορές, σε όλες τις χώρες όπου συναντάται. Μπορεί να φτιαχτεί και χωρίς αλκοόλ, αν κάποιος το επιθυμεί, χρησιμοποιώντας χυμό φρούτων αντί για κρασί.
Στις σκανδιναβικές χώρες το glοgg σερβίρεται συνήθως, σε χαμηλό φλιτζάνι με πιατάκι και μέσα προστίθενται σταφίδες και φλούδες από αμύγδαλα, ενώ συνοδεύεται με μπισκότα ginger.
Συμβουλές
Ο πρώτος και σημαντικότερος κανόνας για να επιτύχετε το σωστό αποτέλεσμα είναι να μην βράσει το κρασί, αλλά να ζεσταθεί. Δεν αξίζει επίσης να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να αγοράσετε ένα ακριβό κρασί. Οποιοδήποτε ξηρό κόκκινο είναι αρκετό.
- Ανακαλύψτε την κρυφή ομορφιά της Σαντορίνης εν πλω - 16/01/2025
- Αστρολογικό ημερολόγιο 2025 | Β’ μέρος - 16/01/2025
- Κερδίστε το βιβλίο “Γιατί Ζεις;” - 15/01/2025
[…] Ζεστό κόκκινο κρασί με άρωμα μπαχαρικών | Tο ποτό των Χρ… Το διάσημο ζεστό κρασί με την πλούσια γεύση των μπαχαρικών είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σχεδόν σε όλες τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, την περίοδο των Χριστουγέννων. […]